CYTAT(Vissegerd @ 16:00 11.07.2010)
Jak dla mnie to wygl±da na Miaodao, zwan± inaczej "szabl± li¶æ kukurydzy" (corn leaf saber). To pó¼niejsza, rozwojowa wersja szabli Changdao i Zhanmadao.
Tak jak mówi³em, nazwa chiñska jest dla mnie mniej istotna w tym momencie.
Oczywi¶cie jest to bardzo podobne do miaodao. Co prawda wiêkszo¶æ miaodao ma
ma³±, ale jednak, krzywiznê. Btw nie wiem sk±d to porównanie do li¶cia kukurydzy.
Chyba, ¿e jaka¶ inna kukurydza tam ro¶nie.
Miao znaczy raczej pêd, kie³ek.
Nazwa changdao jest chyba poprawna, a Han dao, czy Tang dao (od nazw dynastii),
po wstukaniu w google te¿ daj± dobre wyniki. Zhanmadao mo¿e byæ myl±ca, bo czêsto
u¿ywa siê tej nazwy do broni o proporcji g³owni do drzewca 1:1, albo z jeszcze d³u¿szym
drzewcem (co¶ jak naginata, pudao, czy shuangshoudai).
Ró¿ne szko³y csw maj± swoje nazwy na te rzeczy. ¯eby by³o ¶mieszniej u mnie jest
to po prostu jian, czyli miecz.
CYTAT
Kwestia nazwania miecz czy szabla, jest raczej umowna, z racji budowy sk³ania³bym siê jednak ku szabli.
O, o co¶ takiego mi chodzi³o. Dziêki!
CYTAT
Broni tej u¿ywa³a np. chiñska piechota przeciwko japoñskiej kawalerii w drugiej wojnie chiñsko-japoñskiej. To orê¿ z pocz±tku XX wieku.
Serio? Pytam z ciekawo¶ci. Ca³y czas by³em przekonany, ¿e przeciw Japoñczykom miaodao stosowano gdzie¶ na wybrze¿ach Fujianu, w XVII w. Nie pomyli³o Ci siê z dadao dui'ami? Oni u¿ywali podczas wojny z Japoñczykami w³a¶nie dadao, równie¿ zwanych dahuandao, o ró¿nych proporcjach g³owni do rêkoje¶ci (czasem 1:1, ale te¿ czêsto z krótsz±, acz dwurêczn± rêkoje¶ci±), ale o bardzo charakterystycznej szerokiej g³owni. Takie szablicho jak tu: