Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Krakowska Szko³a Fechtunku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Jabol
Witam wszystkich
Od pa¼dziernika rusza w Krakowie miêdzybractwowy projekt wspólnych treningów .
Trening obejmuje :
- miecz z tarcz±, który poprowadzi Gregor
- d³ugi miecz którym zajmie siê Krakowska ARMA, bêd± to treningi docelowo pod blachy
Prowadzone s± w konwencji rycerskiej, zarówno punktowej indywidualnej jak i grupowej.
Osoby bior±ce udzia³ w treningach wed³ug planu osób prowadz±cych. Warunkiem jest regularne uczestnictwo oraz podporz±dkowanie siê dyscyplinie treningowej.
Treningi odbywaj± siê na os. Stalowym 18 w Szkole Podstawowej nr 37 we wtorki i pi±tki od 18:30 (jednak bêd± próby przesuniêcia godziny na pó¼niejsz±).
Wszystkich zainteresowanych prosi³bym o maila na adres jakub.zabierowski@gmail.com. Proszê chêtnych, by w zg³oszeniu napisali, czy interesuje ich miecz d³ugi czy miecz z tarcz± oraz jakim sprzêtem dysponuj±.
Przewidywane jest spotkanie wszystkich chêtnych po 20 wrze¶nia, informacje odno¶nie tego spotkania bêd± aktualizowane mailowo.
Gregor z Krakowa
zainteresowanych prosz eo kontakt do Jabola, on ogarnia to organizacyjnie.
Dla osób uczestnicz±cych, powstanie w ramach freha osobne forum informacyjno- sprawozdaniowe - bedzie nam poprostu ³atwiej sie komunikowaæ.

W treningach, jezeli bêdzie du¿o chêtnych bedzie weryfikacja, je¿eli chêtnych bêdzie mniej niz miejsca zapraszamy ka¿dego. CZy powstanie cos z tej inicjatywy, zale¿y tylko od was-chêtnych

z pozdrowieniami
Wajcha
Wiadomo ju¿ ile jest chêtnych osób? Projekt wystartuje?
Jabol
na obecn± chwilê mamy oko³o 15 chêtnych. Do tego parê osób którzy maj± przyj¶æ na spotkanie i zdecydowaæ czy s± zainteresowani.
Projekt na 99.9% wystartuje (0.01% przewiduje na wojnê atomow±, uderzenie meteorytu itp.)
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 17:17 16.09.2010) *
na obecn± chwilê mamy oko³o 15 chêtnych. Do tego parê osób którzy maj± przyj¶æ na spotkanie i zdecydowaæ czy s± zainteresowani.
Projekt na 99.9% wystartuje (0.01% przewiduje na wojnê atomow±, uderzenie meteorytu itp.)

Jeszcze do tego dojdzie, ¿e bêdzie ta zapowiadana przez Gregora werfikacja icon_sad.gif. A o kryteriach nic nie wiadomo.
Jabol
Chcia³bym uspokoiæ ¿e nie bêdziemy chcieli robiæ ¿adnych weryfikacji. Znaj±c ¿ycie to czas i tak nas powa¿nie zweryfikujê. Proszê tutaj nie siaæ defetyzmu!
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 19:57 16.09.2010) *
Proszê tutaj nie siaæ defetyzmu!
Jabolku nie siejê defetyzmu, tylko pytam o kryteria, co w moim wypadku jest istotne.

PS Jestem osob± zaplanown± i zorganizowan±, o mentalno¶ci "ksiêgowej", nic na to nie poradzê.
Jabol
CYTAT(mblade @ 13:47 17.09.2010) *
[Jabolku nie siejê defetyzmu, tylko pytam o kryteria, co akurat w moim wypadku jest istotne.

PS Jestem osob± zaplanown± i zorganizowan±, o mentalno¶ci "ksiêgowej", nic na to je poradzê.

Monika kryterium to przychodziæ, trenowaæ, nie marudziæ na treningach i nie gadaæ tylko trenowaæ.
Jak dla mnie nawet ludzie bez sprzêtu i umiejêtno¶ci bywaj± lepsi bo ³atwiej mo¿na ich ukszta³towaæ. Nie bêdzie nas 50 osób wiêc o weryfikacjê inn± ni¿ chodzenie na treningi nie ma co siê martwiæ
Donki
Je¿eli jedynym kryterium jest udzia³ w treningach, to czymogêc byæ na treningach tylko we wtorki (bo pi±tek kategorycznie odpada) nie za³apiê siê?
Jabol
odpowiedz posz³a na priva.
Jabol
wszystkim chêtnym którzy jakim¶ sposobem nie wys³ali do mnie maila zg³oszeniowego informuje ¿e pierwsze spotkanie organizacyjne KSFu odbêdzie siê jutro o godzinie 20stej w pubie ¦ródziemie.
Gregor z Krakowa
Moniko, jak pisal Jabol weryfikacja jest systematyczna praca. Osobom dzialaj±cym "od czasu do czasu" podziêkujemy

zasady wykreuj± sie jutro, mam kilka pomyslow ktore chcialbym przeforsowac ale ogolnie wszytsko bedzie do i dla ludzi
Monika ksf
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 00:35 02.09.2010) *
zainteresowanych prosz eo kontakt do Jabola, on ogarnia to organizacyjnie.
Dla osób uczestnicz±cych, powstanie w ramach freha osobne forum informacyjno- sprawozdaniowe -
Oficjalny termin rozpoczêcia treningów coraz bli¿ej, co z ertalonem? Zakup na allegro trochê trwa, jeszcze trzeba to oprawiæ. Jakby mo¿na by³o uzyskaæ kontakt z Tomkiem (wspomina³ o wymy¶leniu patentu na jelce), by³abym wdziêczna. Mo¿na kupiæ gotowca od Drizzta, ale podobno te miecze strzelaj±, bo przewierca ertalon, by zamocowaæ jelec.
Jakie s± ostateczne terminy trenigów, bo s³yszam, ¿e jest problem z poniedzi³kiem i czwartkiem i prawdopodobnie to bêdzie wt i pt. I co z tym podforum na freha? Pytam bo myslê, ¿e inni te¿ s± zainteresowani, w koñcu treningi maj± siê rozpocz±æ od nastêpnego tygodnia. Chyba, ¿e zaczniemy je w warsztacie, sklecaj±æ na szybkiego sprzêt, przynajmniej ominie nas kilka serii pompek ;).

PS Jabola ju¿ gnêbiê ma gg od kilku dni.
Marcin Waszkielis
jak nie macie dobrego patentu na jelce do ertalonów to zapraszam na priv
Jabol
Moniko uspokój siê i nie panikuj. Do weekendu powinno byæ wiadomo co z terminem (owszem wysz³y pewne komplikacje, ale dopóki nie bêdzie pewne na 100% wolê nic nie mówiæ).
Ertalon bêdzie na 1 treningu mam nadziejê, wydaje mi siê ¿e patent na robienie jelca mamy - w shinajach zrobili¶my i wytrzymuj±.
Monika ksf
CYTAT(Jabol @ 23:14 13.10.2010) *
Moniko uspokój siê i nie panikuj. Do weekendu powinno byæ wiadomo co z terminem (owszem wysz³y pewne komplikacje, ale dopóki nie bêdzie pewne na 100% wolê nic nie mówiæ).
Ertalon bêdzie na 1 treningu mam nadziejê, wydaje mi siê ¿e patent na robienie jelca mamy - w shinajach zrobili¶my i wytrzymuj±.
Odnoszê siê tylko do ustaleñ ze spotkania (wbrew pozorom s³ucham co inni mówi± ;) ). Zamówienie ertalonu i przys³anie go to kwestia 2-3 dni, a ustalili¶my ¿e osoby zainteresowane zg³osz± siê do Gregora na podforum. Dzisiaj jest czwartek, czyli przesy³ka najwcze¶niej dotrze w poniedzia³ek, wcze¶niej je¶li sprzedawca wysle paczkê kurierem, a w poniedzia³ek mia³ byæ ju¿ pierwszy trening, dlatego uwa¿am, ¿e s³owo panika jest tutaj niezasadne.

PS Jabolku ja siê nie czepiam, na gg próbowa³am uzyskaæ konkretne informacje.
Jabol
Witam wszystkich mam gar¶æ ¶wie¿ych informacji.
Niestety ustalone terminy na spotkaniu uda³o siê wywalczyæ tylko w 50%, tak wiêc trening mamy poniedzia³ek i pi±tek. Godziny równie¿ niestety na chwilê obecn± to 18:30 do 20:30. Mo¿liwe ¿e w trakcie uda nam siê te godziny troszkê zmodyfikowaæ - pewnie kwestia u¿ytkowania sali itp.
Niestety równie¿ wywi±za³ siê pewien nieprzyjemny obowi±zek- sk³adka ok 25z³ miesiêcznie za salê. Bêdzie to najpewniej jedyna sk³adka + jednorazowe na pokrycie ertalonu, boxów na sprzêt, oraz totemów oponowych.
Ertalon bêdzie dopiero w tygodniu nastêpnym wiêc wszystkich chêtnych prosimy o przyniesienie drewna na pierwsze 2 treningi.
Monika ksf
Siê mi nudzi przy komputerkua, a trening za dwa dni, to sobie przynajmniej popiszê ;)
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 01:19 25.10.2010) *
"20 pompek"
"tak siê nie robi pompek, klata do ziemi... i robicie tyle samo jeszcze raz" ;)
niektorym zebra³o siê wiêcej ni¿ 20, dlatego miarkujê, ¿e sprytny i arcyperfidny plan prowadz±cego to:
"jak nie jeste¶ szybki, to przynajmniej bêdziesz silny" smile.gif

Tak w drodze anegdotki, ale prawdziwej:
Sempai gdzie¶ w Hucie (odkry³am ¿e to nawet nie by³o gdzies w Hucie tylko po drugiej stronie ulicy smile.gif ) , lata osiemdziesi±te XX wieku: "Sensei Andrzej Drewniak wróci³ w³a¶nie z Japoni i mówi³, ¿e tam na treningu w jednej serii robi± 200 pompek, dlatego my zaczniemy skormnie od... 100, co trening bêdê dok³adaæ po 10..."

PS Gregorze mam nadziejê, ¿e rzadko wchodzisz na frehê i tego ostatniego przed trenigiem nie przeczytasz ;).
Yan
Nie bój siê Monika, ja mam jednak z³amany palec, wiêc bêdê musia³ pompowaæ na jednej rêce bum.gif

A treningi bardzo wymagaj±ce i przyjemne, polecam ka¿demu w okolicy : )

Monika ksf
CYTAT(Yan @ 21:25 29.10.2010) *
Nie bój siê Monika, ja mam jednak z³amany palec, wiêc bêdê musia³ pompowaæ na jednej rêce bum.gif
Prawdziwy twardziel pompuje na tej ze z³amanym paluszkiem ;). Ale na powa¿nie, trzeba by³o odpu¶ciæ sobie "bohurcenie" na trenigu ze z³amanym paluchem, bo teraz bedzie ci sie d³ugo zrastaæ (Rodryg jak sobie po³ama³ ³apê na rowerze musia³ przez dwa miesi±ce walczyæ drug± rêk±), strza³ w to samo miejsce i masakra. Ja w ka¿dym razie inwestujê w ³y¿ki, bez ca³ych ³apek nie da sê trenowaæ, tak jak z rozbitym kolanem.

Mo¿e ten ertalon bêdzie bardziej "miêkki w obs³udze" od mieczykow. Ale bez g³owicy to chodzi jak baseball ;). By to mia³o wywa¿enie miecza, trzeba doci±¿yæ przynajmniej 300 gram.
Yan
Jakbym wiedzia³ , ¿e jest z³amany to bym odpu¶ci³ dunno.gif Mam motywacje, ¿eby nauczyæ siê biæ lew± rêk± i zrobiæ wreszcie ³y¿ki ; ) Wykmini³em jak mocowaæ g³owice do ertalonów, powinno siê udaæ. Kiedy ruszy jakie¶ forum wewnêtrzne ?
Jabol
Ruszy jak administrator zobaczy ¿e posz³o zg³oszenie i mail przypominaj±cy. Wy¿ej nerek nie podskoczysz i pomidorem siê nie ogolisz, trza czekaæ.
Monika ksf
CYTAT(Yan @ 16:02 01.11.2010) *
Wykmini³em jak mocowaæ g³owice do ertalonów
Mój m±¿ te¿ "wykimnia³" i co z tego jak mu siê nie chce za to zabraæ. Ma tokarkê, to mo¿e od razu zrobiæ g³owice ta¶mowo, by nie ustawiaæ maszyny na jedn± "popierdó³kê". Jak pisa³ Jabol "wy¿ej nerek...", i muszê czekaæ angsad.gif .

CYTAT(Yan @ 16:02 01.11.2010) *
...¿eby nauczyæ siê biæ lew± rêk±
Lepiej nie smile.gif, jako leworêczna nie lubiê sparrowaæ z leworêcznymi, obrywam tam, gdzie mnie zazwyczaj normalni ludzie nie trafiaj± ;).
Jabol
Nasze podforum powsta³o. Chêtni proszeni s± o wys³anie zg³oszenia do gruoy Krakowska Szko³a Fechtunku.
Gregor z Krakowa
Krakowska Szko³a Fechtunku og³asza rekrutacje, znów przyjmujemy nowych, i tych starych- ale takich, którym sie jeszcze chce...

zapraszam imiennie, bractwa z Krakowa, jak i te z okolic. Studentów z innych miast, jak i starych wyjadaczy.

Przypominam, ze miejsce, zamykane, suche i bezpieczne jest,m mozna zostawiac sprzet by nie musiac go tachac- ka¿dy moze dostac swoj±, zamykan± szafkê.

Treningi odbywaj± siê w poniedzia³ki i piatki w godzinach 18:30-20:30 i d³u¿ej. planujemy ustanowiæ trzeci dzieñ, prawdopodobnie ¶roda, ale to in progres....

Treningi odbywaj± sie w nowej hucie- OS. stalowe ile¶- w szkole podstawowej nr 37.

¿elki i gumisie
Donki
Dla zmotoryzowanych mapka: http://maps.google.pl/maps?client=opera&am...=16&iwloc=A

A dla osób wol±cych korzystaæ z komunikacji miejskiej: najbli¿szy przystanek nazywa sie "Struga". Przeje¿d¿aj± bezpo¶rednio tamtêdy tramwaje nr: 4, 16, 21 i 22, oraz autobusy nr: 113, 123, 132, 139, 142, 153, 167, 172 i 501. Dojazd z centrum trwa ok 30- 35 minut, a z przystanku do szko³y idzie sie 5 minut

Zapraszamy
Jabol
Dodam tylko ¿e w "ramach" KSFu trenujê Krakowski oddzia³ ARMA - PL wiêc mo¿na powiedzieæ ¿e jest w czym wybieraæ na samym treningu, a "miêdzy-stylowe" konfrontacje mog± tylko pomóc obu "stronom" :-)
Monika ksf
Zrobi³a siê ³adna pogoda, zaczynamy z trzecim treningiem na zewn±trz, ¶roda 19.00.
Jak kto¶ jest chêtny, niech da znaæ na pw. Potrzebne os³ony, przynajmnej w wersji minimum (he³m, przeszywa, rêkawice, os³ony stawów, "nogi" mile widziane), jak czego¶ brakuje, mo¿e da siê temu zaradziæ.
Jabol
Zapraszamy wszystkich na nowy sezon treningowy Krakowskiej Szko³y Fechtunku Szko³a podstawowa nr. 37 na os. Stalowym. wtorek i czwartek od godziny 18:30 do umarcia. Zapraszamy tych zdecydowanych jak i tych co siê wahaj±, warto przynajmniej przyj¶æ i zobaczyæ.

Mapka dojazdowa

Dojechaæ mo¿na 4 z centrum b±d¼ 22 z ronda grzegórzeckiego. Do tego 501 i 139 z Alei wiêc dojazd zno¶ny.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.