Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: projekt 14
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Stron: 1, 2
Aiuto
Witam!
Chcia³bym wszystkich zainteresowanych rekonstrukcj± historyczn± Europy II polowy XIV w., zaprosiæ do wspó³pracy w ramach nowego projektu, który powstaje na bazie istniej±cego od roku 2006 Projektu Interregnum (czyli zajmuj±cego siê wojn± domow± w Polsce 1383-85). Postanowili¶my rozszerzyæ zainteresowanie fabularno-historyczne o inne konfikty dziej±ce siê w Europie centralnej i wschodniej (Polsko- Wêgiersk± wyprawê przeciw Litwie 1377, wojnê Jagie³³y z Konradem i Henrykiem Glogowskim 1391, wojnê z Opolczykiem 1391-96, wyprawê na Halicz 1387, wojny domowe w W. Ks. Litewskim 1390, rejzy krzy¿ackie na Litwê, wyprawê na Worsklê 1399, Wielk± Wojnê z Zakonem 1409-11 oraz inne konflikty tocz±ce siê w tym czasie).

W zwi±zku z tym przewidujemy zmianê dotychczasowych struktur - zamiast stronnictw "Grzymalitów" i "ziemian" - zbiór pocztów rycerskich (polskich, litewskich, ¶l±skich, zakonnych, brandenburskich, a tak¿e wojowników litewskich, tatarskich i ruskich, oraz go¶ci zakonnych z ca³ej Europy). Na czas imprezy tworz± one strony konfliktu, w zale¿no¶ci od tematu ka¿dego ze spotkañ, z utrzymaniem oczywi¶cie pewnego ograniczenia historycznego (czyli nie zmieniamy historii: krzy¿acy trzymaj± siê razem, Na³êcze nie wspieraj± Grzymalitów w wojnie domowej, krzy¿owcy z Zachodu nie napadaj± Malborka razem z Tatarami) i przy zachowaniu zasad walki i struktury pocztów z Projektu Interregnum.

Podstawowe wyznaczniki projektu, to:
- nacisk na umiejscowienie naszej zabawy w konkretnym czasie i przestrzeni,
- próba rekonstrukcji konkretnych postaci historycznych (w przypadku panów rycerzy),
- nacisk na stronê historyczno-estetyczn± uczestników projektu,
- mo¿liwo¶æ wspólnego wystêpowania w inscenizacjach kombatantów ciê¿ko- i lekkozbrojnych,
- pog³êbianie wspólnych badañ nad histori± kututry materialnej.

W ramach naszego projektu nie przewidujemy ani bohurtów, ani walk sportowych, ale je¶li uczestnicy tych dyscyplin bêd± chcieli do³±czyæ do projektu, z poszanowaniem jego regu³, to tak¿e zapraszamy.

Dla wszystkich chêtnych proponujemy nasz± pomoc w zakresie merytorycznym je¶li chodzi o uzbrojenie, strój cywilny czy heraldykê (oczywi¶cie w granicach naszych skromnych mo¿liwo¶ci). Zdajemy sobie sprawê, ¿e nie posiadamy jedynie s³usznej prawdy objawionej, ¿e dzia³amy w ramach pewnej umownej konwecji, zapraszamy wiêc do wspó³pracy, aby ta konwencja by³a zarówno bardziej historyczna ni¿ fantastyczna, jak te¿ dawa³a wszystkim zainteresowanym mo¿liwo¶æ dobrej zabawy, jak± powinno byæ nasze hobby.
Madeleine
Mam nadziejê ¿e zaproszenie jest skierowane do obu p³ci, nie tylko do ch³opaków? smile.gif
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Micha³, wchodzê w to jak w mas³o. Oczywiscie jako so³tys Gdiny smile.gif. Co prawda najciekawsze w XIV wieku sa dla mnie od malenkosci czasy wolnych kompanii (wojna stuletnia), czyli lata 60-te XIV wieku, ale nasza historia tez nudna nie by³a. Czas siê te¿ "odwiesiæ" w Interregnum.
Qvintvs Rvfivs Dexter
Z wielk± przyjemno¶ci± bêdê ucestniczy³.
Boleslavius
Helo³

Planujecie ju¿ jak±¶ inauguracyjn± imprezkê? Czy Wieruszyce pod to podchodz±?
Aiuto
taki jest plan,czekamy tylko na powrot z urlopu glownego organizatora:)
Adrian £uczak
Pytanko:
Datowanie bêdzie ogranicza³o siê do poszczeglnych wydarzeñ czy wyogólniacie je do ca³ej II po³. XIV wieku?

Pozdrawiam!
Józef
Z tego co wiem Interegnum to górna pólka rekonstrukcji.Czy mamy jakiekolwiek szanse wziêcia udzia³u w tym projekcie ?
Czy znane jest miejsce imprezy , czy mo¿e jest to dopiero projekt dzia³ania ?
pozdro
Madeleine
Aiut- na razie zasia³e¶ ziarenko niepokoju smile.gif Mo¿e okre¶l wiêcej szczegó³ów- na czym ma ogólnie polegac projekt (wspólne imprezy- te co s±, jesli tak to które, je¶li co¶ zupe³nie nowego to jakie s± za³o¿enia); jakie datowanie projektu (mniej wiêcej- od kiedy do kiedy, bo wspominasz o datowaniu równiez oko³ogrunwaldzkim). No i ponawiam- czy jest przewidziane miejsce dla kobiet bez mê¿ów walcz±cych?
Brakuje w Polsce DOBRYCH projektów w które mog³y by siê w³±czyc kobiety- wiêkszosc jest nastawiona wy³±cznie na konflikty zbrojne i, niestety, osoby takie jak ja, bez walcz±cej po³ówki, s± nieco pokrzywdzone.
Ugni
Jestesmy zainteresowani.

Terra Teutonica (Bialorus-Rosja).
Shaman
jak juz wspomnial Aiuto interesuje nas odtwarzanie kultury materialnej tego okresu, a wiec nie tylko jej aspekt militarny. np. rejzy na Litwe to przede wszystkim zabawy w kurorcie malborskim icon_wink.gif
bialoglowy sa jak najmilej widziane - w koncu sa integralna czescia kazdego, a wiec i sredniowiecznego, spoleczenstwa icon_wink.gif
co do datowania - ubior i uzbrojenie ograniczamy do konca XIV w. odtwarzane konflikty konczymy na wielkiej wojnie z zakonem.
projekt Interregnum faktycznie jest uznawany - pewnie slusznie - za gorna polke rekonstrukcji. czy to jednak zle? wszak dolnych polek mamy az nadto icon_wink.gif
aby wpisac sie w ramy dobrej rekonstrukcji wcale tak wiele nie potrzeba - uszycie ciucha historycznego i ciucha "fantasy" prawdopodobnie kosztuje tyle samo. w naszych szeregach bawia sie osoby, ktore moga posluzyc rada, aby zainwestowane pieniadze nie poszly na marne. nasi projektowi koledzy to tez gorna polka rzemiosla.
nie kazdy musi od razu zostac bogatym rycerzem - na poczatek mozna zostac lekkozbrojnym i z czasem sie dozbroic (ja przeszedlem wlasnie taka droge). koszta wbrew pozorom wcale nie sa takie wysokie...
naszym celem jest rowniez zachecenie do zabawy rekonstruktorow z zagranicy - wszak integralna czesc konfliktow, ktore chcemy odtwarzac, stanowili zarowno nasi wschodni sasiedzi, jak i goscie z zachodu Europy. mnie osobiscie marzy sie odtworzenie bitwy nad Worskla (a przynajmniej proba, bo nikt do konca nie wie, jak bitwa przebiegla icon_wink.gif).
podsumowujac: tak, chcemy sie bawic w gorna polke rekonstrukcji, ale jednoczesnie zapewniamy tez, ze ta gorna polka nie jest dla nikogo nieosiagalna. tu mozecie liczyc na nasza pomoc.

zapraszam do zapoznania sie z galeria na stronie www.interregnum.pl, a zwlaszcza reportazami z ostatnich imprez, ktore pokaza Wam, gdzie sie obecnie znajdujemy.
Fratres
Mam dwa takie pytanka bo jestem tutaj nowy i chcia³bym do³±czyæ do tego projektu.

1. Co ze stron± wsch, czyli s± jakie¶ grupy odtwarzaj±ce wsch bojarów, kniazów.

2. I w jaki sposób mo¿na do³±czyæ do pocztu, czy na takich samych zasadach jak na stronie interregnum ?
Shaman
CYTAT(Fratres @ 19:50 22.07.2010) *
1. Co ze stron± wsch, czyli s± jakie¶ grupy odtwarzaj±ce wsch bojarów, kniazów.

Aiuto pracuje w tej chwili nad kontaktami - zwlaszcza ze strona wschodnia. nic tez nie stoi na przeszkodzie, zebys na takowego sie zrobil (tak planuje kilku naszych znajomych).

CYTAT(Fratres @ 19:50 22.07.2010) *
2. I w jaki sposób mo¿na do³±czyæ do pocztu, czy na takich samych zasadach jak na stronie interregnum ?

jesli interesuje Cie dolaczenie do ktoregos z podanych rycerzy - to tak. mozesz tez zglosic sie do projektu jako konkretna postac historyczna lub znalezc kogos, kto odgrywal postac, ktorej bycie pocztowym Cie interesuje.
BTW ja juz nie jestem w poczcie Aiuto - tworze wlasny, Jana Pilika h. Rogala.

projekt jest swiezy, ale juz teraz go oglaszamy, bo chcemy go tworzyc z Wami, a nie tylko we wlasnym sosie.
Maciek Artylerzysta
Jakie¶ zdjêcia trzeba przes³aæ (¿eby pokazaæ, na jakim etapie siê jest)? Je¶li tak, to komu? Bo z ¿on± jeste¶my jak najbardziej zainteresowani.
Fratres
A w³a¶nie co postaciami do odtwarzania ?, gdzie mo¿na otrzymaæ b±d¼ od kogo informacje dotycz±ce mo¿liwo¶ci odgrywania danej postaci. Niestety nie dysponujê np spisami zakonnymi na temat go¶ci zakonnych czy te¿ wojsk zaciê¿nych na s³u¿bie zakonu.
Wiêc do kogo siê kierowaæ z tym ?
Boleslavius
CYTAT
A w³a¶nie co postaciami do odtwarzania ?, gdzie mo¿na otrzymaæ b±d¼ od kogo informacje dotycz±ce mo¿liwo¶ci odgrywania danej postaci. Niestety nie dysponujê np spisami zakonnymi na temat go¶ci zakonnych czy te¿ wojsk zaciê¿nych na s³u¿bie zakonu.

Kronika Jana z Czarnkowa - to chyba g³ówne ¼ród³o z którego czerpali ch³opaki z Interregnum. Autor wymienia z imienia sporo historycznych postaci, g³ównie panów rycerzy i duchowieñstwa z wy¿szej pó³ki. Pocztowi i bracia zakonni w pomroce dziejów raczej zostali anonimowi smile.gif
Fratres
Dziêkowaæ, a do kogo siê kontaktowaæ z ocenianiem i weryfikacj± sprzêtu ?
Hoorn
Pomys³ zacny, tym bardziej ¿e uwa¿am interregnum za najlepszy projekt w polsze. Je¿eli zrobicie otwart± imprezê (oczywi¶cie z utrzymaniem pewnego poziomu) to z chêci± je¶li czas pozwoli siê zjawie, ale jako¶ nie mam ochoty zapisywania siê gdziekolwiek, podpisywania lojalek, tworzenia masoñskich ló¿ wzajemnej adoracji jest mi bardzo dobrze samemu i odk±d je¿d¿ê sam bawiê siê najlepiej, ¶wiece oczami za siebie i bawiê sie z ochot± ze wszystkimi tymi którzy chc± siê bawiæ ze mn± a przede wszystkim nie pcham siê z butami tam gdzie mnie nie chc±, czyli w skrócie popieram ale z dystansem.
Fratres
No w³a¶nie jak bêd± organizowane imprezy bêd± powi±zane z imprezami ju¿ organizowanymi czy te¿ osobno z w³asnej inicjatywy.
santiago
Tak jak pisa³ Aiuto datowanie projektu to 1360-1410...odtwarzanie postaci wg w³asnych mo¿liwo¶ci, z tego co wiem to oprócz ¶l±skich rycerzy (zaciê¿ników Zakonu), Na³êczów i Grzymalitów by³a przecie¿ ca³a masa innych rodów, wiêc wystarczy poszukaæ, poczytaæ itd. zale¿y nam na utrzymaniu wysokiego poziomu odtwórstwa i nie chodzi tylko o uzbrojenie...je¿eli kto¶ zamierza odtwarzaæ konkretnego rycerza powinien pomy¶leæ o ca³ym zapleczu dla niego, tj. namiot rycerski (najlepiej pawilon), strój historyczny, równie¿ dworski, "zastawa sto³owa" i inne elementy wyznaczaj±ce, podkre¶laj±ce status szlachecki, jak np. pas rycerski...co do samego zg³aszania siê do pocztów to najlepiej napisaæ do kogo¶ kogo ju¿ znacie z Interregnum, je¶li tak nie jest warto by³oby skrobn±æ parê s³ów o sobie na forum: www.interregnum.fora.pl , zamie¶ciæ fotki sprzêtu, pokazaæ swój dobytek na imprezie, dowiedzieæ siê kogo konkretnie chcemy odtwarzaæ: rycerza ciê¿kozbrojnego, lekkozbrojnego pocztowego itp. a dopiero na koñcu deklarowaæ do czyjego pocztu chcemy itp. co do imprez to s± aktualnie w fazie planowania, wiêc nie bêdê siê wypowiada³ za organizatorów...i jeszcze jedno has³o naszej krucjaty: "têpiæ mrok, gdziekolwiek siê pojawia!" devil.gif
Zeby tak osmielic i zachcecic, podam propozycje swojej postaci do odtworzenia w ramach Projektu XIV:

* Postac: soltys pomorskiej wsi Gdina/Gdynia (Gdingen), zamozny, wolny chlop ("kulak" ;). Szukam obecnie informacji o prawdzich soltysach Gdyni.

* Wydarzenia/okresy: rejzy krzyzackie na Litwe w latach 60-tych i 70-tych XiV w, ew. takze wegiersko-polska wyprawa na LItwe w 1377 r. W rekonstrukcji wypraw przeciwko Litwie po unii i wielkiej wojny z Zakonem z przyczyn osobistych nie chce brac udzialu.

Pozdrawiam!
Maciek
Marcin Glinianowicz
CYTAT(santiago @ 12:22 23.07.2010) *
jeszcze jedno has³o naszej krucjaty: "têpiæ mrok, gdziekolwiek siê pojawia!" devil.gif

Simon nie strasz ludzi krucjat± bo uciekn± od nas daleko bigsmile2.gif lepiej zabrzmi jak powiemy, ¿e bardzo chêtnie pomo¿emy i doradzimy wszystkim zainteresowanym zabawa z nami, "Nie têpimy, doradzamy!!!" - to taka projektowa dewiza:)
santiago
CYTAT(Marcin Glinianowicz @ 13:21 23.07.2010) *
CYTAT(santiago @ 12:22 23.07.2010) *
jeszcze jedno has³o naszej krucjaty: "têpiæ mrok, gdziekolwiek siê pojawia!" devil.gif

Simon nie strasz ludzi krucjat± bo uciekn± od nas daleko bigsmile2.gif lepiej zabrzmi jak powiemy, ¿e bardzo chêtnie pomo¿emy i doradzimy wszystkim zainteresowanym zabawa z nami, "Nie têpimy, doradzamy!!!" - to taka projektowa dewiza:)

Krzy¿acy te¿ szerzyli chrze¶cijañstwo...na swój sposób :-]
Fratres
A takie ma³e pytanie czy kto¶ chêtny do stworzenia pocztu go¶ci zakonu jest ?. Poniewa¿ ja i tak siedzê w Wielkiej Brytanii wiêc chcia³bym odtwarzaæ go¶cia zakonu z królestwa angielskiego.
Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje dotycz±ce angielskich go¶ci zakonu którzy wyruszyli wraz z Henrykiem IV na Wilno ?
Shaman
pracujemy w tej chwili nad strona techniczna projektu. niedlugo znana bedzie lista osob odpowiedzialnych w projekcie za poszczegolne tematy (ubior damski, ubior meski, uzbrojenie, etc.) - zadaniem tych osob bedzie nie tylko trzymac piecze nad poprawnoscia danego elementu w projekcie, ale przede wszystkim sluzenie rada jego czlonkom.
pytania mozecie smialo zadawac tutaj, mozecie pisac na adres projektxiv@gmail.com albo korzystac z forum Interregnum (Simon podal link).

przypominam tez, ze projekt nie jest zadnym stowarzyszeniem, bractwem, klubem, etc. jest to pomysl na probe jak najwierniejszej rekonstrukcji pewnego okresu Sredniowiecza na terenach Polski i jej sasiadow. zamiarem jest odgrywanie konkretnych postaci lub ich pocztowych. opcja jest tez odgrywanie np. garnizonow miast. tak czy inaczej, jesli ktos chce pojawic sie na imprezie jako rycerz, dobrze by bylo, aby nie byl anonimowy.
oczywiscie z racji odtwarzanego okresu musimy byc troche elastyczni - dla przykladu postac, ktora odtwarzam, ginie pod Worskla wiec jej udzial w wojnie polsko-krzyzackiej jest wiecej niz watpliwy icon_wink.gif. zatem w przypadku zabawy w ww wojna bede po prostu synem, kuzynem czy bratankiem.
dlaczego jest to istotne? dzieki temu, ze odtwarzamy konkretna postac, staramy sie odtworzyc jej status materialny, o czym wspominal Simon. co dla mnie bylo super to poszukiwania informacji nt mojej postaci, a nastepnie przedstawienie tego fizycznie (np. plakietka z pielgrzymki do Compostelli czy krzyzacka odznaka Honor zwyciezy wszystko). czasem te poszukiwania sa latwiejsze, czasem trudniejsze, ale zawsze daja duzo frajdy - wlaszcza, gdy koncza sie sukcesem icon_wink.gif.

na razie mamy tu glownie teorie, lecz oczywiscie esencja projektu maja byc imprezy. na chwile obecna trudno nam powiedziec, czy imprezy projektowe to beda zupelnie nowe imprezy czy tez przeksztalcone z juz istniejacych. kazda opcja, ktora pozwoli nam jak najwiecej bawic sie w ramach projektu, jest dobra icon_wink.gif.

na pierwszy ogien prawdopodobnie pojda Wieruszyce (polowa sierpnia) - czekamy tylko na ostateczne potwierdzenie od glownego organizatora.
Piro
A takie ma³e pytanie czy kto¶ chêtny do stworzenia pocztu go¶ci zakonu jest ?. Poniewa¿ ja i tak siedzê w Wielkiej Brytanii wiêc chcia³bym odtwarzaæ go¶cia zakonu z królestwa angielskiego.
Czy kto¶ posiada jakie¶ informacje dotycz±ce angielskich go¶ci zakonu którzy wyruszyli wraz z Henrykiem IV na Wilno ?

Odezwij sie na PW z konkretnymi pytaniami. Mysle ze mozemy ci pomoc.
Fratres pisze:

Co prawda glowna postracia pzoostaje soltys Gdyni i zarzekalem sie, ze wypraw po unii na Liuwe nie bede robil, ale chyba zrobilbym tutaj wyjatek i wykorzystal w imprezie z tym wydarzeniem zwiazanej swoja druga zrekonstruowana sylwetke, mianowicie angielskiego lucznika z II polowy XIV wieku (ponoc odznaczyli sie w oblezeniu Wilna). W ten sposob nawiazalbym jakos do mojej ukochanej wojny stuletniej, jednoczesnie pzostajac w klimatach srodkowoeuropejskich:)
Tak wiec jesli chodzi o wyprawe Henryka IV mozesz na mnie liczyc:)
Fratres
Mi³o mi to s³yszeæ smile.gif, chcia³bym w³a¶nie dowiedzieæ siê kto z rycerstwa angielskiego wyruszy³ z Henrykiem IV na rejzê.
Poza tym je¶li istniej± jakie¶ zmianki dotycz±ce rycerzy angielskich bior±cych w WW. Podobno oko³o 30 rycerzy Francuskich bra³o udzia³ w bitwie pod grunwaldem a wiêc je¶li to mo¿liwe to i Anglicy co¶ wystawili smile.gif.
Shaman
CYTAT(Fratres @ 18:39 23.07.2010) *
Podobno oko³o 30 rycerzy Francuskich bra³o udzia³ w bitwie pod grunwaldem a wiêc je¶li to mo¿liwe to i Anglicy co¶ wystawili smile.gif.

podobno wlasnie ze wzgledu na udzial Francuzow Anglikom krol odradzal udzial w wyprawie - to nie byl czas angielsko-francuskich sojuszy icon_wink.gif
Fratres
No chyba by nie pozabijali siê nawzajem na polu bitwy XD.

Ale tak serio mówi±c kto posiada dostêp do takich informacji, z wielk± chêci± poczyta³bym sobie na ten temat.

Shaman
skoro jestes juz w jukeju to wybierz sie do Waterstone'a - angole maja na prawde sporo ciekawych publikacji nt wlasnego sredniowiecza. wiem, bo sam sporo swego czasu u nich kupilem icon_wink.gif
Fratres
No w³a¶nie z moich publikacji które posiadam jest tylko ogólnikowo napisane i jest podana tylko liczba ilu zbrojnych i ilu ³uczników bra³o udzia³ w wyprawie na Wilno.
Có¿ mam nadzieje ¿e kto¶ wiêcej informacji posiada. A je¶li masz jakie¶ warte uwagi publikacje, które choæ trochê pomog± to bym by³ wdziêczny.
Fratres
Kolejne pytanie, czy angielscy go¶cie zakonni u¿ywali krzy¿a ¦w Jerzego na strojach na pancerz, czy te¿ tylko swoje barwy herbowe.
Wydaje mi sie, ze krzyzy uzwyano tylko na "frontach wojny stuletniej".
Aiuto
krzyze ( biale,czerwone i zarne) byly przede wszystkim symbolem szybkiej identyfikacji "swoj-obcy" w czasie wojny stuletniej , a nie znaczkiem reprezentacji rycerskiej smile.gif Rycerstwo to idywidualnosci, bractwa ze swoimi "herbami" to wynalazek lat 90 tych XXw smile.gif (oczywiscie byly rozne zakony czy ligii rycerzskie ,ale z tego co wiem swoich emblematow nie umieszczaly na tarczach)
Co do Zakonnych rycerzy,to akurat jest to jedna z lepiej opisanych spolecznosci,gdyz prawie kazdy z nich pelnil jakas funkcje administracyjna w Panstwie Zakonnym .
Shaman
garsc informacji technicznych: mamy pierwsze osoby odpowiedzialne za wszelka pomoc, doradztwo, konstruktywna krytyke i kontrole obecnych i przyszlych projektowiczow. osoby te maja duze doswiadczenie w rekonstrukcji i chetnie sie nim podziela z kazdym zainteresowanym.
zachecam rowniez do zapoznania sie z ogolno dostepna czescia forum Interregnum. radze przeczytac regulamin rejestracji, bo juz kilka osob zarejestrowalo sie blednie - na tym forum rejestrujemy sie z imienia i nazwiska, ew. z dodana na koncu ksywa.
strona i forum Interregnum sa wyjsciowe dla Projektu 14. trwaja prace nad rozwiazaniami technicznymi.
przypominam, ze e-mail projektowy jest jeden i z niego beda odpowiadac osoby odpowiedzialne za poszczegolne sekcje. tak wiec wszelkie pytania kierujecie na projektxiv@gmail.com.

Stroj damski - Gabriela Glinianowicz
Stroj meski - Przemyslaw "EO" Bielinski
Uzbrojenie - Marcin Glinianowicz
Heraldyka - Robert "Diabel" Swidrak
Fratres
A do kogo siê kierowaæ je¶li chodzi o utworzenie pocztu rycerskiego ?
Shaman
CYTAT(Fratres @ 13:22 26.07.2010) *
A do kogo siê kierowaæ je¶li chodzi o utworzenie pocztu rycerskiego ?

CYTAT(Shaman @ 13:09 26.07.2010) *
wszelkie pytania kierujecie na projektxiv@gmail.com

Fratres
Dla wszystkich chêtnych do tworzenia oddzia³u go¶ci zakonnych "angielskich" prosi³bym o kontakt. Chcia³bym wiedzieæ ilu nas by by³o i w kogo kto chce siê bawiæ.

Dla wszystkich chêtnych anglików :P, postaæ odtwarzana przeze mnie to "Thomas Rempston" który wyruszy³ na rejze z Henrykiem VI i zosta³ uprowadzony podczas samego oblê¿enia.
Dlatego im wiêcej nas tym lepiej :P.
EO
Rozumiem, ¿e chodzi o sir Thomasa Rempstona ojca. Chcia³bym tylko nie¶mia³o zauwa¿yæ, ¿e nosi³ on tytu³ Constable of the Tower i by³ admira³em floty na wodach na wschód od Tamizy, a tak¿e stewardem królewskiego dworu - jeste¶ pewien, ¿e jeste¶ w stanie finansowo ud¼wign±æ odtworzenie tak bogatego magnata?
Fratres
Trzeba siê pogodziæ z tym, ¿e koszty bêd± olbrzymie. Poza tym on sam zosta³ pochwycony podczas oblê¿enia Wilna i sam Henryk IV przyby³ z listem od swojego ojca by uwolniæ go je¶li pamiêæ mnie nie myli ?

Poza tym, kto¶ chyba musi podj±æ siê tego, chyba ¿e znajdzie siê mniej znaczna postaæ, bo niestety cierpiê na brak informacji je¶li chodzi o oblê¿enie i udzia³ wojsk Henryka IV w samym oblê¿eniu. Z wielk± chêci± dorwa³bym siê do opowie¶ci kanterberyjskich, które przedstawiaj± prawdopodobnie trochê faktów co do samej wyprawy Henryka.
Fratres
Ma kto mo¿e dostêp do opowie¶ci kanterberyjskich ?
Fratres
Dziêkowaæ mi³a lektura polecam wszystkim smile.gif.
Fratres
A tak zapytam ma kto¶ jakie¶ podobne dzie³a jak opowie¶ci kanterberyjskie.
Shaman
zauwazylem po mailach, ze pewne rzeczy nie zostaly wystarczajaco doprecyzowane - zatem czas na wyjasnienia:
datowanie zarowno ciuchow, jak i uzbrojenia zamyka sie na roku 1400. Jedynie wydarzenia, ktore bedziemy starali sie odtwarzac, koncza sie na 1411 - tak, abysmy mogli objac zasiegiem wielka wojne z zakonem.
Witko
Super sprawa. Cieszy, ¿e wreszcie bêdzie projekt bardziej koncentruj±cy siê na XIVw. ni¿ typowy okres "oko³ogrunwaldzki".
My¶lê, ¿e grupa inicjatywna gwarantuje wysoki poziom i doprowadzenie projektu do fazy realizacyjnej. Tym chêtniej wezmê w nim udzia³.
PS
Dobrze by³oby wrzuciæ jaki¶ regulamin odno¶cie stroju i zbroju tu na FREHA.
EO
Co do stroju i zbroju (a tak¿e w nawi±zaniu do pytañ padaj±cych w mailach do nas):

1. Obowi±zuj± ramy czasowe 1360-1400, a wiêc:

- oczywi¶cie najbezpieczniejsze jest trzymanie siê ¼róde³ z ok 1380 r.;
- najbezpieczniejsze jest wybieranie wzorów popularnych w ¼ród³ach, a nie sporadycznych i udziwnionych;
- co NAJWA¯NIEJSZE: strój i wyposa¿enie MUSZ¡ odpowiadaæ statusowi odtwarzanej postaci i tworzyæ spójn± ca³o¶æ w pocztach - czyli nie mo¿e byæ tak, ¿e herbowy rycerz, postaæ historyczna, jest wyposa¿ony i ubrany gorzej od swojej ¶wity, czy ¿e na poczet sk³ada siê kilka osób nieodró¿nialnych pod tym wzglêdem (np piêciu panów w kompletach Ulryka von Matsch).
- herbowi dowódcy pocztów z regu³y odtwarzaj± postacie zamo¿ne i potê¿ne, tote¿ przed wybraniem sobie takiej postaci dobrze jest zadaæ sobie pytanie, czy jest siê w stanie finansowo ud¼wign±æ tak± rekonstrukcjê; zgrzebna we³na i prosta zbroja tu raczej nie wystarczy, sugerowane s± jedwabie, futra i szlachetne metale.

2. Zasady walki, które wypracowali¶my przez 5 lat aktywnego istnienia projektu Interregnum, pozwalaj± na udzia³ lekkozbrojnych - wiêcej, lekkozbrojni s± jak najbardziej po¿±dani, by zbli¿yæ siê do rzeczywistych proporcji uzbrojenia wy³aniaj±cych siê z badañ nad ówczesn± wojskowo¶ci±. W praktyce oznacza to, ¿e NAPRAWDÊ NIE TRZEBA koniecznie zak³adaæ na siebie pe³nego p³ytowego kompletu z przy³bic± w ka¿dych warunkach, minimum kapalin+przeszywka+rêkawice+w³ócznia naprawdê daje radê, mamy to przeæwiczone. Zachêcamy wobec tego do "odzbrajania siê". Zw³aszcza ¿e dotychczasowe imprezy projektowe z regu³y opiera³y siê na fabularyzowanych scenariuszach, przemarszach, podchodach itp - na kilkugodzinne podchody w lesie, oblê¿enia i po¶cigi komplet p³ytowy zak³ada siê dwa razy, pierwszy i ostatni smile.gif

Na co chcieliby¶my zwróciæ uwagê - II po³. XIV w., jak zauwa¿y³ powy¿ej Witko, to NIE JEST "okres oko³ogrunwaldzki", który w polskim RR skupia siê raczej na I æwierci XV w. Miêdzy rokiem 1380 a 1420 naprawdê sporo siê zmieni³o, zarówno w stroju, jak i w uzbrojeniu. Co z tego wynika? To, ¿e osoba "zrobiona" na ten nieszczêsny 1380 r. w realiach grunwaldzkich bêdzie wygl±daæ poprawnie, podczas gdy strój czy zbroja wykonane na podst. np. "Godzinek ksiêcia de Berry" z lat 1420-tych ma du¿± szansê byæ anachronizmem w fabule wojny Grzymalitów z Na³êczami.

3. Projekt XIV w za³o¿eniu jest osadzony w konkretnej rzeczywisto¶ci historycznej, dlatego bardzo zale¿y nam na jak naj¶ci¶lejszym trzymaniu siê zasady, ¿e HERBOWI RYCERZE, DOWÓDCY POCZTÓW musz± byæ oparci na postaciach historycznych. Je¶li kto¶ nie ma ochoty wcielaæ siê w postaæ znan± ze ¼róde³, mo¿e wst±piæ do pocztu takiej postaci, ale zostaje wtedy anonimowym cz³onkiem ¶wity - pocztowym wyekwipowanym przez swojego pana, wspó³rodowcem robi±cym karierê na jego dworze itp. Co za tym idzie, na tarczy nosi herb swojego suwerena.

Jest to swego rodzaju system motywacyjny - postaæ mo¿nego rycerza z w³asnym herbem i pocztem jest nagrod± dla tych, którym chce siê w³o¿yæ trochê wysi³ku w szperanie w literaturze.

Uff smile.gif
Aiuto
Jeszcze slowo o samej bijatyce, nie jest to jak pewnie mysla niektorzy totalny"pussyfighting" w stylu inscenizacji grunwaldzkiej , bijemy sie na trafienia ( nie smyranie) tyle, ze przede wszystkim staramy sie pamietac ze ten pan po drugiej stronie to moj kolezka i nie chce mu zrobic kuku smile.gif, ale mozna i w naszych bijatykach dostac w caban albo sztycha w jajka ( zwlaszcza jesli od naszych wloskich amigos smile.gif,oczywiscie nie bedzie to nigdy bohurt ,ale moze i milosnicy odkrecania kregoslupow i tramwaju beda chcieli sprobawac innej formy rozrywki smile.gif
Fratres
A tak mnie interesujê sprawa tego jak stoi projekt i czy co¶ prócz tego co by³o mówione w temacie o rekrutacji Czerska bêdzie planowana jaka¶ impreza zapoznawcza.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.