Witam !!
Czy kto¶ móg³by udzieliæ mi informacji na temat - Lotnictwo Drugiej Wojny (nie tylko polskie, g³ównie Aljanci
). Jestem kompketnie green
w tym temacie. Mo¿e jakie¶ linki?Propozycje jaki¶ ksiêg? Interesuje siê tym od niedawna i chce powiêkszyæ zasób wiedzy.
Pozdrawiam !!
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
A co, chcesz odtwarzac lotnika?
Pewnie chce kogos przeleciec:P A trak powaznie to ja mam zwiazane pytanie, czy ktos wie gdzie i za ile mozna dostac kurtke lotnictwa brytyjskiego, ta zimowa skorzana z futerkiem, moze byc oczywiscie jakas dzisiejsza kopia bo orginal to nawet mi sie nie sni...
Poprostu mnie to interesuje.
Jnteresuj± mnie g³ównie wojska Amerykañskie, Niemieckie, Brytyjskie oraz Radzieckie
(Bombowce, szturmowe, my¶liwce).
P.S. A w³a¶nie ja ty¿ bym by³ zainteresowany t± kurteczk±.
No to tak na dobry pocz±tek:
http://www.drugawojnaswiatowa.org/
Pozdr
Chochlik - wyszla na to, ze interesuje cie 80% samolotow II WS. moze dalbys rade napisac cos jeszcze bardziej konkretnego? tylko nie pisz "samoloty Osi + aliantow"
Chochlik zerknij sobie na
modelarstwo.org.pl do dzia³u projekty grupowe, a tam do linków - sporo znajdziesz informacji o polskim lotnictwie z czasów II W¦
Czy kto¶ wie, sk±d mozna ¶ci±gn±æ tapety z samolotami z okresu II wojny ¶wiatowej?
S³uchaj Chochlik. Jesli interesuje cie ca³e praktycznie lotnictwo a nie wiesz nic, to masz sporo czytania przed sob±.
Wiêkszo¶æ pasjonatów lotnictwa nie zdaje sobie nawet sprawy z obszerno¶ci tematu. Dlatego niemozliwo¶ci± jest zapamietanie wszystkich informacji zawartych w literaturze. Proponuje ci zacz±æ poszerzaæ swoj± wiedze stopniowo, najpierw przeczytaæ podrêcznik historii z liceum
. Nie ma jednej ksi±¿ki pod tytu³em "lotnictwo drugiej wojny ¶wiatowej", bo takie opracowanie mialoby ze 2000 stron a i tak okazaloby sie malo dokladne. Mo¿e to co piszê wyda Ci siê idiotyzmem, ale zajrzyj na poni¿szy adres:
http://nsm.pl/~ppetertill/
wtedy zrozumiesz co mam na my¶li. T± strone mozna przegladaæ tygodniami albo i miesi±cami a nale¿y powiedzieæ ze na temat ka¿dego samolotu jest tam tylko krótka notatka. Dlatego stwierdzenie "powiedzcie mi co¶ o lotnictwie" wywo³uje konsternacjê.
¯yczê wytrwa³o¶ci.
³oo³
ile tego jest... A ja chcia³em tylko o Meserszmicie poczytaæ...
Pasja pod tytu³em lotnictwo dzieli siê na kilka rodzaj. a) mo¿esz sklejac modele B) mo¿esz udawaæ sie na lotnisko i ostatnie pieniadze wydawaæ na kolejne loty (oczywi¶cie je¶li ju¿ wyda³e¶ na podstawowy kurs pilota¿u) c) zamiast tego mo¿esz grac w symulatory lotu (oczekuj±c na przyp³yw fortuny) d) czytaæ. A czytania jest wiele i co przyjemne wiele jest do ogladania zdjêæ i obrazków i radzi³bym wzi±æ dziesiêc z³otcyh, odej¶æ od komputera i ruszyæ do antykwariatru albo ksiegarni. Poza tym czytaæ mozesz literature historyczn±, techniczn± albo beletrystyczn±. Wiêkszo¶æ pasjonatów po koleji lub na zmiane zajmuje siê wszystkimi z wyzej wymienionych dziedzin. (no mo¿e oprócz tego z lotniskiem, na to stac nielicznych). Ja osobi¶cie interesujê siê tematem lotnictwa ogólnie jako takiego jako¶ od 4 klasy podstawówki i nie wiem co Ci odpowiedzieæ na Twoje pytanie... wymieniæ jakie¶ samoloty, zapytac czy wiesz kiedy powsta³ silnik odrzutowy, kazaæ zagraæ w Aces Over Europe.. albo Aces Over Pacific? Na pocz±tek radzi³bym siê zorientowac jak powstaje si³a no¶na (serio) ;)
O to juz co¶... o Messerschmitt'cie mówisz? Bo wiesz to by³a firma...
Jak ju¿ chcesz sie wczuæ w pilota to sobie zagraj w Red Baron, jest to dosyæ realsitycznie wykonana gra (tak mi sie wydaje), ale mo¿na sobie w³±czyæ u³atwienia (bez cheatów)
Pozdr. Rudy
Red Baron jest spoko ale to pierwsza wojna ¦wiatowa. Je¶li ma byæ cos z drugiej to radzi³bym:
Aces Over Europe (mój pierwszy pilot nazywa³ siê Willi Butcher i tak ju¿ zosta³o ;) ), Aces Over Pacific, Chuck Yeagers Air Combat (zdecydowanie ³atwiejsza poza tym zawiera kilka ró¿nych wojen m.in Koree,Vietnam), z tych w które nie gr³±em ale dema wyglada³y fajnie to secret Weapon of The Luftwaffe i przygodówka w³a¶ciwie B-17 Flying Fortress. Kursy pilota¿u lepiej robiæ na MS Flight Simulator (ew. opensourcowy Flight Gear Flight Simulator)a z symulatorów wspó³czesnych my¶liwców najbardziej realistycznym jest (IMHO) Su-27 Flanker, uda³o mi siê zdobyæ jedno zestrzelenie a to i tak tylko dzia³kiem bo komputer nie pozowli³ mi wystrzeliæ rakiety. A ogólnie fajnie jest sobie pograæ w F-15 Strike Eagle III - Microprose Labs oraz Gunship 2000 Islands&Ice tego samego oddzia³u tej samej firmy, gdzie w pierwszym mozna graæ po sieci a w drugim dowodzi siê (po osi±gniêciu odpowiedniego stopnia) dodatkowo kilkoma ¶mig³owcami :] . A na koniec rada - staraj siê odró¿niaæ symulatory od strzelanek i o ile to mozliwe lataj w trybie realistic, wtedy bêdziesz mastah (moim zdaniem wiêksza przyjemno¶c je¶li czujesz siê na tyle na ile to mozliwe jak w samolocie) ;) A i kup sobie joystick - zupe³nie inny odbiór.
Wiele z tych gier znajdziesz na staregry.pl :]
Polish Air Force units in the World War Two:
http://www.geocities.com/skrzydla/
...ale¿ czemu nie po polsku
Có¿, mo¿e ¿eby nie tylko Polacy mieli okazjê czego¶ siê o Polsce dowiedzieæ?
Chyba wystarczy przeczytaæ wstêp do strony, ¿eby zrozumieæ, ¿e nie powinna
ona byæ tylko po polsku...
Mo¿na powiedzieæ tylko - powinno powstawaæ jak najwiêcej takich stron. W³a¶nie po angielsku.
-
Racja, racja, niech siê angole ucz±.
Ale trzeba te¿ pamiêtaæ o edukacji polskiej m³odzie¿y,
bo naprawdê jest siê czym szczyciæ.
A to strona o polskim lotnictwie my¶liwskim 39-45, po polsku:
http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/
Co do symulatorow lotow szczegulnie drugiej wojny swiatowej to polecam War Birds , to symulator online oczywiscie jest za darmo , grafika jest o niebo lepsza od red barona a wybor maszyn ( mysliwcow jak i bombowcow ) jest wrecz masakryczny , parametry lotow kazdej z maszyn odpowiednio zachowane a i modele uszkodzen tez sa calkiem dobrze zrobione (http://pft.rednet.com.pl/ polskie centrum tego symulatora , mozna ludziom spokojnie zadawac pytania a odpowiedzi napewno sie dostanie ,
http://www.wbfree.net to jest stronka freehosta , sa tam wszystkie potrzebne pliki i sporo informacji) . W takiej grze mozna sie na wlasnej skorze przekonac ze naprzyklad FW-190 od A-4 do F-8 zupelnie nie nadawaly sie do walki kolowej (dog fighting) tylko do walki z wykorzystaniem mocy silnika (energy fighting) i najlepsza dla niego tatyka walki do boom'n'zoom (czyli atak z przewagi wysokosci i szybka ucieczka) , albo jak uciazliwe byly przeciazenia ujemne dla pierwszych spitfire . Lata tam gro polakow i jest wiele polskich dywizjonow , zazwyczaj sa mysliwskie ale sa tez i skrzydla bombowe. Dla fanatykow lotnictwa z tego okresu jest naprawde bardzo ciekawym tytulem.
Witam...
B³±dz±c po ciemnych zau³kach interna.. ekhm, internetu, natkn±³em siê na dosyæ ciekaw± stronkê
... Nie wiem jak szanowni forumowicze, ale ja ju¿ zaczynam odk³adaæ pieni±¿ki na ten jak¿e szczytny cel
.
"Question of Honor"
Na stronie jest równie¿ link do polskiego wydania.
A moze by tak m³odszemu koledze poleciæ co¶ do czytania, a nie tylko te komputery i komputery
Zapoznaj siê z ksi±¿kami Janusza Meissnera. To przedszkole.
Pozdrawiam
CYTAT
Zapoznaj siê z ksi±¿kami Janusza Meissnera. To przedszkole.
Stanowczo siê nie zgodzê. Dla mnie podstawa to "Dywizjon 303" Fiedlera i "Powietrze pe³ne ¶miechu" Arcta.
pzdr
Mateo
Przeczytaj sobie sprawe honoru. Zjefajna ksi±¿ka, a jak chcesz to moge ci wymieniæ czo³owe my¶liwce pañstw osi i Alintów:
Niemcy
1939-1942
Messerschmitt Bf- 109
Messerschmitt Bf -110
Heinkel He 111
Dornier Do17
Junkers JU 87 stuka
Jnkers Ju- 88
1942-1945
FockeWulf F-190
Messerschmitt - ME 262
To s± podstawowe niemieckie maszyny by³o ich wiêcej ale musia³bym pisaæ i pisaæ, by³ tez wiele odmian tych samych samolotów np. Bf-109E4/7, BF-109F2, BF-109G4, to samo z innymi maszynami.
A czy przypadkiem Shwalbe nie wszed³ dopiero w 44 do linii?
Tak mam przecie¿ napisane my¶liwce od 1942 do 1945. Chcia¿ prace zaczêto w 1938 a pierwsze prubne loty mia³y miejsce w 1942, ale w³adze niemieckie w tym Hitler nie by³y zainteresowane "Jakó³k±". A kiedy wreszcie siê ni± zaiteresowa³y to chciano zrobiæ z niego samolot nadaj±cy siê do zadañ szturmowych a to taksamo jak samochód rajdowy przerobiæ na pancerny
. I w koñcu nasz Me-262 wszed³ do lini w 44 ³±cznie wykonano ok. 1400 sztuk o ile mnie pamiêæ nie myli, a 100 u¿yto w zadaniach bojowych.
Muszê uwa¿niej czytaæ posty.
Pierwszy lot (jeszcze z silnikami Junkers Jumo ¶mig³owe!) odby³ siê 18 IV 1941. Silniki odrzutowe przysz³y ze Spandau w po³owie listopada 1941. Niestety silniki BMW 003 by³y zbyt delikatne, i samolot rozbija siê w pierwszym locie. Potem przychodz± silniki Junkers Jumo 004, i Jaskó³ka wreszcie zaczyna lataæ(18 lipca 1942)
Wydaje mi siê, ¿e o pó¼nym u¿yciu Me-262 bardziej zadecydowa³o zniszczenie 17 sierpnia 1943 r. fabryki w Regensburgu przez U.S 8th Air Force .Przeniesiono wtedy produkcjê do Oberammergau. W koñcu do Luftwaffe trafi³y 1433 maszyny.
Dane pochodz± z pisemka „Samoloty” nr.2. Niestety nie podano, kto to pope³ni³, wiêc nie wiem, ile jest przek³amañ. W ca³ym artykule brakuje wielu danych o np. ilo¶ci ofiar tej bestii. Jest to chyba jeden z naj³adniejszych samolotów, jakie widzia³em.
Je¶li chodzi o gry, to radzê zagraæ w "World War II Fighters" i "MS Combat Flight Simulator".
Witam. Je¶li chodzi o ksi±¿ki, to polecam: "Dywizjon 303", "Czarne kr¿y¿e nad Polsk±" autorstwa, samego jak¿e znanego polskiego asa lotnictwa, wspania³ego pilota i cz³owieka, ale niestety ju¿ ¶wiêtej pamiêci Stanis³awa Skalskiego, "Powietrze pe³ne ¶miechu" i "Niebo w ogniu" Bohdana Arcta, "Dywizjon X - Asy Aliantów nad Niemcami" wydawnictwa Bellona oraz "P³on±ce Niebo" z Serii ze ¶migie³kiem oraz ksi±¿ki Janusza Meissnera, takie jak "Szko³a Orl±t", "L jak Lucy" czy "¯±d³o Genowefy". Posiadam tak¿e wspania³e dzie³o jakim zdecydowanie jest "Sprawa Honoru". Zacz±³em j± czytaæ, jest na prawdê wspania³a i ciekawa, jednak¿e jeszcze nie skoñczy³em czytaæ. Je¶li chodzi o symulatory lotu na PC-ty, najlepszym jest IL-2 Sturmovik. Nic tego symulatora nie pobije. Wiem, ¿e wielu na pewno siê sprzeciwi i uzna mnie za g³upka, ale ja oraz jeszcze wielu zagorza³ych mi³o¶ników lotnictwa, którzy z symulatorami, tak jak i ja, s± od zapomnianego ju¿ tytu³u "Wings of Glory" czy "Air Warrior", ale to dawne dzieje.
Aha. Je¶li chodzi o film, to gor±co polecam Czesko-Brytyjskie dzie³o pod tytu³em "Dark Blue World", a polska wersja brzmi "Ciemnoniebieski ¦wiat". Jest to film przedstawiaj±cy historiê czechos³owackich pilotów, którzy po zajêciu ich ojczyzny przez wojska niemieckie, zostali skierowani do walki w Royal Air Force nad Wielk± Brytani± i Francj±. Film zosta³ nakrêcony nie dawno i jeszcze w zesz³ym roku mo¿na by³o go kupiæ w sklepach zarówno na VCD jak i DVD. Radzê siê rozejrzeæ, za tym tytu³em. Pozdrawiam
Tak trochê offtopujemy...Bo temat raczej do Filmu.
Co do "Tmavomodry svet" to wynika z niego, ¿e Bitwê o Angliê to tak jakby Czesi wygrali...
Swoj± drog± - jaka szkoda ¿e nikt z Polaków ( choæby i w kooprodukcji ) nie zrealizowa³ ¿adnego filmu o polskich dokonaniach w II W.¦.A mamy wszak niema³o powodów do chwa³y.
Taki "Dywizjon 303" lub "L-jak Lucy" by³yby ¶wietn± kanw± do scenariusza...
Rabiego! Masz ca³kowit± racjê. Taki "Dywizjon 303" przedstawiony przez dobrego re¿ysera, by³ by ¶wiêtnym filmem, obowi±zkowym dla ka¿dego mi³o¶nika II Wojny ¦wiatowej i lotnictwa. Có¿. Miejmy nadziejê, ¿e kiedy¶ taki film powstanie. A co do "Tmavomodry Svet", bo w³a¶ciwie taki jest jego tytu³, to wra¿enie, ¿e bitwê o Angliê wygrali Czechos³owacy, zawdziêcza siê, tylko temu, ¿e praktycznie jedyni Anglicy w filmie, to dowódcy jednostki. A jedynymi samolotami alianckimi, jakie mo¿na tam zobaczyæ oprócz czechos³owackich Hawker Hurricane'ów
, to uratowany przez nich B-25 Mitchell i kilka B-17
. No, ale ogó³em film jest sueper. A tak na marginesie. W ten pi±tek, to jest 13.01.2006, na TVP 1 jest film pod tytu³em "¦licznotka z Memphis", film znany zapewne nie tylko mi³o¶nikom II W¦ i lotnictwa, o s³awnej i poczciwej Lataj±cej Fortecy o imieniu "Memphis Belle". Rabiego! T± informacjê zamie¶ci³em raczej dla innych zainteresowanych Frehowiczów, bo Ty ¦licznotkê ogl±da³e¶ pewnie wiele razy. Ja do tej pory mo¿e ze cztery
. No có¿, m³odszy jestem. Pozdrawiam wszystkich!
CYTAT(Szymon Chochlik)
Jnteresuj± mnie g³ównie wojska Amerykañskie, Niemieckie, Brytyjskie oraz Radzieckie
(Bombowce, szturmowe, my¶liwce).
Istnieje ot
taka rosyjska stronka.
Je¿eli chodzi o
rozwój lotnictwa CCCP w II W¦, to polecam
ten dokument filmowy (201MB).
Narracja w jêzyku rosyjskim, ale wydaje mi siê, ¿e wiele osób na tym forum spokojnie sobie z tym
problemem radzi
, a tak w ogóle to b. przyjemnie siê to ogl±da - kroniki u³o¿one chronologicznie.
Witam
CYTAT
I w koñcu nasz Me-262 wszed³ do lini w 44 ³±cznie wykonano ok. 1400 sztuk o ile mnie pamiêæ nie myli, a 100 u¿yto w zadaniach bojowych.
Czemu tylko 100 u¿ywano w zadaniach bojowych, co¶ mi siê to nieprawdziwe wydajê. Z tego co wiem, to raczej wszystkie dostêpne Schwalbe(o ile byli piloci i paliwo) bra³y udzia³ w dzia³aniach bojowych.
CYTAT
takiej grze mozna sie na wlasnej skorze przekonac ze naprzyklad FW-190 od A-4 do F-8 zupelnie nie nadawaly sie do walki kolowej (dog fighting) tylko do walki z wykorzystaniem mocy silnika (energy fighting)
Takie ma³e sprostowanie odno¶nie Energy Fight. "Tylko do walki z wykorzystaniem mocy silnika(energy fight)" - to tak jakby w czasie dogfight nie u¿ywano silników. Walka "energy fight" w ogromnym uproszczeniu polega³a na ataku z du¿ej wysoko¶ci (w sensie, ¿e jeste¶my wy¿ej od przeciwnika), nurkowaniu na wroga, ostrzale, a nastêpnie na ucieczce do góry i zajêciu "odpowiedniego" miejsca do ponownego ataku (znów z przewag± wysoko¶ci)
Zgodzê siê natomiast, ¿e Fw 190 nie by³ jako¶ wybitnie zwrotnym samolotem.
Pozdrawiam
Dobra, co do literatury, to oczywi¶cie polecam to, co reszta frehowiczów oraz "My¶liwce w II wojnie ¶wiatowej" Davida Donalda. Jest tu mnóstwo informacji o takich samolotach, jak: Bf 109, P - 47 Thunderbolt, Hurricane, Spitfire, Henschel Hs 129, Nakajima Ki - 84 oraz Ki - 46, Typhoon, Dewoitine, Macchi, Beaufighter, A6M Zero, Focke - Wulf Fw 190, Jakowlew, Polikarpow, Mustang oraz Messerschmitt Bf 110 (wymieni³em chyba wszystkie samoloty z ksi±¿ki
). Z wydawnictwa AMBER polecam równie¿ ksi±¿kê "Bombowce w II wojnie ¶wiatowej" (ale tej niestety nie mam
). Bardzo interesuj±ce ksi±¿ki s± równie¿ z serii "¯ó³tego Tygrysa". Radzê tak¿e przeczytaæ "Lataj±ce Tygrysy" Witolda Urbanowicza.
Proszê bardzo, oto link do ¶wietnej strony o lotnictwie II-go wojennym:
http://air2ww.webd.pl/menu.htm
Wystarczy wpisaæ w googlach: lotnictwo II wojny ¶wiatowej
A je¶li chodzi o symulatory, to polecam I³ 2 Szturmovik
Pozdrawiam: DOMINIK!
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.