Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Serial 1920. Wojna i mi³o¶æ (2010)
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Willi
Serial 1920. Wojna i mi³o¶æ

W³±czy³em na 5 minut telewizor dzisiaj i zobaczy³em "wyluzowany" wywiad z aktorem maj±cym graæ chyba polskiego ¿o³nierza o imieniu Bronek oraz parê scen z maj±cego powstaæ serialu. Moje zaintrygowanie wzbudzi³ rzut granatem w ¿o³nierza w he³mie Wehramchtu.
Bardziej szczegu³owego opisu filmu ni¿ ten:

http://aleseriale.pl/sid,28634,title,1920-...one,serial.html

nie uda³o mi siê znale¼æ.

Czy jaka¶ grupa rekonstrukcyjna bierze w tym udzia³? Czy kto¶ wie o czym w ogóle to niby ma byæ?
Zwracam szczególn± uwagê ¿e w opisie wymieniono jako oficerów tylko oficerów armii rosyjskiej (a nie radzieckiej?) i niemieckiej. Co to ¿e niby Polska wtedy armii nie mia³a, a Józef Pi³sudski by³ partyzantem?
rympa³
Ciekawe pytania zadajesz...
Opisów tego serialu jest sporo, wystarcz± 2 minuty i Google.
Historiê swojego kraju i przy okazji historiê powszechn± regionu te¿ warto poznaæ - wraz z kulisami uzyskania przez Polskê niepodleg³o¶ci.
I to nie he³m Wehrmachtu, ale pierwszowojenny "rogacz".

To tak z grubsza.

R.
Marcvs Acilivs Glabrio
A konkretniej Stahlhelm M1916/1917/1918.
Co do armii rosyjskiej- fabu³a zaczyna siê w 1918, wiêc ci±gle istniej± oficerowie armii rosyjskiej.
Poza tym 1918 to dopiero pocz±tek odtwarzania siê Polski, 2 listopada 1918 z tego co pamiêtam by³y pierwsze przysiêgi oddzia³ów Polskich Si³ Zbrojnych. Wiêc te¿ nie widzê tu jakich¶ wielkich sprzeczno¶ci...
Mnie o wiele bardziej rozbawi³ film, który niby jest krêcony, w którym Urbañska ma nak**wiaæ z Maxima po bolszewikach. High five man!
Yogesh
Odno¶nie filmu krêconego przez Pana Hoffmana to ja wci±¿ jestem optymist±,
choæ nie bêdzie to film historyczny... raczej oparciem dla fabu³y bêd± wydarzenia historyczne.
Trochê rekonstruktorów tam biega, ale nie wszystko jest cacy np. FT-17, który trochê za lekko chodzi, mo¿e dlatego, ¿e z cieñszej blachy ni¿ byæ powinno zosta³ wykonany?

Jednak nie wiem jak to z Maximem, ale jak Urbañska dobrze by wkrêcili to spokojnie mo¿e gdzie¶ na przedpolu lataæ. Kobiety te¿ pod Warszaw± walczy³y. Nie pamiêtam sk±d, ale mam zdjêcie w wersji elektronicznej Ochotniczej Legii Kobiet w³a¶nie z tamtego okresu:
http://www.bractwoprzemysla.c0.pl/Grafika/...kobiet_1920.jpg

Pozdrawiam
Willi
Czyli widaæ tym bardziej ¿e opisy s± niekonsystentne wzglêdem siebie. Wiêkszo¶æ mówi o pocz±tku w ogarniêtej chaosem Rosji w 1920, jeden ¿e w 1918. Poza tym ani s³owa czy to ma byæ o Wojnie Bolszewickiej czy o Powstaniach ¦l±skich czy o tym i o tym. Ciekawe co tam o tych panach ze wschodu bêdzie, bo co¶ na pewno.

Pozdrawiam
[/quote]
Jan III
Przekonamy siê 11 listopadada...
Folderon
Ta produkcja to CHAOS w czystej formie. Do tej pory wszyscy kombinuj± z monta¿em , ¿e mo¿e siê uda. Bo monta¿ królem jest. Nie mam wielkich nadziei, bo rozp... na planie wielki by³ a wszyscy dumni strasznie i przejêci. Zobaczymy....
Bogumi³
Witam,
mam nadziejê ¿e nie dubluje ¿adnego z istniej±cych tematów.

Serial do¶æ ciekawy, swoiste preludium do Bitwy Warszawskiej Hoffmana.

W dzisiejszym odcinku, ledwie 5 minut temu uderzy³a mnie koñcowa rozmowa Sribielnikowa z czerwonogwardzist±.
CYTAT
- Kto¶ ty taki?
- Komisarz WKP

I tutaj moje pytanie, czy ten dialog to nie filmowa wpadka?
Purvis
CYTAT(Bogumi³ @ 21:18 06.04.2011) *
Witam,
mam nadziejê ¿e nie dubluje ¿adnego z istniej±cych tematów.

Serial do¶æ ciekawy, swoiste preludium do Bitwy Warszawskiej Hoffmana.

W dzisiejszym odcinku, ledwie 5 minut temu uderzy³a mnie koñcowa rozmowa Sribielnikowa z czerwonogwardzist±.
CYTAT
- Kto¶ ty taki?
- Komisarz WKP

I tutaj moje pytanie, czy ten dialog to nie filmowa wpadka?

Niewykluczone:

http://dws.org.pl/viewtopic.php?f=97&p...322810#p1511225
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.