Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Spadek po II RP
> Ubiór i dodatki > Ubiór w XX wieku
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
Ciekaw jestem jakie elementy polskiego powojennego wyposazenia wojskowego zostaly oparte na wzorach przedwojennych - i z ciekawosci i dlatego,. ze ulatwia to rekonstrukcje:)

Ja wiem o takich:
* Manierka (wedlug wzoru 1938) - uzywana do dzis
* Menazka - uzywana do dzis w nieco zmodyfikowanej wersji
* Plecak kostka z usztywnieniami wz 35 (uzywany do lat 60-tych, z drobnymi modyfikacjami)
* Helm wz 51(chyba) - kopia helmu wz 31, z ruskim fasunkiem i podpinka
* Rogatywka - wiadomo:)
* BUty opinacze (przedwojenne zolnierskie trzewiki z doszytymi skoirzanymi opinaczami i podeszwa zmieniona na gumowa)
* Mundur KBW oparty na przedwojennym wojskowym
Maciek Artylerzysta
je¶li chodzi o opinacze to sk³aniam siê raczej ku stwierdzeniu, ¿e maj± one pochodzenie... amerykañskie. Podobne buty US Army wprowadzi³o pod koniec 1944. Równie¿ podobne buty mieli ¿o³nierze czescy... Ale mogê siê myliæ... Nie jestem historykiem bigsmile2.gif
Mozliwe, ze to wlasnie Amerykanie wpadli na pomysl zszycia opinacza z butem... Bo wczesniej byly osobne, materialowe, zapiunane na guziki.

Ale trzewik w poslkich opinaczach to po prostu but zolnierski sprzed wojny, mzoe z jakimis drobnymi modyfikacjami...
Maciek Artylerzysta
Nie spieram siê... Ale bêdê trzyma³ siê swojego tropu bigsmile2.gif . A tak btw to w WP `39 u¿ywano jeszcze skórzanych butów z d³ug± cholewk±... Nosili je przede wszystkim ¿o³nierze s³u¿b technicznych (np. ³±czno¶æ) ale nie tylko... Pozdrawiam...
raczej nosili je zandarmi, kawaleria i zolnierze od podoficerow w gore (ale to nie byla regula, roznie z tym bywalo w warunkach polowych)...
Tomasz Rajtar
Heh, w ostatnio pokazanym nowym polskim oporz±dzeniu modu³owym (co¶ na wzór amerykañskiego MOLLE) plecak ma kszta³tem niby nawi±zywaæ do tego sprzed 1939...

Do¶æ odleg³e to skojarzenie, gdy patrzy³em na zdjêcia w Raporcie, ale to chyba stwierdzenie samych projektantów/producentów (nie s±dzê, ¿eby wymy¶lili to sobie w "Raporcie", choæ z drugiej strony - znaj±c sposób dzia³ania dziennikarzy...).

Pewnie bêdzie mo¿na zobaczyæ "toto" na ¿o³nierzach z 2 tury, która pojedzie do Iraku.
icon_cool.gif
-
Jaros³aw (Gêsik)
A z g³owni szabel, które siê zachowa³y gdzie¶ w magazynach robiono po wojnie ostrza do sieczkarni.
Mam nadzieje, ze chlopaki z WiN wrzucili potem do tej sieczkarni jakiegos komuniste smile.gif Swoja droga - przekuto miecze na lemiesze...
Agata Witkowska
Co do kostki, to u¿ywany do niedawna model ró¿ni³ sie od przedwojennego:
a) trokami parcianymi a nie skórzanymi
B) odpinanymi szelkami
c) innym, (grubszym) materia³em
Co do opinaczy: te zapinane na klamerki wprowadzili Anglicy. Amerykanie mieli (jak juz kto¶ zauwa¿y³) trochê inne - zapinane na guziczki lub sznurowane, i przede wszyskim wy¿sze, do pó³ ³ydki.
Pozdrowionka i buziaczki heart.gif
Maciek Artylerzysta
Droga pani Agato... To o czym pani wspomina, to w przypadku Brytyjczyków by³y to parciane spinacze s³u¿±ce przytrzymaniu spodni w cholewce butów (za kostkê). Amerykanie za¶ nosili na butach co¶, co okre¶la siê mianem getrów (jeden Bóg wie dlaczego). Przy czym oni nosili to ju¿ podczas pierwszej wojny. A w WP do tej pory to siê nosi w kompanii reprezentacyjnej Marynarki Wojennej... Pozdrawiam...
Agatko! Na odwrot!

smile.gif

Skorzane szelki to kostka wz 25, we wz 35 zmieniono je na parciane, tam tez byly odpinane:)

Nasza swojska kostka rozni sie miedzy innymi brakiem usztywnien bokow i dolu, paseczkami do zapinania na piersi, zamiast do przypinania doi ladownic i inymi drobiazgamia:)

Pozdrowka!
Horhe
Guetres zwane getrami,a poprawniej kamaszami pojawi³y siê ju¿ w XVIII wieku.
To co mamy w MW,to spadek z XVIII/XIX wieku. Wbrew ogólnej opini kamasze to nie buty,a w³a¶nie te getry.
W XXwiecznej nomenklaturze wojskowej nazywa siê je jednak getrami, lub te¿ nagolennikiem.
Amerykañskie gerty nie by³y zapinane na guziki,a tylko na napy.
Co do spadku z II RP to po wojnie przetrwa³y nastêpujace elementy oporz±dzenia:
- skórzany mapnik oficerski
- skórzana torba oficerska typ A
- niezbednik(³y¿ka z widelcem)
- pas skórzany wz. 1931
- guziki marynarki wojennej
- sukienne peleryny podhhalañskie
- kapelusz podhalañski

Co do butów, to nie wiem kto wymy¶li³ ten mit z "opinaczami". W armii II RP stosowano trzewiki w piechocie,a brezentowe opinacze by³y zawijane osobno,powy¿ej kostki.
Te powojenne "opinacze" to zer¿niêty model amerykañskiego obuwia wojskowego z II W¦.

Poza tym polecam zagl±daæ do ksi±¿ki Henryka Wieleckiego "Polski mundurr wojskowy 1918-1939", Warszawa 1995
Witko
W zasadzie mundury wyj¶ciowe Marynarki Wojennej jak Wojsk Lotniczych prawie siê nie zmieni³y od 1939r. Wspó³czesny mundur lotniczy (wz.58 ) to uproszczona kopia wz.36. ¦wietnie nadaje siê do ekonstrukcji. Co do MW to nie zauwa¿am wiêkszych zmiam. Tak wogóle chyba nic siê nie mnieni³o, ale w sprawach marynarzy nie jestem expertem. Tak¿e mundur s³u¿bowy tzw. olimpijka czy wiatrówka mocno nawi±zuj± do przewojennego ubioru æwiczebnego na ziemii noszonego przez LW II RP, choæ pewnie wp³ywy angielskiego battle-dressu te¿ jakie¶ by³y.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.