Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Typologicznie, co to za broñ?
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka
taaigihk
Cze¶æ,

mo¿e wiecie jak prawid³owo nazwaæ broñ, jak na obrazku:

Wygl±da jak nodachi, o zupe³nie prostej g³owni.. Broñ jest btw chiñska i jest tam ró¿nie zwana.
Changdao, taidao, nawet jian. Ciekaw jestem, jak j± nale¿y poprawnie sklasyfikowaæ.

smile.gif
Keylan
w pierwszej chwili my¶la³em ¿e to nagamaki, ale skoro to chiñskie, nie znam chiñskiego ale je¶li dao oznacza po chiñsku szablê a tai oznacza du¿y to mo¿e wielka szabla? smile.gif najbli¿ej temu chyba do landsknechtowskich zweihandlerów i japoñskich nagamaki.
taaigihk
CYTAT(Keylan @ 16:05 10.07.2010) *
w pierwszej chwili my¶la³em ¿e to nagamaki, ale skoro to chiñskie, nie znam chiñskiego ale je¶li dao oznacza po chiñsku szablê a tai oznacza du¿y to mo¿e wielka szabla? smile.gif najbli¿ej temu chyba do landsknechtowskich zweihandlerów i japoñskich nagamaki.

Nagamaki -sprawdzi³em pobie¿nie na necie- ma jednak krzywiznê, a i proporcjê g³owni do drzewca/uchwytu blisk± 1:1. Tu jest prosta g³ownia i proporcja mniej wiêcej 2:1.

Nie mo¿na powiedzieæ, ¿e dao to zawsze szabla. W zasadzie wszystko co ostre z jednej strony to dao.
Jakie¶ tam dao. Od no¿a kuchennego po glewiê. smile.gif Te¿ bym nazwa³ to dao, changdao, czy -jak s³usznie mówisz- taidao, choæ nazwa jian (miecz) te¿ do tego jest stosowana..
Czy zweihandler, to mo¿e byæ wszystko, czym siê dwoma rêkoma operuje?

Ciekawi³o mnie bardziej, jak to poprawnie po polsku nazwaæ. smile.gif
Japoñsk± katanê bym nazwa³ szabl± (zwyczajowo zwan± mieczem), a to?

Vissegerd
Jak dla mnie to wygl±da na Miaodao, zwan± inaczej "szabl± li¶æ kukurydzy" (corn leaf saber). To pó¼niejsza, rozwojowa wersja szabli Changdao i Zhanmadao. Zwana te¿ mieczem dwurêcznym. Kwestia nazwania miecz czy szabla, jest raczej umowna, z racji budowy sk³ania³bym siê jednak ku szabli. Broni tej u¿ywa³a np. chiñska piechota przeciwko japoñskiej kawalerii w drugiej wojnie chiñsko-japoñskiej. To orê¿ z pocz±tku XX wieku.

Pozdrawiam.
taaigihk
CYTAT(Vissegerd @ 16:00 11.07.2010) *
Jak dla mnie to wygl±da na Miaodao, zwan± inaczej "szabl± li¶æ kukurydzy" (corn leaf saber). To pó¼niejsza, rozwojowa wersja szabli Changdao i Zhanmadao.

Tak jak mówi³em, nazwa chiñska jest dla mnie mniej istotna w tym momencie.
Oczywi¶cie jest to bardzo podobne do miaodao. Co prawda wiêkszo¶æ miaodao ma
ma³±, ale jednak, krzywiznê. Btw nie wiem sk±d to porównanie do li¶cia kukurydzy.
Chyba, ¿e jaka¶ inna kukurydza tam ro¶nie. smile.gif Miao znaczy raczej pêd, kie³ek.
Nazwa changdao jest chyba poprawna, a Han dao, czy Tang dao (od nazw dynastii),
po wstukaniu w google te¿ daj± dobre wyniki. Zhanmadao mo¿e byæ myl±ca, bo czêsto
u¿ywa siê tej nazwy do broni o proporcji g³owni do drzewca 1:1, albo z jeszcze d³u¿szym
drzewcem (co¶ jak naginata, pudao, czy shuangshoudai).

Ró¿ne szko³y csw maj± swoje nazwy na te rzeczy. ¯eby by³o ¶mieszniej u mnie jest
to po prostu jian, czyli miecz. smile.gif

CYTAT
Kwestia nazwania miecz czy szabla, jest raczej umowna, z racji budowy sk³ania³bym siê jednak ku szabli.

O, o co¶ takiego mi chodzi³o. Dziêki!

CYTAT
Broni tej u¿ywa³a np. chiñska piechota przeciwko japoñskiej kawalerii w drugiej wojnie chiñsko-japoñskiej. To orê¿ z pocz±tku XX wieku.

Serio? Pytam z ciekawo¶ci. Ca³y czas by³em przekonany, ¿e przeciw Japoñczykom miaodao stosowano gdzie¶ na wybrze¿ach Fujianu, w XVII w. Nie pomyli³o Ci siê z dadao dui'ami? Oni u¿ywali podczas wojny z Japoñczykami w³a¶nie dadao, równie¿ zwanych dahuandao, o ró¿nych proporcjach g³owni do rêkoje¶ci (czasem 1:1, ale te¿ czêsto z krótsz±, acz dwurêczn± rêkoje¶ci±), ale o bardzo charakterystycznej szerokiej g³owni. Takie szablicho jak tu:

Vissegerd
CYTAT(taaigihk @ 01:24 12.07.2010) *
Co prawda wiêkszo¶æ miaodao ma
ma³±, ale jednak, krzywiznê.
Kwestia do¶æ dyskusyjna, jesli chodzi o tê krzywiznê. Pamiêtajmy, ¿e poziom prozwoju przemys³owego Chin na prze³omie wieków (XIX/XX), o wcze¶niejszym nie wspominaj±c, by³, jaki by³. Tego typu broñ wykonywali czêsto rzemie¶lnicy, wiêc i wykonanie by³o ró¿ne. Mniemam te¿, ¿e Twój egzemplarz móg³ byæ szlifowany, albo co¶ w tym stylu. Czyta³em gdzie¶ kiedy¶, ¿e przybiera³ w ogóle ró¿ne formy.
Raz krzywiznê widaæ, raz nie, jak na poni¿szych zdjêciach:

Btw nie wiem sk±d to porównanie do li¶cia kukurydzy.
Chyba, ¿e jaka¶ inna kukurydza tam ro¶nie. smile.gif Miao znaczy raczej pêd, kie³ek.
A diabli ich wiedz±, b±d¼ m±dry i zrozum Azjatê dunno.gif

Serio? Pytam z ciekawo¶ci. Ca³y czas by³em przekonany, ¿e przeciw Japoñczykom miaodao stosowano gdzie¶ na wybrze¿ach Fujianu, w XVII w. Nie pomyli³o Ci siê z dadao dui'ami?
Nie, nic mi siê nie pomyli³o, parê ¼róde³ tak podaje. Dadao u¿ywano w tym okresie równolegle, masz oczywi¶cie racjê.
Przyk³adowe ¼ród³o: Philip Tom i Scott M. Rodell, "An Introduction to Chinese Single-Edged Hilt Weapons (Dao) and Their Use in the Ming and Qing Dynasties", magazyn "Kung Fu Tai Chi", Luty 2005, str. 85 (http://www.kungfumagazine.com/magazine/art...php?article=567).
Wyszuka³em te¿ informacje na tym forum: http://forums.filefront.com/fh2-suggestion...ry-weapons.html.

Pozdrawiam.
Keylan
CYTAT(taaigihk @ 16:42 10.07.2010) *
Czy zweihandler, to mo¿e byæ wszystko, czym siê dwoma rêkoma operuje?

Ciekawi³o mnie bardziej, jak to poprawnie po polsku nazwaæ. smile.gif
Japoñsk± katanê bym nazwa³ szabl± (zwyczajowo zwan± mieczem), a to?

zweihandler to do¶æ konkretny typ broni. Skoro nie ma krzywizny to znaczy ¿e jest to pa³asz, czyli by³y to wielki/dwurêczny pa³asz chiñski? devil.gif
Ogólnie chyba najlepiej u¿ywaæ nazw oryginalnych ew spolszczonych smile.gif
taaigihk
CYTAT(Vissegerd @ 11:25 12.07.2010) *
Nie, nic mi siê nie pomyli³o, parê ¼róde³ tak podaje. Dadao u¿ywano w tym okresie równolegle, masz oczywi¶cie racjê.
Przyk³adowe ¼ród³o: Philip Tom i Scott M. Rodell, "An Introduction to Chinese Single-Edged Hilt Weapons (Dao) and Their Use in the Ming and Qing Dynasties", magazyn "Kung Fu Tai Chi", Luty 2005, str. 85 (http://www.kungfumagazine.com/magazine/art...php?article=567).
Wyszuka³em te¿ informacje na tym forum: http://forums.filefront.com/fh2-suggestion...ry-weapons.html.

OK. Dziêki. Poczytam sobie.
taaigihk
CYTAT(Keylan @ 14:53 12.07.2010) *
Skoro nie ma krzywizny to znaczy ¿e jest to pa³asz, czyli by³y to wielki/dwurêczny pa³asz chiñski? devil.gif
O tym pomy¶la³em, ale ba³em siê napisaæ. icon_wink.gif
CYTAT
Ogólnie chyba najlepiej u¿ywaæ nazw oryginalnych ew spolszczonych smile.gif
.. i dodawaæ fotkê. smile.gif

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.