Witam, szukam po sieci i bibliotekach informacji na temat pancerza zwanego g±sk±. Jak dot±d nie znalaz³em ¿adnej ryciny ani wykopaliska. Zwracam siê do was o pomoc jako, ¿e pancerz ten jest idealny dla strzelca z hakownic±. Poni¿ej zamieszczam listê pytañ:
1. Czy wejdzie to na grunwald ?
2. Jak to by³o mocowane ? S³ysza³em o dwóch opcjach:
-mocowanie pasami tak jak w zwyk³ym napier¶niku,
-dowi±zywanie do przeszywki,
3. Czy macie jakie¶ dowody na istnienie tego cudnego wynalazku ?
Wybacz pytanie,ale skoro nie znalazles zadnej ilustracji ,to z kad zalozenie ze bedzie idealny ?
Pozdrawiam serdelecznie
Ano st±d, ¿e widzia³em rzekome "rekonstrukcje" jak na przyk³ad :
nie wiem czy to jest "gaska" ( bardziej mi sie ten termin kojarzy z XVIw napiersnikami) ale ten artefakt mialchyba nawiazywac do patentu z polowy XVw , wiec na Grunwald to nieza bardzo ,predzej na Nak³o,albo Warne
Ludzie po mie¶cie mówi±, ¿e podobno u husytów co¶ takiego mo¿na znale¼æ ale to niczym nie potwierdzone plotki tak samo, jak te, które mówi± o tym, ¿e u¿ywali go kusznicy blisko 1410r. Próbujê dowiedzieæ siê co jest prawd±. Widzia³em tak¿e inn± "rekonstrukcje" (niestety na ¿ywo i nie mam fotki), która by³a znacznie krótsza ni¿ ta ze zdjêcia (siêga³a tak mniej wiêcej do przepony i nie mia³a dolnej folgi). Tak czy siak, zero dowodów na istnienie tego typu pancerza.
O, znalaz³em rycinê z wojny 100-letniej ale wydaje mi siê, ¿e zosta³a ona wykonana znacznie pó¼niej:
TO wg mnie wygl±da bardziej jak nie kryta czê¶æ kirysu krytego.
Ilustracja pochodzi z okolicy po³owy XV wieku, kroniki Froissarta jak siê nie mylê. Wiêc s±dz±c po datowaniu to mo¿e byæ "g±ska" na brygantynie.
To co jest pokazane na obrazkach to Plackard, poszukajcie pod tym has³em. Nie jest to c¿e¶æ ¿adnego krytego pancerza, tylko element p³ytowy u¿ywany w XV wieku.
a w której po³owie XV wieku ? Bo je¿eli w pierwszej to kupujê jeszcze dzisiaj !
Raczej w drugiej, przynajmniej ja tak kojarze.
Mi ju¿ temat wybili¶cie z g³owy (II po³. XV to jednak du¿o za du¿o), proponujê jednak jak najobszerniejsze rozwiniêcie tematu ku potomno¶ci.
Je¿eli jednak kto¶ dokopie siê do g±sek pasuj±cych na okres oko³o grunwaldzki to go oz³ocê
Ja w³a¶nie wys³a³em maila do firmy zagranicznej, która oferuje ³adn± g±skê:
http://www.thetimeseller.com/product/3511/...breastplate.htm Jest bardzo ma³a szansa, ¿e oni w ogóle wiedz± co sprzedaj± aleee spróbowaæ zawsze mo¿na. Jak tylko odpisz± to podzielê siê informacjami (chyba ,¿e z ca³ego ruchu rycerskiego tylko mnie to interesuje
).
Sklep odpowiedzia³, ale tak jak my¶la³em, nie maj± pojêcia co sprzedaj±.
Natomiast w pó³-piêknym wynalazku jakim jest google books znalaz³em co¶ takiego:
http://books.google.pl/books?id=jyUF-cJPOt...ate&f=falseZapraszam do strony 33
Chyba, ¿e kto¶ mi powie, ¿e ¼ród³o jest kiepskie (i bêdzie potrafi³ powiedzieæ dlaczego).
niestety ,zrodlo mocno kiepskie ,nie dosc ze Osprey to jeszcze b. leciwy ,zwroc uwage ze w nowszych pozycjach tego wydawnictwa rysunki maja podane zrodlo z kad zostaly przerysowane, datowanie i miejsce pochodzenia ( tu tego nie ma ) sam przerys wyglada dziwnie, a brak informacji o zrodle owego nie ulatwia twoich poszukiwan .
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.