Witam poszukujê analogi do znaleziska z Ziemi Dobrzyñskiej. W za³±czniku fragment naramiennika z pocz±tku XIV wieku. Interesuje mnie zarówno ikonografia, jak i oryginalne zabytki. Niemal identyczny naramiennik odkryto w trakcie badañ na polu bitwy pod Wisby (arm. 1). Póki co w polskiej ikonografii z XIII i XIV wieku z podobnym siê nie spotka³em.
Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam
Kacper
Jestem skupiony na Visby, a w³a¶ciwie na opracowaniu uzbrojenia spod Visby na tyle, ¿e ksi±¿kê nie¿adko przegl±dam kilka razy dziennie, a z takimi naramiennikami siê nie spotka³em (co nie znaczy oczywi¶cie, ¿e ich tam nie ma, wszak wiadomo, ¿e do tej ksi±¿ki wydano kilka sprostowani, dodatków i poprawek). Przygl±daj±c siê zamieszczonemu przez Ciebie zdjêciu na my¶l nasówa mi siê tylko jedno: to poprostu nie s± naramienniki ;) (ale mo¿e to tylko moje, b³êdne odczucie). Naramienniki trzynastkowe by³y tak jak te przedstawione przez Ciebie p³aski, ale by³y, w przeciwieñstwie do Twoich, z drewna. Czternastkowe by³y za to ze stali, ale by³y profilowane na "miski".Poza tym, trójk±ty choæby ze wzglêdu na sam ksztaut tej figury os³aniaj± miejsz± czê¶æ barku oraz ramienia ni¿ inne naramienniki i ³atwiej wbiæ siê pod nie mieczem. Czy¿by naprawdê mia³y byæ brakuj±cym ogniwem pomiêdzy drewnianymi tarczkami, a stalowymi miskami?
PS
Te¿ mnie to trochê zainteresowa³o, wiêc by³bym wdziêczny, gdyby wypowiedzia³ siê kto¶, kto naprawde siê na tym orientujê.
Pozdrawiam Miguel ;)
Te 13 wieczne deseczki to nie naramienniki. Poczytaj na fresze temat o ailette.
A sk±d to znalezisko dok³adniej? Kto je odnalaz³? Gdzie jest dzisiaj etc. Wiesz cokolwiek wiêcej.
Znalezisko- Starorypin gm. Rypin, datowanie - pocz. XIV wieku, Materia³- ¿elazo. Miejsce przechowywania- Muzeum Ziemi Dobrzyñskiej w Rypinie.
W³a¶ciwie móg³bym napisaæ o znalezisku ca³kiem sporo bo by³em w ekipie tak kopi±cej jak i konserwuj±cej obiekt. Ten trójk±t pochodzi z wykopu z fragmentem wie¿y mieszkalnej.
Za³±czam trójk±ty z grobu w Wisby.
Pozdrawiam
powsta³y jakie¶ publikacje naukowe, dokumentacja ogólnodostêpna odno¶nie tego znaleziska w Rypinie ?
Wyniki badañ zostan± wydane w Roczniku Muzeum Ziemi Dobrzyñskiej w Rypinie- wg. mojego stanu wiedzy na prze³omie stycznia/lutego.
Witam.
Potwierdzenie z pierwszej rêki: w ci±gu miesi±ca opracowanie bêdzie w sprzeda¿y, w chwili obecnej jest w drukarni.
Dodam tylko, ¿e oprócz stanowiska w Starorypinie, w okolicy jest jeszcze kilka ciekawych miejsc czekaj±cych na przebadanie.
Pozdro z Rypina ;)
Ch³opaki a da radê ju¿ tak z góry zaklepaæ i zakupiæ sobie egzemplarz?
POgadam z Andrzejem, ale nie sadzê, ¿eby by³ to jakis problem. W ostateczno¶ci kupiê i Ci ode¶lê.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.