Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pilum
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie staro¿ytne > Zaczepne uzbrojenie staro¿ytne
sir biszkopcik
potrzebuyje rady jak by zrobiæ rzymski oszczep "pilum" jednak zastanawai mnie czy zrobiæ tulejkê na koñcu, przy drzewcu czy przynitowaæ do drzewca??? oraz czy wszelakie kszta³ty odpowiadaj± okresom czy te¿ nale¿± do danego legionu???
Viator
Tulejkê do drzewca...? No przecie¿ metalowa czê¶æ nie koñczy³a siê tulej±, i w dodatku celowo nie by³a po³±czona trwale z osad±... We¼ zacznij od poczytania trochê. Takie pilum to naprawdê skomplikowana konstrukcja w porównaniu ze znanym Ci oszczepem typu grot z tulej± plus patyk.
sir biszkopcik
wiem jak to by³o z pilum, ¿e tylko czê¶æ grotu by³a hartowana i ma³a siê wygi±æ przy ude¿eniu w np. tarczê aby przeciwnik nie mog³ przypadkie chwyciæ pilum i zrobiæ kuku nam, tylko mam problem co do do³±czenia do drzewca bo widzia³em takie z czym co mi tulejê przypomina³o wiêc mam dylemat, i oweszm poczytalem o tym i wiem ¿e to by³ to 60 cm grot
Marcvs Acilivs Glabrio
Po przeczytaniu powy¿szego posta stwierdzam, ¿e jednak nie wiesz jak to by³o z pilum. Wiêc wpierw poczytaj, a potem "magicznie" wszystkie Twoje problemy zwi±zane z t± czê¶ci± uzbrojenia znikn±.
Marianus
Witam,
Drogi biszkopciku, tu masz cosik na ten temat (nawiasem mówi±c w 0,13 s wyszuka³o to Google)

http://www.romancoins.info/MilitaryEquipment-spear.html

pzdr M.

ps. leniwi co¶ teraz ludzie siem porobili...

Iulianus
CYTAT(Viator @ 11:41 15.06.2010) *
Tulejkê do drzewca...? No przecie¿ metalowa czê¶æ nie koñczy³a siê tulej±, i w dodatku celowo nie by³a po³±czona trwale z osad±... We¼ zacznij od poczytania trochê. Takie pilum to naprawdê skomplikowana konstrukcja w porównaniu ze znanym Ci oszczepem typu grot z tulej± plus patyk.

Pitu pitu :P
Z tulej± te¿ by³y :D I kto tu ma poczytaæ :P
Ragnar SW

"Z tulej± te¿ by³y :D I kto tu ma poczytaæ :P"

O ile siê nie mylê tulejki mia³y nieco pó¼niejsze oszczepy pochodne od pilum (frankoñski angon itd.) oraz mo¿liwe ¿e jego wcze¶niejsze wersje (jaki¶ wczesny protoplasta).
W podanym wcze¶niej linku pokazane s± znaleziska pilum z tulejk± ale w opisie oznaczone s± jako pó¼niejsze - gdzie móg³ to byæ uproszczony sprzêt sprzymierzeñców wzorowany na rzymskim oryginale
Po pierwsze nale¿a³oby wiêc u¶ci¶liæ - pilum z jakiego okresu - ju¿ choæby w Wikipedii pisze pilum - ³aæ. - oszczep.

Osobiscie mam nieco inne pytania (pilum "klasyczne" bez tulejki):
- jaki drewno by³oby najlepsze na drzewiec
- na niektórych zdjêciach z linku, koñcówka mocowania drewna z metalem opasana jest dodatkowo "czym¶" - jaka funkcjê pe³ni³o to opasanie - wzmocnienie mocowania?
- czy drugi koniec pilum posiada³ jakie¶ okucie?

Aedan
Ad Iulianos.
W za³±czniku fragment inwentarza datowanego na 4 w p.n.e. ze stanowiska Monte Tamburino, Monterenzio. Tablica pokazuje typowe uzbrojenie- celtycki miecz i w³óczniê o bardzo d³ugiej tulei zakoñczonej prêtem - w zasadzie mo¿na rzec protopilum. Wydaje siê jednak ze nie s³u¿y³a ona do rzutu - by³a w³óczni± nie oszczepem, a pilum to raczej ciê¿ki oszczep.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
sir biszkopcik
pard± ,¿e tak d³ugo ale nie mia³em czasu aby napisaæ co¶ szczerba.gif trochu siê nie zrozumieli¶my bo w³a¶ciwie to mi chodzi³o o to co siê pyta³ Ragnar SW, i dziêki bo ju¿ wiem jak to by³o z t± tulejk± cool.gif , jak ja robiê jak±¶ w³óczniê u¿ywam jesionu
Marianus
Witam,
John Warry podaje ¿e w okresie republiki i na pocz±tku cesarstwa legioni¶ci u¿ywali dwóch rodzajów pilum: l¿ejsza odmiana z grotem osadzanym na tulejce, ciê¿sza mocowana czopami. Potem ok. II w. n.e. oba rodzaje zast±piono jednym (na czopy) i zmniejszono, ale aby zachowaæ si³ê przebicia dodano ciê¿arek z o³owiu.

Dwa rodzaje wynika³y z taktyki - l¿ejszym rzucano wcze¶niej na dalszy dystans, ciê¿szym miotano podczas drugiej salwy.

Toki w pilach by³y chyba elementem opcjonalnym.

pzdr M.

ps. pilum czyli ciê¿ki oszczep Rzymianie przejêli od Etrusków. Co do zapo¿yczenia przez Franków od armii rzymskiej angona (angonu?) trudno zawyrokowaæ, w tym czasie (schy³ek cesarstwa) legioni¶ci u¿ywali raczej w³óczni jako lepszego orê¿a do walki z jazd±
legionista
Witam
Mam pytanie z trochê innej beczki. Powiedzcie proszê czy jazda rzymska u¿ywa³a bojowo pilum? Jest jasne ¿e nie by³a to broñ do walki konnej, ale chêtnie us³yszê Wasze opinie na ten temat.
I jeszcze jedno skoro jeste¶my przy broni drzewcowej. Legioni¶ci u¿ywali hasty; czy podobna do niej wizualnie w³ócznia kawalerii równie¿ nosi³a tak± nazwê?
legionista
Mam kolejne pytanie dotycz±ce tym razem u¿ycia a w³a¶ciwie zaniechania u¿ycia pilum.
Jasne jest ¿e przed starciem w odleg³o¶ci ok 30 m od pierwszych szeregów przeciwnika legioni¶ci zaczynali rzucaæ pila. Podchodzili w szerokim szyku by mieæ miejsce na swobodny zamach. Rozkaz – rzut - klêkali; drugi szereg – rzut – klêkali, itd.
Ale co siê dzia³o gdy linia wroga by³a zbyt blisko na u¿ycie oszczepu? Barbarzyñcy czêsto nacierali z furi± w pe³nym biegu – tak sta³o siê podobno w bitwie u stóp Wogezów w czasie starcia Cezara z Ariowistem i legioni¶ci nie zd±¿yli rzuciæ pilum. Jasne jest ¿e bêd±c mistrzami w walce w zwarciu z gladiusem w d³oni dali sobie radê. Co jednak robili z bezu¿ytecznymi oszczepami i to tak szybko by zd±¿yæ dobyæ miecz, zewrzeæ szereg i znale¼æ w miarê stabiln± pozycje dla samych siebie by nie upa¶æ w chwili zwarcia. Odk³adali oszczepy na ziemiê? A co gdyby zostali zepchniêci z pierwotnej pozycji i ich broñ wpad³a w rêce wroga – zostali by ni± zaatakowani a to k³óci³o siê z sam± doktryn± u¿ycia pilum a wiêc jednorazowej broni tylko dla rzymian. Co o tym my¶licie?
Nurglitch (Sextvs Didivs Longvs)
CYTAT(legionista @ 23:52 15.05.2011) *
Mam kolejne pytanie dotycz±ce tym razem u¿ycia a w³a¶ciwie zaniechania u¿ycia pilum.
Jasne jest ¿e przed starciem w odleg³o¶ci ok 30 m

Nie. Pilum to broñ z zasiêgiem zupe³nie bezpo¶rednim. Nie rzucisz tym na 30m. U¿ywasz tej broni kiedy widzisz ju¿ bia³ka oczu przeciwnika, na dystansie jakich¶ 5-7m. To jest dystans optymalny ¿eby¶ zd±¿y³ jeszcze dobyæ miecza przed zwarciem a przy tym rzucaj±c w kupê luda w³a¶ciwie nie da siê w kogo¶ nie trafiæ.

W du¿ej czê¶ci ludów barbarzyñskich wojownicy biegn±cy w pierwszym szeregu to ci najodwa¿niejsi, najbardziej agresywni, czêsto te¿ najlepiej wyposa¿eni. Salwa pilum "zdejmuje ich", pozostawiaj±c tych znacznie rozs±dniejszych, czêsto biegn±cych parê metrów dalej i daj±c im mocny materia³ do namys³u czy na pewno dalej chc± biec w tym samym kierunku, czy mo¿e przeciwny by³by sensowniejszy.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.