Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Splot skandynawski
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Rzemios³a i narzêdzia
Z±bek
http://www.ulvborg.pl/images/wyrob_thorfinn6.jpg
Witam wszystkich Frah owiczów. Pytanie wysnuwam co do techniki i sposobów wykonania owego splotu w linku zamieszczonego. Co krok po kroku wykonywaæ i w jaki sposób, za wszelkie porady wdziêczny bêdê.
Pozdrawiam gor±co!
Pisaq
Gdy przeczyta³em ten post postanowi³em zamówiæ drut i zabraæ siê za to na powa¿nie :D. Zmobilizowa³o mnie to te¿ do rejestracji, wiêc korzystaj±c z okazji witam wszystkich smile.gif.

Wracaj±c jednak do zapytania... Na moje oko jest to splot perski - pe³ny z zastosowaniem owalnych ogniw (³añcuch jest wê¿szy ni¿ wskazuje na to d³ugo¶æ ogniw). My¶lê, ¿e to bêdzie to.

Co do wskazówek... Tu znajduje siê kompletny poradnik wraz z rycinami. Cofaj±c siê do g³ównej strony mo¿na wiele dowiedzieæ siê o splotach nie tylko jubilerskich, oraz nie tylko splotach :P

Pozdrawiam.
Z±bek
W zasadzie to chcia³em jeno zaznaczyæ zacny go¶ciu ¿em ja do¶wiadczonym rzemie¶lnikiem i wiem czym ten splot jest. Jak napisane w temacie jest to splot SKANDYNAWSKI nie pe³ny pers i wiem na jakiej zasadzie jest on robiony z zginanych pier¶cieni, lecz nie wiem jak je lutowaæ czy ³±czyæ. Musz± byæ te pier¶cienie ³±czone na koñcach aby kr±g tworzy³y, innej opcji niema. I tu pytanie siê pojawia jak i czym ³±czyæ mied¼ lub srebro gdy¿ o stali niema co gadaæ. A co do persa z owalnych pier¶cieni to powodzenia ¿yczê i chêtnie siê o efekcie prac dowiem gdy¿ mo¿e to ciekawym byæ. Pozdrawiam
Z±bek
Vanir
Witam,
Znalaz³em kiedy¶ film pokazuj±cy jak wykonaæ tego typu splot. Na slawetnym YouTube oczywi¶cie icon_wink.gif Zero historyczno¶ci, proste narzêdzia które ka¿dy (lub prawie ka¿dy) ma w domu i w zasadzie tyle.

http://www.youtube.com/watch?v=wfsyTn9XCsE

Zdajê sobie sprawê z tego, ¿e Skandynawowie X lat temu wykonywali ów splot zgo³a inaczej, niemniej ka¿de "cu¶" u³atwiaj±ce pracê jest przydatne, nieprawda¿? smile.gif

Pozdrawiam,
Vanir
Przeuroczo
je¶li ³±czenie ma byæ bardziej wspó³czesne ni¿ historyczne to lutuj tak jak z³otnicy, lutownic± gazow± (tutaj polecam wyprodukowan± przez dremela, zaczê³a znikaæ ze sklepów bo przestali je robiæ, ale na allegro jeszcze s±).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.