Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Projekt eksterytorialny Piechoty z lat 1202 - 1254
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Godfryd
Witam

Nazywam siê Toudi i mam problem . Nie to chyba nie to aczkolwiek problem jest .

Projekt jest dopiero w g³êbokich powijakach i narazie bardziej badam grunt ni¿ rekrutuje aczkolwiek zg³oszenia chêci brania udzia³u w projekcie mile widziane . Projekt kierowany do ludzi bêd±cych w bractwach ale nie nale¿±cych do systemów pocztowych na XIII wiek . W ca³ym projekcie rozgrywa siê o to ¿eby stworzyæ odzia³ pieszy z okresu I po³owy XIII wieku ale z wypraw krzy¿owych np pod k±tem imprez takich jak Polonia Minor i cykl Kruciat Pruskich .

Lata które mia³by docelowo obj±æ projekt to granicznie jako pocz±tek 1202 rok a wiêc pocz±tek IV wyprawy krzy¿owej tej która zdoby³a Konstantynopol a koñczyæ projekt mia³a by wyprawa VI w 1254 zakoñczona klêsk± . W ca³ym projekcie ma chodziæ o rekonstrukcje odzia³u pieszego z³o¿onego z piechoty i tylko piechoty (Lekkiej i tzw Pó³ ciê¿kiej) . Wiadomo ¿e liczy³ by siê stan materialny naszego odtwórstwa . Docelowo oferta kierowana do zbrojnych aczkolwiek je¿eli kto¶ ma byæ krucjatowym kibicem albo pielgrzymem te¿ bêdzie mi³o widziany . Oferta kierowana tylko do ludzi odtwarzaj±cych zachodni± europe i mieli by podstawy i¶æ na któr± z krucjat .

Je¿eli projekt wypali bêdzie ca³kiem przyjemnie , je¿eli nie - trudno nikt p³akaæ nie bêdzie smile.gif

Pozdrawiam Toudi ex Poczet Piotra herbu Grzyma³a
Szymek z K-g
CYTAT
W ca³ym projekcie rozgrywa siê o to ¿eby stworzyæ odzia³ pieszy z okresu I po³owy XIII wieku ale z wypraw krzy¿owych np pod k±tem imprez takich jak Polonia Minor i cykl Kruciat Pruskich .[...] Oferta kierowana tylko do ludzi odtwarzaj±cych zachodni± europe i mieli by podstawy i¶æ na któr± z krucjat .

Nie wiem czy dobrze postaram siê wyt³umaczyæ co mam na my¶li, ale spróbujê:
Dziêki takiej akcji mo¿na by zebraæ wszystkie wolne grupy lekko zbrojnych w jedn± ca³o¶æ, mieæ oko na ich rozwój i lepiej przeprowadzaæ zbiórkê tych grup na takie fajne imprezy jak wy¿ej wymienione- to na pewno u³atwi wpuszczenie "¶wie¿ej krwi" w nasze szeregi, ale tylko przy dobrym nag³o¶nieniu akcji chocia¿ by na forum.

CYTAT
[...] stworzyæ odzia³ pieszy z okresu I po³owy XIII [...]

O jakim charakterze? Najemnym/wolnym/"pospolite ruszenie ch³opstwa"? Kto¶ tego musi pilnowaæ i za to odpowiadaæ, bo inaczej burda bêdzie i chaos bum.gif

Pomys³ mi siê baaaardzo podoba, przy odpowiednim dozowaniu poziomu odwzorowania historycznego (by nie wpuszczaæ ch³amu) poprawi to organizacjê i zabawê oraz zwiêkszy ilo¶æ osób, które chc± siê dostaæ na imprezê a tym samym jej poziom w³asny wzro¶nie.
Tak przynajmniej mi siê widzi na pierwszy rzut oka.
Godfryd
Witam

W³asnie o to mi chodzi .

Struktura na zasadzie sier¿antów i szlus . Poziom reko na przynajmniej 90 % potwierdzeñ (Oby to by³a maxymalna dolna granica...). Regionalizacja sprzêtu . No piechota jako piechotê najemn± generalnie albo piechotê krzy¿ow± tzn ja przez to rozumiem piechotê z jakiego¶ powodu znajduj±c± siê na krucjacie czy to z swoim panem (którego realnie nie ma jako osoby w rekonstrukcji) albo jako mieszczan którym co¶ odstrzeli³o czy tam jak kto¶ znajdzie sobie potwierdzenia na ch³opa z Nadreni który poszed³ na krucjatê w XIII wieku walczyæ o woln± ziemie ¶wiêt± dla chrze¶cijan to gites majonez i w ogóle

Chcia³bym stworzyæ po prostu twór który pozwoli ludzi± z lekkiej którzy chc± kroczyæ w³asnie t± drog± siê zgrupowaæ i tworzyæ choæ trochê co¶ oddzia³owego a nie wielu osobnych ludzi . ¯eby byæ choæ trochê spójn± ca³o¶ci± bo s±dze ¿e wielu jest takich którzy u siebie w ekipach/sami odtwarzaj± lekk± piechotê ale po prostu nie maj± si³y przebicia , dostêpu do ¼róde³ i s± bagatelizowani z racji obranej drogi ¿e tak górnolotnie powiem . A jak powszechnie wiadomo w grupie si³a grupy nikt nie ruszy tak parafrazuj±c . No i brak obecno¶ci podzia³u na panów wasali itp tylko nominalne dowództwo bojowe smile.gif

Pozdrawiam Toudi
Godfryd
Witam

Na dniach powstanie forum projektu . Choæ zainteresowanie jest niewielkie , wrêcz minimalne , narazie chêtnych do wspo³pracy zapraszam na priv .

Pozdrawiam Toudi
brat Bule
CYTAT
Oferta kierowana tylko do ludzi odtwarzaj±cych zachodni± europe i mieli by podstawy i¶æ na któr± z krucjat

Hehehe, a kumys na Legnicy tak Ci smakowa³ :D...

Fajnie, ¿e projekt taki powsta³, a to ¿e ma³o osób na razie zg³osi³o chêæ to o niczym nie ¶wiadczy. Jak widzia³e¶ u nas nie du¿o osób by³o, obóz do zrobienia a i tak by³o fajnie smile.gif.

Pozdrawiam Bu³ek
Godfryd
Bu³a ranisz moje serce , kumys smakowa³ i smakowaæ bêdzie ! Gusty kulinarne bez podzia³ów ;D !
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.