Witam.
Chcia³abym zapytaæ, jakie dekolty by³y w sukniach z XIV wieku, bo spotka³am juz ³ódkowe, kwadratowe, ale wolê siê upewnic, czy s± one na pewno zgodne z histori±...
I jak wygl±da³o wi±zanie sukni wierzchnich? bo spodnie wi±za³o siê z przodu, boku, ty³u...
PS.
Przeszpera³am wszystkie tematy o strojach, ale nic takiego nie znalaz³am, wiêc pytam wprost:D
chyba, ¿e nie umiem czytaæ, wiêc w razie co proszê o linki
Dekolty kwadratowe sta³y siê popularne dopiero w II po³ XVw, wiêc polecam ³ódkê.
Tzn je¿eli pocz±tek XIV to jeszcze by³y dekolty pod szyjê, ale one stopniowo siê pog³êbia³y, by pod koniec XIV najbardziej popularna sta³a siê do¶æ g³êboka ³udka zachodz±ca na ramiona.
Co do wi±zania sukni wierzchniej, to po bokach lub z ty³u z pewno¶ci±, z przodu chyba stosowano raczej zapiêcie na guziki. Jako¶ nie przypominam sobie wi±zanej z przodu kiecki wierzchniej, choæ mo¿e siê mylê.
Oczywi¶cie je¿eli masz zapiêcie na guziki,to ju¿ nie robisz nigdzie sznurowania...
Pozdrawiam,
Mosia.
CYTAT
Co do wi±zania sukni wierzchniej, (...) to z ty³u z pewno¶ci±
A jaki¶ dowód na suknie wierzchnie sznurowane z ty³u z okresu pó¼nego ¶redniowiecza mo¿na prosiæ? Bo osobi¶cie nie spotka³em siê, tak samo jak nie widzia³em nigdzie sukni spodniej sznurowanej z ty³u.
CYTAT(Grzyp @ 17:25 12.06.2010)
CYTAT
Co do wi±zania sukni wierzchniej, (...) to z ty³u z pewno¶ci±
A jaki¶ dowód na suknie wierzchnie sznurowane z ty³u z okresu pó¼nego ¶redniowiecza mo¿na prosiæ? Bo osobi¶cie nie spotka³em siê, tak samo jak nie widzia³em nigdzie sukni spodniej sznurowanej z ty³u.
fakt, chyba nie widzia³am nigdy przedstawienia, gdzie widaæ sznurowanie z ty³u. Zapewne wynika to z faktu, ¿e postacie przedstawiane s± najczê¶ciej przodem. Ale wydaje mi siê, ¿e je¿eli obraz jest namalowany ze szczegó³ami i widoczny jest zarówno przód, jak i bok bez wi±zania, to mo¿na przypuszczaæ, ¿e wi±zanie znajduje siê z ty³u.
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikKliknij, aby zobaczyæ za³±cznikW zasadzie, poza wi±zaniami z przodu, rzadko wi±zania by³y w ogóle przedstawiane, bo mo¿na je pomin±æ, jako element nieistotny...Podobnie - nieliczne s± przedstawienia wi±zania z boku (chyba jest co¶ w Gutkowskiej)...
CYTAT
Ale wydaje mi siê, ¿e je¿eli obraz jest namalowany ze szczegó³ami i widoczny jest zarówno przód, jak i bok bez wi±zania, to mo¿na przypuszczaæ, ¿e wi±zanie znajduje siê z ty³u.
Jest jeszcze co¶ takiego jak sznurowanie kryte - nie ma dziurek, tylko pêtelki od haftek przyszyte od spodu. Takiego sznurowania nie widaæ, zw³aszcza, gdy siê po zasznurowaniu zszyje brzegi materia³u.
CYTAT(Mo¶ka @ 17:08 12.06.2010)
Dekolty kwadratowe sta³y siê popularne dopiero w II po³ XVw, wiêc polecam ³ódkê.
Odwa¿na teza. Wed³ug mnie zbyt odwa¿na. Zale¿y od tego, gdzie postawimy granicê miêdzy dekoltem ³ódkowym a kwadratowym/kanciatym.
"Kanciaki" z XIV wieku:
1365 milano Choir of Virgins
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikANDREA DA FIRENZE - Way of Salvation 1368
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikNARDO DI CIONE - 1350s
Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznikCYTAT
nieliczne s± przedstawienia wi±zania z boku (chyba jest co¶ w Gutkowskiej)...
Manuskrypty francuskie z czasów "oko³ogrunwaldzkich", malarstwo flamandzkie - przyk³adów masa
CYTAT(Grzyp @ 10:39 13.06.2010)
CYTAT
Ale wydaje mi siê, ¿e je¿eli obraz jest namalowany ze szczegó³ami i widoczny jest zarówno przód, jak i bok bez wi±zania, to mo¿na przypuszczaæ, ¿e wi±zanie znajduje siê z ty³u.
Jest jeszcze co¶ takiego jak sznurowanie kryte - nie ma dziurek, tylko pêtelki od haftek przyszyte od spodu. Takiego sznurowania nie widaæ, zw³aszcza, gdy siê po zasznurowaniu zszyje brzegi materia³u.
Przyk³ad:
Fouquet - Madonna [ok. 1455]
http://annunciazione.files.wordpress.com/2009/01/fouquet.jpg
A propos sznurowania krytego. Jak powinna wygl±daæ taka XV wieczna haftka? I jeszcze ogólnie o sznurowaniu, jak przewleka siê sznurek? W ikonografii widaæ zazwyczaj tylko jeden koniec sznurka, czyli drugi jest przymocowany na pocz±tku sznurowania, wygl±da to mniej wiêcej jak przy szyciu, ale w jaki sposób zakoñczyæ sznurowanie u góry? O i jeszcze jedna sprawa, posiada kto¶ schemat jak zaple¶æ taki sznurek?
Haftki i zaplatanie sznurka widzia³am ju¿ gdzie¶ na forum, ale nie mogê tego znale¼æ...
O ile mi wiadomo haftki z wykopalisk praktycznie nie ró¿ni± siê kszta³tem od wspó³czesnych. Je¿eli zale¿y Ci na dok³adnej rekonstrukcji wykonaj tak± sam±, tyle, ¿e nie niklowan± jak obecnie. W kwestii sznurka- ja u góry wi±¿ê go w gruby supe³ek- nie przechodzi wtedy przez dziurkê. O samym pleceniu sznurka poszukaj w innym dziale (Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Tkaniny i pasamonictwo)
Co do przedstawieñ w³oskich sukni - dekolty kwadratowe nie wystêpowa³y raczej w modzie pó³nocnej, na której wzoruje siê wiêkszo¶æ polskiego RRu, wiêc radzê z tym uwa¿aæ. Zw³aszcza, ¿e we W³oszech w XIV wieku an nowo odkrywano tradycje antyczne, i malarstwo by³o swego rodzaju forpoczt± stylu, niekoniecznie musia³o to od razu znale¼æ odbicie w modzie.
Sznurowanie na plecach, jako domniemane bym sobie osobi¶cie odpu¶ci³a, zw³aszcza, ze to niewygodne, w stosunku do bocznych lub zapiêcia na guziki.
Je¶li masz smuk³± figurê to mo¿e siê okazaæ, ¿e w ogóle sznurowania nie trzeba, a sukienkê mo¿na za³o¿yæ "na wcisk"
Mam pytanie,
mianowicie czy jak zdecydujê siê na kwadratowy dekolt, to czy mogê mieæ suknie wi±zan± z przodu?
Suknie wierzchnie z XIV w. raczej wi±zañ na przedzie nie mia³y. Przejrza³am ikonografiê i widujê tylko guziczki, lub suknie dopasowane bez wi±zañ i guzików (lub wi±zania ukryte)
Ja mam masê pytañ odno¶nie sposobu sznurowania - czy cotte simple sznurowane z przodu by³y wi±zane takim sposobem jak buty (znaczy wspó³czesne buty, trampki czy inne glany), czy na drabinkê czy jeszcze inaczej? I czy sznurki by³y zakoñczone skuwkami? Je¶li tak to jakimi? A mo¿e reszta sznurka by³a chowana pod suknie?
Ja do tej pory robi³am na koñcu sznurowania kokardkê i puszcza³am resztê sznurka luzem, ale jak teraz siê rozgl±dam po malowid³ach to chyba mroczy³am. A co wy robicie z reszt± sznurka?
CYTAT(darla @ 10:51 14.06.2011)
Ja mam masê pytañ odno¶nie sposobu sznurowania - czy cotte simple sznurowane z przodu by³y wi±zane takim sposobem jak buty (znaczy wspó³czesne buty, trampki czy inne glany), czy na drabinkê czy jeszcze inaczej? I czy sznurki by³y zakoñczone skuwkami? Je¶li tak to jakimi? A mo¿e reszta sznurka by³a chowana pod suknie?
Ja do tej pory robi³am na koñcu sznurowania kokardkê i puszcza³am resztê sznurka luzem, ale jak teraz siê rozgl±dam po malowid³ach to chyba mroczy³am. A co wy robicie z reszt± sznurka?
Sznurowane raczej na "drabinkê". Skuwkami owszem by³y zakoñczone, ale je¶li nie masz, to te¿ nie jest mrok
Skuwki mosiê¿ne (o innych nie s³ysza³am). Resztê sznurka pu¶æ wolno, albo schowaj pod sukienkê ;D jak Ci wygodniej.
Od¶wie¿ê temat...
Interesuje mnie wi±zanie ukryte. Nie bardzo rozumie jak ma ono wygl±daæ i jak je wykonaæ
Czy dysponuje kto¶ zdjêciami takiego wi±zania na gotowej sukni?
Dziêkujê!
Ten obraz widzia³am ju¿ wcze¶niej, ale dopiero teraz mnie o¶wieci³o
Jeszcze jedno pytanie:
Je¶li wi±zanie ukryte jest po bokach, to jakie jest d³ugie i czy siêga a¿ pod pachê?
Nie mo¿e siêgaæ do pachy, bo szwy przy rêkawie tego nie wytrzymaj±, poza tym suknia bêdzie siê ¼le uk³adaæ. Odstêp musi wynosiæ minimum 3 cm.
Sznurowanie, aby efekt by³ estetyczny musi byæ gêste, dziurki czy kó³eczka nie mog± byæ za daleko od siebie, jak dla mnie 3 cm maksymalnie.
Powrócê jeszcze do pytania dotycz±cego wi±zania ukrytego. Czy mo¿e byæ ono zrobione z obrobionych do po³owy i wszytych w materia³ kó³ek kolczych, czy s± to faktycznie wy³±cznie haftki (opieraj±c siê na Fouquet - Madonna [ok. 1455])? Gdzie takie wszycie powinno siê znajdowaæ, je¶li faktycznie ma byæ "ukryte" - chodzi o odleg³o¶æ od krawêdzi materia³u?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.