Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Vivat Vasa 2010
> Inne > Kalendarium 2010
Ig³a
Czo³em,

Serdeczne s³owa podziêki wszystkim tym, z którymi uda³o mi siê spotkaæ i choæby chwilê pogwarzyæ, tak¿e tym, z którymi siê nie uda³o - byæ mo¿e "co siê odwlecze..."
Szczególne pozdrowienia dla regimentów (obu) i grup zaanga¿owanych w egzercerunki - zwa¿ywszy na ca³kowita wagê Waszego wyposa¿enia w tym upale niejednemu mog³oby siê odechcieæ. Równe ³adowanie w marszu - respekt.gif , od laika co prawda lecz widzi siê to rzadko.

W mojej ocenie impreza bardzo udana tak towarzysko (co szczególnie) jak i organizacyjnie.

Co do bitwy, za¶ kilka uwag i pomys³ów.

1. G³ównie do pospolitych ruszeñ i szlachty - tylko mnie nie zjadajcie przy pierwszym widzeniu - dobrze by³oby przed bitw± okre¶liæ dowódców i ich zstêpnych oficerów, po to by w bitwie by³a wiêksza kontrola nad oddzia³em. Jedyny moment kiedy lu¼ne kupy mog± mieæ miejsce to moment harców, a i to po uzyskaniu zgody oficera.
W przeciwnym wypadku jest zamieszanie (tak¿e zagro¿enie bo mo¿na wej¶æ swoim pod lufy), a tacy pojedynczy ludzikowie z ³atwo¶ci± s± wybijani przez zwarte szeregi, które reaguj± na komendy. Kiedy to juz bedzie opanowane bedzie mo¿na zacz±æ próby z formacjami, ³aw±, klinem, ko³em w czas obrony etc. Bitwy za¶ bêd± mog³y mieæ tak¿e przebieg manewrów a nie tylko ustawki jednych przeciw drugim. Mozna uzyc komend, mozna u¿yæ gwizdków, czy czego tam... Oczywi¶cie g³owê sypiê tutaj popio³em ganianie bez sensu "tu i tam" to tak¿e i mój postêpek, acz staram siê to w sobie wygasiæ.

2. Warto by w¶ród muszkieterów osoby lubi±ce popykaæ siê broni± bia³±, czyni³y to czê¶ciej,(wiem, wiem jedna dwie salwy w realu zmiot³yby nachodz±c± grupkê) ale dla widowiska dla publiki ma to walor znaczny, a i dla uczestników niestrzelnych bêdzie to rado¶æ. Daje to te¿ czas pozosta³ym np. na prze³adowanie (jak wiemy ze ¶miertelno¶ci± podczas inscenizacji jest kiepsko bigsmile2.gif )

3. Uwaga nie moja, ale arcyciekawa - dobrze jest je¶li lektor opowiadaj±c nie mówi np. "regiment szwedzki nachodzi na lew± flankê, przeciw nim piechota ³anowa etc..." Wiekszo¶æ ludzi z widowni powie co to jest co to ta piechota, o co chodzi z tymi ³anami, kosy bêd± mieli? A co do regimentów, w powszechnej ¶wiadomo¶ci wszystko co w kapeluszu i koronkach to Szwed - no ewentualnie Francuz. Warto wiec opowiadaæ - "Po prawej naciera Choragiew Komputowa, pod ¿ó³to czerwonym sztandarem odziani w czerwienie, uzbrojeni w muszkiety i szable, przeciw nim Szwedzi ubrani w granatowe kurtki, karni i regularni ida równym krokiem..." Opisy pozwalaj± przeciêtnemu widzowi powiedzieæ acha to s± ci, a to tamci. Jak s³yszy regiment szwedów nie wie na któr± formacjê patrzeæ.

Ot i to tyle, k³aniam siê i pozdrawiam.

Jak tylko pozbieram zdjêcia dorzucê linki
Vissegerd
Ja tylko trzy grosze, bo by³em jako widz i zupe³nie szczerze powiem, ¿e podoba³o mi siê smile.gif

Gratulujê wszystkim, którzy wziêli w inscenizacji udzia³, jak te¿ organizatorom i ¿yczê powodzenia na przysz³o¶æ.

Pozdrawiam serdecznie.
Ptack
hehehe, by³o fajnie, bo nie musia³m siê pzebieraæ smile.gif

thx Warcho³om i Pijanicom za wszystko, jak zwykle ca³uski dla Strusia i Góreckiego, dziêkujê tym, z którymi zagr³em i thx publiczno¶ci za wygwizdanie Axisa, ¿e nie przyby³ na koncert smile.gif
Dozo na imprezach z których mam pieni±dze y'all smile.gif

Spadi
Witam,

W imieniu Regimentu Króla Jego Mo¶ci, równie¿ wszystkim dziekuje za wspolna zabawe, bitwe, ktora w cale do najgorszych nie nale¿a³a, chocia¿ znów casus pospolitego ruszenia uwiera³smile.gif No i oczywi¶cie wszystkim z dzielne pokazy i egzecerunki w pe³nym s³oñcu:)

Ig³a jak ci sie tak regimenty podobaj± to zapraszam, www.rkjm.pl i rekrutacja:) Wiesz, ¿e tego typu projekty jak Regiment KJM, so tym fajniejsze, skuteczniejsze i liczebno¶æ ich jest wieksza.

Poæwiczysz musztre, strzelanie szeregami, komendy i mo¿e uda ci sie kilku szlafroków przeci±gn±c na strone pludraków, kto wie. tak czy siak zapraszamy.

W tym roku do³±czy³ do nas Francuski detachment w liczbie 6 osob Regiment de Turenne, co faktycznie zaczyna robic z nas autorament cudzoziemski:) hehe

Spadi
winnajola
Pragnê do³±czyæ siê do podziêkowañ za wspania³± imprezê!!!

Moj± romantyczn± duszê poprowadzi³y w g³±b wieku XVII ciep³e pochodnie b³yskaj±ce podczas wieczornego apelu i przemarszu.

¯a³uj kto nie by³, nie swawoli³ i nie hula³ w gor±c± sobotni± noc.

Ig³a
A oto wspomniane linki do zdjêæ:

http://picasaweb.google.com/lh/sredir?unam...&feat=email - zrobione przez nasz± kole¿ankê Izê

http://picasaweb.google.pl/AndrzejJR/Gniew2010 - zrobione przez kompaniona, Andrzeja

http://miedzia.ch.pwr.wroc.pl/wks/galeryja.php?iEventID=130 - zdjêcia znalezione na stronie Wolnej Kompanii Sarmackiej

http://www.kerko.cba.pl/?page_id=181 - J&M FotoGaleria

http://celej.net/piotrek/galeria/Gniew2010/index.html

Spadi --- jako¶ ukocha³em sobie zablaszenia, a wierzê, ¿e powstanie kiedy¶ oddzia³ konnych i ozbrojonych rajtarów, a kto wie mo¿e nawet kirasjerów? Takich co to mo¿na by³o ich ogladac na polach u schy³ku XVI i w pierwszej æwierci wieku XVII. Owó¿ i moje idee fix, i cel jedyny jaki sobie postawi³em w zakresie RR. Da Bog, to mo¿e i odzia³ ów bêdzie mia³ taki poziom jak Wasze regimenty?

Vissegerd
Tak zupe³nie przy okazji, apel do Szanownych Kolegów i Kole¿anek smile.gif

Przepraszam, ¿e ma³y OT, ale poni¿sze zagadnienie by³o ostro dyskutowane i planowane w³a¶nie podczas Vivat Vasa. Proszê wiêc Adminów o wybaczenie thanx.gif

Otó¿ razem z Rados³awem Sikor± i Jaros³awem Struczyñskim przygotowujemy teledysk o husarii. Koszt takiego przedsiêwziêcia, aby mieæ produkt w pe³ni profesjonalny, to ok. 90-100 tys. z³. Uda³o nam siê zabezpieczyæ finansowanie na poziomie 70 tys. z³. dziêki wytwórni filmowej, która lwi± czê¶æ kosztów wziê³a na siebie. Brakuje nam wiêc jeszcze ok. 15-30 tys. z³. i poszukujemy sponsorów. Gdyby ktokolwiek z Was zna³ takowych, to bardzo proszê o kontakt. Wystarczy nam niewielka kwota od pojedynczego sponsora, to siê uzbiera, jest mo¿liwo¶æ podpisania umowy sponsorskiej z wytwórni±.

Teledysk ma promowaæ epokê i formacjê husarii, jednocze¶nie pe³niæ rolê edukacyjn±. Byæ mo¿e dziêki niemu uda nam siê w przysz³o¶ci doprowadziæ do nakrêcenia fajnego filmu pe³nometra¿owego. Zdjêcia planujemy na pocz±tek pa¼dziernika, ca³e dzia³anie ma charakter non-profit.

Z góry dziêkujê i pozdrawiam.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.