Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pomoc przy identyfikacji "miecza" chinskiego.
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Menephus
Niedawno dosta³em takow± pami±tkê przywiezion± z chin:

Wszystko by³oby piêknie. Wydatowa³em po wygl±dzie ten mieczyk na okres Walcz±cych Królestw lub Pó¼nych Wiosen i Jesieni, ale jest jeden problem. Ten mieczyk jest z ¿elaza, wiêc ze wzglêdu na jego rozmiary mo¿na go nazwaæ sztyletem. D³ugo¶c ca³kowita 38cm i ksztalt idealnie pasuje do mieczy z br±zu z tego okresu. Teraz mam dylemat. Mo¿liwe, ¿e jest to pó¼niejsza kopia nawet z XXI wieku.

Miecze ¿elazny i dwa z br±zu.

Ostatecznie znalaz³em co¶ takiego:

S± to resztki niezwyk³ych mieczy z br±zow± rêkoje¶ci± i ostrzem ¿elaznym (wnêtrzem). To by t³umaczy³o dziwn± w±sk± rêkoje¶æ bez jelca z dziwn± g³owic±. Niestety nigdzie nie mogê znale¼æ ksztaltu i d³ugo¶ci ostrzy z tych mieczy.

Za wszelkie s³owa krytyki i wiedzy z góry dziêkujê ;)
Vissegerd
Chiñska metalurgia w okresie antycznym by³a bardzo wysoko rozwiniêta, lepiej ni¿ w Europie. Dlatego nie tylko trafia³y siê miecze ¿elazne, ale równie¿ wykonane z ró¿nych kompozycji stopów. Tak¿e w okresie Wojuj±cych Królestw.

Co do okre¶lenia wieku, to na podstawie zdjêcia trudno cokolwiek stwierdziæ. Wydaje siê byæ ma³o prawdopodobne aby¶ trafi³ na egzemplarz sprzed tysiêcy lat, ale nie jest to te¿ niemo¿liwe. Obawiam siê, ¿e pozostaje datowanie, np. radiowêglowe.

W kwestii materia³ów, polecam dyskusjê: http://www.chinahistoryforum.com/index.php...-period-swords/, tudzie¿ ksi±¿kê: http://www.chinesearms.com/swordbook/swordbook.htm.

Te 38 cm. to d³ugo¶æ samej g³owni, czy ca³ego orê¿a?
Menephus
CYTAT(Vissegerd @ 13:41 02.08.2010) *
Te 38 cm. to d³ugo¶æ samej g³owni, czy ca³ego orê¿a?

No w³a¶nie ca³ego orê¿a. angsad.gif

Od krañca glowicy do u³amanego sztychu.
Vissegerd
Miecze chiñskie z okresu przed nasz± er± mia³y w³a¶nie d³ugo¶æ 40-50 cm. Wiêcej na ten temat tutaj: http://forums.swordforum.com/showthread.ph...ghlight=chinese.

Potwierdzaj± to te¿ znaleziska archeologiczne, np. to: http://www.chinadaily.com.cn/china/2008-01...ent_6399567.htm. Ten miecz jest wprawdzie nieco d³u¿szy, ale mie¶ci siê w przyjêtych granicach. Inna by³a technika walki po prostu.

Tak wiêc wszystko siê zgadza, pozostaje ju¿ tylko fachowe datowanie. To koszt ok. 600-1200 z³., my¶lê, ¿e warto go ponie¶æ. Wykonaj± Ci takie badanie np. w Gliwicach, w o¶rodku GADAM Uniwersytetu ¦l±skiego.

Pozdrawiam.
Menephus
Vissenerdzie ten pierwszy link przewertowa³em ju¿ zanim za³ozy³em temat. Niestety wszystko tyczy siê mieczy z br±zu. Miecze nie mog³y byæ dlu¿sze ze wzglêdu na materia³ z jakiego by³y wykonane, a tak¿e ze wzglêdu na k³uj±cy "typ walki" jaki wtedy prowadzi³a piechota i jazda.

Jako i¿ mój mieczyk jest z ¿elaza znaczy, ¿e powinien byæ to wyrób pó¼niejszy, a zatem i d³u¿szy. On natomiast idealnie co do kszta³tu wpasowuje siê w nurt w miarê wczesnych mieczy z br±zu.

Gdyby kto¶ chocia¿ znalaz³ inny taki miecz gdzie¶ w ksi±¿ce czy nawet w internecie. Póki co jest to dla mnie ewenement, nad którym nie chce juz zbytnio spekulowaæ.
Vissegerd
CYTAT(Menephus @ 15:13 02.08.2010) *
Jako i¿ mój mieczyk jest z ¿elaza znaczy, ¿e powinien byæ to wyrób pó¼niejszy, a zatem i d³u¿szy. On natomiast idealnie co do kszta³tu wpasowuje siê w nurt w miarê wczesnych mieczy z br±zu.

Tak, jak pisa³em, w tamtym okresie wykonywano te¿ miecze z ró¿nych stopów, a równie¿ z ¿elaza. Zwyk³a konsekwencja, ¿e wykonywano je w tych samych rozmiarach, jak te z br±zu. Jak sam zauwa¿y³e¶, wynika³o to z ówczesnej techniki walki.

Nie za bardzo chce mi siê grzebaæ teraz w ¼ród³ach, ale masz to chocia¿by tutaj:
http://en.academic.ru/dic.nsf/enwiki/1151384 - info
http://mygeologypage.ucdavis.edu/cowen/~GEL115/115ch5.html - info
http://www.arscives.com/historysteel/cn.steelswords.htm - wykopaliska

Dlatego te¿ zachêcam do wykonania datowania, kilkaset z³otych rozwieje Twoje w±tpliwo¶ci. Je¶li dobrze zgadujemy okres pochodzenia znaleziska, to jest ono warte ok. 2,5-4 tys. z³., a mo¿e i wiêcej, trudno mi powiedzieæ.

Pozdrawiam.
Menephus
Vissegerdzie dziêkujê Ci za po¶wiêcony czas. Chyba ju¿ tylko datowanie prawdê powie. Niestety 600-1200z³ jest to kwota niema³a i mi siê nie ¶pieszy. Poczekamy mo¿e kto¶ inny wypowie siê w tym w±tku.

Co do ceny znaleziska. W±tpie, aby by³a ona a¿ tak wysoka. Zosta³o to kupione raczej za grosze na jakims straganiku. Podobno maj± tego pe³no co¶ jak Mount Testaccio w Rzymie.

Aha no i na stronie GADAM nie ma nic o próbkach metalowych. Hmm? No i pewnie bym mia³ spore nieprzyjemno¶ci prawne, gdyby siê co¶ okaza³o ciekawszego. ka¿da sztuka broni przed 1875r. jest chroniona prawnie.
£ukasz z Jury
Nie znam siê na chiñskiej broni, ale powiem co nieco o metalach itp. ¯eliwo w Chinach leja ju¿ chyba 2500 lat, lub nawet d³u¿ej, wiêc otrzymaæ ¿elazo mogli bez problemu lub nawet odlaæ z ¿eliwa mieczyk (tak tylko strzelam z odlewanymi mieczami). To ¿aden problem. A dlaczego s± tylko znaleziska mieczy z br±zu? A no dlatego, ¿e ¿elazne nie przetrwa³y próby czasu. Rdza ze¿ar³a je. Br±zu za¶ chiñczycy podobno rzadko u¿ywali. Wy¿sza cena trudno dostêpnych materia³ów potrzebnych do wytopu br±zu (mied¼ i cyna). U¿ywali wêgla kamiennego do wytopu wiêc nie musieli siê tak mêczyæ jak Europejczycy z uzyskaniem wysokiej temp. u¿ywaj±cy wêgla drzewnego.
Wiêc byæ mo¿e te znaleziska z br±zu by³y w mniejszym stopniu u¿ywane, no ale ¿e z bardziej trwa³ego materia³u to dotrwa³y do dzisiaj i teraz s± uwa¿ane ze jedynie wystêpuj±ce. crazy.gif
Taki chochlik historyczny. Oczywi¶cie to tylko moja teoria i gdybanie nie poparte tylko jedn± skromn± ksi±¿eczk±. aniol.gif

Menephus
W chiñskiej metalurgii orientuje siê conieco. Chiñczycy wchodzili w epoki trochê pó¼niej ni¿ europejczycy i pó¼niej z nich wychodzili. Dochodzili jednak do mistrzowskiego poziomu daleko wykraczaj±c poza europejskie standardy zw³aszcza w epoce br±zu.

Jak pisa³em w trzecim po¶cie nie chcê za bardzo spekulowaæ, ale có¿.. Mnie ci±gle interesuje moje 3 zdjêcie przedstawiaj±ce miecz pó³ ¿elazny pó³ br±zowy. Technika musia³a polegaæ na zalaniu br±zem gotowej ¿elaznej g³owni. Tutaj w³a¶nie pojawia siê mój mieczyk o dziwnych kszta³tach idealnie pasuj±c bez jelca w t± br±zow± rêkoje¶æ. Niestety jak internet d³ugi i szeroki nie mogê znale¼æ takiego kompletu. Wszêdzie tylko resztki rêkoje¶æi... ;(
Vissegerd
CYTAT(Menephus @ 16:56 02.08.2010) *
Vissegerdzie dziêkujê Ci za po¶wiêcony czas.

Ale¿ nie ma za co, ja uwielbiam grzebaæ siê w starociach smile.gif

Menephus, parê polskich uczelni ma o¶rodki zajmuj±ce siê datowaniem, trzeba pogrzebaæ, mo¿e uda siê taniej. Podobny mieczyk (i z sugerowanego okresu) widzia³em na jakiej¶ aukcji w Wielkiej Brytanii za ok. 600 funtów, by³ te¿ w podobnym stanie, st±d mój wniosek co do ceny.

CYTAT(Menephus @ 16:56 02.08.2010) *
ka¿da sztuka broni przed 1875r. jest chroniona prawnie.

A tu Ci nie pomogê, zupe³nie siê na tym nie znam dunno.gif

Powodzenia smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.