Witajcie Dobrzy Ludzie!
Chcia³bym zapytaæ jak konkretnie wygl±da³y szarawary z terenów Pañstwa Polskiego? Dok±d siêga³y i jak lu¼ne by³y w stosunku do obwodu nogi w odpowiednich miejscach? Czy mia³y podszefkê? Jak przytwierdza³o siê je do nóg aby nie spada³y? I czy mo¿na zrobiæ szarawary z pozszywanych pasów we³ny o dwóch ró¿nych kolorach?
Pozdrawiam i dziêkujê za pomocn± d³oñ!
S³awa!
Ja zada³bym raczej pytanie - na ile szarawary, na terenie dzisiejszego Pañstwa Polskiego, wystêpowa³y. MakumbaBL - masz jakie¶ ku temu przes³anki? Na tyle na ile moja wiedza siêga, S³owianie Zachodni niczego takiego nie nosili...
Przepraszam, mój b³±d (nie znam siê zupe³nie na wczesnym) chodzi³o mi o spodnie tyle ¿e w okolicach uda - bardzo szerokie, natomiast gdzie¶ w ³ydce ju¿ bardziej dopasowane.
A masz jakie¶ przes³anki na lu¼ne spodnie na S³owiañszczy¼nie w ogóle?
Nadal nie odpowiedzia³e¶ na moje pytanie o ¼ród³o.
Ale powiem Ci ju¿ od razu - odpu¶æ sobie takie spodnie, wystêpowa³y one raczej na pó³nocy Europy (a i to nie jest takie w 100% pewnie, z tego co wiem nigdy nie znaleziono takowych, o ich istnieniu wnioskuje siê na podstawie przedstawieñ z epoki i opisów). Ponadto, je¶li nawet by¶ siê upar³ na takie spodnie, to ten wykrój jest chyba najbardziej nieszczê¶liwy jaki siê da, spróbuj uszyæ z przerobionego wykroju spodni z Thorsberg (lub Damendorf) - je¶li nie masz pomys³u jak to zrobiæ, to na stronie historiska museet -
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...n/pasbyxor.html - jest wykrój.
Wiem Wikipedia szanowna k³amie niekiedy. Pisze tam, ¿e szarawary pojawi³y siê na Rusi w XI w.(dziêki Turkom),a wiêc jak Makumba chce odtwarzaæ wschodnich S³owian, to mo¿e pokusiæ siê o szarawary. Wybaczcie, ¿e odpowiadam, na zakurzony temat.
Witam,
Wg Urszuli Lewickiej-Rajewskiej (
Arabskie Opisanie S³owian) szarawary i kaftany znane by³y S³owianom – przejêli je od Irañczyków podobnie jak Rusowie.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Zestawiam tutaj ikonografiê sasanidzk± z VI wieku i wczesno¶redniowieczn± s³owiañsk± z Altenkirchen – d³ugie kaftany i szarawary. W przypadku Altenkirchen mo¿na mieæ w±tpliwo¶ci.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
W
Arabskim Opisaniu S³owian jest bardzo ciekawy przypis do szarawarów, wynika z niego, ¿e to S³owianie a nie Rusowie szyli szarawary:
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Pozdrawiam
Znicz
Równie ciekawe wydaje siê wspomnienie o bawe³nie. Czy oznacza to ¿e u¿ywano tkanin bawe³nianych we wczesnym ¶redniowieczu na terenie dzisiejszej Polski? Przepraszam je¶li pytam o co¶ oczywistego ;).
W Polsce to bym nie by³ pewien, ale skoro na Rusi i w Szwecji u¿ywano chêtnie importowanych lub zdobycznych tkanin jedwabnych (np. typowo do pociêcia na paski i obszywania dekoltów), mog³y wiêc byæ sprowadzane i bawe³niane. Wiêc je¶li S³owianie szyli spodnie z materia³u powierzonego przez Rusów... Nie znaczy to jednak ¿e a¿ po koniec ¶redniowiecza kiedy to bawe³na siê upowszechnia w Europie wystêpowa³a ci±g³o¶æ dostaw; odk±d Mongolskie imperium zablokowa³o stare kupieckie ¶cie¿ki jedwabnego szlaku sytuacja nigdy nie wróci³a do pierwotnej normy. W XI-XII wieku sielanka siê w³a¶nie koñczy.
Czyli do X wieku w Europie bawe³na wystêpuje, potem jest przerwa a¿ do XVw, gdy znowu powraca jej popularno¶æ.
Wiem, ¿e temat jest kontrowersyjny
Nie potrafiê udzieliæ jednoznacznej odpowiedzi – czy w Polsce za pierwszych Piastów znano szarawary. Tego nie wiemy – bo brak jest ¼róde³. S± jednak przes³anki.
Gdzieniegdzie mo¿na przeczytaæ, ¿e technologia produkcji jedwabiu trafi³a na zachód Europy dopiero w roku 1147 za spraw± Rogera II. Jakie¿ zaskoczenie – technologiê produkcji jedwabiu znano w Polsce od wieku X! – w tej warstwie znaleziono jedwabniki.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Dla biednego zwyk³ego S³owianina szarawary to zapewne towar niedostêpny bo zbyt ekskluzywny. Co innego dwór, kupcy, dru¿ynnicy – ci manifestowali swoje bogactwo.
Wiemy ze ¼róde³, ¿e Mieszko darowa³ cesarzowi wielb³±dy, Pieczyngowie s³u¿yli w armii Chrobrego. Chrobry rekrutowa³ dru¿ynników z obcokrajowców, Gall Anonim twierdzi, ¿e Chrobry sokolników i ³owczych mia³ ze wszystkich krain ¶wiata. Arabscy pisarze notuj± - Bagdad pe³ny by³ „s³owiañskiej szarañczy”.
Gall Anonim upiera siê, za Mieszka i Chrobrego noszono na dworze frêdzle. Nie znam ikonografii zachodniej przedstawiaj±cej frêdzle, pe³no natomiast frêdzli w ikonografii koczowniczo-irañskiej. Przyk³ad pierwszy z brzegu – perski szach w szarawarach i kaftanie we frêdzle.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik Nie wiem czy za pierwszych Piastów znano szarawary, ale g³o¶no zastanawiam siê co nosili wojownicy pochowani na cmentarzysku w Lutomiersku. Znaleziono tam centralno-azjatyckie siod³o, wschodnie czekany, strzemiona itd.
No i te sz³omy wielkopolskie irañskiej prowinencji …. Cosik mi one poz³acane szyszaki do tych Gallowych frêdzli manifestuj±cych bogactwo niezmiernie pasuj±.
G³o¶no my¶lê – dlaczego wyraz SZLACHTA pochodzi od perskiego SZACHA (Szach-ta) a nie, króla, Karola, kniazia, ksiêcia itd.
No i te tamgi sarmackie w polskich herbach…
Pozdrawiam
Znicz
Wielce, wielce interesuj±cy temat.
Ale niestety, jako cz³ek zwi±zany z jêzykami muszê Ciê przyhamowaæ. Z t± szlacht± szach mo¿e mieæ niewiele wspólnego i czêsto takie s³owa s± zapo¿yczane na gruncie o wiele bardziej zagmatwanym i skomplikowanym. Zapo¿yczenia tak bezpo¶rednie, jak wskazujesz, praktycznie nie istniej±, a je¶li ju¿ - to na zasadzie makaronizmów. Zazwyczaj jednak dok³ada siê g³oski, gubi±c inne. Poza tym fonetyka tamtych czasów wygl±da³a tez inaczej. To, ¿e nam pasuje dzisiaj, nie znaczy, ¿e wtedy te¿ pasowa³o ;)
Nawet je¶li od szacha to pochodzi, stawia³bym na pó¼niejszy okres zapo¿yczenia, bo dopiero pó¼niej s³owo "szlachta" wchodzi do ogólnego u¿ycia. Równie podobne jest brzmieniowo do "schlacht" czy "schlag" (choæ tutaj akurat niewiele widzê powi±zania znaczeniowego :P )
Ale mo¿esz co¶ powiedzieæ wiêcej o tej "s³owiañskiej szarañczy" w Bagdadzie? To bardzo interesuj±ce ;)
A co do Anonima i sokolników... To mog³a byæ po prostu figura stylistyczna pt. "niesamowicie, okropnie du¿o". Choæ o frêdzle nie mam siê gdzie przyczepiæ :P
Zastanawiam siê tylko g³o¶no... czemu w Polsce by³yby takie rzeczy, a np. na Wêgrzech lub Rusi to zarejestrowane nie jest? (przynajmniej z tego, co pamiêtam, bo wiadomo¶ci ograniczone..)
Aha, jeszcze tamgi. O ile dobrze pamiêtam to plemiona alañsko/sarmackie przewali³y siê kiedy¶ przez tereny Polski, s± jakie¶ groby. I z tego co pamiêtam, z tamgami.
Choæ, je¶li Twoje przypuszczenia okaza³yby siê prawid³owe, niewiele by³oby k³amstwa w tym, ¿e polska szlachta od Sarmatów pochodzi :P
Ludek Galuszka wymienia m.in. bawe³nê znajdowan± (fragmentarycznie) w morawskich grobach.
Datowanych na IXw. Tutaj akurat to nic dziwnego bior±c pod uwagê kontakty z Bizancjum i pozycje spoleczn± pochowanych osobników.
M.
CYTAT(Czubek @ 13:16 31.01.2011)
Ale mo¿esz co¶ powiedzieæ wiêcej o tej "s³owiañskiej szarañczy" w Bagdadzie? To bardzo interesuj±ce ;)
Nasi w Bagdadzie - wziête z
Arabskie Opisanie S³owianKliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikPozdrawiam
Znicz
Na marginesie:
CYTAT
Nie znam ikonografii zachodniej przedstawiaj±cej frêdzle,
Ja znam, acz ciut wcze¶niejsz±. Rzymskie p³askorze¼by przedstawiaj±ce Germañców. Kiedy¶ czyta³em o przes³ankach dla podobnych u¿ywanych w Skandynawii we wczesno¶redniowieczu... niestety zwykle zapominam zapisaæ zak³adek przy formacie dysku wiêc nie mogê teraz powiedzieæ na ten temat nic pewnego.
W Skandynawii u¿ywano tkanin o splocie p³óciennym z dodatkiem d³ugiego w³osia w lu¼nych odcinkach, powstawa³o co¶ jak dzisiejsze greckie flokati, imituj±ce ko¿uch - mo¿e przy tej technologii uzyskiwano zakoñczenie w postaci "frêdzli"? By³yby to jednak "frêdzle luzem" a nie eleganckie "kutasiki" z wêze³kami u nasady.
Od¶wie¿e temat
Otó¿ znalaz³em wykrój szarawarów , ale nie pasuje on poniewa¿ ma wstawione kliny.(Przekombinowany)
Szukam wykrojów/sposobu uszycia szarawarów prostymi metodami , dla niezbyt bogatego kowala.
Sk±d za³o¿enie ¿e kliny etc to przekombinowanie? Widzia³e¶ spodnie z Thorsberg?
Tak , moim zdaniem ka¿dy kawa³em dobrego materia³u siê liczy³ , w prawdzie bez klinów pójdzie wiêcej na obwód w pasie aby móc kucaæ i siadaæ ale nie widzia³em zdjêcia s³owianina w szarawarach z klinem.
Zdjêcia S³owianina w szarawarach z klinem to ja te¿ jeszcze nie widzia³am... I nawet nie spodziewam siê zobaczyæ.
A kliny to wcale nie "wypas" czy "przekombinowanie" - to w³a¶nie jest oszczêdno¶æ, i efektywne wykorzystywanie materia³u.
S³owianin w szarawarach? To te¿ w ogóle ciekawy pomys³. Mam nadziejê ¿e chodzi Ci o S³owian Wschodnich?
Veremi - najlepiej uszyj proste spodnie, z klinami w kroku - bêdzie poprawnie i bez kombinowania. I z optymalnym wykorzystaniem tkaniny ;)
Fajnie, ¿e temat wreszcie zaistnia³. Fakt, szarawary to niestety bardzo niestosowny "uzus rekonstrukcyjny" w kontek¶cie nieskandynawskim. Warto by by³o gdyby pojawi³y siê spodnie oparte na wspomnianych wzorach z Thorsberga itd. No, chyba, ¿e kto¶ odtwarza bogatego Skandynawa.
Przy okazji:
Stylówa typu "go³a klata, tysi±c wisiorków i szarawary" - nie jest dobrym pomys³em ani na odtwarzanie Skandynawa (raczej nieobyczajnie) ani ziomków Piasta Ko³odzieja. No, chyba, ¿e uznamy, ¿e Zachodnia S³owiañszczyzna to nieobyczajni Skandynawowie. Chyba od tego wreszcie odej¶æ.
Szarawary w kroju spodni z Thorsbrg s± znane, sam mam takie. Wykrój zaczerpn±³em ze strony Historiska i wydaje mi siê byæ poprawny. Oczywi¶cie posiadam tak¿e zwyk³e spodnie w kroju spodni z Thorsberg do noszenia na co dzieñ.
To i ja do³±czê siê do pro¶by szukam wykroju szarawarów znalaz³em w tym temacie taki oto link
http://histvarld.historiska.se/histvarld/d...dvmpasbyxor.pdf Jednak jest to w jêzyku jakiego nie znam dlatego jakby kto¶ mia³ wykrój szarawarów z polskim lub angielskim opisem to prosi³bym o wstawienie tutaj
Najpro¶ciej to rozgry¼æ wycinaj±c fragmenty z papieru i sk³adaj±c A-A, B-B i tak dalej.
Ewentualnie tutorial autorstwa Sigrid z Yggdrasilla -
http://i43.tinypic.com/2zix8qs.jpg A lepiej uszyj w±skie spodnie :P
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.