Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Nakrycie g³owy pro¶ba o identyfikacje
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie > Ubiory - inne
reliw
Witam serdecznie .
Uprzejmie proszê o identyfikacjê przedmiotu ze zdjêcia,oraz podanie przybli¿onej warto¶ci.
Dziêkuje za pomoc.Pozdrawiam zobacz zdjêcia
Viator
Witamy na Freha.

To jest forum rekonstruktorów, a nie antykwariuszy i rzeczoznawców. Nie udzielamy opinii i nie dokonujemy wycen. Omawiamy ¼ród³a historyczne i zachowane orygina³y pod k±tem amatorskiego wykonywania ich replik i u¿ycia ich w odtwarzanu ¿ycia w dawnych epokach. Natomiast je¶li chodzi o zarobkowe wykonywanie replik i obrót nimi, od tego mamy dzia³ Targowisko, dostêpny do pisania nowych tematów, zgodnie z Regulaminem, tylko po wp³acie odpowiedniej kwoty lub zasponsorowania forum w innej formie. Nie maj±c statusu sponsora Frehy jedyne na co masz prawo liczyæ to pomoc w identyfikacji.

P.S. Poza tym na podstawie zdjêcia nawet rzeczoznawca Ci nie oceni czy to jest orygina³ czy kopia i w jakim jest stanie, a wiêc i ile warte.

Pozdrawiam,
Andrzej / Viator
Vissegerd
Mo¿e jeszcze zdjêcia z innego ujêcia, a nie tylko z góry? Bo tak, to niewiele widaæ... Wstêpnie wygl±da mi na damskie z XIX wieku, ale potrzeba widoku z przodu, z boku, itd.
A reszta jak rzek³ szanowny Viator, mo¿emy tylko pomóc w identyfikacji.
reliw
Witam.Przepraszam,ze zawracam g³owê .... ciê¿ko by³o cokolwiek znale¼æ w tym temacie,dlatego tez postanowi³em zapytaæ na tym forum.Sama identyfikacja równie¿ mnie satysfakcjonuje:)Co do zdjêæ, to po klikniêciu na link z fotk± ...na stronie fotosika, mo¿na przegl±daæ pozosta³e fotki po klikniêciu strza³ek pod zdjêciem.Pozdrawiam
Vissegerd
CYTAT(reliw @ 10:03 28.05.2010) *
Co do zdjêæ, to po klikniêciu na link z fotk± ...na stronie fotosika, mo¿na przegl±daæ pozosta³e fotki po klikniêciu strza³ek pod zdjêciem.

Aj, nie zauwa¿y³em tongue.gif
Dobrze by by³o jeszcze pomacaæ (pod k±tem tego, co pisa³ Viator, orygina³, replika, czy te¿ element kostiumu teatralnego, za³ó¿my, ¿e to orygina³), ale tak na oko raczej trafi³em. Druga po³owa XIX w., wzglêdnie pocz. XX w. (gdzie¶ do I W.¦.), choæ najprêdzej lata 60'-80'. Damski kapelusik, czy raczej toczek mówi±c poprawnie, o charakterze ¿a³obnym, strój przynale¿ny raczej dojrza³ej damie. Warto¶æ tak mniej wiêcej kilkaset z³otych, zale¿y komu uda Ci siê sprzedaæ (jakie¶ 200-700 z³.).

Pozdrawiam.
reliw
Dziêkuje za informacje ... co do orygina³u to raczej na 100% posiadam ca³y ubiór "¿akiecik" + spódnica...Serdecznie Pozdrawiam.
Vissegerd
CYTAT(reliw @ 13:37 28.05.2010) *
posiadam ca³y ubiór "¿akiecik" + spódnica...

Kolego, dopiero teraz mi to mówisz?! Wrzuæ proszê fotê ca³ego stroju, to bêdê wstanie zidentyfikowaæ z du¿± dok³adno¶ci±, kostiumologia to mój konik cool.gif
Samo okre¶lenie "¿akiecik + spódnica" ju¿ mi sporo mówi, znaczy dobrze celujê, ale przy zdjêciu bêdziemy mieli wiêksz± pewno¶æ co do wiekowania.
reliw
hehe zaraz zrobie i wrzuce:)Qrcze mi³o tu u Was:)
reliw
Przesy³am kolejne zdjêcia ubioru 10 szt. Zobacz fotki
Vissegerd
Bez spogl±dania do m±drych ksi±¿ek wydaje mi siê, ¿e trafi³em (tak na 95%). Mo¿e to byæ moda popowstañcza, czyli lata '60 XIX wieku, takie stroje noszono te¿ pó¼niej, nawet do lat '90, zale¿nie od zamo¿no¶ci portfela. Zreszt± i dzisiaj jest podobnie, nosimy czasem ciuszki sprzed 10, a i 20 lat. Drzewiej rzadziej siê je wymienia³o. Ca³o¶ci stroju nie jestem w stanie wyceniæ, du¿o zale¿y bowiem od materii. Wydaje mi siê, ¿e parê tysi±czków za ca³o¶æ by¶ dosta³, ile dok³adnie - nie mam pojêcia.
Mam nadziejê, ¿e satysfakcjonuje Ciê odpowied¼ cool.gif

Pozdrawiam.
reliw
Witam:)Dziêkujê uprzejmie za informacje na pewno poszerzy³o to moja wiedzê w tej dziedzinie.
Co do wyceny brzmi ¶wietnie obawiam siê jednak,¿e ciê¿ko bêdzie znale¼æ potencjalnego kupca.Na znanym portalu aukcyjnym nie ma chyba nawet kategorii w której mo¿na by to wystawiæ;( st±d by³o moje pytanie o nazwê ,bo ciê¿ko w 3-4 wyrazach okre¶liæ ten ubiór..Je¶li kolega wie gdzie móg³bym siê z tym problemem zwróciæ ,proszê o info na priv.oczywi¶cie odpowiedni % za pomoc;)

Dziêkujê wszystkim za wyrozumia³o¶æ Pozdrawiam.
Viator
CYTAT(reliw @ 21:18 31.05.2010) *
...oczywi¶cie odpowiedni % za pomoc ;)

...no chyba ¿e chodzi o % cukru w cukrze (po fermentacji).
Tak czy inaczej temat, jak rozumiem, zakoñczony, zamykam wiêc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.