Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ose³edec
> Ubiór i dodatki > Dodatki > Fryzury i makija¿
Krywonos
hmm, ma ktos moze zdjecia, albo jakies poprostu wskazowki jak sobie dobrze ose³edca wyciac na g³owie (w ktorym miejscu ta kepa wlosow ma wystawac itd.)?

za pomoc wszelaka bede niezmiernie wdzieczny
Rypluch
ja ci±³em tak jak podpowiedzia³ mi kole¿anka z Ukrainy, czyli prawie jak irokez tylko lekko podgolony nad czo³em i dochodz±cy do szczytu czaszki, czy zgodny z realiami siczy zaporoskiej nie wiem, ale jej ch³opak który nale¿y do grupy odtwórczej na Ukrainie tak w³a¶nie siê tnie
rympa³
Ose³edec/chocho³ - warto prze¶ledziæ obrazy ¼ród³owe, je¶li chodzi o Zaporo¿ców - to zwykle nieco pó¼niejsze, ale moim zdaniem - wiarygodne (np. Piotr Kalniszewski )
Z pewno¶ci± lepsze to ni¿ na¶ladowanie czyjego¶ wizerunku. Wielu ukraiñskich Kozaków bli¿ej ma niestety do hopaka i ogólnego mordoru, ni¿ do rzetelnej rekonstrukcji.
K³aki pozosta³e po podgoleniu na sklepieniu czaszki - obu ko¶ciach ciemieniowych, na ró¿nej powierzchni, zwykle mniej wiêcej ma³ej dzieciêcej d³oni, lub mniejszej. Zwróæcie uwagê na to, ¿e takie strzy¿enie pojawia³o siê ju¿ na staro¿ytnych stepach i tam¿e bywa obecne do dzisiaj - to nie specjalno¶æ zaporoska.
No i wreszcie - obok ose³edca musz± byæ w±sy - wiêc, Rypluch ja bym na Twoim miejscu awatara jednak zmieni³. Zdarzaj± siê w ikonografii ca³kiem ³ysi Zaporo¿cy, ale bezw±si to wcale.
Jak rekonstrukcja, to rekonstrukcja, ¿adnych pó³¶rodków smile.gif

K³aniam -

R.
Krywonos
a daloby sie jakies takie mw miare mozliwosci dokladne zdjecia, bo szukalem na necie, ale wsyzstko czym dysponuje to zdjecia z polprofilu tego kozaka-dziadka co masz rympale w avatarze, no i np. obraz repina, kozacy zaporoscy piszacy list do sultana, kolodzieja i syna rzeznika smile.gif
Rypluch
foto do avatara machniête 4 lata temu a w±sy dalej nie chc± rosn±æ ;)
zio³a
rympa³
Krywonos - a na stronach ukraiñskich i rosyjskich szuka³e¶ ? Trochê znale¼æ mo¿na, je¶li siê postaraæ.
Nota bene - wizerunki o których piszesz to XIX i XX wiek, wiêc warto¶ci ¼ród³owej nie maj±.
Dla nieuczonych w bukwach - polecam przejrzenie zasobów forum Czehryñców, lektura obowi±zkowa dla zainteresowanych kozaczyzn±.

K³aniam -

R.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.