Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: III Festyn ¦redniowieczny w Pastuchowie
> Inne > Kalendarium 2010
Gorgar
Witam,
W imieniu Bractwa Rycerskiego ¦w. Barbary mam zaszczyt zaprosiæ na III edycjê Festynu ¶redniowiecznego w Pastuchowie (gmina Jaworzyna ¦l.) w dniu 24.07.

Przewidujemy:
1. turniej bojowy z nagrod± 300 z³ za pierwsze (zasady jeszcze dodam)
2. ma³y turniej ³uczniczy - z nagrod± skrzynka piwka (zasady te¿ dodam)
3. inscenizacja zdobywania osady lub jak dogramy z proboszczem to nawet ko¶cio³a.

Na ca³y festyn przewidziane jest ok 50 osób zwi±zanych z rekonstrukcj± tudzie¿ z przybli¿aniem historii.

To na razie tyle ...

ps. kontakt :

bractworsb@o2.pl
Gorgar - gg: 7139365
Gorgar
Zasady Turnieju Bojowego:

1. ochrona:
- tarcza trójk±tna (ok. 60 cm szeroko¶ci wzwy¿) lub umbo (min 60 cm ¶rednicy)
- he³m kryj±cy twarz
- przeszywka w zale¿no¶ci od reprezentowanego wieku
- kolczuga chroni±ca ³okieæ, p³aty lub pancerz p³ytowy (w obu przypadkach ³okieæ i ramiona maj± byæ chronione)
- rêkawice do wyboru takie jakie siê preferuje byle by zgodne z odtwarzanym wiekiem
- nogawice pikowane z ochron± kolan (nie musz± mieæ nogawic te osoby którym nogi chroni przeszywanica

2. broñ:
- miecz jednorêczny (min 65 cm d³ugo¶ci g³owni)

3. punktowanie:
- sêdziowie naliczaj± punkty tylko wówczas gdy cios wejdzie powy¿ej kolana oraz powy¿ej ³okcia
- sztychy or atak na kolana, stopy, krocze, wizury d³onie przeciwnika s± zabronione. dwie takie zagrywki i dyskwalifikacja i nie bêdzie kolacji :D
- walka do 5 trafieñ nie d³u¿ej ni¿ 1:30 minuty, po ka¿dym trafieniu wstrzymujemy walkê
- system pucharowy i losowanie walk

to chyba tyle do bojowego

Zasady Turnieju £uczniczego
1. Strza³y i ³uki:
- drewniane repliki ³uków historycznych lub ³uki historyczne
- strza³y mog± mieæ groty toczone ale za kute jest + 5 do punktacji
- strza³y nie mog± mieæ plastykowych nasadek i gumowych lotek, lito¶ci!

2. Ze wzglêdu na miejsce bêdzie to turniej szybki czyli wy³±cznie strzelanie do tarczy kolorowej i mo¿e do ptaszków w finale, to ju¿ ustalimy na miejscu.

3. odleg³o¶æ ok 15 moich kroków, nie wiem ile to jest, nigdy nie mierzy³em. mam 1,86 wzrostu przeliczcie sobie z prawa pitagorasa czy czego¶ tam.

to te¿ chyba tyle

Co do reszty imprezy zapewniamy wy¿ywienie, wodê i pifko.
Grupy które siê zg³osz± zobowi±zane s± do czynnego udzia³u w imprezie, a ¿e jest krótka to i wieczorem integracja nastanie albo w obozie, albo w o¶rodku kultury w Jaworzynie ¦l. (transport zapewniamy jak co¶)

pozdrawiam
Gorgar
ps. kontakt ten sam co wy¿ej!
Mlodymir
Serdecznie dziêkujemy za imprezê i fajn± atmosferê w mi³ym gronie. Jak ma kto¶ zdjêcia, to spostujcie proszê na Picassie czy co¶.

Pozdrawiamy,
Tryzna
Gorgar
Kilka informacji po turniejach:

1. zdjêcia od orgów:

http://picasaweb.google.pl/103165526200257...chowie24072010#

2. s± równie¿ filmiki z imprezy bêd± one dostêpne tu:

http://www.youtube.com/user/Bractworsb#p/u

3. W turnieju bojowym zwyciê¿y³ Wies³aw z O³awy - Chor±giew Piastów ¦l±skich

4. W turnieju ³uczniczym zwyciê¿y³ Rysiek z Zakonu Bia³ej Ró¿y

5. Wszystkim, którzy przybyli do nas w t± popaprana pogodê dziêkujê i zapraszam w przysz³ym roku.

pozdrawiam
GORGAR
Gotfred
Bardzo przyjemna i kameralna impreza.
Dziêki za wspóln± zabawê. smile.gif i do zobaczenia

Pozdrawiam
Wies³aw z O³awy
Dziêki za mi³± atmosferê i swojski klimat smile.gif I dobrze, ¿e nie pada³o szczerba.gif Mam nadziejê, ¿e w przysz³ym roku odwiedzimy Was w wiêkszej sile.
Robert Szatecki
Cze¶æ,
W³a¶nie przygotowujê zestawienie zwyciêzców turniejów sezonu 2010, je¿eli kto¶ pamiêta to proszê o informacjê, kto zaj±³ 2 i 3 miejsce
Pozdarwiam Robert
Gorgar
Tak pamiêtam,

1. Wies³aw z O³awy - Chor±giew Piastów ¦l±skich

2. Krzysztof z Pastuchowa - Bractwo Rycerskie ¶w. Barbary

3. Gorgar - Bractwo Rycerskie ¶w. Barbary

pozdrawiam

co do ³uczniczego to ju¿ nie pamietam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.