Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Wyrob luku
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Ropin Chót
Witam. Przede wszystkim chcialbym sie tu pokazac jestem nowu i tak dalej i jestem z tych co im po 50 razy trzeba cos wyjasnic..
No wiêc tak.. serwis arcus-lucznictwo.pl mam w malym palcu mzna powiedziec xD czytalem wszystkie tematy tam sie znajdujace o temacie wyrabiania lukow, strzal itd..tutaj przeszukalem jakies 80% forum o temacie lucznictwa. Mimo tego iz wiem juz (z poradnikow i malego doswiadczenia bo bawilem sie w te klocki troche) wiem jak spazadzic taki sobie luczek (zasieg tlyko 50 m okolo). Niewiem jak zrobic taki pozadny solidny i mocny , taki ktory bylby w stanie strzelic na odleglosc 150m (+-)..Gdy¿ nie wiem o co chodzi z braniem materialu na luk z pnia drzewa (bo nie weim czy to jakos ze srodka czy bezbosrednie zestruganie duzego kloca z boku pnia drzewa), dowiedzalem sie, no i doszlem do wniosku, ze latwiej jest zrobic luk z deski (jbc tutaj -poradnik,uzylbym do tego zwyklej wyzynarki(do wyciecia ksztaltu z deski), a potem bym nozem profilowal (mam ta deske do profilowania to sie udalo mi zrobic xD), problem w tym, ze nie wiem z kad wiazowa deske wziac, chociaz mam pod domem duzo desek(niedawno remontowalem dach) i sa one chyba z drzewa swierkowego (dlugie prostokaty wprost idealne do wwyciecia luku rozmiarem i powierzchnia), jednak niewiem czy ze swierku bedzie dobrze (oczywiscie wybralbymm deske bez sekow i o rownych slojach).. Uf ale sie rozpisalem oczekuje jakich kolwiek wskazowek-odpowiedzi co do tych desek jeszce raz witam i dziekuje xD
Ropin Chót
o mamciu ciê¿ko odpisaæ co wy¶wietlaj± ;P robiê z tej deski prawdopodobnie ze ¶wierku nie wiem co wyjdzie ale robiê tak jak by³o opisane w poradniku (link w poprz wiadomo¶ci by³ "poradnik" narazie 1 ramie dopiero koñczê najwy¿ej na darmo to zrobiê xD
Donki
http://www.arcus-lucznictwo.pl/index.php?id=20
Tu masz gatunki drzew, które siê nadaja na zrobienie z nich ³uku. ¦wierk nie bardzo siê do nich zalicza.
Ropin Chót
boze chyba wiem pisalem o tym ze przeczytalem cale forum arcusa a to ze zrobilem z dobranej dobrej deski nic nie znaczy??? tak to bylo drewno ze swierku jednak wytrzymalo max naciagniecie 16 cali z obciazeniem ok 20 kg wiec to nie jest zle podczas profilowania (po 2 dniach zauwazylem lekka roznice) dopilowalem lekko naciagniecie do 14 cali - nic. 15 weszla 16 zaczela pekac lekko juz uznalem ze papa luk i trah zlamal sie wywalilem do piwnicy xD dzis jade do lasu pewnie jak deszcz padac nie bedzie i znajde dobry material byc moze leszczyna tego u mnie pelno..
Vislav
CYTAT(Ropin Chót @ 13:30 16.05.2010) *
Witam. Przede wszystkim chcialbym sie tu pokazac jestem nowu i tak dalej i jestem z tych co im po 50 razy trzeba cos wyjasnic..
No wiêc tak.. serwis arcus-lucznictwo.pl mam w malym palcu mzna powiedziec xD czytalem wszystkie tematy tam sie znajdujace o temacie wyrabiania lukow, strzal itd..tutaj przeszukalem jakies 80% forum o temacie lucznictwa. Mimo tego iz wiem juz (z poradnikow i malego doswiadczenia bo bawilem sie w te klocki troche) wiem jak spazadzic taki sobie luczek (zasieg tlyko 50 m okolo). Niewiem jak zrobic taki pozadny solidny i mocny , taki ktory bylby w stanie strzelic na odleglosc 150m (+-)..Gdy¿ nie wiem o co chodzi z braniem materialu na luk z pnia drzewa (bo nie weim czy to jakos ze srodka czy bezbosrednie zestruganie duzego kloca z boku pnia drzewa), dowiedzalem sie, no i doszlem do wniosku, ze latwiej jest zrobic luk z deski (jbc tutaj -poradnik,uzylbym do tego zwyklej wyzynarki(do wyciecia ksztaltu z deski), a potem bym nozem profilowal (mam ta deske do profilowania to sie udalo mi zrobic xD), problem w tym, ze nie wiem z kad wiazowa deske wziac, chociaz mam pod domem duzo desek(niedawno remontowalem dach) i sa one chyba z drzewa swierkowego (dlugie prostokaty wprost idealne do wwyciecia luku rozmiarem i powierzchnia), jednak niewiem czy ze swierku bedzie dobrze (oczywiscie wybralbymm deske bez sekow i o rownych slojach).. Uf ale sie rozpisalem oczekuje jakich kolwiek wskazowek-odpowiedzi co do tych desek jeszce raz witam i dziekuje xD

Proponujê ca³± tê dyskusjê kontynuowaæ tutaj http://www.forum.arcus-lucznictwo.pl/

temat zamykam

pozdr.Vslv
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.