Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: zmiêkczanie lnu
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo
dobrociecha
Kupi³am ostatnio bia³y len zamawiany przez internet, a wiêc nie by³o wcze¶niej mo¿liwo¶ci "pomacania go" i po otwarciu paczki okaza³o siê, ¿e mogê uszyæ z niego jedynie obrus, czy jakie¶ ¶cierki - taki sztywny. Potrzebowa³am jednak na ju¿ giez³o, wiêc wyp³uka³am materia³ w p³ynie do p³ukania, my¶l±c, ¿e zmiêknie... Nie zmiêk³o. Uszy³am giez³o i jeszcze raz wrzuci³am do pralki na krótkie pranie z kilkukrotnym p³ukaniem. Wla³am przy tym chyba z pó³ butelki ww. p³ynu do p³ukania. Znów bez efektu. Giez³o jest sztywne jak blacha anger.gif

Czy kto¶ ma jaki¶ pomys³ jak domowym sposobem zmiêkczyæ uszyte ju¿ giez³o i ewent. na przysz³o¶æ ca³± tkaninê lnian±? Szkoda mi, bo szy³am wszystko rêcznie i naprawdê jest ³adne...

Pomó¿cie!
smuga
Witaj!
Tak jak napisa³a¶: bez pomacania jest zawsze ryzyko pomy³ki. Czy ten len jest gruby i ¶cis³o tkany? je¶li tak, to zawsze bêdzie sztywny i z tego co wiem, to nic siê na to nie poradzi. Giez³o z takiego sztywnego lnu oczywi¶cie drapie i jako bielizna jest bez sensu, ale mam pomys³. Uszyj giez³o z innego, cienkiego i miêkko siê uk³adaj±cego lnu (najpierw pomacaj! smile.gif ), a to sztywne wyhaftuj albo naszyj krajkê i u¿ywaj jako szatê wierzchni±. Nie wiem, jak± epokê odtwarzasz, ale je¿eli tak fajnie wysz³o jak piszesz, to dla rêcznie szytej lnianej kiecki na pewno znajdzie siê zastosowanie.
Pozdrawiam
Wis³awa
Yogesh
Ja gdzie¶ wyczyta³em, ¿e przed szyciem dobrze jest len zamoczyæ w gor±cej wodzie,
skurczy siê do ostatecznej wielko¶ci, tak, ze po uszyciu i praniu nie bêdzie to strój dla dziecka lub lalki, a dodatkowo mia³ dziêki temu siê w³a¶nie zmiêkczaæ. Problem w tym, ¿e nie pamiêtam ile stopni mia³a mieæ ta gor±ca woda. bigsmile2.gif
dobrociecha
W poniedzia³ek jeszcze skorzystam z ostatniej deski ratunku i wybiorê siê z tym giez³em do pralni chemicznej (fe, ale mrok!!) - mo¿e panie co¶ doradz±. Jak siê nie uda, to najwy¿ej zrobiê tak jak radzi Smuga; czyli bêdê mieæ piêkn± lnian± wierzchni± kieckê ;)

@Yogesh - pra³am uszyte giez³o ale w 40 stopniach. Len i bawe³na nawet w zimnej wodzie siê skurcz±, je¶li materia³ nie by³ wcze¶niej dekatyzowany fabrycznie.

dziêki za rady smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.