Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: operacja "kusza"
> Prywatne Inicjatywy > Rota Pana Kacpra
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
witam wszystkich
chcia³em zaczepiæ o temat generalnie z samej swojej istoty niewygodny, ale chyba warty przynajmniej przedyskutowania. Mianowicie o kuszê. Na ¦wiecino przywoz³em takow± wraz z pacynami, widzieli¶cie to na inscenizacji i chcia³bym zapytaæ jak siê Rota ma do tego pomys³u.
Wiem ¿e ze wzglêdów praktyczno-prawnych zdecydowali¶cie o strzelcach czarnoprochowych, jak zwykle w naszym przypadku(odtwórców) zawsze jest jakie¶ nagiêcie historii do naszej rzeczywisto¶ci (bynajmniej nie przegiêcie). Chcia³bym te¿ nie¶mia³o zapytaæ czy znalaz³o by siê mo¿e jeszcze kilka osób 3-5 które by³yby zainteresowane tym tematem. Jak by¶cie widzieli wymieszanie kuszników i puszkarzy (?) (jak zwa³ tak zwa³) czy to wogóle ma szanse? Z punktu widzenia realiów historycznych dla lat 1450 -1490 broñ czarnoprochowa stanowi znaczn± mniejszo¶æ w¶ród strzelców (wg. Grabarczyka Rot w Królestwie Polskim) a im bli¿ej 1450 to jest wrêcz znikoma ilo¶æ.
Od razu zaznacze o co mi chodzi, chcia³bym odtwarzaæ strzelca, broni czarnoprochowej po prostu osobi¶cie nie lubiê( z wzajemno¶ci± jak to równie¿ stwierdzi³ Igor), a nawt sie jej obawiam, ³uki wiadomo u nas s³u¿y³y do polowañ, a nie jako broñ w walce o ile dobrze pamiêtam na 100-120 strzelców w jednym ze spisów wymieniono 2 ³uki (podobnie jak he³my szczerba.gif ). Chcia³bym poznaæ Wasz± opiniê.
Pozdrawiam. Bia³y
Stefan Mi¶kiewicz
Jak dla mnie super pomys³. Ju¿ na ¦wiecinie mówi³em je¿eli chodzi o kusze o takim s³abym naci±gu i w ogóle o kusze jestem bardzo chêtny do odtwarzania kusznika. Pozdrawiam Stefan
Micha³ ¯elazo
Ja nie strzelam, ale nie mam te¿ nic naprzeciwko lataj±cym w moj± stronê be³tom, je¶li tylko bêd± mia³y koñcówkê do przepychania odp³ywów w zlewach bigsmile2.gif

Pozostaje jeszcze kwestia g³upiego prawa, ale tutaj ka¿dy obecny i przysz³y kusznik chyba rozumie o co kaman.
Wojciech Radzki
Mnie równie¿ sie pomysl podoba, ale warto lepiej przetestowaæ bezpieczeñstwo takiej kuszy. Oczywi¶cie, jak be³t trafi w zbroje to nic sie nie stanie, ale jaki jest efekt po trafieniu w nieos³oniet± czê¶æ cia³a?
Pozdr
WR
Micha³ ¯elazo
CYTAT(Wojciech Radzki @ 09:27 13.08.2010) *
Mnie równie¿ sie pomysl podoba, ale warto lepiej przetestowaæ bezpieczeñstwo takiej kuszy. Oczywi¶cie, jak be³t trafi w zbroje to nic sie nie stanie, ale jaki jest efekt po trafieniu w nieos³oniet± czê¶æ cia³a?

Be³ty by³y testowane na oblaszonym Igorze i rykoszetowa³y w niebo nie czyni±c ¿adnej szkody.
Musisz po prostu jak±¶ zbrojê na siebie zak³adaæ smile.gif
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Pierwszy raz testowali¶my je na £ódzkiej Wiosce Historycznej, gdzie kolega Cukieras strzela³ do mnie ubranego w same tekstylia z 20 i 15 kroków (nie metrów) pacynki s± bezpieczne. ¦rednica zabezpieczaj±cego "korka do zlewu" jest ciut wiêksza ni¿ ¶rednica oczodo³u u przecietnego cz³owieka. Do dostania na allegro za 2,60 za szt. (nie jestem sprzedawc± to nie reklama)
Przy za³o¿eniu ¿e pos³ugiwaæ siê nia bêd± ludzie normalni i pacyny bêd± lecieæ w pawê¿e i jak w przypadku ¦wiecina wóz, zagro¿enie nie przekracza pos³ugiwania sie mieczem, kordem czy berdyszem. Pytanie jest takie czy warto ten temat rozwijaæ, niech sie wypowiedza decydenci nie wiem Kacper, Gwyn, Tom. smile.gif
Purvis
Witam.
W tym roku na Grunwaldzie w ramach ¶w. Jana mieli¶my okazjê przestestowaæ wspó³dzia³anie strzelców i kuszników. Przy dobrej komendzie i dobrym zgraniu kusza okazywa³a siê dwa razy szybszaa od haka/piszczeli, tzn. na dwie salwy z kusz przypada³a jedna z puszek. Poza tym wspó³praca uk³ada³a siê wzorowo.
Pacyny kusznicy robili sami, poduszka w wiêkszo¶ci by³a wielko¶ci kurzego jaja. Trafienia nie by³y dokuczliwe, ale dawa³y siê odczuæ. Z tym, ¿e ¶l±skie kusze to egzemplarze o fabrycznie obni¿onym naci±gu.
Jedna sprawa: dok³adno¶æ wykonania pacyn, a co za tym idzie - powtarzalno¶æ strza³ów. Zdarza³o siê, ze z kuszy wycelowanej w to samo miejsce pierwszy be³t lecia³ "w nogi", a drugi Panu Bogu w okno.
Kwestie legalno¶ci kusz porusza³ Hako w odpowednim temacie (wrzucê linka jak znajdê).
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Osobi¶cie jestem na tak.
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
Najpierw kwestia naci±gu, kusza inscenizacyjna musi mieæ na tyle s³aby naci±g, ¿eby pacynka nie by³a w stanie zrobiæ krzywdy, z do¶wiadczenia wiem, ze kusze daj±ce sie naci±gn±æ bez u¿ycia ko¼lej nogi, korby czy windy (rêkoma po prostu), w³a¶nie takowy naci±g posiadaj± ( w razie czego ³atwo mo¿na w ten sposób wyeliminowaæ kusze robi±ce kuku).
Kwestia pacynek, jest tu ten sam problem co z ³ukami, pacynki obwiniête jakimi¶ szmatami (¿e niby dzieci zêby bol±? bigsmile2.gif ) które ka¿dy robi samemu i nie bardzo widaæ jak to jest zrobione, potrafi± byæ niebezpieczne, widzia³em pacynki (w³a¶nie na grunwaldzie kilka lat temu) w których drzewce przebija³o przy uderzeniu to nieszczêsne zabezpieczenie, zrobione np ze styropianu i obwiniete szmatk±. Równie¿ pacynki u¿ywane na zachodzie Europy (zabezpieczenie lateksowe wielko¶ci kciuka) uwa¿am za potencjalnie niebezpieczne, tym bardziej, ¿e np. Genueñczycy strzelaj± z kusz o naprawde du¿ym naci±gu. Póki co nie by³o ¿adnego wypadku, ale przez przeszywanicê rombi± tak, ¿e siniaki jak denko od szklanki.¯eby panowie strzelali salw± i lobem trzeba by³o ich pare razy pogoniæ i strzeliæ pare p³azów mieczem na du...pê. Niestety nie u wszystkich kultura na polu inscenizacyjnym mierzy sie w km odleg³o¶ci na zachód od Odry.
¦rednica tych "korków do zlewu" wytraca równie¿ prêdko¶æ be³tu, przy naci±gu 25-30 kg z dystansu 20-30 kroków ma si³ê tak jakby kto¶ rêk± rzuci³ be³t. £atwo równie¿ sprawdziæ czy konstrukcja be³tu nie zagra¿a bezpieczeñstwu. My¶le ¿e przy najbli¿szej okazji zrobiê jak±¶ prezentacjê ¿eby rozwiaæ w±tpliwo¶ci.
Chaos666
Witam!

Pozwolê sobie zabraæ g³os w tej sprawie. My¶lê ¿e po dekadzie strzelania z ³uku, mogê co¶ zasugerowaæ. Oczywi¶cie kusza to bardzo fajna broñ i ³adnie siê prezentuje. Mo¿na siê ni± pos³ugiwaæ w inscenizacjach, przy zachowaniu wielu ¶rodków ostro¿no¶ci. Ty Krzysztofie strzela³e¶ z dba³o¶ci± o bezpieczeñstwo, wiêc jak najbardziej takie odtwórstwo czynne wg mnie jest dopuszczalne.
Jednak¿e kusza z naci±giem 25-30 kg to hard core. Albo ta kusza ma o wiele mniej, albo faktycznie be³ty z takim ciê¿kim "gumowym korkiem", tak szybko trac± prêdko¶æ. Piszê to poniewa¿ z mojego 19 kg Bisoka k³ad³em oko³ogrunwaldzkich w³a¶nie z odleg³o¶ci ok 20 metrów. Zatem Twój test na £WH mnie dosyæ zaskoczy³. Ale jak pisa³em, strzelasz bezpiecznie i takie odtwórstwo jest ok jak dla mnie.
Acha, mnie siê uda³o na jednej z inscenizacji "trafiæ" puszkê w krocze z pacyny, wiêc radzê zainwestowaæ w dyspensor smile.gif wszystkim staj±cym naprzeciw kusznika, inaczej na kolacjê mo¿na zje¶æ jajecznicê :D No i trzeba uwa¿aæ na rykoszety, bo to mo¿e byæ g³ówny problem. Ja choæ strzela³em z pacynek w pe³ni upierzonych (stare strza³y przerobione na pacynki), to po rykoszecie dwoje dzieci z t³umu dosta³o trafienie dunno.gif To takie moje rozwa¿ania smile.gif

Pozdrawiam
Chaos
Krzysztof. ¦wi±tkiewicz
No nie ³uk to nie kusza, inaczej siê troche przek³ada naci±g w obu tych instrumentach na prêdko¶æ i si³ê pocisku. Darujmy sobie teoretyczne elaboraty bo i tak nikt tego nie czyta. Wa¿ne jest zeby ci na przeciwko byli wystarczaj±co zabezpieczeni, najlepsze s± do tego pawê¿e, oczywi¶cie sprawa jest umówiona wiêc wiedz± ¿e bêd± pod ostrza³em. Co wiêdzej nie ma strzelania bez komendy, wiêc "ostrzeliwani" wiedz± ¿e w danym momencie lec± na nich pociski. Zabezpieczenie pola inscenizacji to ju¿ kwestia organizatorów oczywi¶cie w porozumieniu ze wszystkimi zainteresowanymi. Oczywi¶cie jak we wszystkich tegio typu zabawach potrzebny jest olej w g³owach i przemy¶lenie ca³ej akcji.
Grzyp
Przede wszystkim zarówno strzelec jak i potencjalny cel powinni "w³±czyæ mózg" podczas ostrza³u, a wtedy nic nie powinno siê staæ. Sam strzelam z ³uku od ³adnych paru lat i wszelkie wypadki których by³em ¶wiadkiem by³y spowodowane g³ównie brakiem "w³±czonego mózgu" g³ównie u ³uczników (oraz ma³o bezpiecznych os³on celu). No i kwestia pacyn, bo widuje siê takie wynalazki ¿e delikwenta co to dopuszcza nale¿a³oby ubiæ poprzez ostrza³ takimi pacynami.

Pacynki u¿ywane przez Bia³ego s± bezpieczne, jak mia³em okazjê siê przekonaæ zarówno na £WH jak i na ¦wiecinie. Mo¿na by je dodatkowo owin±æ jakim¶ szarym lnem, jak komu¶ przeszkadza widok korka do zlewu. Przy czym warto mieæ zawsze jedn± nieowiniêt±, by móc pokazaæ ³atwo co siê kryje pod lnem.

Wg mnie pomys³ fajny.
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Panowie
Wydaje mi siê, ¿e w Rocie stzrelamy bardzo pokazowo, kiedy strzelcy wynurzaj± siê zza pawê¿ników i strzelaj± na komendê. Podobnie w odpowiedzi na ostrza³ mamy opracowan± procedurê chowania siê za pawê¿ników. Najwa¿niejsze. ¿eby osoby w otwartych he³mach pochyli³y g³owê.
Kacper z Konina
Generalnie jestem na tak,choæ wydaje mi siê ¿e ze wzglêdów wizualnych powinna strzelaæ wiêksza grupa,no i obostrzenia i uwagi:rozum!
-nale¿y pamiêtaæ ¿e jest to narzêdzie tylko z pozoru bezpieczne
-nie wszêdzie i nie zawsze bêdzie go mo¿na u¿yæ
-tylko w kierunku jaki wyznaczy dowodz±cy ina jego komende
Nale¿y pamiêtaæ ¿e w odró¿nieniu od Grunwaldu na naszych imprezach jest sporo osób nieopancerzonych,konie oraz publiczno¶æ ,gapie,a w przypadku ograniczenia pola potyczki, manewrów, co za tym idzie blisko¶c gapiów kuszy u¿yæ nie bêdzie mo¿na.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.