Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Narêczaki zintegrowane z naramiennikami.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie pó¼no¶redniowieczne
Nikodem
Witam,
nurtuje mnie pytanie o historyczno¶æ takiego tworu:

http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...soldat_arm.html

Strona ta jest ca³kiem niez³ym ¼ród³em wiedzy, z tego co wiem, jednak¿e ten patent który tutaj widaæ jest dla mnie pewnym novum. Czy mo¿e kto¶ z was widzia³ ju¿ co¶ takiego wcze¶niej? Maj±c na my¶li co¶ takiego mówiê o naramienniku zintegrowanym z reszt± opancerzenia reki, tak jak widaæ tutaj, szczególnie na zdjêciu wnêtrza rêki.

A poza tym - co s±dzicie ogólnie o historyczno¶ci powy¿szego opancerzenia?
Wojciech Radzki
Witaj, na pó¼n± XV stkê ¶mia³o mo¿esz braæ. smile.gif
Pozdr
WR
Nikodem
Przyjrza³em siê dok³adniej temu narêczakowi i widzê ¿e tak naprawdê to osobny naramienik, na³okcice i zarêkawie, po³±czone rzemykami w ³okciu. O ile widzia³em takich na³okcic z czterema, charakterystycznymi, otworami szereg (chodzi mi o zachowane zabytki) a tak¿e takich d³ugich naramienników (czy z otworami na dole nie pamiêtam), to nigdy nie widzia³em tego elementu który chroni przedramiê. By³by on bardzo charakterystyczny... i w³a¶nie tego elementu dotyczy moje pytanie:

Na rekonstrukcji pokazanej na stronie Historiska jest ona otwarta, tzn chroni tylko zewnêtrzn± czê¶æ przedramienia - czy prawid³owe by³oby wykonanie tego fragmentu zamkniêtego, tak aby obejmowa³ ca³e przedramiê?

Z góry dziêkujê za odpowied¼ smile.gif.
robert w. Wielki
Moim zdaniem nie bardzo. Zwróæ uwagê na to, jak krótkie jest to zarêkawie - nie chroni ca³ego przedramienia; na stronie Borga jest zdjêcie nareczka o podobnie krótkim zarêkawiu-s±dzê ¿e chodzi³o po prostu ocenê - taki wariant musia³ byæ tañszy od wersji chroni±cej ca³e przedramiê-, nie ma on wiêc wewnêtrznej czê¶ci:
http://www.piekary.net/~borg/rek/1.html
I zauwa¿, ¿e w podrzuconym przeze mnie linku, widaæ, i¿ nareczak jest na sta³e zintegrowany, przez paski skóry, przynitowane do blach smile.gif
Nikodem
No to mam dwie rekonstrukcje, obie najpewniej na czym¶ bazowane i porz±dnie wykonane, ale nadal ¿adnego zabytku czy nawet innej ilustracji z epoki icon_wink.gif. A ja nadal rozgl±dam siê za orygina³em takiego zarêkawia... Zamkniêtego czy nie.
robert w. Wielki
Ale na stronie któr± Ci podes³a³em jest równie¿ orygina³ szczerba.gif
Dok³adnie ³±czenie blach od ¶rodka, o tu:
http://www.piekary.net/~borg/rek/1z.jpg
Pozdrawiam, i ¿yczê powodzenia w dalszych poszukiwaniach.
Nikodem
Jednak¿e to tylko jeden orygina³, a ³okci z kompletem 4 dziurek do wi±zania tak jak na stronie historiska widzia³em co najmniej 3 komplety smile.gif.

No i nadal pozostaje kwestia tego czy wystêpowa³y zamkniête zarêkawia tego typu.
Nikodem
Wybaczcie post pod postem, ale znalaz³em kilka zdjêæ, niestety rekonstrukcji, narêczaków.
Czy tego typu narêczak bêdzie stosowny na II po³owê XV wieku, czy jest to jednak nie do koñca poprawna wariacja na temat powy¿szego? Chodzi mi szczególnie o zamykane zarêkawie - nie jestem w stanie znale¼æ czego¶ takiego, jednak¿e wiadomo ¿e na zdjêciach eksponatów muzealnych nie wszystko widaæ, a nie przegl±dn±³em te¿ du¿o wiêcej ni¿ kilka stron... mo¿e kto¶ widzia³ co¶ takiego gdzie¶ indziej? Niekoniecznie na zachowanym oryginale, ale np. w malarstwie? Bêdê baardzo wdziêczny za pomoc smile.gif.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.