CYTAT(dara @ 20:15 18.08.2010)
Na "pocz±tek" zrób sobie sztancê do wyginania drutu.Po prostu naciecie diaksem w kowadle tak± ryske na1 mm.g³êboko¶ci i przeciagaj±c "blaszke" wzd³ó¿ rowka zaklepuj "³ódeczkê" za pomoc± sztancy z wygietego gwo¼dzia.U³atwi ci to zakuwanie drutu.
Za jaki¶ czas jesli bêdziesz æwiczy³ obêdziesz sie bez tego.Ja robiê taki drut na zwyk³ej "babce" do klepania kosy.Ale co sie wczesniej okombinowa³em to moje.Po prostu trzeba dojsæ do wprawy,
zwyk³a rzecz.
DARA
je¶li mo¿na - mam pytanie - sk±d taki przekombinowany (bez urazy) system tworzenia drutu ?
wg technologii (nawet ¶redniowiecznej) - stosowano dwie podstawowe techniki - drut klepany (g³ównie dla wiêkszych ¶rednic) - oraz drut ciagniony (ma³e ¶rednice) - drut by³ ci±gniony przy pomocy przeciagadla / cajzynu / ciagadla - czy jako kto woli inaczej
techniki byly znane w tym czasie i nie bylo koniecznosci wywijania cieniutkiej blaszki (bo trzeba by³o ja najpierw wyklepaæ) by zawin±æ j± do postaci grubszego drutu....
co innego jesli sz³o o przygotownie rurki pod szarniry...
ci±gad³a uwidocznione s± na wielu drzeworytach z okresu XV i pó¼niejszych wieków
abstrahuj±c - chêtnie zweryfikuje swoj± wiedzê jesli podasz mi ¼ród³a
pozdrawiam
graffic