Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Szermierka we Wroc³awiu wg. J. Meyera- d³ugi miecz, dussack, drzewcówki etc.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
Armand
Jeste¶my grup± entuzjastów szermierki dawnej z czasów od schy³ku ¶redniowiecza na baroku skoñczywszy, oraz odtwórstwa kultury materialnej, ze szczególnym uwzglêdnieniem prze³omu renesansu i baroku. G³ównym ¼ród³em naszych inspiracji jest traktat Joachima Meyera, w którym spotyka siê szermiercza tradycja Johannesa Liechtenauera z renesansow± sztuk± wojenn±.

Zamierzamy poszerzyæ nasze skromne grono o osoby zainteresowane regularnymi spotkaniami oraz poszerzaniem swojej wiedzy i praktycznych umiejêtno¶ci w tym zakresie. Jeste¶my nastawieni na przekazywanie, zdobywanie i wymianê do¶wiadczeñ. Jeste¶my otwarci na ró¿ne podej¶cie. Nie ¿ywimy uprzedzeñ stylowych, jednak chcemy opieraæ siê o renesansow± koncepcjê walki.
Nie interesuj± nas akademickie dyskusje, spory ¶rodowiskowe, kultywowanie osobistych animozji ani wyznawana filozofia ¿yciowa. Nie jeste¶my towarzystwem wzajemnej adoracji. Nie jeste¶my te¿ szko³±, nie prowadzimy treningów jako instruktorzy czegokolwiek. Wszyscy jeste¶my uczniami. Oczekujemy powa¿nego podej¶cia i zaanga¿owania w treningi. Oczywi¶cie nie wymagamy deklaracji systematycznego uczestnictwa po pierwszym spotkaniu. Zachêcamy do zapoznania siê z tematem.

Zapewniamy miejsce do æwiczeñ, podstawowy sprzêt - wastery, dussacki, drzewcówki oraz program treningowy. Ew. koszta, które ponosz± uczestnicy obejmuj± sk³adkê na wynajem sali. W sprzêt bardziej zaawansowany - fechtschwerty, g³ownie sportowe, maski, odzie¿ ochronn± - ka¿dy z nas zaopatruje siê samodzielnie.
Kolejno wprowadzany repertuar æwiczeñ obejmie d³ugi miecz, dussack, pikê, pugina³, rapier, halabardê - w podanym porz±dku.

W ramach pasji i hobby odtwórczego realizujemy projekt odtwarzaj±cy oddzia³ pikinierów. Chêtnych (niekoniecznie i nie tylko do odtwarzania ¿o³nierza) zapraszamy, jednak nie jest to warunkiem uczestnictwa w treningach szermierczych.

Zaczynamy od pocz±tku wrze¶nia. Do tej pory chêtnie skonsultujemy szczegó³y z ochotnikami. Pozdrawiamy i zapraszamy.

£ukasz Charewicz

Jêdrzej Huzar

Meyer Fechtklub Wroc³aw
Nicholas
Rozumiem, ¿e macie w¶ród was osoby do¶wiadczone w odwzorowywaniu DESW i do tego obeznane z traktatami ? Je¿eli mogê zapytaæ, to gdzie wcze¶niej æwiczyli¶cie (tj. od kogo sami siê nauczyli¶cie tego co potraficie) ?

Jest mo¿liwo¶æ uczestnictwa w treningach tylko przy wybranych rodzajach broni (pugina³, rapier, halabarda) ?
Armand
W kwestii mojego do¶wiadczenia w DESW- by³em kilka lat temu cz³onkiem ARMA, gdzie zapozna³em siê ze szko³± niemieck± i zdoby³em podstawy d³ugiego miecza, a pó¼niej messera. Bra³em udzia³ w rozmaitych seminariach i treningach u grup zaprzyja¼nionych. Do krajowej "ligi mistrzów" smile.gif na pewno mi du¿o brakuje, ale wystarcza ¿eby opracowywaæ na w³asne potrzeby Meyera i inne teksty. Zetkn±³em siê te¿ z innymi szko³ami i systemami szermierczymi obecnymi w Polsce. (g³ównie rapier). Nie wystêpujê z pozycji autorytetu, ale staram siê unikaæ b³êdów. Chce te¿ w niewielkim gronie podnosiæ swe umiejêtno¶ci poprzez sparringi. Do pugina³u i halabardy jeszcze daleko, na razie d³ugi miecz i dussack. Na wybrane zajêcia raczej trudno, bo poprzednie bronie s± pewnym ci±giem dydaktyczno- logicznym, z racji konstrukcji ca³ego systemu. Np. podstawy, zw³aszcza praca nóg s± kluczowe dla ca³o¶ci. Ale b±d¼my w kontakcie, mo¿e jak mi grupa nieco okrzepnie to bêdê móg³ zrobiæ jakie¶ spotkanie tylko dla drzewcówek etc.
Witko
Odtwarzam XIVw. Chcê zaj±c siê drzewcówk±. Nie wiem na ile zasady walki renesansow±/barokow± pik± ró¿ni± siê od ¶redniowiecznej, ale by³bym zainteresowany.
Adsumus
O kolejna grupa we Wroc³awiu. Mo¿e siê w koñcu uda posparowaæ z kim¶ spoza swoich icon_wink.gif
Monika ksf
CYTAT(Adsumus @ 15:13 15.08.2010) *
O kolejna grupa we Wroc³awiu. Mo¿e siê w koñcu uda posparowaæ z kim¶ spoza swoich icon_wink.gif
Adsumusie, to tak nie dzia³a. Podejrzewam ¿e jakby ch³opaki chcia³y z Wami posparrowaæ, ju¿ dawno odwiedziliby Was na treningach. Im bardziej grupy siê w danym mie¶cie dziel± i powstaj± nowe po kilka osób, tym mniejsza szansa na regularn± wymianê sparringpartnerów. To nie jest dobra droga: "...Chce te¿ w niewielkim gronie podnosiæ swe umiejêtno¶ci poprzez sparringi". Ma³a grupa znaczy nieregularne treningi. Komu¶ co¶ wypadnie, wyjedzie do innego miasta, z³apie jaka¶ d³u¿sz± kontuzjê, czy po prostu nie bêdzie siê mu chcia³o wybraæ na trening, bo mia³ gorszy dzieñ i nie masz z kim trenowaæ. Wiem o czym mówiê. Od dobrych kilku lat robiê wszystko, by podobnej sytuacji unikaæ. Walc¿ê w swoim mie¶cie o tzw "wymianê miêdzygrupow±" (np jeden wspólny trening przynajmniej raz na dwa miesi±ce, wzorcowo: raz w tygodniu), niestety mam za ma³e przebicie. Do tego potrzeba jakiego¶ dobrego zawodnika, lub kilku osób o dostatecznej "charyzmie", które zgromadzi³yby wokó³ siebie ludzi, nastawiaj±c siê na regularne treningi fechtunku, a nie dzia³alno¶æ typowo bractwow± czy "teoretycznej szermierki". Przyk³ady:
http://jozekzgdanska.pl/?page_id=18

¯yczê Armandowi, by utworzyli mocn± grupê, która przetrwa przynajmniej piêæ lat i by dorobili siê kilku sta³ych, nie leniwych sparringparterów (mo¿e Wroc³aw ma wiêkszy potencja³?).
Armand
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych, proszê kontaktowaæ siê na prv. Monika, pozdrawiam Ciebie równie¿ smile.gif - mimo Twoich obaw i zapewne przykrych do¶wiadczeñ z alienacj± niektórych ¶rodowisk krakowskich napiszê tak; bardzo chêtnie bêdziemy odwiedzaæ, sparrowaæ i wymieniaæ siê do¶wiadczeniami, tyle ¿e na razie ogarniamy zaplecze i program treningowy dla ew. zainteresowanych. Ka¿de pocz±tki s± trudne, ale wszystko po kolei, langsam aber sicher ;)
Adsumus
Nie uprawiajmy czarnowidztwa, poprzedniej grupie, któej sparingi proponowali¶my przeszkadza³y wzglêdy ideowe, tutaj mam nadziejê, ¿e siê uda icon_wink.gif
CICHY_
CYTAT(Armand @ 18:28 12.07.2010) *
Jeste¶my grup± entuzjastów szermierki dawnej z czasów od schy³ku ¶redniowiecza na baroku skoñczywszy, oraz odtwórstwa kultury materialnej, ze szczególnym uwzglêdnieniem prze³omu renesansu i baroku. G³ównym ¼ród³em naszych inspiracji jest traktat Joachima Meyera, w którym spotyka siê szermiercza tradycja Johannesa Liechtenauera z renesansow± sztuk± wojenn±.

Zamierzamy poszerzyæ nasze skromne grono o osoby zainteresowane regularnymi spotkaniami oraz poszerzaniem swojej wiedzy i praktycznych umiejêtno¶ci w tym zakresie. Jeste¶my nastawieni na przekazywanie, zdobywanie i wymianê do¶wiadczeñ. Jeste¶my otwarci na ró¿ne podej¶cie. Nie ¿ywimy uprzedzeñ stylowych, jednak chcemy opieraæ siê o renesansow± koncepcjê walki.
Nie interesuj± nas akademickie dyskusje, spory ¶rodowiskowe, kultywowanie osobistych animozji ani wyznawana filozofia ¿yciowa. Nie jeste¶my towarzystwem wzajemnej adoracji. Nie jeste¶my te¿ szko³±, nie prowadzimy treningów jako instruktorzy czegokolwiek. Wszyscy jeste¶my uczniami. Oczekujemy powa¿nego podej¶cia i zaanga¿owania w treningi. Oczywi¶cie nie wymagamy deklaracji systematycznego uczestnictwa po pierwszym spotkaniu. Zachêcamy do zapoznania siê z tematem.

Zapewniamy miejsce do æwiczeñ, podstawowy sprzêt - wastery, dussacki, drzewcówki oraz program treningowy. Ew. koszta, które ponosz± uczestnicy obejmuj± sk³adkê na wynajem sali. W sprzêt bardziej zaawansowany - fechtschwerty, g³ownie sportowe, maski, odzie¿ ochronn± - ka¿dy z nas zaopatruje siê samodzielnie.
Kolejno wprowadzany repertuar æwiczeñ obejmie d³ugi miecz, dussack, pikê, pugina³, rapier, halabardê - w podanym porz±dku.

W ramach pasji i hobby odtwórczego realizujemy projekt odtwarzaj±cy oddzia³ pikinierów. Chêtnych (niekoniecznie i nie tylko do odtwarzania ¿o³nierza) zapraszamy, jednak nie jest to warunkiem uczestnictwa w treningach szermierczych.

Zaczynamy od pocz±tku wrze¶nia. Do tej pory chêtnie skonsultujemy szczegó³y z ochotnikami. Pozdrawiamy i zapraszamy.

£ukasz Charewicz

Jêdrzej Huzar

Meyer Fechtklub Wroc³aw

Bry
Jakie plany??? Tzn. gdzie, kiedy i za ile???
Pozdrav
CICHY
Armand
Ha, to widzê ¿e ¿yjesz, Cichy zbóju :D! Mam namiary na Ciebie - bêdê Ciê na bie¿±co informowa³ jak co¶ ruszy. Adsumus, ¿adne ideologie nie wchodz± w grê, my jeste¶my normalni devil.gif Jak ogarniemy nieco temat to z przyjemno¶ci± zajrzymy tu i tam powymieniaæ siê do¶wiadczeniami. Mi siê podnosi ci¶nienie tylko w wypadku, gdy kto¶ twierdzi ¿e traktaty wymy¶lili Amerykanie w XX wieku, parowanie p³azem to spisek masonerii, a szablê polsk± æwiczyli ju¿ staro¿ytni Rzymianie, (neosarmatyzm, hehe :D) smile.gif
CICHY_
CYTAT(Armand @ 14:21 20.08.2010) *
Ha, to widzê ¿e ¿yjesz, Cichy zbóju :D! Mam namiary na Ciebie - bêdê Ciê na bie¿±co informowa³ jak co¶ ruszy. Adsumus, ¿adne ideologie nie wchodz± w grê, my jeste¶my normalni devil.gif Jak ogarniemy nieco temat to z przyjemno¶ci± zajrzymy tu i tam powymieniaæ siê do¶wiadczeniami. Mi siê podnosi ci¶nienie tylko w wypadku, gdy kto¶ twierdzi ¿e traktaty wymy¶lili Amerykanie w XX wieku, parowanie p³azem to spisek masonerii, a szablê polsk± æwiczyli ju¿ staro¿ytni Rzymianie, (neosarmatyzm, hehe :D) smile.gif

Broda trochê mi posiwia³a, ale jeszcze ¿yjê... hehe...
Mój stosunek do bzdurnych ideologii i bajdurzenia znasz... Pe³na zgoda z tym co napisa³e¶...
No to dawaj info, jak siê co urodzi.

Pozdrav
CICHY
Piotr25
CYTAT(Armand @ 13:21 20.08.2010) *

Tylko zagl±dajcie oficjalnie bez jako "wy" a nie z podpierduchy ¿e chcieli by¶cie na treningi uczê¶zczaæ.
Monika ksf
CYTAT(Piotr25 @ 10:18 11.10.2011) *
Tylko zagl±dajcie oficjalnie bez jako "wy" a nie z podpierduchy ¿e chcieli by¶cie na treningi uczê¶zczaæ.
Armand wpad³ incognito? Nie przejmuj siê, on tak ma, kiedy¶ w Krakowie ujawni³ siê dopiero po treningu w MKS i ARMIE. Chyba boi siê jako "nieanonim" oberwaæ ;).
Przy okazji przypomnia³a mi siê "antypodzia³owa" odezwa, a¿ ³ezka siê zakrêci³a:
http://www.freha.pl/index.php?s=&showt...st&p=283049
W moim mie¶cie "wczesne" grupy takie miêdzydru¿ynowe treningi zaczê³y robiæ, XVII te¿ kilka razy siê razem spotka³a, a na fejsie funkcjonuje "Prorozumienie rekonstruktorów krakowskich XVII w". Lepiej siê dogadaæ ni¿ na siebie nakrêcaæ, mo¿na w ten sposób np zorganizowaæ turniej, co dla jednej grupy mo¿e byæ za du¿ym wyzwaniem (organizacja, sala, sêdziowie itd..).
Robert Szatecki

Hehe to zawsze jest najlepszy dowcip przychodzenie jako laik, który nie wie jak trzymaæ broñ a potem spuszczanie wpierdolu:)
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 16:54 11.10.2011) *

Hehe to zawsze jest najlepszy dowcip przychodzenie jako laik, który nie wie jak trzymaæ broñ a potem spuszczanie wpierdolu:)
Tylko Robercie trzeba jeszcze tê "rozpierduchê" zrobiæ, czasem siê ludzie nie przyznaj± sk±d s±, ¿eby za bardzo nie oberwaæ : ). Chocia¿ razu pewnego zdarzy³o siê, ¿e mistrz olimpijski w szabli sportowej wpad³ na trening do pewnej szko³y fechtunku w Krakowie i zawalczy³ z prowadz±cym smile.gif. Wziêty za pocz±tkuj±cego da³ do zrozumienia, ¿e o co¶ tam trenowa³. Zapytany, ile ju¿ trenuje, odpowiedzia³: 40 lat i bynajmniej nie by³ to ¿art : ). Maestro za pó¼no zaskoczy³ z kim ma do czynienia, chocia¿ chwali³ siê znajomo¶ci± z t± "prominentn± ;) osob± smile.gif.

PS Ja zawsze pytam osoby, która przychodzi na trening, co wcze¶niej i ile trenowa³a, ¿eby unikn±æ niespodzianek : ).
Piotr25
Pytanie z kim doczyniena maju sie pojawi³o, jednak przyzanie siê do prowadzenia wlasnej grupy nie nast±pi³o smile.gif a ja tez po nazwiskach nie koja¿e wszystkich zwi±zanych z DSW.

Zawsze chêtnie karzdego przyjmiemy do grópy b±d¼ poka¿emy jak my trenujemy tylko niech powie wprost o co chodzi.
Monika ksf
Piotrze, mia³e¶ do czynienia z typow± lokaln± "dzia³alno¶ci± szpiegowsk±", klasyk : ).
Piotr25
CYTAT(Monika ksf @ 13:06 12.10.2011) *
Piotrze, mia³e¶ do czynienia z typow± lokaln± "dzia³alno¶ci± szpiegowsk±", klasyk : ).

No cu¿ nie jestem przyzwyczajony do takich akcji:)
Armand
Piotr 25 napisa³

CYTAT

Mo¿e zapytaj Kacpra, sk±d mnie zna, bo chyba moja z nim rozmowa po treningu umknê³a by³a Twojej uwadze. ¯adne "szpiegostwo" nie wchodzi w grê, nie zachowujmy siê jak dzieci.

Poza tym, pomijaj±c arcyuprzejm± formê Twojej wypowiedzi- czego, u diab³a siê obawiasz- trzymacie tam w szatni ¶w. Graala, którego trzeba pilnowaæ? Mia³em przys³aæ listy uwierzytelniaj±ce? Mia³em przerwaæ Wasz± rozgrzewkê radosnym okrzykiem "Hej, to my od Meyera!" Po prostu przyszli¶my poæwiczyæ. Pominê fakt, ¿e jeden z kolegów by³ zupe³nie zielony, nie jest "od nas" i nigdy nawet z nami wcze¶niej nie æwiczy³, chcia³ sobie zobaczyæ co to jest DSW, wiêc zaprosili¶my go "pojed¼ z nami". Ciekawo¶æ, czy gdy zobaczy jaka atmosfera panuje czasem w ¶rodowisku nie wybierze np. judo...

W³a¶nie przez takie klimaty szlag mnie czasem trafia, jeste¶my gromadk± pasjonatów i zamiast sobie pomagaæ siedzimy jak Smaug na stercie z³ota, albo siê traktujemy podejrzliwie jak konkurencyjne sekty.
Kacper1
Ja nie wiem, o co kaman..?
To chyba jest taka dworska gra, albo co¶, której zasad nie pojmujê smile.gif
Wiedzia³em od pocz±tku kto wpad³ i prowadzi³em normalny trening. Nie ma ¿adnych sekretów. Szansa na to ¿e kto¶ z DESW napadnie mnie z rapierem noc± w Parku Po³udniowym, a ja akurat bêdê mia³ przy sobie d³ugi miecz jest tak niepomiernie ma³a, ¿e chyba mo¿na trochê wyluzowaæ bigsmile2.gif
Zapraszam ponownie. Zróbmy wspólny trening, seminarkê, albo co¶..
Nie ma co ¶wirowaæ, to azjaci s± prawdziwymi wrogami!! (dobra, ¿artujê szczerba.gif )
A ja obiecujê na nastêpny raz przedstawiaæ wszystkich wszystkim (ogólnorozwojówka ju¿ trwa³a- nie da³o rady, trening ON- trening OF devil.gif )
Armand
Kacper, nie tylko wpadniemy (choæ ja pewnie g³ównie we czwartki), ale o seminarium niedu¿e chêtnie Ciê poproszê tako¿ smile.gif Od dawna mam ochotê na powtórkê z d³ugiego miecza "sztychowego".

Piotr, teraz mi siê przypomnia³o ¿e nawet Ci wspomina³em ¿e by³em w ARMA niegdy¶, a to ¿e naszego "nag³ówka" nazewniczego nie wymieni³em i czym siê zajmujemy, to wyl±cznie przez przypadek. Nie ma siê w sumie o co spinaæ, chyba obaj zareagowali¶my trochê zbyt nerwowo. Pozdrawiam A.
Piotr25
Nie ma sie co denerwowac niepotrzebnie. Bardziej chodzi³o mi o to ¿e wpad³o trzech nowych ludzi co mie ucieszy³o. Pó¼niej sie okaza³o ¿e macie w³asn± sekcje o czym dowiedzia³em sie ze ¼róde³ internetowych i nic mi do tego a jedyne co mnie zirytowa³o to to ¿e uzna³em i¿ trzej nowi ziomale na których liczy³em wpadli tylko na chwile. Je¿eli nast±pi³a moja nadinterpretacja to poprostu przepraszam. W ¶rodowisku DSW ( w tym w naszej sekcji) nie ma zadnych podzia³ów i izolacji wszyscy s± otwarci na wszystkich jedyne co deneruje to ludzie którzy przychopdza mówi± ¿e by chcieli, ¿e maja zajawke od zawsze sie interesowali itp...poczym po pierwszymn treningu znikaja jakby ich ktos pogryz³ conajmniej a takich sytuacji jest naprawde sporo- st±d moja irytacja miedzi innymi.

Co do waszej rozmowy to fakt nie by³em przy niej obecny st±d dopiero info z netu przypadkiem odkryte .
Alan /Haart/ Padziñski
Czy rozmaite "podchody", szpiegowanie w innych sekcjach, ustawki, sparingi, badanie konkurencji nie by³y zawsze sta³ym elementem ¶rodowiska sztuk walki?
A *zw³aszcza* w ¶rodowisku DSW, w którym faktycznie istniej± tendencje do ochrony swego, ahem, researchu rekonstrukcyjnego.
Kacper1
By³y, bo tam chodzi³o o kasê.
Raczej nie ma (nie powinno byæ)u nas konkurencji, bo nie robimy tego zarobkowo.
Nie ma wiêc zjawiska walki o ucznia. Ja zreszt± wolê mieæ mniej osób na sali, bo do ka¿dego mo¿na podej¶æ i ka¿dy siê czego¶ nauczy. Chodzi³em na treningi sztuk walki gdzie by³o bardzo wiele osób na wielkiej sali. Da³o siê normalnie zrobiæ ogólnorozwojówkê, ale nauka sztuki by³a si³± rzeczy du¿o wolniejsza. Zreszt± z do¶wiadczenia wiem ¿e ci którzy sami ciê znale¼li i im zale¿y, dobrze æwicz± i ucz± siê. A jak kto¶ nie chce chodziæ to siê go przecie¿ nie zmusi. Mo¿e mu nie pasowaæ konkretna ogólnorozwojówka, sparringi, techniki (bo wyobra¿a³ sobie walkê jako prostsz± i szybsz± do opanowania itd.) Albo po prostu szuka sobie sztuki walki, chodz±c po treningach ró¿nych grup.
A je¶li chodzi o chronienie research'u to uwa¿am ¿e wiedz± nale¿y siê dzieliæ bo podnosi siê ogólny poziom (co ma miejsce w ostatnich latach). I tak dobrym staje siê przez przyk³adanie siê do treningu, a nie przez podejrzenie jakiego¶ sekretnego patentu.
Marcin Surdel
CYTAT(Alan /Haart/ Padziñski @ 14:33 13.10.2011) *
A *zw³aszcza* w ¶rodowisku DSW, w którym faktycznie istniej± tendencje do ochrony swego, ahem, researchu rekonstrukcyjnego.

Musimy zatem znaæ zupe³nie ró¿ne "¶rodowiska DSW", bo w moim krêgu taka postawa jest uznawana za nagann± i do tego bezsensown±. Przy czym jest to kr±g ekip treningowych regularnie pojawiaj±cych siê na imprezach DESW spod szyldu FEDER, a próby robienia tajemnicy z "researchu" zazwyczaj s± domen± grup izoluj±cych siê i z ró¿nych przyczyn unikaj±cych szerszych kontaktów. Vide John Clemens i jego s³ynne tajemnice.

Pozdrowienia
Kacper1
Leave D¿on alone!
John zarabia na tym i jak wszystkie mastery od azjatyckich sztuk walki musi mieæ swoje "sekrety" ¿eby utrzymaæ presti¿. Nie mo¿e ju¿ np. sparowaæ i czasem przegraæ. Musi byæ "foremost" bo ma do wy¿ywienia ma³e Johniêta, a jak uczniowie stwierdz± ¿e w sumie mog± æwiczyæ z materia³em sami to razem z nimi pójd± pieni±¿ki.
Ale John zrobi³ kiedy¶ i tak tak du¿o, ¿e nie powinno siê go czepiaæ.

Marcin Surdel
CYTAT(Kacper1 @ 06:21 14.10.2011) *
Ale John zrobi³ kiedy¶ i tak tak du¿o, ¿e nie powinno siê go czepiaæ.

DESW s± za m³ode i zbyt ma³o nas jest, ¿eby by³o nas jako ¶rodowisko staæ na "nietykalne autorytety". Trzeba wyj¶æ na dwór i pobawiæ siê ze wszystkimi icon_wink.gif
Alan /Haart/ Padziñski
CYTAT(Marcin Surdel @ 19:06 13.10.2011) *
Musimy zatem znaæ zupe³nie ró¿ne "¶rodowiska DSW", bo w moim krêgu taka postawa jest uznawana za nagann± i do tego bezsensown±. Przy czym jest to kr±g ekip treningowych regularnie pojawiaj±cych siê na imprezach DESW spod szyldu FEDER, a próby robienia tajemnicy z "researchu" zazwyczaj s± domen± grup izoluj±cych siê i z ró¿nych przyczyn unikaj±cych szerszych kontaktów. Vide John Clemens i jego s³ynne tajemnice.

W Twoim krêgu (czy te¿ ogólnie: w polskim ¶rodowisku DSW) owszem, ale je¶li spojrzeæ za granicê - tam ludzie ju¿ dawno zorientowali siê, ¿e na DSW mo¿na robiæ kasê. A skoro mo¿na na czym¶ robiæ kasê, to tê kasê robiæ siê bêdzie - z zastosowaniem wszelkich zwyczajowych technik biznesowych.
Oczywi¶cie nie przeczê, ¿e rzecz to naganna i godna potêpienia; po prostu stwierdzam fakt istnienia takowych tendencji. Mia³em tu na my¶li choæby Clemensa w³a¶nie, czy wysyp ma³ych, "elitarnych" szkó³ek w Niemczech.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.