Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Sparing miêdzystylowy
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Szermierka > Treningi, sparingi i seminaria szermiercze
£ukasz P³aza
Sprawa wyp³ynê³a w efekcie rozmowy na forum Budo.pl:
http://budo.net.pl/viewtopic.php?p=1284482#1284482
Chodzi z grubsza o to ¿eby nieco poszerzyæ ¶wiadomo¶æ towarzystwu wzajemnej adoracji jakim jest ¶wiatek japoñskich SW. Ci panowie s± w stosunku do rycerstwa daleko za murzynami, tzn w³a¶nie bior± siê za sparingi ale s± w heroicznej fazie i uwa¿aj± ¿e nie potrzebuj± ochraniaczy bo mistrzostwo w stylu wystarczy. Zarazem mam wra¿enie ¿e ca³y czas patrz± z wy¿szo¶ci± na tzw. "rycerzyków" bo przecie¿ oni s± prawdziwymi wojownikami a to jaka¶ zabawa dla dzieci. devil.gif

Chodzi wiêc o to ¿eby ich zaprosiæ na trening i delikatnie wpier... (tak po przyjacielsku szczerba.gif ) ¿eby wiedzieli na jakim etapie rozwoju s± rymcerskie sztuki walki szczerba.gif .
Pojawi³a siê propozycja ze strony rozs±dnych "japoñczyków" którzy chc± po sparowaæ w Warszawie. Mieli by maski szermiercze/he³my od kendo, rêkawice i shinaie. Trzeba by siê wiêc biæ na drewno i w miarê mo¿liwo¶ci byæ dla nich delikatny bum.gif bigsmile2.gif

Pytanie do ekipy treningowej Huberta, Martina i wszystkich co tam trenuj± - macie ochotê u¶wiadomiæ braci "japoñczyków"?
Nikodem
Proooooszê, nagrajcie jakie¶ filmiki :>.
£azarz
Salve Fratres!

£ukaszu jak widzê temat powraca co pewien czas na ró¿nych forach.
Jeden z pierwszych ukaza³ siê w 2003 roku na Gildi Rycerskiej (dla tych co nie wiedz± by³o to co¶ podobnego do Bagritonu)
http://www.rycerska.gildia.pl/walka/samuraj_v_rycerz
Rok 2005 - gry Online
http://forumarchiwum.gry-online.pl/S043arc....asp?ID=3270708
Rok 2007 - Forum Gothic
http://forum.gothic.phx.pl/archive/index.php/t-14745.html
Rok 2008 - Historia Org
http://forum.historia.org.pl/index.php?sho...c=6461&st=0
Rok 2010 - Ania lat 12 ale chyba to nie jej tekst
http://japonia-by-ana112.blog.onet.pl/Ryce...2,ID404760722,n

P³azik znam kilku dobrych ostrych polskich "sko¶nookich" ... zerowe szanse dla nas wszystkich z RR m.in. ze wzglêdu na szybko¶æ katany czy choæby shinaia ale kto nie próbuje ten nie wie.
Swoj± drog± oni z góry na nikogo nie patrz± (mówiê o tych których znam) po prostu z takim samym serdecznym u¶miechem powitaj± nas, wpiernicz± nam a pó¼niej z ca³ego serca podadz± nam zielonej herbaty. Postaram siê jednego z nich ¶ci±gn±æ na Sieradz.

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
Wiesz Grzesiu ciê¿ko mi w to uwierzyæ po tym co czytam na budo. Z tego wynika ¿e w sko¶nych stylach siê generalnie nie sparuje, z wyj±tkiem kendo, a ono jest bardzo sformalizowane. Panowie przerabiaj± teraz tematy które w rr by³y wa³kowane 15 lat temu - czyli jak to zrobiæ ¿eby siê nie pozabijaæ ale ¿eby sparowaæ smile.gif

Temat zreszt± jest tym razem konkretny - po prostu jedna z rozs±dniejszych osób na tamtym forum ma ochotê na sparing pe³nokontaktowy w W-wie, a ja wiem ¿e s± tam ¶wietni zawodnicy tylko akurat z naszego podwórka. Po prostu "japoñczycy" wywarzaj±c otwarte drzwi (czyli kombinuj±c nad jak±¶ metod± sparingow±) nawet nie pomy¶leli o "rycerzykach" anger.gif i trzeba by ich z b³êdu wyprowadziæ. Widzia³em ich filmiki ze sparingów i jak przyjad± do ekipy z Warszawy to mo¿e to byæ dla nich trudne do¶wiadczenie bum.gif szczerba.gif
Fionn
Oj ja wiem bo próbowa³em. W bloss szybko¶æ potrafi byæ podobna i istniej kilka zbli¿onych technik. W blaszkach rzeczywi¶cie troszkê trudno wyrównaæ. Generalnie je¶li bierzemy pod uwagê same ciêcia to mo¿e byæ ciê¿ko. My jednak w porównaniu do sko¶nych mamy o wiele bardziej urozmaicone opcje pchniêæ + drug± krawêd¼ tn±c±.
£azarz
Salve Fratres!

£ukaszu u nich tak jak u nas. S± tam te¿ tacy co tylko mu¶niêcie skrzyde³ motyla, ceremonia³ parzenia herbaty i godzinne medytacje. S± tez i tacy co pod niebiosa wychwalaj± jaki to z nich Miyamoto Musashi i ¿e s³ynny Gorin-no Sho je im z rêki. S± te¿ i tacy co ponad wszystko etos, patos i ... Aramis i jak± wspania³a zbrojê kupi³em i tylko mi jej nie pobrud¼ bigsmile2.gif Czyli braciszku dok³adnie tak samo jak w RR
Ja spróbujê zaprosiæ na Sieradz ch³opaków którzy mo¿e nie wiedz± jak podaæ herbatê i kiedy kwitnie wi¶nia. Oni po prostu s± skuteczni i to nawet bardzo. Nie ma co ich zachwalaæ - je¿eli tylko nie bêd± mieli s³u¿by to przyjad±. Pogadaj±, po¶miej± siê z nami. Wpiernicz± nam lub my im (je¿eli damy radê) i wieczorem si±dziemy przy ognisku i pu¶cimy flaszkê w ruch.

Pozdrawiam Grzegorz
£ukasz P³aza
Jasne tylko mi nie chodzi o kolejn± durn± dyskusjê w stylu kto wygra - rycerz, samuraj czy pirat crazy.gif bo to dobre dla dzieci w wieku 16 lat. Poprostu sensownie wypowiadaj±cy siê kole¶ chce sparingu w W-wie i nie mo¿e siê doprosiæ nikogo od japoñskich SW poza jednym kendok±. Dlatego zaproponowa³em ¿e popytam trenuj±cych w W-wie.
Grzesiu ja w³a¶nie dobrze wiem jak to "rycerstwo" bojowo wygl±da, dla tego pytam o ludzi z konkretnej sekcji-bo wiem ¿e s± dobrzy i nie przynios± wstydu. W ¿yciu nie zaproponowa³ bym sparingu z nieznan± mi ekip± rymcersk± bo by wstyd by³ na 90% angsad.gif
Grzegorz £
My¶le ¿e nie ma problemu tylko musimy jakie¶ symulatory za³atwiæ bo tylko na stal trenujemy.Pomys³ ciekawy i wart przeprowadzenia.P³az podaj jakie¶ namiary to chêtnie siê ustawimy i postukamy.Temat faktycznie powraca jak bumerang i warto bedzie zweryfikowaæ to w praktyce.
Monika ksf
CYTAT(£ukasz P³aza @ 00:52 21.05.2010) *
Jasne tylko mi nie chodzi o kolejn± durn± dyskusjê w stylu kto wygra - rycerz, samuraj czy pirat crazy.gif bo to dobre dla dzieci w wieku 16 lat. Poprostu sensownie wypowiadaj±cy siê kole¶ chce sparingu w W-wie i nie mo¿e siê doprosiæ nikogo od japoñskich SW poza jednym kendok±.

P³aziku na "japoñczykach" mo¿na siê przejechaæ. Taki Artur Hessel na przyk³ad, kilkakrotony mistrz Polski w kendo, trenowa³ równiez ³adnych pare latek szeremierkê szabla sportow±.
Tylko nieliczni kendocy chc± sparowaæ miêdzystylowo (reszta patrzy na "kufajkowców" z wy¿szo¶ci±) i s± otwarci na ró¿ne wynalazki, ale to s± akurat te twardsze sztuki, takie ichniejsze hardcory, bo nie mówiê tutaj o pocz±tkuj±cych leszczach.
By³am ¶wiadkiem takiego miêdzystylowego sparringu na naszym podwórku. Kendoka kontra FMA, kendoka kontra szeremierz sportowy. Tylko to ju¿ sparrowa³a taka maks klasa w swojej dziedzinie. Go¶æ od FMA mia³ problem, bo sparrowa³ kijkami i musia³ na chama skracaæ dystans (ale jak ju¿ doszed³ by³o "trzepanie dywanów"), jednak by³ stopowany z dystansu pchnieciami, za to szermierz sportowy rozbi³ tego japoñczyka na miazgê jego w³asn± "broni±" tj shinajem, wal±c po men z jednej rêki, a¿ kendoce g³owa odskakiwa³a. Trzymanie kija w dwóch rêkach powoduje znaczne skrócenie zasiêgu.

PS Na tych patrz±cych na "kufajkowców" z wy¿szo¶ci± jest jeden sposób, zaproponowaæ im sparring, wtedy okazuje siê, ¿e jako¶æ nie maj± na to ochoty.
Przemko zwany Zychem
Z naszej strony to pewnie musia³by byæ miecz d³ugi. Niesetety Hubert, który chyba jest u nas najlepszy w tej bajce ma kontuzjê i pewnie przez kilka tygodni bêdzie pauzowa³.

Pytanie w jakiej konwencji oni walcz±. Do jednego trafienia czy obt³ukiwanie przez minutê.
Mateusz z Grójca
Martin te¿ wymiata pó³torakiem a i ja bym komu¶ chêtnie przyjeba³ w pusty ³eb choæby d³ugim kijem dla przyk³adu.

i oczywi¶cie nie bojê siê ¿e mnie poobt³ukuj±. Umówmy siê - pierwszy raz to nie bêdzie :P
Kichigai
A ja jako, ¿e robiê Japoniê, chêtnie stan± bym, z wami po jednej stronie smile.gif Czêsto s³ysza³em, ¿e skoro moja grupa istnieje tak samo jak inne bractwa rycerskie to to ju¿ trochê gorsi jeste¶my, mimo, ¿e moi ludzie æwicz± siê w tradycyjnych stylach walki mieczem...Po Japoñsku...
Emil z Gi¿ycka
"KSW jak Pudzian z Najmanem! £a³, marzenia siê spe³niaj±, zaaabij!"
Jak Warszafka to tacy Kuta¶nicy to wiedz± o co chodzi ;]

Kiedy¶ walczy³em z kolesiem, który trenowa³ katane. Jego ciosy ani mnie nie powali³y, ani nie by³y by punktowane na naszych zasadach. Ale fakt, ¿e by³ leszczem.
Mateusz z Grójca
najgorzej jak walkê skróci mi jad skurwola pomieszany z esperalem :P
Blacha
je¶li chodzi o walki miêdzy stylowe to ja siê bi³em z dresem bum.gif
Mathaus
CYTAT(Emil z Gi¿ycka @ 21:31 21.05.2010) *
Kiedy¶ walczy³em z kolesiem, który trenowa³ katane. Jego ciosy ani mnie nie powali³y, ani nie by³y by punktowane na naszych zasadach. Ale fakt, ¿e by³ leszczem.

Trenowa³em trochê katanê. Wg. tego co mnie uczono cios katan± ma byæ ciêciem przeci±gniêtym przez pewny d³u¿szy odcinek cia³a przeciwnika co¶ jak krojenie no¿em. Mniej si³y ni¿ przy ciosie ¶redniowiecznym mieczem, ale wiêcej precyzji. Natomiast to co my æwiczymy to bardziej uderzenia w punkt, takie siekanie marchewki, tudzie¿ r±banie drewna. Inny jest cel takiego ciosu po prostu.

Ciêcia katan±:

Sam jestem bardzo ciekaw wyniku takiej walki smile.gif
£ukasz P³aza
Mathaus - to dla tego ¿e poza nieliczn± grup± armowców nikt u nas nie æwiczy ciêæ (tameshigiri bodaj po japoñsku). Ci co æwicz± mówi± o tym samym.
Monika - ciekawy jestem na ile to by³o spowodowane konwencj± przyjêt± z szermierki sportowej (touch off death bigsmile2.gif ) ale nie widzia³em to siê nie wypowiadam.
Powtarzam, stara dyskusja kto lepszy jest totalnie bez sensu - do niczego nie prowadzi. Chodzi o konkretny sparing, konkretnych sekcji a jedyny wniosek mo¿e byæ taki kto z tych sekcji jest lepszy w danej konwencji. Nie mniej "sparuj±cy bardzo-ma³o-albo-wcale" Japoñczycy nie powinni czuæ wy¿szo¶ci nad "obt³ukuj±cymi-siê-bez-przerwy" rycerzykami, i tylko o to mi chodzi.

Postaram siê skontaktowaæ obie ekipy, to siê dogadacie co do sparingów bezpo¶rednio - my¶lê ¿e bêd± chcieli spróbowaæ siê przeciw tarczy ( i my¶lê ¿e przy konwencji jak± stosuj± dostan± sromotny wpier... bigsmile2.gif ) na miecz d³ugi bêdzie ciê¿ej, ale dla mnie i tak ze wskazaniem na rymcerzy (wiêcej do¶wiadczeñ sparingowych) zreszt± zobaczymy czy co¶ z tego wyjdzie smile.gif .
Kichigai
A ja siê pochwalê...Jak widaæ mo¿na, powalczyæ bez chêci mordu w oczach/
http://www.youtube.com/watch?v=65cUyv0ANmY
http://www.youtube.com/watch?v=DHOzhVLN0E0
Mateusz z Grójca
Kichigai, ile wa¿y twoja zbroja?
Hub
jezeli ci kolesie sa z wawy to mysle ze naprawde warto bylo by sie z nimi spotkac. i nie tylko po to by pokazac kto ma wiekszego baobaba /bo tu nie moze byc zadnych niespodzianek;)/,ale zeby popatrzec na prezentowane style,podpatrzenie ciekawych mykow ktore moznaby bylo zastosowac w naszych realiach walki,czy po prostu pogadanie o samym systemie treningow itp.
dazenie do konfrontacji z kazdym nie zawsze musi miec wiekszy sens,wymiana informacji zawsze sie komus do czegos przyda.. dawajcie tych gosci do nas:)
Kichigai
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 17:50 22.05.2010) *
Kichigai, ile wa¿y twoja zbroja?

Oko³o 25/30 kilo..Szczerze mówi±c nie wa¿y³em siê w niej... icon_sad.gif
Jeste¶my z Rzeszowa jakby kto¶ pyta³ smile.gif A takie walki jak widaæ mniej wiêcej na tych filmikach to dla nas nie nowo¶æ, w Rzeszowie z Zakonem Rycerzy Boju Dnia Ostatniego siê t³uczemy w miarê regularnie...
£ukasz P³aza
Chihi na budo ju¿ k³ótnia rodem z najlepszych lat "frehowych konfrontacji miêdzy stylowych". Hubert daj jakie¶ namiary kiedy walczycie i gdzie albo sam najlepiej napisz co¶ na
http://budo.net.pl/viewtopic.php?p=1285350#1285350
albo jeszcze lepiej tutaj
http://budo.net.pl/viewtopic.php?t=65268&start=180
To siê osobi¶cie dogadacie co do terminu, formy i zabieranego sprzêtu. My¶lê ¿e to mo¿e byæ i ucz±ce i ciekawe. Wiadomo napinka i prezentacja baobabów jest bez sensu ale ciekawy sparing to co innego.
Mateusz z Grójca
przyda³oby siê "sparowaæ" z ka¿dym.
ja chêtnie wzi±³bym jeszcze udzia³ w takim KSW z wikingami. :D
Rafa³ Pr±dzyñski
Wym±drze siê truszko jako owy stetrycza³y teoretyk od papierowych walk bigsmile2.gif

Warta³o by zwróciæ uwagê, ¿e macie porównywaæ walkê rycerza i rycerza.

Z tego co wiem to KATANA nie jet szabl± bojow±, a broni cywiln± i zarówno styl walki, rodzaj cieæ i sposób prowadzenia (choæby obur±cz - co CELOWO skraca zasiêg) jest wynikiem redukcji i zmiany bojowego fechtunku na rzecz walk w uliczkach, korytarzach i komnatach facetów w odpowiedniku pi¿amy smile.gif

Ostatni± szablê BOJOW¡ wykuto w Japonii co¶ oko³o 1570 roku i od tego czasu datuje siê stopniowy zanik bojowej sztuki szermierczej w tym kraju - zdecydowani ró¿ni±cej siê od tego co prezentuje cz³owiek pos³uguj±cy siê KATAN¡ zarówno pod wzglêdem celów, ¶rodków jak i wykonania.

Po czê¶ci jest to skutek ¶wiadomych masowych dzia³añ POLICYJNYCH z czasów zaawansowanego SZOGUNATU.

To porównanie by³o by sensowniejsze chyba.

I chyba jest to powodem 50% kociokwiku jaki maj± ze sob± w tej chwili nasi koledzy od japoñskich sztuk
Robert Szatecki
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 17:53 23.05.2010) *

To i moje marzenie:) Szczególnie po ostatniej opowie¶ci Martina jak to z jednym wikingiem rozmawia³smile.gif

Swoj± drog± wskazane by³oby, ¿eby typ od tych sparingów da³ radê wzi±æ dodatkowy shinaj na trening, wydaje mi siê ¿e nikt z nas nie ma czego¶ podobnego wymiarami i wag± do treningów.

Keylan
Kurcze jakie gor±ce dyskusje na tym Budo...
CYTAT(£ukasz P³aza @ 23:13 20.05.2010) *
Mieli by maski szermiercze/he³my od kendo, rêkawice i shinaie. Trzeba by siê wiêc biæ na drewno i w miarê mo¿liwo¶ci byæ dla nich delikatny bum.gif bigsmile2.gif

Feder chyba jest jednak mniej kontuzyjny od drewna. Maska do kendo ca³kiem odpada, solidne pchniêcie na twarz skoñczy³o by siê tragicznie, najlepiej wzi±æ strój podobny do Fechtschule czy Vectira, jedyny problem to zrobienie katany dzia³aj±cej jak feder (punta, dostatecznie giêtka by siê przy pchniêciu ugiê³a).
Chcia³bym zobaczyæ filmiki jak ju¿ siê wam uda, tylko nie potrzebne jest to ca³e napuszczanie i napinka na walkê. Du¿o lepsze by by³o zorganizowaæ po prostu spotkanie trenuj±cych ró¿ne sztuki walki, niech ludzie pogadaj±, przedstawi± podstawy swoich stylów, mo¿e historiê w skrócie itd... a takie sparingi tylko jako dodatek ¿eby zobaczyæ w praktyce. Ja bym chêtnie pos³ucha³ fajnego wyk³adu pokazuj±cego ró¿nice miêdzy g³ównymi stylami japoñskimi, z chêci± bym zobaczy³ w akcji "chiñczyków" czy np jaki¶ ³adny pojedynek rapierowy albo szpadowy. Da³o by to lepsze efekty ni¿ wpier* siê do ka¿dego klubu i przejechania siê walcem po lokalnym mastah.
Mathaus
Z shinaiami jest ten problem, ¿e zachowuj± siê zupe³nie nie, jak metalowa broñ - dosyæ mocno odbijaj± siê od siebie co jest zreszt± wykorzystywane w technikach kendo. Kendo to dyscyplina typowo sportowa, w przeciwieñstwie do "sztuki walki" - Kenjutsu (kenjitsu) gdzie trenuje siê g³ównie bokkenami i metalowymi katanami, oraz na wy¿szych lvl'ach æwiczy siê tameshigiri. Tyle teorii, zróbcie w koñcu ten sparing. smile.gif
PostMortem
Polecam artyku³:
http://www.arma.lh.pl/artykuly/bratniedusze.htm

pozdrawiam
£ukasz P³aza
Po prostu niech ktokolwiek z W-wy siê odezwie na budo i ich zaprosi - ja tego nie zrobiê, bo to jakby nie by³o nie moja sekcja bigsmile2.gif
Jezu znowu zaczynamy dyskusjê w stylu kto wygra pojedynek, czyli gladiator vs pirat crazy.gif . Tu zupe³nie NIE CHODZI o konfrontacjê samuraj vs rycerz anger.gif tylko sparing pomiêdzy WSPÓ£CZESNYMI szko³ami walki. Dlatego fakt i¿ kendo jest sportem w niczym nie przeszkadza, podobnie nie maj± znaczenia u¿ytkowe w³asno¶ci katany bo na ostre katany/miecze nikt tu nie bêdzie sparowa³.
Keylan - to niestety my¶lenie ¿yczeniowe. Równie dobrze mogli by¶my chcieæ ¿eby "japoñczycy" przyszli w zbroi samurajskiej dunno.gif . Oni na razie nie maj± innego sprzêtu, bo ma³o sparuj± - najlepszy dowód to o¿ywiona dyskusja o tym czy zak³adaæ rêkawice i inne os³ony do walk symulatorami - bo ból ma oddaæ realizm starcia. Do czego to prowadzi to MY wiemy (nie ma bólu do kamery k... szczerba.gif ) a teraz chodzi o to ¿eby oni te¿ siê dowiedzieli. Dlatego trzeba stworzyæ tak± konwencjê by sparing by³ w miarê realny i zarazem nie doprowadzi³ walcz±cych na chirurgiê (my te¿ siê nie sztychujemy wiêc np. maska kendo by³a by ok.) a ¿e taki system bêdzie z konieczno¶ci u³omny i ¿e zawsze siê znajd± durnie co powiedz± "no tak, ale ostr± broni± to bym was rozwali³" dunno.gif . Trudno - na to nic siê nie poradzi.

P.S. w za³o¿eniu kendo jest sportem a ken-jutsu to sztuka bojowa. Problem w tym ¿e wspó³cze¶nie jest dok³adnie na odwrót bo adepci ken-jutsu t³uk± swoje techniki na sucho, nigdy nie robili ich w warunkach jakiejkolwiek konfrontacji i st±d w³a¶nie problem - oni tak naprawdê nie wiedz± ju¿ co i po co æwicz±. Nawet je¿eli ich techniki s± prawid³owe i skuteczne to oni sami ju¿ nie wiedz± JAK je wykonaæ - w koñcu nigdy tego nie robili ani uczniowie, ani mistrzowie ani ich mistrzowie. I to czyni ich teoretykami na równi z czê¶ci± dawnej ARMY przed nastaniem Fchtschule Danzig i pokrewnych.
Monika ksf
CYTAT(£ukasz P³aza @ 01:18 22.05.2010) *
Monika - ciekawy jestem na ile to by³o spowodowane konwencj± przyjêt± z szermierki sportowej (touch off death bigsmile2.gif ) ale nie widzia³em to siê nie wypowiadam.

Cie¿ko mówiæ o konwencji, po prostu facet od FMA (niejaki Ros prowadz±cy Dos Cortes) idzie seriami, dlatego nie zatrzymywa³ siê po pierwszym trafieniu, z przyzwyczajenia, st±d to "trzepanie dywanów". Zresz± ciêzko mu by³o siê zatrzymaæ, jak mia³ krótsze kijki, by³ nastawiony na jak najszybsze skórcenie dystansu, id±c seri±. Zarêczam, ¿e jego uderzenie by¶ poczu³ smile.gif. Krótki kijek nie daje takiego efektu po uderzeniu jak stal, dlatego oni wyprowadzaj± uderzenia seriami z ca³ego cia³a, kijek idzie zza g³owy z du¿± szybko¶ci±. A Ros intensywnie trenowa³/trenuje? na oponach, robi±c bardzo d³ugie serie.
Za to Rodryg, szermierz sportowy (wicemistrzostwo Polski w szpadzie weteranówn) uderza³ z jednej reki na maksa, bo przeciwnik prezentowa³ mimo wszystko inny styl walki, gdzie zdazaj± siê uderzenia w drugim tempie i gdzie wbiega siê na przeciwnika, dlatego Rodryg profilaktycznie woli "przywaliæ", by nie nara¿aæ siê na kolejne trafienie. A ¿e uderzenia by³y silne, widaæ by³o po efekcie, jaki wywiera³y na kendoce. Zresz± zapytaj kogo¶, kto sparrowa³ z Rodrygiem majac zwyczaj uderzania w drugim tempie, jak tam wra¿enia po sparringu bigsmile2.gif (mowa tutaj jest o lekkich ochraniaczach, a nie blachach).
Co do umiejêtno¶ci tego kendoki, nie wiem który mia³ dan, ale Rodryg mówi³, ¿e cz³owiek trenuje ju¿ bardzo d³ugo (d³ugo czyli wiêcej ni¿ dziesiêc lat). Ale to by³ kendoka, trenuj±cy walkê kontaktow± na trafienia, reszta "japoñskiego" towarzystwa co najwy¿ej obt³ukuje siê lekkimi otulinowcami, o ile wogóle czymkolwiek siê obt³ukuje. Kichigai i jego oddzia³ to wyj±tek.
Monika ksf
CYTAT(Robert Szatecki @ 11:13 24.05.2010) *
CYTAT(Mateusz z Grójca @ 17:53 23.05.2010) *

To i moje marzenie:) Szczególnie po ostatniej opowie¶ci Martina jak to z jednym wikingiem rozmawia³smile.gif

Co za problem, umów siê na walkê wed³ug ICH KONWENCJI. Bez kompletu blaszek, z trafieniem w he³m, a nie twarz.
Przemko zwany Zychem
Jakby¶ zna³a opowie¶æ Martina to by¶ wiedzia³a, ¿e nie o to chodzi.
Mathaus
Ja przepraszam za pod¿eganie do teoretyzowania, ale bardzo mnie jara ten pomys³ i chcia³bym zobaczyæ jego efekty. Ciê¿ko siê siedzi cicho w takiej sytuacji. Niestety Hubert czy Martin ze mnie ¿aden wiêc sam siê z miszczem Kendo/Kenjutsu na sparing nie ustawie bo nic ciekawego z tego nie wyniknie tongue.gif
Monika ksf
CYTAT(Mathaus @ 17:14 24.05.2010) *
Ja przepraszam za pod¿eganie do teoretyzowania, ale bardzo mnie jara ten pomys³ i chcia³bym zobaczyæ jego efekty. Ciê¿ko siê siedzi cicho w takiej sytuacji. Niestety Hubert czy Martin ze mnie ¿aden wiêc sam siê z miszczem Kendo/Kenjutsu na sparing nie ustawie bo nic ciekawego z tego nie wyniknie tongue.gif
Ty nie pod¿egasz do teoretyzwania, tylko wypuszczasz. Znajd¼ sobie kendokê o podobnym sta¿u treningowym i ustalcie zasady. Jak pisa³ Hubert, czego¶ siê od siebie powinni¶cie nauczyæ. Ja mam przyjemno¶c sparrowaæ z jednym cz³owiekiem od ken-jutsu (tyle ¿e to fanatyk wszelkiej broni bia³ej, równie¿ europejskiego miecza, szabli, rapiera szpady).
CYTAT(Przemko zwany Zychem @ 16:06 24.05.2010) *
Jakby¶ zna³a opowie¶æ Martina to by¶ wiedzia³a, ¿e nie o to chodzi.
Do takiej konfrontacji potrzebna jest jaka¶ wspólna konwencja, która nie bêdzie faworyzwa³a ¿adnej ze stron. Poza tym mam nadziejê, ¿e ten "wiking" przedstawia³ podobny poziom co Martin, tyle ¿e w swojej konwencji.
Grzegorz £
P³az jak chcesz to podaj komu¶ z chêtnych "japoñczyków" mój tel.To siê jako¶ umówimy.Hubert chwilowo na treningi nie wpadnie bo kontuzje z³apa³(dysk mu wypad³).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.