Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Jak nauczyæ siê ¶piewaæ pie¶ni historyczne
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Muzyka dawna, tañce i pie¶ni
enzo
Witam,
Jaki¶ czas temu otrzyma³em od Marek Hilgendorf (Dziêki Marku !!!) ¶piewnik z pie¶niami które mo¿na ¶piewaæ na imprezach XIII wiecznych (i bêd± one jak najbardziej w klimacie).
Niestety napotka³em kilka problemów. Od razu powiem ¿e umuzykalniony nie jestem i czytaæ z nut nie potrafiê. I tu pojawia siê pierwszy problem na jak± melodie ¶piewaæ te piosenki lub w jaki sposób je ¶piewaæ. Poszuka³em trochê na YT i znalaz³em piosenki które chcia³em... I tu zaczynaj± siê kolejne schody to co mam w ¶piewniku jest dla mnie napisane w jêzyku którego kompletnie nie jestem w stanie przeczytaæ a co dopiero za¶piewaæ - z prostego powodu zwyczajnie go nie znam.
Na moje podstawowe potrzeby mam na stronce stworzony artyku³ z tekstami (na razie dos³ownie kilku) pie¶ni które chcia³bym siê nauczyæ wraz z filmikami z YT dziêki którym mo¿na zorientowaæ siê w jakiej melodii to siê ¶piewa.
Poni¿ej link do stronki:
Pie¶ni Historyczne
Je¿eli znajdziecie b³êdy piszcie, postaram siê poprawiaæ na bie¿±co.
Filmiki które zosta³y wybrane s± moim(tak tylko moim) zdaniem najlepiej wykonane na YT(oczywi¶cie mog³em co¶ pomin±æ przez moj± ignorancje muzyczn± lub wielkie zasoby YT)

Ma mo¿e kto¶ spis pie¶ni w wersji fonetycznej?
Jaki przyj±æ sposób nauki(mo¿e kto¶ ma patenty dziêki którym pójdzie to sprawniej)?

Pozdrawiam Enzo
Marek Hilgendorf
Ja mia³em w³a¶ciwie jeden sposób. Muzyka na mp3 i s³uchaæ, s³uchaæ, s³uchaæ, s³uchaæ.... I uczyæ siê tekstu na pamiêæ.... Du¿o roboty, ale mnóstwo frajdy. Odezwij siê do mnie na gg to co¶ poradzimy na brak dobrych wykonañ......
Anulka
Na bardzo "historyczny" problem natrafi³e¶ smile.gif My¶lisz, ¿e ka¿dy z populus rozumia³ choæby, co ¶piewa w odpowiedzi na Mszy ¦w.?

Tak jak wówczas, ucz siê fonetycznie ze s³uchu, a je¶li chcesz rozumieæ, co ¶piewasz - siêgnij po poetyckie t³umaczenie.
rympa³
...
Evendur
Na forum tolerowane bêd± jedynie wypowiedzi na temat
Pozdrawiam
D.

A je¶li chodzi o wykonywanie tych pie¶ni. Musisz wiedzieæ co znacz± te teksty i jak poprawnie je wypowiedzieæ. Inaczej nie ma sensu tego ¶piewaæ. Jedn± z metod jest s³uchanie tego w kó³ko. I jest to poniek±d dobra metoda- nauczysz siê wymowy i melodii i nie potrzebna jest Ci do tego znajomo¶æ nut. Ale wa¿ne jest, ¿eby¶ s³ucha³ ró¿nych wykonañ i to zespo³ów z renom±, najbardziej docenionych. Wymowa mo¿e siê znacz±co ró¿niæ, a i interpretacje mog± byæ rozbie¿ne. Nie ucz±c siê z orygina³ów, musisz znale¼æ jaki¶ z³oty ¶rodek miêdzy tym wszystkim. I dam taki ma³y tips. BEWARE! wykonañ twórców, którzy kalecz± wymowê, jak Drollsi, czy inne dziady! Skrzywdzisz siê tylko.

Ps.Jak zwykle, zachêcam do nauki muzyki w normalny sposób. Wolniejszy start, ale znaczne efekty po jakim¶ czasie i odpowiednie przygotowanie na przysz³o¶æsmile.gif
Anulka
Eno, nikt nie mówi³, ¿eby w ogóle nie przeczytaæ t³umaczenia, przystêpuj±c do ¶piewania w oryginale. Tylko, ¿e ³atwiej siê uczy na pamiêæ s³ów w zrozumia³ym jêzyku - no i wtedy przek³ad poetycki.

Tak jak mówi Evendur, beware. Zw³aszcza Amerykanów wykonuj±cych co s po ³acinie. "Gaudejtej gaudejtej... eks Merija wyrd¿ine...".
enzo
Jak widzê sprawa jest bardziej skomplikowana ni¿ mi siê pierwotnie wydawa³o...
Niestety nie mam na tyle du¿o czasu aby uczyæ siê nut.
Podchodzê do sprawy bardzo prosto - chce siê nauczyæ ¶piewaæ te piosenki nie koniecznie w profesjonalny i artystyczny sposób. Zreszt± bior±c pod uwagê moje warunki i tak by z tego nic nie by³o (w przypadkach kiedy ¶piewam jestem proszony o odej¶cie na odleg³o¶æ g³osu :D ).
Ju¿ otrzyma³em od Marka trochê materia³ów (Marku rozliczenie przelewem na Jankowicach mam nadzieje pasuje?) dziêki którym bêdê móg³ wystartowaæ.
Pozdrawiam Enzo
Marek Hilgendorf
Pasuje pasuje... Towarzystwo zna ju¿ na pamiêæ (lub z niewielk± pomoc± ¶piewnika) teksty CB 200, CB 179 i CB 196.... niektórzy znaj± refreny kilku CSM oraz A'l entrada i Ai Visit lo lop... Skup siê na Carmina Burana je¶li chodzi o opanowanie tekstu ze ¶piewnika...
D±brówka
Zwróæ siê do Ani Franczyk, swego czasu skompilowa³a dla nas zasady wymowy langue d'Oc. Co do ³aciny trzeba te¿ uwa¿aæ na wymowê w³osk±, która kiedy-niekiedy wydaje siê niektórym t± w³a¶ciw±.

Teraz krótko: (zainteresowani wiedz±, do kogo mówiê) Moderator patrzy i nied³ugo bêdzie musia³ przestaæ przymykaæ oko na niektóre akcje.
Marek Hilgendorf
Co do wymowy ³aciny ¶redniowiecznej (ja z kolei przestrzegam przed wymawianiem tekstów w ³acinie klasycznej) to najlepiej w mojej opinii sprawdza siê podrêcznik Disce Puer- korzystam z niego od 8 lat....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.