Witam!
jestem bardzo ciekawa, jaki jest Wasz stosunek do seriali historycznych, jakich od groma i ciut ciut krêcono w PRL, mam tu na my¶li "Czarne Chmury","Znak Or³a", "Królewskie sny" i takie tam
.
Misiaczki
Najlepszy i tak byl serial o staroscie jurydycznym ktorego tytul chyba brzmial Przygody staroscica Wolskiego - chociaz moze to byc tytul ksiazki na podstawie ktorej serial ten nakrecono.
Jezeli chodzi o Czarne chmury to jak bylem maly serial mi sie bardzo podobal. Teraz jednak chyba za bardzo raza mnie ciuchy ktore tam nosza. Poza tym jak znowu powturza to chetnie obejrze.
Bylem wielkim fanem serialu Przylbice i kaptury, to byl dopiero czaderski serial, dawno go nie powtarzali, moze niedlugo sie doczekam.
Pozdrawiam
Tak - to tytu³ ksi±¿ki ,,Przypadki staro¶cica Wolskiego" a serial - Rycerze i rabusie
jak dla mnie to Czarne Chmury to jest co¶ czego dzisiaj nikt ju¿ nie nakrêci.
ale Janosik Rulezzz!!!
Wspania³ym serialem pod wzglêdem wiedzy kostiumologicznej by³y oczywi¶cie "Wakacje z duchami'.
a "Czarne chmury" eh, by³a kiedy¶ z Seniukowej niez³a
.
Przypomnia³ mi siê serial "Oko proroka", nie wiem czy pamiêtacie, ch³opiec, bezcenny klejnot, Dzikie Pola, kozacy, tatarzy... bo ja jak przez mg³ê.
Poza tym chcia³em wspomnieæ o ca³kowicie zapomnianych filmach historycznych o wczesnym ¶redniowieczu, które znam tylko jako ilustracje do programów edukacyjnych, a musia³o byæ ich sporo nakrêconych (chyba w latach 70). Warto¶æ pewnie znikoma, ale trudno mi oceniæ.
Wiem, ze na pewno pp. Petelscy nakrêcili film o Bolku Chrobrym. Poza tym chyba powsta³ tez film o £okietku (no, ale to juz nie wczesne ¶redniowiecze).
Ludzie, obejrza³oby siê to wszystko!!
Witam!
A kto pamieta "Znak Orla"? na podstawie "Gniewko syn rybaka"
Ludka Excalibur
to by³o dok³adnie "Przeklête oko Proroka" a lecia³o niedawno (mo¿e jeszcze leci) na kanale "ale kino"
no i jeszcze trzeba dodaæ "Przy³bice i kaptury" z nie¿yj±cym W³adys³awem Komarem w roli Dzieweczki
CYTAT(Ludka)
Witam!
A kto pamieta "Znak Orla"? na podstawie "Gniewko syn rybaka"
Ludka Excalibur
----------------------
Alez oczywi¶cie ¿e pamiêtam
Z tego, co sobie teraz przypominam, to by³o tam trochê mroku kostiumologicznego, ale ogólnie serial by³ OK, trzyma³ w napiêciu
Po za tym, na podstawie tej¿e ksi±¿ki nakrêcono jeszcze wcze¶niej (zanim powsta³ serial), i pod tym samym, co ona, tytu³em, film pe³nometra¿owy. Nigdy go nie widzia³am.
Warto dodaæ, ze "Znak Or³a" jest dzie³em czo³owego partyjnego re¿ysera Bohdana Porêby, tak cudownie sparodiowanego przez Barejê w "Misiu".
Widzia³em wczoraj jeden odcinek serialu z Gniewkiem (w tej roli Marek Perepeczko).
Nawet krêcili to czê¶ciowo na zamku w Chêcinach.
Kostiumy mroczne (£okietek w kolczej "sweterkowej").
Ale ten klimat...
Przeklête oko proroka to jest jeden z fajniejszych filmów i ca³kiem przyzwoicie zrobiony.Klimaty handlu niewolnikami i jeñcami...ahhhh..."dzikie pola"...
PRL by³ pod wzglêdem produkcji filmowej niesamowity.Ciekawe kiedy sobie filmowcy przypomn± o rymcerzach i nakrêc± nowy serial?Nie jakie¶ tam "Wied¼maki".
panie i panowie....a Krzyzacy??? to nie serial ale....ahhh CZarne Chmury, Janosik, POTOP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (tez nie serial ale cudne!!!)
KOMUNO WRUC!! (ale tylko do kinematografi)
"KANCLERZ"
By³ taki serial na podstawie ksi±¿ki Zbigniewa Safiana z Marcinem Troñskim w roli Jana Zamoyskiego, Krzysztofem Kolbergerem w roli Reinholda Heidensteina i Jerzym Kryszakiem w niesamowitej roli rotmistrza Szymona Mroczka.
To by³ chyba jeden z lepszych seriali, a na dodatek, IMHO by³o ma³o mroku
CYTAT(Sean)
Widzia³em wczoraj jeden odcinek serialu z Gniewkiem (w tej roli Marek Perepeczko).
Nawet krêcili to czê¶ciowo na zamku w Chêcinach.
Kostiumy mroczne (£okietek w kolczej "sweterkowej").
Ale ten klimat...
O Gniewku by³y dwa seriale. Jeden starszy z Perepeczk± (Perepeczkiem?), nazywa³ siê z tego co wiem w³a¶nie "Gniewko syn rybaka". Kolczugi ze swetrów itd. Mi siê najbardziej podoba³ kapalin z zas³on± psi pysk(albo podobny wynalazek gdzie¶ tam mign±³) - gwiezdne wojny po prostu
"Znak or³a" to druga ods³ona Gniewka moim zdaniem o niebo lepsza.
Nikt tu jeszcze nie wspomnia³ o " Królowej Bonie", ze wspania³± Aleksandr± ¦l±sk± w roli tytu³owej.
Pozdrawiam
Witam
Powiedzcie, czy ktokolwiek kojarzy taka miniaturkê filmow±, [z tego co pamiêtam tonacja czerñ&biel] pt. "Tortura nadziei"? Cz³owiek skazany na karê ¶mierci o ¶wicie przez ca³± noc szuka wyj¶cia z lochów zamkowych. Nie, nie,nie powiem wam zakoñczenia
Kto¶ pamiêta? Niesamowite, zimno mi siê zrobi³o jak to obejrza³am!
Polecam, je¶li znajdziecie.
PS. By³a tez taka druga "nowelka", nie pamiêtam tytu³u, w ka¿dym razie gra³ Turek, Hañcza, i jeszcze kilku znanych aktorów
. O panu Pogorzelskim, którego nawiedza³ w zamku duch by³ego w³a¶ciciela tego¿ "obiektu". Duch powtarza³ "pan tu, panie Pogorzelski ...(tu czynno¶æ, któr± aktualnie pan P. wykonywa³)...., a ja gorê!!!!"
¦wietny filmik!
Mam nagrane wszystkie odcinki "Czarnych Chmur" i co rok sobie robiê maraton
Wartka akcja, dobrze grali i (!) brakowa³o wzmianek o jakiejkolwiek "wielkiej przyja¼ni z Moskalem" ufff... - podarowa³ re¿yser i za to mu chwa³a.
Do Czarnych Chmur ze ¶cie¿ki dzwiêkowej mam jedynie main theme... czy jest mo¿liwe (a je¶li tak to gdzie?) zdobycie PE£NEGO soundtracku? ;) Jak dot±d moje poszukiwania ugrzêz³y, ale mo¿e kto¶ wie...? kto¶ s³ysza³...?
Telewizja powtarza w³a¶nie "Rycerzy i rabusi". Có¿, fabu³a udana, chocia¿ ukochanym (nie tylko przeze mnie) "Czarnym Chmurom" nic nie dorówna, natomiast scenografia i kostiumy - ¿a³osne. Aktorzy wygl±daj± jak zespó³ pie¶ni i tañca wpuszczony do jakiego¶ muzeum
Najdziwniejsze jest to, ¿e w koñcowych napisach, wymieniony jest Z. Kuchowicz jako konsultant. Jak specjalista tej klasy móg³ pod¿yrowaæ swoim nazwiskiem co¶ takiego - pozostaje bez odpowiedzi.
Pozdrawiam
A ja nadal poszukuje na CD w wersji DIVIX "Rycerzy i Rabusi", "Kanclerza" i tyle. jak narazie
Je¿eli kto¶ posiada w/w seriale - proszê o kontakt.
Bardzo koszernie wygl±da te¿ Jacek nad Jackami oraz bracia w tych biskupich pelerynkach, w których chyba nawet ¶pi±
Pozdrawiam
Jarek P.
Najlepszy by³ Crimen na pdst powie¶ci Józefa Hena o tym samym tytule
A jak przez mg³ê pamietam serial dla dzieci "Paziowie krola Zygmunta"czy jak mu tam by³o.....ale wtedy by³em jeszcze w epoce berka kucanego
Janosik zawsze wymiata³... Ta walka z bur¿uazj±!
Poza tym Aternatywy 4
CYTAT(Elchon)
A jak przez mg³ê pamietam serial dla dzieci "Paziowie krola Zygmunta"czy jak mu tam by³o.....ale wtedy by³em jeszcze w epoce berka kucanego :)
Bardzo sympatyczna produkcja, ze ¶wietn± ¶cie¿k± d¼wiêkow±. Ciekawe, czy jest to oryginalna renesansowa muza, czy produkt kompozytorski.
W "Czarnych Chmurach" za jednego ze statystów - rajtara robi ponoæ m³odziutki Bogu¶ Linda
Czesc Wam!
Przegladalem na szybkiego wszystkie tu istniejace tematy i nie znalazlem niczego takiego - oprocz o "Krzyzakych".
W Polsce nakrecono jednak wiecej filmow "rycerskich". Wspomne tylko o "Przylbica i Kaptur". W tym seriale gra nie tylko ten sam "Krol" co w "Krzyzakach", znalazlem nawet "Pazdziocha" z serialu komediowego "Kiepscy".
Wiec jakie jeszcze istnieja fajne polskie filmy? Jest chyba m.in. cos o K.W.?
Czy te wszystkie filmy sa do kupienia na DVD lub VHS?
z p. - Thomas
P.S. Jezeli ktos zna inny temat tej rubryki, ktory zajmuje sie tym, co mnie interesuje, mozna ten temat przeniesc i tam.
Co prawda nie rycerski ale wedlug mnie ponadczasowy serial "Czarne Chmury" - zreszt± koñczê w³a¶nie ¶ci±gaæ sobie go z netu
Ostatnio p³yn±c Pilic± trafi³em na miejsce gdzie nagrywano scene do POTOPU, a mianowicie ten moment gdy po spiciu Rocha, Zag³oba zaje¿d¿a z choragwi± by uwolniæ pu³kowników a konwojuj±cy zwiewaj±. Faceci wspominali jak to jako dzieci wyskakiwali z krzaków i straszyli konie tych uciekaj±cych a Ci siê z nich zwalali.
Scenê oczywi¶cie powtarzano, a Ci co spadali na boku dawali dzieciakom gar¶æ cukierków i apiat od nowa
W koñcu p³acili za dzieñ zdjêciowy no nie
Wow
a ja czêsto bywam gdzie krêcili Oblê¿enie Jasnej Góry w Potopie
Kanclerz? o Hetmanie Zamoyskim
Boles³aw ¦mia³y
Kazimierz Wielki
Gniazdo - to o panowaniu Mieszka I
Gniewko syn rybaka - serial
Królowa Bona - serial
Historia ¿ó³tej ci¿emki - Wit Stwosz
Pier¶cieñ ksiê¿nej Anny
to sredniowiecze, a poza tym
Popio³y - czasy napoleoñskie
Szwadron - powstanie styczniowe
Ojciec królowej - Jan III
to zaledwie kilka tytu³ów, celowo pomin±³em np. Trylogie
Pozdrawiam
"Pier¶cieñ i Ró¿a", "Król Soko³ów" - wprawdzie to filmy raczej dla dzieci, ale w ¶redniowiecznym klimacie.
"¯elazna piê¶æ"(b±d¼ rêka, nie jestem pewna) - XVII wiek, g³ówna rola - Kryszak(paskudnyi jak zawsze
)
Czesc Wam!
Dziekuje za wiadomosci.
Mam tylko drobne uwagi co do datowania okresu sredniowiecza lub scislej rycerskiego (to nie to samo).
CYTAT(Robert Diabe³)
Boles³aw ¦mia³y
Kazimierz Wielki
Gniazdo - to o panowaniu Mieszka I
Gniewko syn rybaka - serial
Dotad wszystko gra. Dalej juz mam zastzrzenia.
CYTAT(Robert Diabe³)
Królowa Bona - serial
tzn. Bona Sforza d'Aragon 1494 - 1557
CYTAT(Robert Diabe³)
Historia ¿ó³tej ci¿emki - Wit Stwosz
tzn. Veit Stoss ok. 1447/48 - 1533
CYTAT(Robert Diabe³)
to sredniowiecze, a poza tym
Skoro akcja filmow gra w doroslym zyciu tychze osob nie zaliczam te okresy juz do sredniowiecza. Mysle, ze nawet i w Polsce jest to juz poczatek renesansu. A w dodatku na przelomie 15. do 16. wieku juz nie bylo w Niemczech rycerstwa. (Pogubili sie moze gdzies na tych swoich kruciatach i wyprawach.
)
z p. - Thomas
jest jeszcze ZNAK OR£A z lat 70 tych
a poza tym s± jeszcze amatorskie filmy krêcone przez ludzi z rr
No i zapedzi³em siê trochê. Zaraz dokonam samospalenia
CYTAT(Robert Diabe³)
Zaraz dokonam samospalenia
Robercie, nie musisz od razu uciekac sie do takich drastycznych postepowan. Jako przeprosiny wystarczy zawiadomic nas, gdzie i za ile sa te filmy do nabycia.
z p. - Thomas
Ja ... przepraszaæ ... a figa!
Wiekszo¶c znich mozna kupiæ bez problemow np. na allegro.
Jak wpisze sie tytuly filmow w okienko "wyszukarki" otrzyma sie najwyzej ksiazki z odpowiednim tytulem. Filmow nie znalazlem.
"Gniewno Syn Rybaka" i "Znak Orla", to jest to samo. Film opatry jest na powiesci historycznej a akcja gra w czasach W³adys³awa £okietka.
z p. - Thomas
a czosnek prawda :P "Gniewko syn rybaka" by³o robione g³ównie w studyjnych wnêtrzach + troszke zdjêæ plenerowych, a "Znak Or³a" to serial robiony w plenerach + w Gniewku tytu³ow± rolê odgrywa³ Marek Perepeczko alias Janosik, a w Znaku Or³a Jaros³aw Makowski
ró¿ni aktorzy obsadzeni w poszczególnych rolach:
"Znak Or³a" Polska, 1977 (re¿yseria Hubert Drapella):
Jaros³aw Makowski (Gniewko)
Krzysztof Ko³basiuk (Gniewko)
Adam Baumann (Hanusz)
Eliasz Kuziemski (Sulis³aw)
Wojciech Alaborski (von Plauen),
Józef Korzeniowski (Henryk von Klocke)
August Kowalczyk (przeor Wilhelm)
Tadeusz Borowski (Wincenty)
Janusz Paluszkiewicz (Bogusza)
Arkadiusz Bazak (rycerz £okietka)
Aleksander Fogiel (Stañko)
Gniewko, syn rybaka (1970):
Marek Perepeczko: Gniewko
Ewa ¯ukowska: Agnieszka
Micha³ Pawlicki: Wielki Mistrz
Stefan ¦ródka: W³adys³aw £okietek
Czes³aw Wo³³ejko: Wincenty z Szamotu³
Leonard Pietraszak: Reuss von Plauen
Leon Pietraszkiewicz: Dad¿bor
Jerzy Kaczmarek: Janko
Irena Horecka: M±dra
Kazimierz Wilamowski: Pawe³
Janusz Ziejewski: Krzy¿an
Mi³osz Maszyñski: Krzy¿ak
Irena Stelmachówna: Kobieta
Maciej Englert: Kazimierz
Czesc Krzysztofie!
Dzieki za informacje. Znow potwierdzilo sie, ze internet to gigantyczny smietnik i trzeba trzykroc sprawdzic kazda uzyskana wiadomosc.
Otwarta nadal kwestia kupienia filmow badz w sklepach badz na "wolnym rynku".
z p. - Thomas
CYTAT(Thomas)
Mam tylko drobne uwagi co do datowania okresu sredniowiecza lub scislej rycerskiego (to nie to samo).
jesli chodzi o "scislosc" to w XVII wieku tez byla "scisla rycerskosc"
CYTAT(AdamS)
jesli chodzi o "scislosc" to w XVII wieku tez byla "scisla rycerskosc" :grin:
Nie wieze juz w Swietego Mikolaja i w tego ptaka, ktory niby przyniesie niemowlat.
Nawet w sredniowieczu nie wszystko bylo zlotem, co sie blyszczalo. Rycerskosc, to jedynie ideal (do ktorego nalezalo dazyc). Mozna w byle ktorej kronice poczytac, ilu z panow rycerzy osiagnal ten sacny cel. Ale mniejsze o to.
W tym temacie chodzi o filmy sredniowieczne (czyli rycerskie - nie rycerskosciowe). Jest to wiec okres mniej wiecej od 500. roku do gora 1500. roku.
z p. - Thomas
wiem o co chodzilo
mam pomysl a moze by tak zrobic baze filmow (ew cichy kacik milosnikow i wymiany) polskich o czasach dawnych na DIVixach lub innych nosnikach ?
sam bym chetnie obejrzal stare seriale ktorych nie widzalem ze 100 lat
Pozdro
AdamS
Na TVP2 znów leca "Czarne Chmury" - miło zobaczyć film choć troche trzymający się realiów, gdzie kiedy pięciu walczy z dziesiecioma to stosunkowo szybko jeden po drugim ginie a dwójka bohaterów widząc pieciu rajtarów nie rozbija ich w pył a ucieka...
Poza tym nie jestem specem od XVII wieku ale i w kostiumach nie zauwazyłem szczególnie rażących "baboli"...
Jednym slowem - pułkownik Krzysztof Dowgird i rotmistrz Kacper Pilch to największe debeściaki w polskim serialu historycznym.
Poza tym, przywołany już przeze mnie "Kanclerz" i "Crimen" trzymaja poziom.
Reszta to "pancerz i łupież" ("Rycerze i rabusie", "Królewskie sny") albo "średniowieczne kung-fu" (jak w "Przylbicach i Kapturach" czy "Oku proroka").
===========================
A swoją drogą, ciekawe czy (poza produkcjami stricte dla dzieci) istnieje polski serial "historyczny" bez sceny kąpieli nagiej bogdanki w jeziorze?
Ja te¿ z przyjemno¶ci± ogl±dam to po raz, bodaj, dziesi±ty ?
Dodam tylko, po stronie plusów - role Fettinga i Zakrzeñskiego - klasyczny w swej prostocie i wymowno¶ci duet "dobry Niemiec - z³y Niemiec".
No i ta masa obciachowych w±choli i bród - ¿e a¿ mniej razi w³asne odbicie w lustrze.
CYTAT(m_q @ 23:54 24.07.2007) [snapback]196158[/snapback]
A swoj± drog±, ciekawe czy (poza produkcjami stricte dla dzieci) istnieje polski serial "historyczny" bez sceny k±pieli nagiej bogdanki w jeziorze?
Istnieje. "Noce i dnie". Bo Strasburger ³owi±cy nenufary to niezupe³nie to ...
K³aniam
Rabbi
W niedziele (rano) powtarzaj± "Przygody Pana Micha³a" z 1969r.
Edit : TVP 1, godz. 7.55.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.