potrzebuyje rady jak by zrobiæ rzymski oszczep "pilum" jednak zastanawai mnie czy zrobiæ tulejkê na koñcu, przy drzewcu czy przynitowaæ do drzewca??? oraz czy wszelakie kszta³ty odpowiadaj± okresom czy te¿ nale¿± do danego legionu???
Tulejkê do drzewca...? No przecie¿ metalowa czê¶æ nie koñczy³a siê tulej±, i w dodatku celowo nie by³a po³±czona trwale z osad±... We¼ zacznij od poczytania trochê. Takie pilum to naprawdê skomplikowana konstrukcja w porównaniu ze znanym Ci oszczepem typu grot z tulej± plus patyk.
wiem jak to by³o z pilum, ¿e tylko czê¶æ grotu by³a hartowana i ma³a siê wygi±æ przy ude¿eniu w np. tarczê aby przeciwnik nie mog³ przypadkie chwyciæ pilum i zrobiæ kuku nam, tylko mam problem co do do³±czenia do drzewca bo widzia³em takie z czym co mi tulejê przypomina³o wiêc mam dylemat, i oweszm poczytalem o tym i wiem ¿e to by³ to 60 cm grot
Po przeczytaniu powy¿szego posta stwierdzam, ¿e jednak nie wiesz jak to by³o z pilum. Wiêc wpierw poczytaj, a potem "magicznie" wszystkie Twoje problemy zwi±zane z t± czê¶ci± uzbrojenia znikn±.
Witam,
Drogi biszkopciku, tu masz cosik na ten temat (nawiasem mówi±c w 0,13 s wyszuka³o to Google)
http://www.romancoins.info/MilitaryEquipment-spear.htmlpzdr M.
ps. leniwi co¶ teraz ludzie siem porobili...
CYTAT(Viator @ 11:41 15.06.2010)
Tulejkê do drzewca...? No przecie¿ metalowa czê¶æ nie koñczy³a siê tulej±, i w dodatku celowo nie by³a po³±czona trwale z osad±... We¼ zacznij od poczytania trochê. Takie pilum to naprawdê skomplikowana konstrukcja w porównaniu ze znanym Ci oszczepem typu grot z tulej± plus patyk.
Pitu pitu :P
Z tulej± te¿ by³y :D I kto tu ma poczytaæ :P
"Z tulej± te¿ by³y :D I kto tu ma poczytaæ :P"
O ile siê nie mylê tulejki mia³y nieco pó¼niejsze oszczepy pochodne od pilum (frankoñski angon itd.) oraz mo¿liwe ¿e jego wcze¶niejsze wersje (jaki¶ wczesny protoplasta).
W podanym wcze¶niej linku pokazane s± znaleziska pilum z tulejk± ale w opisie oznaczone s± jako pó¼niejsze - gdzie móg³ to byæ uproszczony sprzêt sprzymierzeñców wzorowany na rzymskim oryginale
Po pierwsze nale¿a³oby wiêc u¶ci¶liæ - pilum z jakiego okresu - ju¿ choæby w Wikipedii pisze pilum - ³aæ. - oszczep.
Osobiscie mam nieco inne pytania (pilum "klasyczne" bez tulejki):
- jaki drewno by³oby najlepsze na drzewiec
- na niektórych zdjêciach z linku, koñcówka mocowania drewna z metalem opasana jest dodatkowo "czym¶" - jaka funkcjê pe³ni³o to opasanie - wzmocnienie mocowania?
- czy drugi koniec pilum posiada³ jakie¶ okucie?
Ad Iulianos.
W za³±czniku fragment inwentarza datowanego na 4 w p.n.e. ze stanowiska Monte Tamburino, Monterenzio. Tablica pokazuje typowe uzbrojenie- celtycki miecz i w³óczniê o bardzo d³ugiej tulei zakoñczonej prêtem - w zasadzie mo¿na rzec protopilum. Wydaje siê jednak ze nie s³u¿y³a ona do rzutu - by³a w³óczni± nie oszczepem, a pilum to raczej ciê¿ki oszczep.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
pard± ,¿e tak d³ugo ale nie mia³em czasu aby napisaæ co¶
trochu siê nie zrozumieli¶my bo w³a¶ciwie to mi chodzi³o o to co siê pyta³ Ragnar SW, i dziêki bo ju¿ wiem jak to by³o z t± tulejk±
, jak ja robiê jak±¶ w³óczniê u¿ywam jesionu
Witam,
John Warry podaje ¿e w okresie republiki i na pocz±tku cesarstwa legioni¶ci u¿ywali dwóch rodzajów pilum: l¿ejsza odmiana z grotem osadzanym na tulejce, ciê¿sza mocowana czopami. Potem ok. II w. n.e. oba rodzaje zast±piono jednym (na czopy) i zmniejszono, ale aby zachowaæ si³ê przebicia dodano ciê¿arek z o³owiu.
Dwa rodzaje wynika³y z taktyki - l¿ejszym rzucano wcze¶niej na dalszy dystans, ciê¿szym miotano podczas drugiej salwy.
Toki w pilach by³y chyba elementem opcjonalnym.
pzdr M.
ps. pilum czyli ciê¿ki oszczep Rzymianie przejêli od Etrusków. Co do zapo¿yczenia przez Franków od armii rzymskiej angona (angonu?) trudno zawyrokowaæ, w tym czasie (schy³ek cesarstwa) legioni¶ci u¿ywali raczej w³óczni jako lepszego orê¿a do walki z jazd±
Witam
Mam pytanie z trochê innej beczki. Powiedzcie proszê czy jazda rzymska u¿ywa³a bojowo pilum? Jest jasne ¿e nie by³a to broñ do walki konnej, ale chêtnie us³yszê Wasze opinie na ten temat.
I jeszcze jedno skoro jeste¶my przy broni drzewcowej. Legioni¶ci u¿ywali hasty; czy podobna do niej wizualnie w³ócznia kawalerii równie¿ nosi³a tak± nazwê?
Mam kolejne pytanie dotycz±ce tym razem u¿ycia a w³a¶ciwie zaniechania u¿ycia pilum.
Jasne jest ¿e przed starciem w odleg³o¶ci ok 30 m od pierwszych szeregów przeciwnika legioni¶ci zaczynali rzucaæ pila. Podchodzili w szerokim szyku by mieæ miejsce na swobodny zamach. Rozkaz – rzut - klêkali; drugi szereg – rzut – klêkali, itd.
Ale co siê dzia³o gdy linia wroga by³a zbyt blisko na u¿ycie oszczepu? Barbarzyñcy czêsto nacierali z furi± w pe³nym biegu – tak sta³o siê podobno w bitwie u stóp Wogezów w czasie starcia Cezara z Ariowistem i legioni¶ci nie zd±¿yli rzuciæ pilum. Jasne jest ¿e bêd±c mistrzami w walce w zwarciu z gladiusem w d³oni dali sobie radê. Co jednak robili z bezu¿ytecznymi oszczepami i to tak szybko by zd±¿yæ dobyæ miecz, zewrzeæ szereg i znale¼æ w miarê stabiln± pozycje dla samych siebie by nie upa¶æ w chwili zwarcia. Odk³adali oszczepy na ziemiê? A co gdyby zostali zepchniêci z pierwotnej pozycji i ich broñ wpad³a w rêce wroga – zostali by ni± zaatakowani a to k³óci³o siê z sam± doktryn± u¿ycia pilum a wiêc jednorazowej broni tylko dla rzymian. Co o tym my¶licie?
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(legionista @ 23:52 15.05.2011)
Mam kolejne pytanie dotycz±ce tym razem u¿ycia a w³a¶ciwie zaniechania u¿ycia pilum.
Jasne jest ¿e przed starciem w odleg³o¶ci ok 30 m
Nie. Pilum to broñ z zasiêgiem zupe³nie bezpo¶rednim. Nie rzucisz tym na 30m. U¿ywasz tej broni kiedy widzisz ju¿ bia³ka oczu przeciwnika, na dystansie jakich¶ 5-7m. To jest dystans optymalny ¿eby¶ zd±¿y³ jeszcze dobyæ miecza przed zwarciem a przy tym rzucaj±c w kupê luda w³a¶ciwie nie da siê w kogo¶ nie trafiæ.
W du¿ej czê¶ci ludów barbarzyñskich wojownicy biegn±cy w pierwszym szeregu to ci najodwa¿niejsi, najbardziej agresywni, czêsto te¿ najlepiej wyposa¿eni. Salwa pilum "zdejmuje ich", pozostawiaj±c tych znacznie rozs±dniejszych, czêsto biegn±cych parê metrów dalej i daj±c im mocny materia³ do namys³u czy na pewno dalej chc± biec w tym samym kierunku, czy mo¿e przeciwny by³by sensowniejszy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.