Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Fartuch kobiecy
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Damskie ubiory wczesno¶redniowieczne
Kadlin
Interesuje mnie kwestia jak na prze³omie wieków rozwija³ siê wzór fartucha damskiego. Jaka jest ró¿nica miêdzy wikiñskimi i s³owiañskimi i jak sie do tego maj± fartuchy z 2 prostokontów na szelkach wi±zane po bokach. By³abym równie¿ wdziêczna za jakie¶ wykroje.
Pozdrawiam!
Ludka
Witam!

Wzoryfartuchow to widzialam w MTA (Medieval Tailor Asisstant) ale to nie jest zrodlo wiarygodne w 100%.

Ludka Excalibur
Brahdelt
CYTAT(Kadlin)
Interesuje mnie kwestia jak na prze³omie wieków rozwija³ siê wzór fartucha damskiego. Czy najprostrszy to by³y 2 prostok±ty po³±czone ze sob±, kiedy pojawiaj± siê wi±zania po bokach (czy jest to historyczny wzór czy tylko wygoda wspó³czesnych?)? By³abym równie¿ wdziêczna za jakie¶ wykroje "apron dress".
Pozdrawiam!

Witam,
Dwa prostok±ty zszyte na ramionach, z podkrojem szyi, i po bokach spinane broszami/zwiazywane troczkami i przepasane w talii to fartuch ruskich kobiet niezamê¿nych (wiele wspó³czesnych "odtwórców" ignoruje ten fakt stosuj±c ruski fartuch w stroju wikiñskim, to jest wprawdzie to samo ¼ród³o kulturowe, ale jednak istnia³o pewne zró¿nicowanie ubioru!):
http://www.draconia.pl/ubior_ruskob_02.shtml

Natomiast fartuch wikiñski wyglada³ trochê inaczej, by³a to albo pe³na dzwonowa sukienka na szerokich rami±czkach albo prostok±t materia³u na szelkach opasuj±cy boki i plecy z dodatkowym dopinanym przednim panelem i ewentualn± dopinan± peleryn±:
http://www.draconia.pl/ubior_wikkob_02.shtml
http://www.draconia.pl/ubior_wikkob_03.shtml

Pozdrawiam,
Finnarwen
Kadlin
Witam!
Wielkie dziêki za informacje.
blinkie.gif
Mam jeszcze pytanie o te fartuchy sk³adaj±ce sie z 2 prostokontów na szelkach z wi±zaniami po bokach na wysoko¶ci biustu : czy ma to jakie¶ odwzorowanie w historii czy to tylko wygoda wspó³czesnych? Chcia³aby sobie te¿ taki uszyæ, bo wtedy mniej na biu¶cie odstaje, w koñcu mo¿na go odpowiednio dopasowaæ. Nie wiem jednak czy bêdzie pasowa³ do pomorznanki z X w. dunno.gif
EwKa
Kadlin...Czemu chcesz cos wikinskiego do stroju pomorskiego? Wikingowie mieli tu wplywy handlowe, przywozili swoje wyroby srebrne ale nie przesadzajmy z ta potega wplywow wikinskich na kazdy aspekt zycia Pomorzan.
Rownie dobrze mozesz zalozyc na suknie spodnia z lnu (kroj typowej tuniki poszerzanej z bokow klinami) suknie wieszchnia welniana np. z lekko poszerzanymi rekawami. Wieszchnia moze byc tez troche dluzsza. Piekno stroju z Xw. lezalo przede wszystkim w bogactwie haftow.
Mozna stworzyc piekny ciuch pomorski z Xw. bez elementow wikinskich.
Kadlin
Chyba te wp³ywy wikiñskie jako¶ tak mi sie niechc±cy wyolbrzymi³y icon_neutral.gif
Pomorze i jego kontakty, ca³a ta mieszanka ...

Dziêki za podsuniêcie pomys³u, jakby¶ mia³a jeszcze jakie¶ wzorki haftów by³abym bardzo wdziêczna. Ja jedynie dysponuje wikiñskimi i celtyckimi. No i te¿ oczywi¶cie jak sie mia³y po³±czenia haftów z krajkami, na ile mo¿na by³o sobie pozwoliæ. Nie chcia³abym przesadziæ i machn±æ czego¶ na podobieñstwo choinki. Krajki robie dosyæ grube bo oko³o 3-4 cm. szeroko¶ci, jak do tego do³±æzy siê haft to mo¿e wyj¶æ co¶ konkretnie prze³adowanego.
EwKa
OK! Poszukam jakis wzorkow haftow. Wydaje mi sie,ze te proste wzory (zygzaki, kolka, kropki) ktore widac na miniaturach czy tapiseriach wiele nie odbiegaja od tego co w rzeczywistosci haftowano. Troche jest w Gutkowskiej w rozdziale poswieconym modzie polskiej w sredniowieczu.
Wydaje sie, ze przodkowie uzywali jednego motywu zdobniczego i techniki dla jednego ciucha i nie mieszali np. krajki w podkroju szyji z haftem na mankietach.
Kadlin
O ³±czeniu krajki z haftem my¶la³am przy rêkawach i na ewentualnie na dole kiecy, broñcie bogowie ¿eby przy szyji ³±czyæ te dwa zdobienia. By³aby to ewidentna przesada crazy.gif
Nat
CYTAT
Kadlin...Czemu chcesz cos wikinskiego do stroju pomorskiego? Wikingowie mieli tu wplywy handlowe, przywozili swoje wyroby srebrne ale nie przesadzajmy z ta potega wplywow wikinskich na kazdy aspekt zycia Pomorzan.

hmmm... to zale¿y, na co siê cz³owiek decyduje! Je¿eli mój facet jest Waregiem, i ³±czy wp³ywy wikiñskie i ruskie, to do sukni z klinami, wikiñskiej (Kaja, Kadlin znaczy cool.gif , te¿ tak± masz) mogê za³o¿yæ (co zreszt± robiê) ów ruski fartuch z dwóch prostok±tów. NB zauwa¿y³am, ¿e bardzo du¿o kobiet tak robi, ewentualnie wprowadzaj±c jakie¶ wariacje na temat.
A aprona poszukaj sobie na viking experience. Lub tak, jak chce EwKa, zrezygnuj z tego pomys³yu, i uszyj nowe ciuchy, ale bez nalecia³o¶ci wikiñskich tym razem (suknia lniana z drug± wierzchnia). U nas wiekszo¶æ i tak idzie w klimaty wikiñskie, wiêc sie moja droga bêdziesz s³owiañsko wyró¿niaæ devil.gif
Kadlin
Ju¿ mam pewne rozwi±zania na temat s³owiañskiego stroju kobiecego (i wiem Nat ,¿e bêde siê u nas wyró¿niaæ cool.gif )
Jest to kieca i zapona, a je¶li chodzio co¶ na ch³odniejsze dni to kieca i naversnik i ewentualnie p³aszcz.
Je¶li kogo¶ to jeszcze interesuje to zamieszczam szkice.
Pozdrawiam!
Kasia Kmieæ
Ja zrobi³am tak (nie wiem jak to siê ma do historyczno¶ci), ¿e uszy³am sukniê wierzchni± z we³ny, ale bez rêkawów- na rami±czkach.Boki s± zamkniête i dó³ obszy³am krajk±...¶wietnie sprawdza siê na zimne wyjazdy, bo we³na fajnie izoluje nawet od deszczu...którego jesieni± nie braknie.No i jest do¶æ orginalnie!Mam nadzieje ¿e nie zbyt mrocznie (i na pewno wygodnie).
Pozdrawiam!
Skuld
a czy to co uszy³a¶ nie jest aby sukni± duñsk±? hmmm...?
czy sie myle ?
Kasia Kmieæ
...z pewno¶cia jest to mix geograficzny, ale kierowany zdrowym rozs±dkiem. bum.gif
Generalnie jestem jak najbardziej za zapaskami z fajnego s³owiañskiego pasiaka...ale od kilku lat jest jako¶ "niemodny" w¶ród wykonawców.Je¶li znalaz³yby siê osóbki które chcia³yby propagowaæ trend zapaskowy przy³aczam sie i podpisuje oboma ³apkami!(jakie to ³adne, nie skomplikowane i funkcjonalne!) szczerba.gif
Pozdrawiam Drogie Panie!!!
Kinia
To ja spytam trochê w inn± stronê ale pod ten sam temat. Szukam ikonografi, wykrojów czegokolwiek dotycz±cego fartuchów roboczych w XIIIw. Znalaz³am tylko w BM fartuch mêski, a bardziej zale¿a³o by mi na kobiecym kuchennym. Czy kto¶ siê orientuje?

pozdrawiam

Kinia
Nat
temat jest dosc stary i troche jakby zapomniany, ale znalazlam ostatnio ciekawe opracowanie dotyczace fartucha wikinskiego, wiec pomyslalam, ze moznaby tu wkleic link, dla zainteresowanych
http://homepage.ntlworld.com/shelagh.lewin...edeby_apron.htm
Lubov Rybakov
witam.Mam pytanko o fartuszek,o którym by³a juz tu mowa mianowicie pasiast± zapaskêsmile.gif czy mo¿na dostaæ gdzie¶ taki pasiasty len czy nale¿y pozszywaæ paski materia³u ze sob±?dziêki z góry za odp,pozdrawiam icon_wink.gif
liwley
mnie tak¿e to interesuje,poniewa¿ dysponuje utkan± w pasy we³n± tkan± jeszcze przez moj± prababcie i nie wiem czy mogê j± u¿yæ na zapaskê....
a je¶li tak,to czy pasy powinny byæ pionowo czy poziomo??
Rabiega
Pasiak - jak najbardziej.
Pasy pionowo - podobno wyszczuplaj± smile.gif , poza tym - te¿ jak najbardziej.

Rabiega
liwley
dziekuje ¶licznie za odpowiedz,w koñcu na co¶ sie babcina we³na nada,
mam jeszcze jedno pytanie(niestety nie w temacie,w razie czego skasujcie)
czy takie "pasiaczki"by³y u¿ywane te¿ do innych ubranek(bo ju¿ wiem ¿e zapaseczka tak,ale czy tylko)bowiem posiadam wielki kawa³ piêknej rêcznie robionej (od przedzenia poprzez farboweanie do tkania)we³enki fioletowej w zielone i inne ró¿norakie paseczki..i tak mi strasznie jej szkoda na kapê przeznaczyæ
zlinczujcie za posta nie w temacie ale odpowiedzcie...bo tak mi tej we³enki szkoda...
Lubov Rybakov
o w³a¶nie co do materia³u zapaski lepiej z lnu czy we³ny robiæ?bo ró¿ne opinie s³ysza³am no i nie wiem której wierzyæ by³±mbym d¼wiêczna za pomoc icon_rolleyes.gif
Rabiega
Pasiak, to materia tkana, zszywanie raczej w grê nie wchodzi.
Czy we³na, czy len - zale¿nie od kontekstu, pory roku i lokalizacji.

Liwley - babcina ultrahistoryczna we³enka to skarb. Uszyj co¶, ¿eby ka¿dego, a raczej - ka¿d± (bo, wiadomo, ch³opy siê mod± nie interesuj± tongue.gif ) w oko k³u³o. Albo w dwoje oczu, niech franca jedna z drug± zazdro¶ci ... Czyli - musi byæ wierzchnie. Je¶li nie fartuch - to mo¿e p³aszcz ?

K³aniam -
Rabiega
liwley
dziêkuje ¶licznie za rade,no to zabieram sie do roboty,koniec wy¿erki dla ewentualnych moli!!
:D
sanoczak
CYTAT(*Radochna* @ 20:45 22.03.2008) *
o w³a¶nie co do materia³u zapaski lepiej z lnu czy we³ny robiæ?bo ró¿ne opinie s³ysza³am no i nie wiem której wierzyæ by³±mbym d¼wiêczna za pomoc icon_rolleyes.gif

zapaski tylko i wy³±cznie z we³ny, przecie¿ noszenie lnianej zapaski na lnianym gie¼le by³oby dosyæ bez sensu
Aine
Witam. Mnie interesowa³y by zdjêcia fartuchów s³owiañskich kobiet z IX wieku. Oto mój e-mail: patrycja.p91@onet.eu

Z góry dziêkuje za jakiekolwiek informacje.
Sol
Hej, interesuje mnie krój wikiñskiego fartuszka (linki, które s± zamieszczone w tym temacie, nie dzia³aj±), mi³o by by³o, gdyby by³y jakie¶ zdjêcia, dosta³am parê obrazków w bractwie, ale co obrazek, to co innego, zamieszczam je tu, i proszê, powiedzcie, które s± ok (zbli¿a siê rêkawka, wiêc im szybciej tym lepiej smile.gif)
Vlasta
Rzuæ okiem na ten temat, mo¿e co¶ Ciê zainspiruje.
Pozdrawiam!
Vlasta
Sol
dziêkujê bardzo

sprawa siê siê skomplikowa³a, wychodzi na to ¿e suknia spodnia jest pikowana, czy jak jej tam, jest jeszcze suknia wierzchnia, której wykrój jest totalnie inny od poczciwego s³owiañskiego giez³a, no i jeszcze fartuszek...ech, mimo to dziêki bardzo, przynajmniej mam jasno¶æ smile.gif
Vlasta
Hej! Nie pikowana, a plisowana, ale tym akurat nie musisz siê tak bardzo przejmowaæ, bo oprócz tych plisowanych przez ca³y czas wystêpowa³y te¿ g³adkie, mo¿liwe te¿, ¿e te plisowane noszone by³y tylko "od ¶wiêta". Z drugiej strony, nie zawsze Skandynawki nosi³y fartuchy z broszami ¿ó³wiowatymi, w niektórych regionach by³y one zdecydowanie mniej popularne (Dania), a po dziesi±tym wieku powoli wychodz± z u¿ycia w wiêkszo¶ci wikiñskiego ¶wiata. (Ju¿ nie mówi±c o tym, ¿e niektórzy autorzy sugeruj±, ¿e brosze takie by³y atrybutem wy³±cznie mê¿atek - choæ na razie to tylko teoria). Wiêc nawet je¶li nie bêdziesz mia³a fartucha, to strój dalej mo¿na okre¶liæ jako wikiñski.
Lubov Rybakov
Witajcie

Czy zapaskê wschodni± robi siê z jednego kawa³ka materia³u czy mo¿e z dwóch i mocujê siê tak jakby zachodni± przesun±æ na biodra?spotka³am siê ju¿ i z takim i z takim wariantem wiêc nie wiem, która lepsza a na strangelove widaæ tylko przód...z góry dziêkujê za odpowied¼,pozdrawiam!

M¶cidróg
CYTAT(*Radochna* @ 19:37 20.04.2009) *
Witajcie

Czy zapaskê wschodni± robi siê z jednego kawa³ka materia³u czy mo¿e z dwóch i mocujê siê tak jakby zachodni± przesun±æ na biodra?spotka³am siê ju¿ i z takim i z takim wariantem wiêc nie wiem, która lepsza a na strangelove widaæ tylko przód...z góry dziêkujê za odpowied¼,pozdrawiam!

http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=172994
Co¶ na temat zapasek.
Pozdrawiam
M.
Vivienne
To jest mój stary s³owiañski fartuch.
AstridCW
My¶la³am ostatnio o zrobieniu fartucha otwartego. Zastanawia mnie jak bardzo jest on historyczny, bo s³ysza³am mnóstwo ró¿nych opinii na ten temat
almira
Witam
Mam dwa pytania:
- planujê zrobiæ lniany fartuch wikiñskiej kobiety, ale s³ysza³am, ¿e jest to niezgodne z histori± i powinno robiæ siê tylko we³niane. Czy to prawda ?
- czy w otwartych fartuszkach wikiñskich wystêpowa³y po bokach wi±zania (w stylu wi±zania gorsetowego), a je¶li tak, to do jakich fartuszków siê je robi³o (do dwóch prostok±tów po³±czonymi szelkami?) ?

Pozdrawiam
mairead
1. We³na by³a powszechna, len by³ drogi w Skandynawii.
2. Nie wystêpuj± smile.gif. Do ¿adnych smile.gif
Vlasta
Co do lnu, to by³ on u¿ywany na fartuszki w Skandynawii, Inga Hägg w pracy Kvinnodräkten I Birka wspomina np. znalezisko fragmentów podobnego fartucha z Birki z kurhanu 563. W pochówkach z Birki zauwa¿yæ mo¿na zasadê, ¿e fartuszki lniane przewa¿aj± w grobach po¼niejszych, ok. Xw., wcze¶niej czêstsze s± we³niane. I - jak wspomnia³a Mairead - len w Skandynawii by³ towarem warto¶ciowym, spotyka sie go czê¶ciej w grobach ogólnie bogato wyposa¿onych, czyli trzeba odpowiednio dopasowaæ ca³± resztê, buty, bi¿uteria itp.
Jako pozostalo¶ci fartucha interpretowane s± równie¿ kawa³ki niebieskiego lnu z pochówków w Gniezdowie (artykulik).
Problem z fartuszkami jest taki, ¿e to, co zwykle siê z nich zachowuje, to kawa³ki rami±czek, bêd±ce w kontakcie z broszami i niewiele wiecej. Takie rami±czka czêsto zrobione s± w³a¶nie z lnu (Psków, York), ale znane s± egzemplarze, gdzie lniane pêtelki-rami±czka doszyte s± do we³nianej tkaniny.
Co do wi±zañ z boku, nie spotka³am siê z ¿adnym ¼ród³em sugeruj±cym cos podobnego.
Lubov Rybakov
Witam! trafi³am ostatnio na zdjêcie pani w ciekawym fartuszku. Przyznam ,zê pierwszy raz siê z takim spotykam, bardzo mi siê spodoba³. Jestem w trakcie przymierzania siê do nowych ciuszków, st±d moje pytanie. Na ile poprawny(czy w ogóle) mo¿e byæ taki fartuszek? jak ma siê do wczesnej (VI-VIII) Skandynawii? By³abym wdziêczna za pomoc:) pozdrawiam loki08.gif
Olof
Jest tak± sam± interpretacj± jak inne "owijane" suknie fartuchowe (i w zasadzie kroje sukien fartuchowych w ogóle...) - to co siê z nich zachowywa³o w ró¿nych miejscach to przewa¿nie by³y pêtelki (zachowane pod broszami) + czasem skrawki np. na no¿ycach, no¿u, innej broszy, trudno wiêc mówiæ o jedynym s³usznym koszernym wzorze - ró¿ni badacze ró¿nie interpretowali te znaleziska.

Ta suknia fartuchowa na zdjêciu, na ile dobrze kojarzê (bo takim akurat modelem siê mniej interesowa³am) to by³ pomys³ na to jak móg³ wygl±daæ strój je¶li w broszach znaleziono po dwie dolne pêtelki (w ka¿dej broszy po 2 szt) - inna idea na taki zestaw pêtelek to suknia fartuchowa gdzie ty³ cia³a owiniêty jest jednym kawa³kiem tkaniny a z przodu mamy dowieszony "panel". Aha - tylko szelki to w³a¶nie powinny byæ raczej pêtle spinane brosz±, a nie doszyte szerokie pasy tkaniny przy których brosz w³a¶ciwie mog³oby nie byæ.

Tutaj kilka s³ów na temat - ogólnie na tym blogu jest multum informacji o sukniach fartuchowych, mo¿na czytaæ pó³ dnia.

A poza tym jego autorka zajmuje siê te¿ intensywnie strojem z okresu który Ciê interesuje, wiêc warto siê zapoznaæ, np. tu, tu - te dwa wpisy mia³am zapisane, bo siê interesowa³am tym tematem - a dalej szukaj sama ;)
Z tym ¿e tak¿e i tutaj najwiêkszym wyznacznikiem bêdzie odpowiednio datowana bi¿uteria i dodatki a nie strój.

BTW ciekawe datowanie wybra³a¶ i ciekawy temat, tylko problem z imprezami w Polsce o takim profilu - swego czasu zaczêli¶my w ekipie - a potem szerszym gronie - projekcik dotycz±cy tego i nieco wcze¶niejszego okresu, na Halli ma swoje podforum, i wniosek by³ ¿e albo trzeba co¶ zorganizowaæ a gronie zainteresowanych, albo zostaj± imprezy niedatowane lub wycieczki do Niemiec ;)

Pozdrawiam!
Lubov Rybakov
Olof dziêkujê z ca³ego serducha! czego¶ takiego trzeba mi by³o, jutro siadam i kopiêsmile.gif

Te szelki mi od razu nie pasowa³y, zapomnia³am dopisaæ, ¿e od razu bym je wywali³a i wpakowa³a pêtelki;) Wiadomo, ¿e ciê¿ko z jednym, s³usznym wzorem- przede wszystkim chodzi³o mi o to czy to nie jaka¶ wariacja, mroczysko itd;)

Ciekawe datowanie i temat, na razie w tym raczkujê smile.gif zobaczymy jak wyjdzie:)

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.