Witam,
Jaki¶ czas temu otrzyma³em od Marek Hilgendorf (Dziêki Marku !!!) ¶piewnik z pie¶niami które mo¿na ¶piewaæ na imprezach XIII wiecznych (i bêd± one jak najbardziej w klimacie).
Niestety napotka³em kilka problemów. Od razu powiem ¿e umuzykalniony nie jestem i czytaæ z nut nie potrafiê. I tu pojawia siê pierwszy problem na jak± melodie ¶piewaæ te piosenki lub w jaki sposób je ¶piewaæ. Poszuka³em trochê na YT i znalaz³em piosenki które chcia³em... I tu zaczynaj± siê kolejne schody to co mam w ¶piewniku jest dla mnie napisane w jêzyku którego kompletnie nie jestem w stanie przeczytaæ a co dopiero za¶piewaæ - z prostego powodu zwyczajnie go nie znam.
Na moje podstawowe potrzeby mam na stronce stworzony artyku³ z tekstami (na razie dos³ownie kilku) pie¶ni które chcia³bym siê nauczyæ wraz z filmikami z YT dziêki którym mo¿na zorientowaæ siê w jakiej melodii to siê ¶piewa.
Poni¿ej link do stronki:
Pie¶ni Historyczne
Je¿eli znajdziecie b³êdy piszcie, postaram siê poprawiaæ na bie¿±co.
Filmiki które zosta³y wybrane s± moim(tak tylko moim) zdaniem najlepiej wykonane na YT(oczywi¶cie mog³em co¶ pomin±æ przez moj± ignorancje muzyczn± lub wielkie zasoby YT)
Ma mo¿e kto¶ spis pie¶ni w wersji fonetycznej?
Jaki przyj±æ sposób nauki(mo¿e kto¶ ma patenty dziêki którym pójdzie to sprawniej)?
Pozdrawiam Enzo