http://www.osen.pl/repozytorium/varia-othe...na.html?start=4Jak to czytam to mam trochê mieszane uczucia co do tego obrazu. Zobaczymy jak wyjdzie ostatecznie ale obawiam siê, ¿e nie bêdzie siê czym specjalnie zachwycaæ....
ostatnio by³em u znajomego, który krêci³ im "making off" i powiem, ¿e je¶li Natasza Urbañska i jej wierny Maxim nie zepsuj± wszystkiego, to film mo¿e byæ ciekawy ;)
Panowie i panie!
To jest najwspanialszy film historyczny( no, mo¿e nie licz±c "Potopu" pod wzglêdem fabu³y) jaki kiedykolwiek widzia³em. Wszystkim gor±co polecam.
Na kolana szczerze powiem nie powala, my¶lê ¿e serial bêdzie bardziej spójny. I muzyki siê lepszej spodziewa³em(na miarê "Ogniem i mieczem"), ale có¿ nie mo¿na mieæ wszystkiego.
Da siê obejrzeæ
CYTAT(radko z rubie¿y @ 09:36 04.10.2011)
Na kolana szczerze powiem nie powala, my¶lê ¿e serial bêdzie bardziej spójny. I muzyki siê lepszej spodziewa³em(na miarê "Ogniem i mieczem"), ale có¿ nie mo¿na mieæ wszystkiego.
Da siê obejrzeæ
Serial ?
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Jan III @ 14:37 06.10.2011)
Serial ?
Byæ mo¿e w filmie nie starczy³o czasu na dok³adne pokazanie panienki z kolorowej ok³adki strzelaj±cej do Ruskich zêbami? Mo¿e w serialu bêdzie na to pe³ne 10min i ka¿dy z±b zabije przynajmniej 10 Ruskich?
Tak, ma byæ serial, przynajmniej tak mówiono podczas krêcenia zdjêæ kawaleryjskich pod Komarowem. A jako uczestnik zdjêæ wiem jak znikomy procent materia³u wykorzystali.
Wczoraj obejrza³em film. Zachwytu we mnie nie wzbudzi³ ale mimo wszystko uwa¿am ¿e wyszed³ ca³kiem dobrze. Nie podoba³o mi siê pewne przek³amywanie historii aby w jak najlepszym ¶wietle przedstawiæ Pi³sudskiego, Natasza Urbañska to jedna wielka pomy³ka, a scenariusz by³ ³agodnie mówi±c nie najlepszy. Do plusów z kolei zaliczê ¶wietn± rolê Ferenca jako komisarza Czeka i bardzo dobre sceny batalistyczne. Ogólnie da³bym filmowi ocenê 7/10
Chrystian (Lvcivs Cornelivs Barbatvs)
Jak dla mnie mogli podarowaæ sobie to ca³e 3D bo i tak jest ¶redniej jako¶ci.... A tak ogólnie to nie zemdla³em z zachwytu
To ja siê w sumie podpiszê pod kolegami.
3d dla picu, Urbañska ¿a³osna, Olbrychski wci±¿ zaci±±±ga jak Kmicic, heroizm sanitariuszki chyba wziêty z Powstania a nie z Bitwy...
Ferenc to wy¿sza liga jednak wiêc i zagra³ ¶wietnie. Teksty o sraniu rewelacyjne
Nie nudzi³em siê ogl±daj±c, ale drugi raz mi siê chyba nie bêdzie chcia³o.
Marsza³ek zaci±ga³ non stop- Kmicic nie zaci±ga³. Nataszka mnie nie poci±ga i mimo swoich okre¶lonych przekonañ jako¶ na film mnie nie ci±gnie.
Negatywne komentarze sprawiaj±, ¿e moja noga w kinie nie postanie. Film tego pokroju nadaje siê co najwy¿ej do ¶ci±gniêcia go z sieci.
By³em i siê widzia³em
- koniec pozytywów
A tak na powa¿nie, to Urbañska jak i ca³y w±tek z ni± (super hero) mocno przesadzony jak i niepotrzebny, nudne przerywniki muzyczno-taneczne, czasami mia³em wra¿enie ¿e ogl±dam "Taniec z P******" czy jako¶ tak :/
Szyc ca³kowicie nie pasuje do granej przez siebie roli, w ka¿dej scenie ze swoim udzia³em sprawia wra¿enie g³upio-¶miesznego, poza tym kolejny super bohater: unika egzekucji, wychodzi obronnie z r±k jednych komunistów, drugich, kul karabinowych, armatnich i na sam koniec bagnetu w ¿ebrach :D
Podobnie Linda, jakby ju¿ w Polsce nie by³o innych aktorów, brakowa³o mi czasem na ekranie tego jego: "K**** co ty wiesz o zabijaniu" by³ takim cichym i grzecznym ¿o³nierzykiem.
Efekty 3D mo¿na by³o sobie darowaæ i zrobiæ film w 2D du¿ej ró¿nicy by nie by³o.
Ogólnie film oceniam jakby nie Szyc i Urbañska na 6,5/10 Te "pó³" bo jestem przez ca³e 20 sekund na ekranie:D
Film bardzo egalitarny.
Ja nie by³am na 3D, bo w ogóle nie lubiê ogl±daæ filmów w tej technologii - ta technologia dobra jest dla filmów przyrodniczych typu ,,Galapagos", fabularne moim zdaniem tchn± kiczem.
Je¿eli kto¶ ma zerow± wiedzê historyczn± na temat Cudu nad Wis³±, to i tak wszystko zrozumie, bo postacie w dialogach dos³ownie wyja¶niaj± wszystkie kwestie historyczne - m.in, co to jest Czeka, dlaczego Pi³sudski wspó³pracowa³ z Petlur±, jak± misjê na konferencji w Spa mia³ Grabski, etc.
¯a³osne, amerykañskie efekty kropli krwi na obiektywie kamery i st³uczonego obiektywu, pe³na niepotrzebnego patosu ¶mieræ Skorupki, postacie bardzo czarno-bia³e - ale dobre, albo z³e,
sztuczna Urbañska ¶wiec±ca w okopach wybielonymi zêbami, Olbrychski, który nie poradzi³ sobie z rol± Pi³sudskiego (moim zdaniem z t± rol± radzi³ sobie jedynie Zakrzeñski, który ju¿ niestety nie ¿yje) (Olbrychski niepotrzebnie sili siê na wileñski akcent). Sceny z Urbañsk± jako ¿o³nierk± - mocno przesadzone, sztuczne, pseudoheroiczne.
W porównaniu do ,,Potopu" , ,,Bitwa.." wybada blado i miernie.
Mo¿e to mia³ byæ film, który trafia do ka¿dego odbiorcy. Je¿eli tak - no to siê uda³.
Film bardzo przypad³ mi do gustu. Do¶æ dobrze oddany jest klimat Warszawy po odzyskaniu niepodleg³o¶ci. Bardzo podoba³y mi siê wstawki taneczno-wokalne. ¦wietne sceny batalistyczne. Rewelacyjnie pokazany komisarz Czeka w akcji. Film jest krêcony w kierunku patriotycznym - ideologicznie powi±zany z Trylogi±, st±d te¿ rozczarowani s± zwolennicy notorycznego opluwania Polski i polsko¶ci.
,,Film jest krêcony w kierunku patriotycznym - ideologicznie powi±zany z Trylogi±, st±d te¿ rozczarowani s± zwolennicy notorycznego opluwania Polski i polsko¶ci.''
Nie rozumiem tego, co masz na my¶li.
Z odpowiedzi w ca³ym tym w±tku jako¶ nie wynika, ¿e ktokolwiek jest zwolennikiem opluwania Polski i polsko¶ci, ja siê za tak± osobê nie uwa¿am, wrêcz przeciwnie, a jestem jednak rozczarowana.
Piêknie i trafnie o Polsce i polsko¶ci, to moim zdaniem potrafili pisaæ romantyczni poeci i pozytywistyczni literaci.
Niestety, ogl±daj±c kolejne filmy o tematyce pseudohistorycznoptariotycznej coraz bardziej dochodzê do wniosku, ¿e wspó³cze¶ni twórcy ju¿ tego talentu nie maj±...
CYTAT(JasminumJa¶mina @ 14:34 23.10.2011)
Sceny z Urbañsk± jako ¿o³nierk± - mocno przesadzone, sztuczne, pseudoheroiczne.
Witam,
generalnie mogê podpisaæ siê pod Twoj± opini±, jednak co do udzia³u Urbañskiej w walkach...
My¶lê, ¿e du¿o osób mog³o uznaæ sceny obs³ugi CKM'u przez ni± za niemo¿liwe, a w³a¶nie tutaj moim zdaniem przyda³oby siê wple¶æ jaki¶ "motyw t³umacz±cy" np. udzia³ Ochotniczej Legii Kobiet. Mo¿e znów dla osób znaj±cych historiê by³oby to niepotrzebne, ale film ten takich obja¶nieñ tematów historycznych ju¿ sporo ma, wiêc jeden dodatkowy by nie zawadzi³, a nie s³ysza³oby siê z tylnych siedzeñ "taa baba za karabinem maszynowym".
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Film o niczym/za du¿o w±tków upakowanych naraz/. Tylko damskie sukienki ³adne i szar¿e kawaleryjskie jak zwykle fantastyczne. Jestem fank± dwóch panów "My razem".
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(Yogesh @ 10:01 24.10.2011)
Mo¿e znów dla osób znaj±cych historiê by³oby to niepotrzebne, ale film ten takich obja¶nieñ tematów historycznych ju¿ sporo ma, wiêc jeden dodatkowy by nie zawadzi³, a nie s³ysza³oby siê z tylnych siedzeñ "taa baba za karabinem maszynowym".
Takich komentarzy mog³oby byæ mniej gdyby nie wygl±da³o to jak scena z komedii, jak pastisz wyfiokowanej modelki pozuj±cej z giwer± i jeszcze w tym przypadku próbuj±cej graæ rekina ze "Szczêk". Jak zobaczy³em tê scenê w trailerze to skojarzy³o mi siê g³ównie z:
http://www.youtube.com/watch?v=o9h4X6jQ1Fo
Scena te¿ mi siê nie podoba, chodzi o to, ¿e sama obecno¶æ kobiety
przy CKM nie by³a niemo¿liwa. Fakt jest taki, ¿e to film komercyjny.
Kto¶ stwierdzi³, ¿e w takiej wersji siê lepiej sprzeda?
Batory te¿ mia³ bia³e zêby- nie wiem, czemu tak wiele osób mówi, ¿e to by³o nienaturalne. Szar¿a kawalerii bardzo ³adna, choæ w niektórych momentach nie czuæ tej przyt³aczaj±cej masy wojsk(np.: czê¶æ ujêæ ataku bolszewii na pozycje naszych pod ko¶cio³em). Scena z ks. Skorupk± w³a¶nie dziêki du¿ej wznios³o¶ci by³a ¶wietna- widaæ by³o, ¿e wielu po¶wiêci³o siê w tej wojnie. Ta scena bez patosu by³aby nijaka- ot, poszed³ na wojnê i umar³. A Olbrychski jako Pi³sudski naprawdê dobry- nie tylko akcent ale i g³os bardzo podobny. Panowie"My razem ¶wietni", ale najlepszy ten ma³y
"-A ty gdzie?
-No najlepiej do kawalerii."
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.