Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: uk³ony
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Ludzie i spo³eczeñstwo
Peter von Opperau
witam wszystkich smile.gif
zastanawiam siê jak dok³adnie siê k³aniano w ¶redniowieczu... damom, wielmo¿om i w ogóle smile.gif
z góry proszê o nie jechanie po mnie, z racji tego, ¿e nie wiem jak bigsmile2.gif
podejrzewam, ¿e zmienia³o siê to w miarê uplywu lat, wiêc podam okres który mnie interesuje: prze³om XIV i XV wiek (czyli okres "oko³ogrunwaldzki" bum.gif )
z góry dziêki za odpowiedzi, pozdrawiam smile.gif
Micha³ /Gwyn/ Czerep
Uk³on opisywa³ mi Krokiet, jako uk³on taneczny, ale najlepiej zapytaæ w Muzyce, tañcz±cy powinni wiedzieæ. Wykonywano go z wykroczn± nog± bardziej wyprostowan± ni¿ zakroczna, przy lekkim wspiêciu na palce, lewa d³oñ na piersi (niekoniecznie partnerki w tañcu), prawa rêka wysuniêta do przodu i lekko na zewn±trz. Prawa nó¿ka wykroczna. To tyle co pamiêtam, ale jestem pewien, ¿e znajdzie siê kto¶, kto mnie skoryguje. Poza tym mo¿na rzuciæ okiem na ikonografiê przedstawiaj±ca jakiego mo¿nego pana (pani±) i suplikantów/dworzan/etc.
Pozdrawiam
Gwyn
ada.1996
W XV wieku uk³on dla kobiet i mê¿czyzn by³ taki sam. Ale to w tañcu. A wygl±da³ nastêpuj±co: uk³on na lewe kolano, tak jak w ko¶ciele niektórzy klêcz±, a sylwetka wyprostowana.
W XVI wieku sytuacja siê trochê komplikuje, gdy¿ inaczej wygl±da uk³on francuski a inaczej w³oski.

Francuski:
Panie wyprostowane uginaj± lekko kolana tak ¿eby powsta³o co¶ na kszta³t <>
Panowie prostuj± praw± nogê, lewa jest z ty³u i jest ugiêta kszta³t przybli¿ony >\ (takie prowizoryczne uchwycenie z boku bigsmile2.gif )

W³oski jest do¶æ skomplikowany ale przynajmniej dla obu p³ci taki sam
ciê¿ar na prawej nodze, lew± nog± wysuwamy do przodu, potem ci±gniemy do ty³u. Teraz mamy ciê¿ar na obu nogach, uginamy kolana i ci±gniemy jednocze¶nie lew± noge do nogi prawej, unosimy siê na palce i opadamy

Tak jest w traktatach tanecznych. mog³am tylko pokrêciæ uk³on francuski z w³oskim bo to czêsto mi siê knoci icon_redface.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.