Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Grunwald na weso³o
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Kasztelan IBR
W zwi±zku z ogromnym zapotrzebowaniem na imprezê otwart± pod tytu³em "Grunwald" , wychodz±c naprzeciw ludziom kochaj±cym historie naszego kraju , zgodnie z radami otrzymanymi na tym forum , Ja kontrowersyjny Kasztelan zamku w Inow³odzu og³aszam wszem i wobec , ¿e w dniu 24 lipca anno domini 2010 we wsi Grunwald pod Aleksandrowem £ódzkim odbêdzie siê impreza pt "Grunwald na weso³o" .

Opis:

W imprezie udzia³ wzi±æ mog± wszystkie historyczne grupy rekonstrukcyjne (bez wzglêdu na orientacje i datowanie grupy)
Impreza wewnêtrzna bêdzie nosiæ nazwê "Od jaskiniowców do odrzutowców".

Na powa¿nie bêdzie tylko przemarsz orszaku królewskiego z miejscowo¶ci Aleksandrów £ódzki na pola grunwaldzkie devil.gif , gdzie odbêdzie sie bitwa .
W bitwie i przemarszu mog± braæ udzia³ tylko grupy rycerskie .
Dla pozosta³ych grup historycznych oddajemy czê¶æ pól grunwaldzkich .
Zapewniamy wy¿ywienie i miejsce na namiot dla ka¿dego .

Serdecznie zapraszamy wszystkich odrzuconych i potêpionych

Kasztelan Inow³odzki

Robi13
poniewa¿ w tym roku nie bede na "prawdziwym" Grunwaldzie to mo¿e na weso³y Grunwald uda mi sie przyjechaæ. Sam fakt ze mozna bedzie tam spotkaæ Kasztelana to dla mnie wystarczaj±cy powód do wizyty na tej imprezie. Osobi¶cie podziwiam Kasztelana ¿e ma chêæ do organizacji przemarszu.

Jestem ciekawy jak zacne grono ³owców mroku obsmaruje ten w±tek niewybrednymi epitetami. smile.gif
Józef
Ja my¶lê ¿e nie powinni¶my prowokowaæ .

Jest wiele imprez . Ka¿da ma swój charakter , a ludzie woln± wolê i mo¿liwo¶æ wyboru.
I pewnie znajd± siê zainteresowani . To dobrze .
Lepiej by M³odzie¿ je¼dzi³a na imprezy( pod kontrol± ) ni¿ na przystankach autobusowych spija³a jakie¶ tanie nalewki , zastanawiaj±c siê komu by tu w...

Kasztelanowi IBR ¿yczê powodzenia .

pozdro
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Lepiej by M³odzie¿ je¼dzi³a na imprezy( pod kontrol± )

Ahahahahahahahahahahahahahahahahahaaaa... Ale¿ poczucie humoru siê Ciebie trzyma od samego rana icon_wink.gif Ale temat o tym ju¿ chyba by³ gdzie¶ tutaj.

CYTAT
W imprezie udzia³ wzi±æ mog± wszystkie historyczne grupy rekonstrukcyjne (bez wzglêdu na orientacje i datowanie grupy)

¦wietnie, mam kilku znajomych- robimy Jedi i Sithów. Postaramy siê wpa¶æ. Niech Moc bêdzie z Wami.
Kasztelan IBR
Zapraszamy bigsmile2.gif we¼cie ze sob± mistrza Yode smile.gif
£azarz
Salve Fartres!

cyt. "... mówi Krystyna Buda-Sowa, rzecznik aleksandrowskiego magistratu. - Nawi±zali¶my kontakt z bractwem rycerskim z Inow³odza, które z kolei skontaktowa³o siê z rycerzami z ca³ej Polski. Efekt tego jest taki, ¿e 24 lipca na polach naszego Grunwaldu odbêdzie siê ogromna rekonstrukcja historyczna...."

A tak bardzie w szczegó³ach - ilu walcz±cych i co bêdzie siê dzia³o?

Pozdrawiam Grzegorz
Farmazon
Przyjed¼ to zobaczysz smile.gif

Pozdrawiam
Morrigan
24 lipca mnie juz nie bedzie, a ciekawa jestem co bedzie sie dzialo smile.gif.
Czubek
Turniej to turniej, wsio ryba mi, jak siê nazywa, komu robi prztyczka w nos i kogo prowokuje, je¶li siê mogê zabawiæ.

Jednak¿e "przyjed¼ to zobaczysz" jest zachêt± do¶æ... Przedszkoln±. Mam wydaæ kasê na paliwo i zainwestowaæ swój czas, ¿eby przeparadowaæ przez miasto (i byæ ma³pk± w cyrku) potem przele¼æ gdzie¶ i wtedy zacz±æ siê laæ... Bo tak?

Je¶li, Panowie Kasztelanowie (bo je¶li dobrze rozumiem s± ojciec i syn, tak?), zapraszacie, to chêtnie us³yszeliby¶my co¶ wiêcej ni¿ jaki¶ wywiad z pani± sk±d¶tam. Ludzie jednak inwestuj± w to swój czas i pieni±dze...

Bitwa to do¶æ szeroko pojête s³owo. Rozumiem, ¿e póki co, mo¿e tam wyj¶æ ka¿dy, czy to Wiking, S³owian, XIII, XV czy XVII wiek i bêdzie to na zasadzie "róbta co chceta" - buhurt/melee miêdzy epokami?

Trochê to takie póki co spêdowe, bez organizacji - a przynajmniej od naszej strony, nieprawda¿?
Farmazon
Morigan nie przejmuj siê zrobimy du¿o zdjêæ i bêdziesz sobie mog³a wszystko zobaczyæ .

Czubku . Niedok³adnie przeczyta³e¶ . W bitwie i przemarszu bior± udzia³ tylko rycerze oko³ogrunwaldzcy . Nikt Cie nie zmusza ¿eby¶ do Nas dotar³ , a ma³p nie potrzebujemy , chyba ¿e nale¿± do jakiej¶ grupy historycznej smile.gif

Pozdro

Adsumus
Nauczyciel do ch³opaka, który majstruje co¶ pod oknem:
- Hej, ty tam! Kiedy Polska przyjê³a chrzest?
- Nie wiem...
- A kiedy by³a bitwa pod Grunwaldem?
- Nie mam pojêcia...
- To jak mato³ku, chcesz zdaæ maturê?
- Nie chcê, ja tu tylko kaloryfer naprawiam...

Do ZUS-u przychodzi starszy pan:
- Chcia³bym ustaliæ swoj± emeryturê.
- A co pan robi i jak d³ugo pan pracuje?
- Zajmowa³em siê hm... prac± najemn± i pierwsz± robotê mia³em pod Grunwaldem w 1410 roku.
- W 1410? Ciekawe? A dokumenty jakie¶ pan ma?
- Nieee, no wie Pani, Wiosna Ludów, trzy zabory, dwie wojny. Nie mam nic.

- No tak. Jak wszyscy u nas. A Krzy¿acy jak przychodz± to maj±.
Czubek
Doczyta³em, umiem czytaæ ze zrozumieniem. Z ca³ym szacunkiem, bez obrazy, ale Ty chyba nie.

Bêdziecie mieæ na tym zje¼dzie niewielu ludzi wygl±daj±cych jako tako, je¶li na pytania konkretne bêdziecie odpowiadaæ "Nikt Ciê nie zmusza" i w podobny sposób zbywaj±c pytania.
Spyta³em grzecznie, jak konkretnie jest to organizowane. Jak ma wygl±daæ ten przemarsz i sama bitwa? Co bêdzie tam oprócz chlania, przemarszu i bitewki?

No daj spokój, sam mnie rozumiesz. Impreza nie nabiera cudowno¶ci tylko dlatego, ¿e organizujecie j± Wy. Co¶ musicie ludziom zaproponowaæ, chyba, ¿e liczycie tylko na ludzi obra¿onych na sam Grunwald mazurski.

Wiêc zapytujê o konkrety. Jakiekolwiek! Bo mam wra¿enie, ¿e sami nie wiecie, co tam siê bêdzie dziaæ...
Adsumus
By³ wrzesieñ i Grunwald i by³o Lenino,
by³ Narwik i Arnhem i Monte Cassino,
Jagiello, rycerze, lotnicy, piechota.
A wszystko spier*oli³ nam Andrzej Go³ota.

CYTAT
Wiêc zapytujê o konkrety. Jakiekolwiek!

CYTAT("Farmazon")
Przyjed¼ to zobaczysz
£azarz
Salve Fratres!

Panie Franciszku pomys³ z marszem na Grunwald zamiast splendoru przysporzy³ jaki¶ dziwny niesmak nie dziwi pana ¿e co¶ w tym jednak jest? Teraz "nowa" inicjatywa "Grunwald na weso³o" temat OK ale dlaczego zapo¿yczony od innych? dunno.gif
http://www.komiks.gildia.pl/konkursy/2010/grunwald-na-wesolo oni byli w tym pierwsi.
Robi13 jak widzisz nikt pana Franciszka nie obsmarowuje - zadano jemu tylko pytania na które s± problemy z odpowiedzi±.

Pozdrawiam Grzegorz

ps.
Przy okazji lista miejsc które mog± konkurowaæ i ¿±daæ jedynych s³usznych obchodów bitwy:
* Grunwald – dzielnica i osiedle w Poznaniu
* Grunwald – wie¶ w województwie ³ódzkim, powiecie zgierskim, gminie Aleksandrów
* Grunwald – dawna niemiecka nazwa wsi Zieleniec, obecnej dzielnicy Dusznik-Zdroju
* Grunwald – potoczna nazwa placu Grunwaldzkiego we Wroc³awiu
* Grunwald – potoczna nazwa osiedla Grunwaldzkiego w Ostrowie Wielkopolskim
Kasztelan IBR
Witaj £azarzu.

Wci±gasz mnie w dyskusje i polemiki na które w chwili obecnej nie mam czasu . Przygotowania do naszego przemarszu zacze³y siê w marcu 2009 roku , obje¿dzaj±c trasê i negocjuj±c z wójtami i burmistrzami wsi i miasteczek zrobili¶my ponad 40 tysiêcy kilometrów. Bractwo moje i ja podjelo siê wielkiej roboty . Poniewa¿ nie wyci±gamy do nikogo rêki ani nie bratamy siê za wszelk± cene z lud¼mi którzy s± nam nie¿yczliwi i nie mog± na nas zarobiæ , efekty masz na za³±czonym powy¿ej obrazku . Do naszej imprezy usi³owa³o pod³±czyæ sie medialnie wiele osób z pierwszej pó³ki polityki i w³adzy . Jedynym dla nas autorytetem jest Ministerstwo Kultury i Edukacji. Przyjeli¶my patronat ministra ¯uchowskiego .

Jak pamiêtasz w roku ubieg³ym Opolskie Bractwo Rycerskie i kasztelan Efendi przeprowadzili po raz pierwszy w europie marsz rycerski z Czech na pola Grunwaldu (prawie 600 km).
Wzie³o w nim udzia³ ok 50 osób i 25 koni . Mnóstwo problemów i przykro¶ci zrobili mu "przyjaciele" z innych bractw . Pomijam Grunwald .

Powiedz mi jak my¶lisz czemu tak siê dzieje?

Odpowiedz podejrzewam jest jedna - Nie mog±c samemu dokonaæ czego¶ wielkiego, innego , mo¿e wspania³ego najlepiej krytykowaæ i szukaæ dziur w ca³ym .

A odpowiadaj±c Ci na pytania zadane w ostatnim po¶cie , chce Ciebie i pozosta³ych "¿yczliwych" poinformowaæ ¿e nie mam problemu z odpowiedzi± na ka¿de Wasze pytanie , ale ja nie mam czasu siedzieæ przed klawiatur± i indywidualnie z Ka¿dym z Was polemizowaæ . Szykuje i uk³adam do przejazdu 30 koni , ubieram od podstaw 70 ludzi i szykuje 5 wozów historycznych . Znaj±c ¿ycie po przemarszu jeden z Was napisze ¿e "ogólnie rzecz bior±c przemarsz by³ jak Cie moge ale niezauwa¿y³em/niezauwa¿y³am buk³aczków przytroczonych do pasa je¼dzców " koniec cytatu .
Dlatego nie bijmy piany i czekajmy koñca .

Je¿eli chodzi o Grunwald na weso³o , przypomnij sobie poprzednie posty - w których to zaproponowali¶cie ¿e je¿eli Nam siê nie podoba mo¿emy zrobiæ swój Grunwald . Uczyni³em to wraz z moimi przyjació³mi z zaprzyja¼nionych bractw . Przyjedziemy tam aby uczciæ 600-na rocznice bitwy pod Grunwaldem i 100-na rocznice powstania wsi Grunwald . Bêdziemy bawiæ siê do bia³ego rana . Ruch rycerski nie polega tylko na napieprzaniu siê po ³bach . Poniewa¿ umowa na zorganizowanie imprezy zosta³a zawarta dopiero 1 czerwca 2010 roku mamy ma³o czasu na przygotowania i scenariusz , dni Grunwaldu warmiñsko mazurskiego organizowane s± od kilkunastu lat , gdzie po ka¿dym grunwaldzie wieszane s± psy na organizatorach i s³u¿bach pañstwowych . Dlatego Ja maj±c do dyspozycji tylko 7 tygodni nie mam ¿adnych kompleksów czy wyjdzie dobrze czy a¿ tak bardzo ¼le . W³o¿ymy du¿o wysi³ku w to aby ludzie którzy przyjad± zapamiêtali 600 lecie bitwy pod Grunwaldem , czego wszystkim którzy do nas dotr± ¿ycze .

W Polsce s± tylko dwie wsie o nazwie Grunwald .
Mam nadzieje ¿e moi "przyjaciele" nie obawiaj± siê konkurencji
A jak wyjdzie to zobaczymy .
Na tym etapie zaawansowanych przygotowañ nie mam zamiaru sie przejmowaæ .
Nikt nie jest ju¿ w stanie mnie powstrzymaæ i zniechêciæ .

Pozdrawiam wszystkich przyjació³ i "przyjació³"

Do zobaczenia na szlaku .

Kasztelan Inow³odzki
Czubek
I znowu siê nic nie dowiedzia³em?
Nie bijê piany, mam bardzo g³êboko kto na kim wiesza psy i kto z kim polemizuje, nie lubi siê i prowokuje.
Fakt, ten przemarsz to musi byæ masa organizacji. Ale jednak dla cz³owieka, który nie bierze udzia³u w nim (bo jest rzemie¶lnikiem i ma terminy na Grunwald w³a¶nie), niewielka to pociecha, kiedy nie wie, co bêdzie siê dzia³o na drugiej imprezie.

Nie pytam po to, ¿eby zdyskredytowaæ czy zaatakowaæ, to jest ju¿ jaka¶ mania prze¶ladowcza! Je¶li kto¶ nie reaguje z entuzjazmem, bo "³a³, jest impreza, mogê przyjechaæ i zobaczyæ co bêdzie" to ju¿ jest podejrzany? A jak zadaje pytania to ju¿ w ogóle swo³ocz? No dajmy spokój, bez napinki...

Po prostu wyk³adaj±c kasê na paliwo i po¶wiêcaj±c czas, chcia³bym wiedzieæ, gdzie siê wybieram i po co. Nie mam ochoty "przyjechaæ i zobaczyæ", bo jest to do¶æ dziecinne. Panowie Kasztelanowie te¿ raczej nie chcieliby jechaæ na turniej totalnie na pa³ê i w ciemno. A jest to blisko ode mnie, wiêc je¶li bêdzie sensowna zabawa - czemu nie? Tylko na bogów w niebiosach wszystkich - jaki jest tego plan? Jakiekolwiek konkrety, b³agam...

Nie wiem tylko czemu to znów schodzi na ten przemarsz, zdaje siê, ¿e to zupe³nie inny temat? Wielki szacunek za tak± inwestycjê i wysi³ek, ale jak ju¿ pisa³em - cz³owieka, który nie bierze w tym udzia³u, niezbyt obchodzi, ¿e organizujecie i przemarsz, i Grunwald na weso³o. A niech to bêdzie i przemarsz na Ksiê¿yc! Ale nie mo¿na zaniedbaæ drugiego miejsca, gdzie ludzie bêd± przyje¿d¿aæ.

"Zabawê do bia³ego rana" oferuje mi ka¿da remiza i balanga :P Jak siê chce mieæ ludzi w danym miejscu, trzeba ich zachêciæ i pokazaæ, ¿e warto przyjechaæ, nieprawda¿?
Tak jak by³o z Waszym turniejem w Taczowie - na pocz±tku ma³y ba³aganik, potem kilka pomys³ów i ju¿ jest atrakcyjniej. I mimo, ¿e mam k³opoty z czasem, mo¿e przyjadê. Bo dla mnie wystarczy, ¿e macza w tym rêce Robert Szatecki, którego lubiê i szanujê. Nie mo¿na tak i tutaj? Bo póki co to wygl±da to na podej¶cie "Dostajesz turniej i masz siê z tego cieszyæ".

Nie wieszam psów, bo widzê, ¿e jeste¶cie bardzo czuli nie tylko na krytykê i w ogóle jakikolwiek brak entuzjazmu to ju¿ jest zdrada stanu. Zajmujê stanowisko neutralne smile.gif
To mo¿e skoro obydwaj jeste¶cie zajêci przemarszem, to mo¿e po prostu wyznaczycie kogo¶ od Was, ¿eby skoordynowa³ tê imprezê? W ten sposób mo¿e nie ugryziecie wiêcej ni¿ mo¿na prze³kn±æ? smile.gif

Interesuj±cy jest nawet dystans do przej¶cia i teren, bo nie chcia³bym, ¿eby siê okaza³o, ¿e mamy le¼æ w pe³nych p³ytach 5 km przez miasteczko i jeszcze 5 na pole?
Mathaus
Jaki jest plan imprezy?
Marcvs Acilivs Glabrio
Powiem szczerze- od momentu tematu o tym komercyjnym i z³ym grunwaldzie staram siê trzymaæ rêkê na pulsie przemarszu- z prostego powodu, ciekaw jestem jak to bêdzie wygl±da³o i czy bêdzie mia³o co¶ wspólnego z rekonstrukcj± (w przeciwieñstwie do zdjêæ, które widzia³em z poprzedniego), itp, zreszt± nie wa¿ne bo faktycznie nie o tym temat, jednak...

CYTAT
Nie pytam po to, ¿eby zdyskredytowaæ czy zaatakowaæ, to jest ju¿ jaka¶ mania prze¶ladowcza!

Mam nadziejê, ¿e jestem z³ym prorokiem, ale troszkê mi siê wydaje, ¿e to odpowied¼ na pytanie czemu mam zobaczyæ dopiero jak przyjadê. Jednym s³owem- taka impreza z zemsty lub na odreagowania, z normalnym i prawdziwym grunwaldem nie wysz³o i siê popsu³o, to na szybko i na hurra zorganizowaæ "kontr-imprezê". A poniewa¿ na hurra- to najprawdopodobniej orgowie sami w tej chwili nie maj± pojêcia kto, oprócz nich przyjedzie, oraz jaki jest plan imprezy oprócz lu¼nych hase³, które pojawiaj± siê przy ka¿dym turnieju- bêdzie bitwa, ¿arcie, dobra zabawa.
Mam nadziejê, ¿e siê mylê, a je¶li tak to na szczê¶cie bêdzie to szybko zweryfikowane i organizatorzy napisz± jaki jest program, co, gdzie, kiedy, itp. Bo przy organizowaniu grunwaldu na weso³o mo¿na tak pop³yn±æ z ciekawymi rzeczami, ¿e hoho!
Mathaus
No w³a¶nie, wiêc przestañmy gdybaæ i siê na¶miewaæ. Proszê o napisanie jaki jest program/ ramówka imprezy. Wymagania organizatorów. Ewentualna sk³adka. Oraz co organizatorzy zapewniaj± uczestnikom. Czy bêd± tury¶ci itp.
Farmazon
Zbiórka rycerzy - pieszych i konnych , oraz gawiedzi w strojach historycznych planowana jest miedzy godzin± 9:00 a 10:30 przy wje¼dzie do Aleksandrowa £ódzkiego(od strony £odzi) ok 500-700 m przed rynkiem w Aleksandrowie . Oko³o godziny 11:00 nast±pi wymarsz w kierunku rynku w Aleksandrowie gdzie bêd± na nas czekali rajcowie miejscy w celu przekazania nam w³adzy nad wsi± Grunwald na czas uroczysto¶ci . Po czê¶ci oficjalnej orszak królewski skieruje siê w kierunku wsi Grunwald jest to oko³o trzech do czterech kilometrów od Aleksandrowa . Ten odcinek piesi zbrojni oraz gawied¼ historyczna musi pokonaæ we w³asnym zakresie . My mamy do dyspozycji tylko 20 osobowego busa . Poproszê jeszcze burmistrza aby podstawi³ jeszcze jaki¶ autokar . Nie wiem czy On na to pójdzie gdy¿ jeszcze o tym z Nim nie rozmawia³em . Pozostali nie rycerscy odtwórcy mog± przyje¿d¿aæ bezpo¶rednio na pola wsi Grunwald ju¿ od godziny 18 w pi±tek . Od pi±tkowego przybycia braci rycerskiej i jej ilo¶ci uzale¿niona bêdzie inscenizacja bitwy .
Mamy przygotowane kilka scenariuszy bitwy które przedstawimy w sobotê na spotkaniu dowódców o godzinie 15:00 . Od godziny 13:00/14:00 rozpoczniemy gry i zabawy które pozwol± wszystkim spêdziæ mi³o czas . Ok godziny 20 planowana jest ma³a rekonstrukcja bitwy .

Sk³adek nie przewidujemy - do 500 osób jeste¶my w stanie nakarmiæ i "wod±" napoiæ .
G³ównym wymogiem organizatora czyli burmistrza Aleksandrowa £ódzkiego jest to aby¶cie dobrze, bezpiecznie i weso³o siê bawili . Je¿eli impreza w tym roku wypadnie poprawnie , wejdzie na sta³e do kalendarza imprez oko³ogrunwaldzkich .

Odpowiadaj±c na pytanie czy bêd± tury¶ci odpowiadam - Tak .
Przede wszystkim robimy j± dla nich , a jednocze¶nie bêdzie to spotkanie integracyjne dla ludzi o ró¿nych pogl±dach i przekonaniach historycznych .

Organizator negocjuje z zespo³ami muzyki dawnej bêdziemy cokolwiek wiêcej wiedzieæ napiszemy .

Zapraszamy rzemie¶lników , straganiarzy - info o warunkach pod telefonem : 604 87 66 18 .

Pozdrawiam
Farmazon

Laukon
Te "indywidualne potyczki rycerskie" to jaki¶ zorganizowany turniej? Miecz i tarcza czy na miecze d³ugie te¿? Kiedy mo¿na siê spodziewaæ regulaminu turnieju indywidualnego/wymagañ co do sprzêtu?

pozdrawiam
Wiedziemka
Podepnê siê, bo choæ nie w temacie imprezy, to w temacie "Grunwald na weso³o"
Znalezione w sieci:
"Bitwa pod Grunwaldem (w³a¶c. Bitwa pod B¼dziochami) - niew±tpliwie bitwa, która by³a dawno. Udzia³ wziê³y w niej dwa nagie miecze i inni. Polega³a ona na tym, ¿e jedna strona wybiega³a z lasu, a druga bieg³a w stronê przeciwn± do ruchu wskazówek zegara. Skutkiem tego by³o to, ze przeciwnicy biegli naprzeciwko siebie i ¶piewali Bogurodzicê. Po bitwie prawie wszystkie konie musia³y przej¶æ przymusowy przegl±d techniczny.
Od strony formalnej by³ to jedyny zwyciêski mecz reprezentacji Polski z Niemcami, reprezentowanymi co prawda przez zakon krzy¿acki jako odpowied¼ kanclerza Jungingena na jedynie s³uszny polski fanatyzm katolicki.

Rozgrywka oparta by³a na zasadach MMA z po³±czeniem akcesoriów sadystycznych z pogranicza erotyki, jak dwa nagie miecze (wed³ug niektórych ¼róde³ by³y to dwie nagie Miecie) i wypakowani Murzyni (Zawisza Czarny). Udzia³ wziê³y tysi±ce zakutych ³bów pod przewodnictwem innych zakutych ³bów przy upale 30 stopni Celsjusza i przy innych naruszeniach BHP, co spowodowa³o bojkot najemników czeskich zatrudnionych na umowê zlecenie.

Na zwyciêstwo dru¿yny prawdziwie polskiego Litwina Jogai³³y vel Jagie³³o niew±tpliwy wp³yw mia³ zbawienny kontakt z natur± pobliskich zacienionych lasów i klimatyzowane zbroje made in Kraków, powlekane niezast±pionym Hammereidem.

Powszechnie wiadomo w Polsce ¿e Krzy¿acy mieli czarno-bia³e ubrania, co jest ca³kowit± nieprawd±. Wziê³o to siê st±d i¿ Polacy wtedy mieli ju¿ czarno-bia³e telewizory (a Amerykanie dawno pozamykali siê w piramidach).

Wielu ludzi s±dzi, ¿e Litwini uciekli z pola bitwy ze strachu. Jest to jednak ca³kowita nieprawda. Prawdopodobnie, chocia¿ to nie jest udokumentowane, kto¶ krzykn±³ "Lachy" (nie, nie dziewczyny tylko Polacy!). Jako ¿e Litwini lubili popiæ, us³yszeli "Flachy!". W zwi±zku z tym, i¿ byli uprzejmi, postanowili skoczyæ po ow± Flachê. Trochê jednak popili, i gdy wrócili to przykozaczyli do Krzy¿owców. Nieoficjalna wersja mówi, ¿e napili siê z nimi i Polakami i sprawa zosta³a za³atwiona pokojowo. Jako ¿e Szwaby chcia³y zachowaæ dumê, w historii zosta³o utarte to pierwsze.
Bitwa pod Grunwaldem jest jedynym pamiêtanym ogólnie zwyciêstwem, rzucaj±c cieñ na tradycyjnie polski nurt martyrologii i wiecznego narzekania, oparty na klêskach powstañ listopadowego i styczniowego i insurekcji ko¶ciuszkowskiej.
Z ciekawostek:
Powodem dla którego bitwa odby³a sie w 1410 a nie w 1411 czy 1409 by³ cel zachowania dla potomno¶ci legendarnej polskiej z³otej proporcji: 1-4-10 (1kg cukru, 4 litry wody, 10 dag dro¿d¿y)"

szczerba.gif
Shaman
CYTAT(Farmazon @ 09:04 21.07.2010) *

co za mega ignorant przygotowal ten plakat icon_rolleyes.gif
Aiuto
dobre,krol Robert Bruce na plakacie imprezy nawiazujacej do Grunwaldu, teraz w ramach rewanzu szkoci powinni zrobic plakat z Kosciuszka na rocznice Culloden:)
Marek Hilgendorf
Fascynat krucjat zapewne.... albo faktycznie totalny ignorant.
Shaman
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:23 21.07.2010) *

akurat z krucjatami to ma malo wspolnego...
Jan Gradoñ
CYTAT(Shaman @ 09:27 21.07.2010) *
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 09:23 21.07.2010) *

akurat z krucjatami to ma malo wspolnego...

Taaa, to bitwa pod Bannockburn i Sir Henry de Bohun zabijany przez Roberta Bruce'a...

Temant nazywa siê "Grunwald na weso³o", wiêc pewnie to ¿art bigsmile2.gif
Marek Hilgendorf
Jako¶ ostatnio wszystko co dotyczy inicjatyw tej ekipy wygl±da na ¿art... i to wyj±tkowo kiepski.
¯eby jednak nie robiæ OT
Czy kto¶ by³? Widzia³? Zemdla³ z wra¿enia b±d¼ ze ¶miechu? Zdjêcia robi³?
Prosiemy o relacyjê!
Jan Gradoñ
Kto¶ musia³by mieæ wehiku³ czasu icon_wink.gif Wedle plakatu impreza ma siê odbyæ w najbli¿sz± sobotê.
Robert Szatecki
CYTAT(Marek Hilgendorf @ 10:45 21.07.2010) *
Czy kto¶ by³? Widzia³? Zemdla³ z wra¿enia b±d¼ ze ¶miechu? Zdjêcia robi³?
Prosiemy o relacyjê!

Jeszcze nikt tam nie by³, skoro impreza odbêdzie siê w ten weekend:)

Mam pytanie ilu zg³osi³o siê chêtnych do turnieju bojowego? Czy przewidujecie jakie¶ nagrody:>?
Marek Hilgendorf
Osz fak... ale siê wyg³upi³em..... Moja kulpa, bijê siê w pier¶- jestem po prostu mocno uprzedzony i szukam dziury w ca³ym....

Eny³ej czekamy.
Uther32
Impreza mo¿e i kosmiczna ale zwracam uwagê, ¿e bitwa rozpoczyna siê bardzo racjonalnie o 20.00 :-) mo¿e nasz Grunwald przeniesiemy chocia¿ na 17? :-)

ps. Wyczyny tej rycerskiej trupy ogl±da³em trochê przypadkowo w Taczowie, warto pojechaæ bo jest ¶miesznie, to taki wehiku³ 8-10 lat wstecz :-) do jakiego¶ 2000r w RR.
Robi13
A mia³ byæ Grunwald na weso³o - a dla gminy to ju¿ ca³kiem powa¿na impreza. Czujê siê oszukany :smile:
Teyrnon
szukali¶my miejsca do przeniesienia imprezy.. miejsce siê samo znalaz³o ;) i maj± w³asne pola ;P
Farmazon
FESTYN HISTORYCZNY NA WESO£O

NIE TURNIEJ RYCERSKI

Na plakacie urzêdu gminy móg³ byæ nawet bombowiec nam podwykonawcom nic do tego

Czytacie czasem ze zrozumieniem?

Nikogo nie zmuszamy do przyjazdu , a zapraszamy ka¿dego smile.gif

Impreza ma charakter otwarty dla wszystkich rekonstruktorów , larpowców , i mroków .

Robercie o turnieju bêdziemy rozmawiaæ z chêtnymi na miejscu w trakcie imprezy . Wtedy te¿ ustalimy zasady i jego charakter .

Wszystkich którym siê nie podoba na si³e nie bede nic t³umaczyæ .

Krytykowaæ potrafi ka¿dy

Nam nie podobaj± siê dni grunwaldu , robimy w³asny i ju¿

Nie ka¿dy potrafi organizowaæ co¶ dla ludzi .

Pozdrawiam
Robi13
Na plakacie o larpie i mrokach ani s³owa ..

Co do przeniesienia Grunwaldu pod Grunwald to naprawdê ciekawa propozycja. Mia³bym bli¿ej. Poza tym konkurencja miêdzy samorz±dami bij±cymi siê o rymcymcerzy to nawet mog³oby byæ ciekawe.
Shaman
odnosze wrazenie, ze ta ulotka wprowadza ludzi w blad... gdzie tam jest informacja, ze to "Grunwald na wesolo"? wszystkie dane wskazuja raczej na probe rekonstrukcji... a podobno to impreza "larpowa" icon_rolleyes.gif
Farmazon
A mapka jest dla zagubionych smile.gif
Amer
Krótkie podsumowanie impry , muszê przyznaæ ¿e siê lekko u¶miechn±³em :D W koñcu to Grunw na weso³o...
http://www.youtube.com/watch?v=oPOLR0KdgWM
Ca³y jestem ze staaaali oprócz paru detaaaaliii
Farmazon
Amer w³a¶nie o to nam chodzi smile.gif

i chyba wygraj± krzy¿acy smile.gif ale ciii....
Farmazon
Jak powsta³a wie¶ grunwald :

http://picasaweb.google.pl/pharmasone/RysH...458393806525362
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Co ciekawe, to w³a¶nie podczas bitwy pod Grunwaldem u¿yto artylerii po raz pierwszy w warunkach polowych - dodaje Urbañski.

A nie w czasie oblê¿enia Pyzdr w 1383?
Shaman
CYTAT(Marcus Augustus Glabrio @ 18:57 25.07.2010) *
CYTAT
Co ciekawe, to w³a¶nie podczas bitwy pod Grunwaldem u¿yto artylerii po raz pierwszy w warunkach polowych - dodaje Urbañski.

nie, jeszcze wczesniej - pod Crecy w 1346.
ale spoko - organizatorzy i tak kazda bzdure kwituja "bo to Grunwald na wesolo byl" icon_rolleyes.gif
Damien
CYTAT(Marcus Augustus Glabrio @ 18:57 25.07.2010) *
CYTAT

No w Polsce to tak.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.