witam...
mam zapewne do¶c nietypowe pytanie... zamierzam sobie robic strój troche ³adniejkszy... ale raczej nie jaki¶ super dworski... na XV..
i tu pojawia sie moje pytanie.. czy spodnia, lniana moze byc czarna z d³ugim rêkawem..? spotka³am sie na ikonach z tym kolorem... ale nie wiem czy to szczera czern.. czy np ciemny,,(bardzo ciemny) zielony... albo inaczej.. czy wierzchnia moze byc czarna z krotkim rêkawem.. a spodnia siwa? czy naprawde licz± sie tylko i wy³±cznie naturalne kolory... poo¿cie prosze... bo jako¶ blêkit mi sie nie podoba,,,
Witaj!
Poczytaj o kolorach w temacie
Kolory i kolorystyka (link), choæ nie ucieszysz siê z tego, co tam przeczytasz na temat czystej czerni, ale mo¿e co¶ innego Ci podpasuje.
A na drugi raz u¿yj najpierw przycisku >Szukaj< zanim zapytasz...
Pozdrawiam,
Andrzej / Viator
Je¿eli chcesz szyæ sukniê datowan± na po¼ny XIV lub ogólnie XVw polecam zapoznaæ siê z lektur± pani Turskiej "Ubiór dworski w dobie pierwszych Jagiellonów", strona 151.
Jest tam do¶æ sensownie opisany temat modnych kolorów sukni spodnich i wierzchnich.
Pozdrawiam
jestem new wiec wiecie;D nie wiem co gdzie i jak.. ale sie ucze;D hehe dziêki w sumie
a tak na chlopski rozum skoro czarny byl drogi to ja jakbym miala duzo dukatow to bym sobie uszyla czarna wierzchnia, zeby wszyscy widzieli --> dobrze rozumuje?
Niekoniecznie. Mog³aby¶ uchodziæ za wdowê.
Turska pisze "W spisach odzie¿y kobiet zamê¿nych powtarzaj± siê suknie czarne, zielone brunatne, jak równie¿ i szare i niezbyt czêsto bia³e" Odnosi siê to chyba jednak bardziej do sukni wierzchnich i wydaje mi siê, ¿e lepsze po³±czenie dla Ciebie je¿eli chcesz byæ bogat± mê¿atk± to szara spodnia i czarna wierzchnia. Osobi¶cie jak dla mnie szycie czarnej spodniej troszkê ³amie ¶redniowieczn± logikê. Otrzymanie czystej czerni w ¶redniowieczu by³o do¶æ problematyczne i drogie. Mo¿e warto zastanowiæ siê lepiej nad np bardzo ciemnym granatem?
Nie wyklucza³abym poprawno¶ci zestawienia czarnej sukni spodniej z kolorow± wierzchni±.
Czarne suknie spodnie (oraz mêskie dublety) czêsto pojawiaj± siê w Tacuinum Sanitatis, 1390-1400, Italy.
Wbrew pozorom przedstawiane postacie nie zawsze reprezentuj± warstwê wy¿sz± - zawsze przecie¿ istnieje mo¿liwo¶æ zastosowania czerni innej ni¿ "smolista" - lekko wyblak³ej, br±zowawej [czarne owce], itd.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Farbowanie lnu na czarno jest trudniejsze, ni¿ we³ny. Wziê³abym to te¿ pod uwagê.
Jaki kolor podszewki i sukni spodniej bêdzie dobrze wygl±da³ z czerwon± sukni± wierzchni± i przy okazji bêdzie zgodny z mod± XV w? I jeszcze jedno pytanie, je¶li na podszewkê do p³aszcza i kaptura chcê u¿yæ czerwonego jedwabiu to jaki kolor we³ny do tego dobraæ?
Witam.
Mam pytanie: jak jest z fioletem? Mam na my¶li koor ten na sukni wierzchniej, XV wiek. S³ysza³am ju¿ parê opinii, ¿e fiolet albo przeznaczony by³ dla duchowieñstwa, albo te¿ mo¿na go by³o nosiæ przez osoby ¶wieckie wy³±cznie wtedy, gdy w podobnej kolorystyce by³ herb hufca. Jak t naprawdê jest?
A pyta³a¶ te osoby sk±d czerpi± takie informacje?
Wydaje mi siê, ¿e czyta³am w literaturze o fiolecie jako o kolorze piekielnym, ale nie mam teraz czasu poszukaæ.
Z drugiej strony dla mnie wszelkie próby wsadzenia duchowieñstwa w jeden kolor s± wyssane z palca. Duchowni byli przecie¿ bogaci i na logikê chcieli te¿ byæ modni (w tym okresie). wszelkie zmiany i skromno¶æ pojawi³a siê pó¼niej.
Kolor piekielny *gleba*
Aha...; d W³a¶nie nie pyta³am, mówi³a mi to osoba, która od wielu lat odtwarza XV wiek. No nic, spróbujê poszukaæ... dziêki za pomoc:)
CYTAT
albo te¿ mo¿na go by³o nosiæ przez osoby ¶wieckie wy³±cznie wtedy, gdy w podobnej kolorystyce by³ herb hufca.
Tego, przyznam, zupe³nie nie rozumiem. Jakiego hufca? (Wygl±da trochê jak "wytyczne na Grunwald anno Domini 20xx")
Je¶li ju¿ co¶ ograniczaæ mog³o dostêpno¶æ fioletu, to jego cena. Pozornie pe³no go we naturze (jagody, czarny bez, inne owoce), ale praktyczne zastosowanie zawartych w nich barwników - antocyjanów - jest gorzej, ni¿ w±t³e, ze wzglêdy na s³ab± trwa³o¶æ i bardzo wysok± rozpuszczalno¶æ w wodzie. Dlatego zreszt± sok z buraków æwik³owych jest ulubionym "zapalamiaczem" w reklamach odplamiaczy - rzeczywi¶cie usuwa go nawet czysta woda :D
G³êboki, nasycony fiolet wymaga zastosowania dwóch najbardziej kosztownych barwników naturalnych: b³êkitu i purpury.
Mimo to, kolor lila da siê spokojnie uzyskaæ na we³nie i lnie barwi±c materia³ czarnym bzem. Kolory s± od bladego lila po ciemny, z³amany fioletem ró¿.
Mnie uda³o siê tak ufarbowaæ we³nê. Jedynym koniecznym chemicznym dodatkiem, który z reszt± wystêpowa³ wtedy w farbiarstwie jest a³un.
We Francji i Burgundii jasny fiolet, w kolorze fio³ków [mauve] by³ uwa¿any za niezwykle elegancki i modny. Narzeczona w Godzinkach Ksiêcia de Berry ma na sobie w³a¶nie suknie w tym kolorze.
[Czy ja ju¿ gdzie¶ tego nie napisa³am?...]
CYTAT
[Czy ja ju¿ gdzie¶ tego nie napisa³am?...]
Tak pisa³a¶, co sprawi³o ¿e migiem galopowa³am do lumpa po piêkny we³niany koc w kolorze "mauve" który poprzednim razem od³o¿y³am jako nieprzydatny ze wzglêdu na kolor
Robe z niego pewnie widzia³a¶ na warsztatach. Bardzo mnie cieszy ¿e ten kolor jest potwierdzony
Przepraszam za offtopic
Zgadza siê, zreszt± dlatego napisa³am o g³êbokim, nasyconym fiolecie.
A jeszcze wracaj±c do tego "duchowieñstwa" - owszem, fiolet wystêpuje w szatach liturgicznych, jest barw± wy¿szego duchowieñstwa ("fiolet biskupi", w³a¶nie), ale nie spotka³am siê ze ¼ród³em, które by ogranicza³o prawnie jego dostêpno¶æ.
Je¶li chodzi o duchowieñstwo, te¿ by warto rozgraniczyæ kolorystykê szat liturgicznych, i codzienne stroje duchowieñstwa ¶wieckiego - a te jeszcze mog³y byæ bardzo rozmaite (vide post Przeuroczo), no, ale nie o duchowieñstwie w±tek, wiêc koñczê offtop.
O fiolecie jako "kolorze piekielnym' dot±d nie s³ysza³am, ale za czyta³am nieco o jego konotacjach ¿a³obnych (dla g³êbokiego fioletu). Odpowied¼ na pytanie, od kiedy siê one datuj± i na ile by³y jednoznaczne, pozostawiam ewentualnie bardziej zorientowanym...
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.