Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: uchwyty tarczy(bez umba)
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie wczesno¶redniowieczne > Ochronne uzbrojenie wczesno¶redniowieczne
sir biszkopcik
drodzy przyjaciele borykam siê z pewnym problemem a mianowicie mam okr±g³± tarczê i nie do koñca wiem jak do³±czyæ do niej uchwyty. Jak zrobiæ aby te paski skóry ³adnie siê trzyma³y???
Mathaus
CYTAT(sir biszkopcik @ 14:35 06.06.2010) *
drodzy przyjaciele borykam siê z pewnym problemem a mianowicie mam okr±g³± tarczê i nie do koñca wiem jak do³±czyæ do niej uchwyty. Jak zrobiæ aby te paski skóry ³adnie siê trzyma³y???

Eeee, mo¿e przynitowaæ? Ja bym tak zrobi³.

1. Robi sie dziurki w tarczy przek³ada siê nity, gwo¼dzie, np. papiaki.
2. Robi siê dziurki w skórze, przek³ada siê.
3. Aby lepiej siê trzyma³o mo¿na zrobiæ na wieszch podk³adkê z blaszki stalowej lub mosiê¿nej.
4. Obcina siê sztyfty nitów lub gwo¼dzie tak ¿eby na ok. 3-4 mm wystawa³y.
5. Zaklepuje siê.

Potrzebujesz: Wiertarkê (wiert³a do drewna), m³otek (najlepiej z kulist± g³ówk±), szczypce tn±ce (najlepiej czo³owe)
Opcjonalnie: dziurkacz do skóry, lub szyd³o szewskie, no¿yce do blachy lub podobne narzêdzie.

Do tego warto by zrobiæ jak±¶ regulacjê jednego z pasków lub obydwu (sprz±czka stalowa, lub mosiê¿na, odpowiednia ig³a i dratwa, lub nity)
Mo¿na usztywniæ pasek pod d³oñ, czê¶ciowo zszywaj±c go wzd³u¿.

To tak z grubsza.

Aha i ¿eby¶ siê przeze mnie nie zabi³:

Przed wykonaniem nale¿y zapoznaæ siê z nimi i zastosowaæ: ogólnie obowi±zuj±ce zasady BHP oraz instrukcjê obs³ugi u¿ywanych urz±dzeñ. W trakcie prac stosowaæ gogle ochronne, lub okulary ochronne, maski przeciw pylne, specjaln± odzie¿ robocz±, oraz obuwie robocze.

szczerba.gif crazy.gif
sir biszkopcik
podziêkowa³ szczerba.gif
Viator
Papiaki s± ocynkowane - i chyba trochê za cienkie?
sir biszkopcik
no to co bêdzie lepsze?? bo chcia³bym to zrobiæ jak najbardziej historycznie i solidnie szczerba.gif
Indar
Nity stalowe, takie zaklepywane. Dostaniesz w ka¿dym metalowym - przynajmniej powiniene¶.
I.
Mathaus
Papiaki nie ocynkowane do kupienia s± np. tu: http://budujesz.pl/ 8PLN/kg ale pewnie w ka¿dym dobrze wyposa¿onym sklepie z tego typu akcesoriami (u mnie w briko s± niestety tylko ocynki) i nie uwa¿am aby by³y za cienkie, na oko ¶rednica "sztyftu" to jakie¶ 2-2,5 taka jak grubszego gwo¼dzia budowlanego (nie mam ich w tej chwili przed sob±). U¿ycie 2-3 powinno za³atwiæ sprawê. w ka¿dym razie ja mam na nich haczyki na nagolennicach (po dwa na haczyk). Planuje te¿ u¿yæ ich do wykonania p³atów. Nie ja jedyny ich zreszt± u¿ywam poleci³o mi je niezale¿nie 2 osoby, które zarabiaj± na robieniu pancerzy... Ja osobi¶cie u¿y³em do tarczy jako nitów ¶rub stolarskich o sporej ¶rednicy które zeszlifowa³em dodatkowo od strony g³ówki i normalnie zaklepa³em, ale jednak papiaki albo zwyk³e nity do zaklepywania, o których pisze Indar (do dostania np. od Drizzta na allegro) wydaj± mi siê lepszym pomys³em.
Czcibor
CYTAT(Indar @ 18:59 09.06.2010) *
Nity stalowe, takie zaklepywane. Dostaniesz w ka¿dym metalowym - przynajmniej powiniene¶.
I.

A nie lepiej kupiæ kutê gwo¼dzie szczerba.gif
Mathaus
CYTAT(Czcibor @ 18:59 11.06.2010) *
CYTAT(Indar @ 18:59 09.06.2010) *
I.

A nie lepiej kupiæ kutê gwo¼dzie szczerba.gif

O to ju¿ psze Pana "hajend" :P
sir biszkopcik
pochwalê siê tylko ¿e muniem robiæ gwo¼dzie na ku¼ni szczerba.gif
w sumie to my¶la³em czy by czasem nie zrobiæ samemu nitów, ale chyba dam sobie spokój z tym i kupiê nity, a i czy mo¿na by zast±piæ papki czym¶ innym???
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.