Mistrz Wincenty zwany Kad³ubkiem pisa³ o u¿ywaniu skórzanych pancerzy.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik We Wroc³awiu znaleziono pancerz skórzany z II po³. XIII  wieku tzw.
curie,
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik oraz domniemany fragment pancerza z XI w.
Opublikowano to w
Arma Et Medium Aevum, Toruñ 2009
Pozdrawiam
Znicz
Pytanko:
-co to za otwory ?
pzdr
M.
CYTAT(M¶cidróg @ 19:17 28.06.2010)
Pytanko:
-co to za otwory ?Â
Otwory po drucie jak mniemam.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Dziêki za wiadomo¶ci z frontu archeologicznego.
Pancerz jak na mój gust nieco dziwny - skóra przepleciona metalowym drutem -z chêci± zobaczy³bym próby rekonstrukcji. Pancerz mo¿e byæ nieco sztywny, znaleziony p³at nie u³atwia stwierdzenia jaki mia³ kszta³t pierwotnie i co chroni³.
Mo¿e mikre podkówki (hacele) zak³adane na "dachówkê" w skórze - takie zdaje siê s± gdzie¶ tam po¶wiadczone
CYTAT(Ragnar SW @ 08:53 29.06.2010)
Pancerz jak na mój gust nieco dziwny - skóra przepleciona metalowym drutem -z chêci± zobaczy³bym próby rekonstrukcji. Pancerz mo¿e byæ nieco sztywny, znaleziony p³at nie u³atwia stwierdzenia jaki mia³ kszta³t pierwotnie i co chroni³.
Wed³ug Arkadiusza Michalaka autora artyku³u ów fragment skórzanego pancerza to prawdopodobnie fragment
curie, czyli pancerz w formie kamizelki bezrêkawnika popularny w Europie w XII-XIII wieku.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
te¿ w³a¶nie obstawia³bym bezrêkawnik - drut raczej krêpowa³by ruchy.
Hmm - to jakie jest w koñcu datowanie tego pancerza - rozumiem ¿e zdjêcie i ilustracja odnosi siê do fragmentu z XII w. - jest mo¿e jakie¶ zdjêcie domniemanego fragmentu datowanego na XI (czy ma on podobna konstrukcjê)?
Â
CYTAT(Ragnar SW @ 14:49 30.06.2010)
jest mo¿e jakie¶ zdjêcie domniemanego fragmentu datowanego na XI (czy ma on podobna konstrukcjê)?
Domniemany skórzany zbrojnik(?) – z Wroc³awia z XI wieku.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Dziêki za zdjêcie i za szybka odpowied¼.
Hmm - powiem uczciwie ¿e trudno zauwa¿yæ jakie¶ podstawy, na jakich opar³a siê osoba, która zakwalifikowa³ ten fragment jako fragment pancerza - brakuje jakichkolwiek ¶ladów po mocowaniach, kszta³t te¿ jaki¶ taki dziwny jak na zbrojnik - a wygl±da nieco zbyt regularnie jak na fragment wiêkszego p³ata.
Jak juz co¶ to szed³bym raczej tropem curii (pod k±tem jej poprzedników) i tej wzmianki u Kad³ubka.
Mimo wszystko jeszcze raz dziekujê za podrzucanie materia³ów do dalszych dyskusji - mo¿e wreszcie uda co¶ siê wygrzebaæ albo z ziemi albo z kartonów z nieopracowanym materia³em z wykopalisk, bo poki co mozemy jedynie gdybac.
CYTAT
Przypominam, we Wroc³awiu znaleziono pancerz skórzany, a W. Kad³ubek wspomina o skórzanych napier¶nikach.
Mo¿na co¶ wiêcej na temat pancerza z Wroc³awia?
M.
CYTAT
bo wszyscy reko maj± tarcze oklejone.
nie wszyscy i nie zawsze.
A Ja do³±czam siê do pytania o pancerz z Wroc³awia.
B±d¼ co b±d¼ w (skórzanym) temacie, a mnie zaciekawi³.
Zapewne chodzi o znane z pracy P. Samsonowicz fragmenty skórzanych p³atów - jeden z warstwy XI w., drugi z 1. po³owy XIII w. Tak¿e z Kruszwicy pochodzi przypuszczalnie fragment rêkawa skórzanego kaftana.
Ale nie ma o ile mi wiadomo powodów aby z którychkolwiek z tych znalezisk tworzyæ pancerz.
Temat z czosnka o kulistych kszta³tach przy okazji ;) i nie dam siê wci±gn±æ.
CYTAT(M¶cidróg @ 14:24 04.07.2013)
Mo¿na co¶ wiêcej na temat pancerza z Wroc³awia?
M.
Ju¿ siê zabiera³em za skanowanie ale o dziwo art, jest w necie. Ryc.6,7.
http://academia.edu/2544286/Czy_w_sredniow...medieval_period
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.