Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: "Co by tu nakrêciæ?" czyli polska historia w kinie
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Film
Smok Migu¶
Tak sobie czytam rozne wypowiedzi krytyczne na temat produkcji hollywodzkich (celuje w tym zwlaszcza pewna, zreszta mila, niewiasta) i marze, aby polska kinematografie stac bylo kiedykolwiek na nakrecenie filmu z takim budzetem oraz aby znalazl sie rezyser dorownujacy takim jak Stone, Scott, Spielberg czy Cameron. I zeby przestali krecic lektury i wzieli sie za wspaniale tematy, jakich nie brakuje. Czy wiecie ze jedyny film o Kosciuszce powstal przed wojna?! Dobrze nakrecony we wspolpracy z Amerykanami, moglby byc hitem. Te bitwy, ta postac, ech. Drugi bohater Pulaski, tez kawal materialu na hiciora. Wciaz mam nadzieje, ze ktos nakreci porzadny film o Powstaniu Warszawskim w klimacie Szeregowca Ryana. A sredniowiecze? Slyszalem i bede trzymal kciuki za Hoffmana, ze mysli o nakreceniu historii siostry Chrobrego Swietoslawy-Storrady, kobiecie, ktora praktycznie rzadzila wikingami i wydala na swiat krolow Anglii i Danii. A porzadny film o Chrobrym? Mamy tak wspaniala historie, a filmow albo nie ma albo najczesciej sa fatalne.
Ania ¯uk
¦wiêtos³awa to moja idolka, zawsze siê zastanawia³am, czy ona metod doj¶cia do w³adzy nauczy³a siê od swojej macochy Ody bigsmile2.gif ??
Smok Migu¶
Masz na mysli, ze jak Jolka, dobrze wyszla za maz? bigsmile2.gif
Jaros³aw (Gêsik)
Takie np. "Ogniem i mieczem", do pracy przy tym filmie brano ludzi z ³apanki, stawki za pracê by³y koszmarnie niskie, rekwizytor dostawa³ jakie¶ 2.5 tys/mies, co przy stawce w reklamach minimum 500 za dzieñ jest suma ¶mieszn±, tak samo oszczêdzano na kostiumach i scenografii, byle szybko i po ³ebkach, widownia i tak przyjdzie. Prc± przy filmach zajmuj± siê u nas ludzie, ktorym nie uda³o sie za³apaæ do reklam... crazy.gif , przeklada sie to oczywi¶cie na ich pracê i zaanga¿owanie.

stary gdzie ty widzailes oszczedzanie an kostiumach? moze ty wersje hollywoodzka tego filmu widziales? w tym filmie wlasnie najpieksniejsze sa kostiumy ktore maja jeden jedyny blad do ktorego teslawaska sie przyznala - buty sa lewe i prawe, a tak reszta bez zarzutu.

o w morde.......... dopiero teraz zauwazylem ze zamiast zacytowac wzialem edycje angsad.gif przepraszam jaroslawie

gollum
Smok Migu¶
O poczatkach Polski, to nawet nakrecono niegdys film pt "Gniazdo" z Pszoniakiem jako Mieszkiem i bitwa pod Cedynia. Dawno tego nie widzialem, ciekawe czy dzis film by sie obronil. Druga podobna produkcja (chyba Petelskich) to "Kazimierz Wielki" z bitwa pod Plowcami, calkiem calkiem.
A taka bitwa pod Legnica? Bylby rewelacyjny film i jaki Europejski.
Hildr
"Gniazdo" przypomnia³am sobie niezbyt dawno - wci±¿ uwa¿am go za dobry film. Niemniej jest to film kameralny, a nie monumentalny. Z innej beczki: mnie te¿ marzy siê dzie³o o roku tysiêcznym, ale na my¶l o efekcie takiego przedsiêwziêcia podjêtego dzi¶ i zrealizowanego stosowanymi obecnie metodami po grzbiecie chodzi mi zimna, sliska i bardzo nieprzyjemna ciarka...
Ludka
CYTAT(Anna ¯uk)
¦wiêtos³awa to moja idolka, zawsze siê zastanawia³am, czy ona metod doj¶cia do w³adzy nauczy³a siê od swojej macochy Ody bigsmile2.gif ??

Witam to tez moja idolka ale z Oda to malo czasu spedzila bo w 985 wydano ja za maz za Eryka Zwycieskiego.

Ludka Excalibur
Ania ¯uk
No to 6 lat, to ma³o?
Banita
Nikt nic nie nakêci. A jak nakrêci to skopie tak,¿e nikt nie obejrzy.
Mój sceptycyzm nie wynika z wrodzonego oportunizmu i uwielbienia do siania defetyzmu bigsmile2.gif, po prostu jestem realist±. Kto trzêsie polskim kinem - ano np. taki Lew Rywin, czy niejaki Bogo Linda... Co oni sa w stanie nakrêciæ? Aferkê, lub cha³ê.
A zreszt±, chyba nikt nie jest zainteresowany krêceniem filmów, które mog³yby wypromowac polsk± kulturê. Popatrzmy na Irlandiê - ka¿dy chocia¿ wie gdzie ta wyspa le¿y. A spytaj takiego np. Kanadyjczyka o Polskê. A w Europie - kojarzymy sie chyba tylko z wódk±, mimo ¿e mamy bardzo piekna historiê i spore osi±gniêcia w wielu dziedzinach na przestrzeni wieków
Nikt nic nie nakrêci...
Jaros³aw (Gêsik)
Przypomnia³ mi sie komentarz brytyjskiego "The Sun" na temat losowania do eliminacji do mistrzostw ¶wiata, otó¿ umie¶cili oni na ³amach mapkê z przeciwnikami Anglii, szkoda tylko ¿e Polske umie¶cili w Niemczech a Austriê w Szwajcarii...
Horhe
S³uchajcie,dobry temat ruszyli¶cie.Tak z mojej tematyki,jak ogl±dam "Popio³y" lub "Pana Tadeusza" to mnie rozwala.Np. zbli¿enie na ³adownicê na karabinkach od smyczy w "Popio³ach",jakie¶ dziwaczne ³adowanie broni,marsze w stylu Ludowe Wojsko Polskie,bia³o-czerwone kokardy na czapkach.Eeeeech szkoda gadaæ anger.gif
"Pana Tadeusza" te¿ powinni nakrêciæ od nowa,bo to co wypu¶cili,to totalny knot w kwestii musztry,umundurowania,etc etc etc etc........
Jak do nastepnego filmu napoleoñskiego mnie nie wezm± jako konsultanta ds.umunurowania,oporz±dzenia,uzbrojenia i musztry,to siê obra¿ê na krajowy przemys³ filmowy devil.gif
Na zachodzie,to normalne,¿e bierze siê fachwców z RR lub RN do filmów na statystów,konsultantów itp.
Taaaaaaaaa,ale u nas to zawsze musi byæ inaczej i anga¿uje siê partaczy i pseudofachowców anger.gif
Banita
Jak jest m. in. w Polsce:

Tam gdzie jest film, tam jest forsa;
tam gdzie jest forsa, tam s± kolesie
i piêkna afera gotowa..

A propos - mo¿e by tak cosik nakrêcic w³asnymi si³ami? Skoro mi³o¶nicy Star Wars krêca swoje produkcje, mo¿e by tak nakrêcic co¶ o ¶redniowieczu - na to wcale nie trza du¿o kasy, przypomnijcie sobie Robin Hooda z lat 80-tych. Sceny batalistyczne z tego serialu raczej nie przekraczaly 40 osób. Robi±c film o przygodach np. jakiego¶ niewielkiego posiadacza ziemskiego, majacego problem z vkingami/krzyzakami/kozakami nie potrzebujemy angazowac znacznych ¶rodków - tylko kilka zaprzyja¼nionych bractw. Nie trzeba od razu krêciæ bitwy Grunwaldzkiej, tak te¿ mogoby byc ciekawie
Ludka
CYTAT(Anna ¯uk)
No to 6 lat, to ma³o?

Witam!

Bioravc uwage, ze calkiem mloda byla a Mieszko duzo czasu spedzal ze swoja zona sam na sam smile.gif) co trojka dzieci zaowocowalo to noe wiem, ale to jakos w genach chyba przeszlo bo braciszek (Boleslaw Chrobry) to tez mial charakterek, ja mysle. ze to z Przemyslidzow przez Dobrawe.

Ludka

PS. Jest taka powiesc Saga o Jarlu Broniszu (autora nie pamietam) ale warto przeczytac bo tam o Swietoslawie-Sygrydzie sporo.

Ja bym bardzo chetnie Rudego Orma zobaczyla sfilmowanego, nawet przez Hoffmana.
Hildr
Saga o Jarlu Broniszu to dzie³o W³adys³awa Jana Grabskiego (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am imion)
I to by w polskiej kinematografii mia³o spore szanse wyj¶æ, ale w Rudego Orma nie wierzê. Humorek, który jest sol± tej ksi±¿ki, spe³z³by i sczez³ (i tu jako z³o¶liwa ¶winka polecam wszystkim wnikliw± analizê dialogów w filmowym Wied¼minie. W wolnych chwilach zabawiam siê wymy¶laniem wyrafinowanych tortur, którym z lubo¶ci± podda³abym ich TFUrcê)
Sauron
CYTAT(Hildr)
Saga o Jarlu Broniszu to dzie³o W³adys³awa Jana Grabskiego (mam nadziejê, ¿e nie pomyli³am imion)

I pewnie by mozna w filmie wielki baner FREHA umiescic, bo mamy tutaj na forum jegomoscia co sie wzenil w tych grabskich prawie rok temu devil.gif
Jugger
Banita pisal o kreceniu wlasnymi silami...

Jest tu ktos zainteresowany? Mamy od dluzszego czasu maly projekcik do sfilmowania (w koncu go zrobimy :) ale milo by bylo jakos sie wymienic doswiadczeniami... i moze cos wiekszego zrobic?

pozdro,
Gollum
maly hint - pamietajcie o ciaglosci akcji tzn jesli zmieniacie ujecie to powinno sie ono zaczynac dokladnie w momencie konca poprzedniego. wiele osob o tym zapomina i wychodza montazowe rzygi
Ptack
my dalej mamy krêciæ, ale ciê¿ko zeraæ ludzi i siebie nawet. Mo¿e latem znów spróbujemy. Jako Swawolne Wieprze nakrêcili¶my dwa filmiki
do zassania
na
www.rycerze.prv.pl

monta¿ i postsynchrony ¿e¶my olali ;)))

to w czosnek roboty. Ale zabawa fajne
Jugger
Hehe, dzieki Gollum :P

akurat w montarzu to mam pewna wprawe - kiedys dla jaj przemontowalem walke z rydwanami z "gladiatora" - rydwany wygraly! :D

wiec jakby kto potrzebowal montarzysty... :D (hint! hint!)

pozdro!
AdamS
mozemy krecic tylko trzeba na bank sie zebrac na pare dni i cosik skrecic
niech ktos napisze DOBRY scenariusz ja sie zajme scenopisem a potem sie cosik zmontuje smile.gif))
przydalyby sie ze 2 DOBRE kamery i jakies statywy (moga byc "fotograficzne")
i jakies ze dwie ¿arówy z filtrami byle jakimi
aaa i jeszcze ktos kto ma dobry sprzet do zrzucenia materialu na kompa ....

no to jak ktos jest chetny do krecenia to czekam na propozycje ....
Kruku
je¶li chodzi o zrzucanie, to DVki i digital8 nie wymagaj± specjalnego zachodu.
jakby co¶ siê szykowa³o sarmackopodobnego to my wchodzimy, z co najmniej jedn± cyfrówk± :)

zreszt± na styczeñ mamy za³atwion± stosown± do klymatu miejscówkê i na pewno jakie¶ w³asne próby filmowe tam skrêcone poka¿emy. póki co mamy na stronie tylko filmiki z pokazów (najnowszy z bie¿±cego miesi±ca)..

pozdrówka
kruku
--
.
Agata Witkowska
Dyskusja trochê zesz³a na sprawy techniczne...
A ja bym bardzo chcia³a ¿eby powsta³ taki typowo babski wyciskacz ³ez o historii Basi Radziwi³³ówny i Zygmunta Augusta tears.gif
Pozdrawiam
bum.gif
Aiuto
chyba takie cos juz bylo smile.gif "epitafium dla Barbary Radziwiei³uwny" -czy jakos tak ....
Smok Migu¶
No bylo, w 90 procentach przemontowany serial "Smok w herbie" plus dokrecony orszak pogrzebowy. No i przed wojna (druga swiatowa) tez byla "Barbara Radziwillowna". Kto dzis tak potrafi kochac...
Aiuto
niue mow ,ze ci sie Smosarska podoba ;)
Smok Migu¶
Chyba jednak wole mloda Dymna jako Barbare bigsmile2.gif
Agata Witkowska
No to co z tego, ¿e by³o? Anglosasi po raz enty potrafi± nakrêciæ "Robin Hooda", to my mamy byæ gorsi?
Niech tylko Radziwi³³ówn± nie bêdzie Brodzik, a królem ¯ebrowski maniac.gif
Juz widzê siebie chlipi±c± w pierwszym rzêdzie smile.gif smile.gif
A tak w ogóle to sobie pomy¶la³am, ¿e super by³oby nakrêciæ jaki¶ filmik z Wojn± 13letni± w tle. Przecie¿ jej koleje s± doprawdy fascynuj±ce - bunt mieszczan w Toruniu itd. ¦wiecie, Chojnice, kapitulacja Malborka crazy.gif crazy.gif
Buziaczki
Agatka bum.gif
Anonymous
Bo w polskim kinie to jest tak : patrze w prawo i nic, patrzê w lewo i nic...i co ja wtedy robiê? Wstajê i wychodzê cool.gif cool.gif
Nat
Witam!
A mnie siê marzy dobrze sfilnowana, porywaj±ca opowie¶æ o naszym pomorskim ¦wiêtope³ku, o Damroce... No, ale b±d¼my szzcerzy - i tak nie ma co liczyæ na "ogólnonarodowe" projekcje, to gdzie ja siê pcham z regionalnymi? dunno.gif
Pozdrawiam!
Anonymous
Witam!
Jak ju¿ jeste¶my przy krêceniu filmów to mo¿e by nakrêciæ frehow± superprodukcjê 14 Wojownik? bigsmile2.gif Zapraszamy szczególnie wikingów, rzymian, konkwistadorów, przedstawicieli pó¼nego ¶redniowiecza (koniecznie z p³ytówkami!!) Dla u³anów te¿ siê miejsce znajdzie diabel.gif Oczywi¶cie nie muszê chyba t³umaczyæ ¿e bêdzie to film wybitnie historyczny? mad.gif
Pozdrawiam
Ulf
kewi
to moze wlasnie sparodiowac jakis film, na przyklad wlasnie 14 wojownik.Umieszczenie ludzi ubranych w stroje z roznymch epok to tez dobry pomysl
arien
z filmem z wojna 13-letnia w tle swietny pomysl.a moze cos o moim idolu, Krzywoustym? w koncu facet przegral w swej karierze tylko jedna bitwe, a i to tylko na skutek zdrady...
Kuba_
A mo¿e by tak wzi±c trochê sprzêtu od Jurka H. i zrobiæ serial/pe³nometra¿ówkê dotycz±c±... Dymitriad? Temat ciekawy, trudno o bardziej interesuj±c± i wci±gaj±c± fabu³ê mo¿liw± do zrealizowania... (no chyba ¿e Putin by nie pozwoli³ nakrêciæ sceny z polsk± flaga na Kremlu bigsmile2.gif ).
Agata Witkowska
Przecie¿ to ( flaga na Kremlu) mozna zrobiæ w komputerze!! Tym bardziej, ¿e nam by chodzi³o o jego wygl±d z pocz±tku XVII wieku, a obecny jest efektem przemian jakie zasz³y tam dopiero w wieku XIX.
bigsmile2.gif
Kuba_
Ju¿ u Hoffmana by³y komputerowe bitwy, wybuchaj±cy herb Wi¶niowieckich wielko¶ci kilku pikseli, wylatuj±ce w powietrze kawa³ki ska³ a la efekty wizualne commodore 64 i ... chyba podziêkujê icon_mrgreen.gif
pepson
CYTAT(qbarycerz)
Ju¿ u Hoffmana by³y komputerowe bitwy, wybuchaj±cy herb Wi¶niowieckich wielko¶ci kilku pikseli, wylatuj±ce w powietrze kawa³ki ska³ a la efekty wizualne commodore 64 i ... chyba podziêkujê icon_mrgreen.gif

nie obra¿aj C64 to tylko zalezy od warszatu treiser je¿eli koles wczoraj dopad³ siê do programu 3D to nie ma co siê dziwiæ, ¿e ch³opaczyna jest kipeski, znam paru dobrych grafikuów 3D - je¿eli by by³a potrzeba napiszyê ws pomocy mo¿e który¶ pomo¿e of coza za friiko bigsmile2.gif

je¿eli liczycie na jaki¶ wiêkszy film wyprodukowany ze ¶rodków innych ni¿ wasze, to czarno to widzê! Obecnie jest trêd do zacierania jakich kolwiek ró¿nic narodowych, a tym samym nie zobaczymy filmu, gdzie kto¶ kogo¶ bije, lub kto¶ na kogos napada to politycznie nie poprawne, trzeba poczekaæ na lepsze czasy icon_sad.gif
kewi
fakt , to ,¿e ze swiata robi sie globalna wioska jest przeciw filmom historycznym, ale patriotyzm czy wrecz nacjonalizm jeszcze istnieje , wiec napewno nieraz zobaczymy jak amerykanin bije niemca, amerykanin bije japonczyka, amerykanin bije irakijczyka ( no co ?? ostatnio wiekszosc filmow to amerykanskie produkcje icon_mrgreen.gif )

ostatnio pojawilo sie troche filmow z tej starej przeszlosci ( aleksander,troja ) , takie filmy krecic bezpieczniej, nikt nie posadzi o wrogosc do konkretnej nacji
Kuba_
Dalej upieram siê silnie przy nakrêceniu filmu o K³usznynie 1610, Dymitriadach i ogólnie polskiej fladze na kopu³ach Kremla. Utwierdzam siê w tym ze wzglêdu na aktualne, wrogie stosunki polityczne z Moskalem, wobec których film taki by³by nawet poprawny politycznie mad.gif bigsmile2.gif

Na szczastie!

Qba
pepson
CYTAT(qbarycerz)
Dalej upieram siê silnie przy nakrêceniu filmu o K³usznynie 1610, Dymitriadach

Ja tez za smile.gif

A mo¿e jak tu wszyscy jestesmy, a chodzi mi o rozpieto¶æ wiekow± rekonstrukcji, mozna by nakrecic serial. Co¶ jak Dom - tylko ze od powstania Pañstwa Polskiego. Choæ odcinki nie musia³y by powstawac cyklicznie. Jedynie nale¿a³o by po³±czyæ kilka ksia¿ek, o których bysmy tu ogolnie zadecydowali. W jeden scenariusz, bohaterów z ksi±zek zamieniaj±æ kolejno w potomka tego poprzedniego i tym sposobem bysmy mieli 50% opowesci. bigsmile2.gif
Kuba_
Polskie drzewo genealogiczne Kowalskich? Hmmm... forsy by trzeba by³o wiêcej ni¿ sporo. Przy za³o¿eniu, ¿e by³oby to w zastêpstwie polskich tasiemców maj±cych pokazywaæ wzór ¿ycia moralnego polskiej rodziny ¶redniozamo¿nej (Klany, Z³otopolscy i inne fantasy), kasa by siê znalaz³a i widzowie. Wiêcej korzy¶ci publika wyci±gnie m±dro¶ci z poznawania swojej historii, ni¿ debilnych opowiastek o przyk³adnym ojcu lekarzu, jego wiernej ¿onie i bior±cym narkotyki synku... bleach

Qba
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.