Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: u³ani we wrze¶niu...
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie w XX wieku
Tomaszek
a kuku!!

teraz z kolei podr±¿y³bym temat wygranych potyczek przez polsk± kawaleriê w 39. roku... ma ktos jakie¶ info (wszystko jedno czy w ataku pieszym, czy konnym) - interesuj± mnie zw³aszcza walki z Waffen SS...

jakby kto¶ co¶ wiedzia³, to proszê siê poudzielaæ...
papa
T.
Bryan (Mettivs Naevivs Corax)
pamietam, ze sie wdartli na 17 km w glab Prus Wschodnich, tylko nie pamietam gdzie dokladnie i kto...

I NIE SZARZOWALI NA CZOLGI!!!
Mieli na nie lepsze, ciezsze sprzety, niz szable i konie! :D
Tomaszek
tia... Ur by³ w standardzie jeden na szwadron... cyzli w sumie cholera ca³kiem spoko - 3 na "kompaniê" (nie wiem jak jest kompania po 'kawaleryjskiemu' dunno.gif )

szar¿owali na konie to ruscy w 1941... ale to nie tutaj... :D
papa
Maciek Artylerzysta
Je¶li chodzi o wygrane potyczki to chyba szar¿a pod Krojantami i starcie pod Mokr± (artyleria konna powstrzyma³a natarcie czo³gów). A wypad do Prus Wschodnich to uskuteczni³y miêdzy innymi 3 Pu³k Szwolezerów Mazowieckich i 10 Pu³k U³anów Litewskich. Tomaszku W-SS to chyba trochê pó¼niej powsta³o z tego co pamiêtam... A w wojnie 1939 walczy³y pu³ki dyspozycyjne SS (chyba pod Piotrkowem, ale nie jestem pewien). Oj, oj, rozkrêcam siê... Pozdrawiam
Valdez
No wlasnie, Waffen - SS to troche pozniej, SS powstalo nie tak dlugo przed wojna,a ich oddzialy bojowe weszly do uzytku chyba po 40tym ale glowy nie dam, a dpo mojego maniaka mi odcielo dostep...
M¶cis³aw
Powitaæ

smile.gif We wrze¶niu 39 walczy³ pu³k piechoty zmechanizowanej z³ozony z cz³onków NSDAP. Nosi³ on zazwê SS-Leibstandarte "Adolf Hitler". Pu³k wchodzi³ w sk³ad 8 A.
Pu³k SS Standarte 1 "Deutschland" , pu³k artylerii SS, kompania rozpoznawcza SS wchodzi³y w sk³ad 3A.
Walczy³y tak¿e Standarte 2 "Germania", Standarte 3 "'Der Fuhrer"...ale niepamietam gdzie.......Dopiero potem na ich bazie potworzono 1,2,5 DP SS.

Hej
Marcvs Rebivs Cacaivs Asellio
Pewnie o tym co robi³y dokladnie oddzia³y SS podczas wojny, do konca bedzie trudno sie dowiedziec, natomiast o tym co robily jednostki wermachtu, mozna poczytac dosc dokladnie..

W kazdym razie podaje kontrolnie linka do strony World WarII day by day , znajdziecie tu bogata kolekcje takze niemieckich uniformow, odznaczen itp .. i to co mnie szczegolnie rajcuje to zdjecia. Szczegolnie te z Polski.

Watcher
Tomaszek
CYTAT(Maciek Artylerzysta)
Tomaszku W-SS to chyba trochê pó¼niej powsta³o z tego co pamiêtam... A w wojnie 1939 walczy³y pu³ki dyspozycyjne SS (chyba pod Piotrkowem, ale nie jestem pewien). Oj, oj, rozkrêcam siê... Pozdrawiam

tia fakt - skróty my¶lowe bol±... walki z oddzia³ami SS (jakimikolwiek i jakiekolwiek - wygrane oczyw. smile.gif ) bêd± dla mnie spoko... pamiêtam, ¿e jakie¶ 1.5 roku temu by³ o tym artyku³ w bodaj "Rzeczypospolitej" ale niejestem pewien ani gazety, ani czasu poj. siê artyku³u... face4.gif stad te¿ pytanie na forum...

aaaa- nie mam rozs±dnego opracowania, ale zdaje siê Hubalczycy co¶ tam pogonili... ale to - jak zwykle - tylko pog³oski zas³yszane na Gestapo mad.gif devil.gif ...
papa
T.
Bartko z £om¿yñca
Z pamiêtnika gen. Guderiana:
'Tak na przyk³ad 2 Zmotoryzowana Dywizja Piechoty zameldowa³a po pó³nocy, ¿e naciskana przez polsk± kawaleriê, zmuszona jest cofn±æ siê. W pierwszej chwili po prostu oniemia³em, potem jednak wzi±³em siê w gar¶æ i zapyta³em dowódcê dywizji, czy s³ysza³ kiedykolwiek o tym, aby pomorscy grenadierzy uciekali przed nieprzyjacielsk± kawaleri±. Odpowiedzia³ przecz±co i zapewni³ mnie, ¿e utrzyma swe pozycje."

To z pierwszego dnia. Gdzie¶ w okolicach Tucholi i Wielkiej Klonii.
Maciek zwany Maækiem
Ja tak troszê zboczê szczerba.gif z tematu. By³ kiedy¶ taki fajny program - 1000 lat kawalerii polskiej, czy co¶ w tym gu¶cie i oni tam wspominali o ostatniej szar¿y kawalerii polskiej, jak w (chyba) 1942 rozgromili Niemców. Zna kto¶ mo¿e wiêcej szczegó³ów, albo wie czy to aby napewno by³o w 1942?
Maciek Artylerzysta
Gwoli sprostowania, to ostatnia szar¿a polskiej kawalerii mia³a miejsce na pocz±tku 1945 roku, podczas walk o prze³amanie Wa³u Pomorskiego. To by³o co¶ miêdzy styczniem a marcem, a by³y to odzia³y Samodzielnej Brygady Kawalerii. Pozdrawiam...
Maciek zwany Maækiem
Dziêki, ja siê na wojnie znam ¶rednio (czyt. prawie wcale bigsmile2.gif ) ale zainteresowa³ mnie ten motyw smile.gif
Tomaszek
CYTAT(Maciek Artylerzysta)
Gwoli sprostowania, to ostatnia szar¿a polskiej kawalerii mia³a miejsce na pocz±tku 1945 roku, podczas walk o prze³amanie Wa³u Pomorskiego. To by³o co¶ miêdzy styczniem a marcem, a by³y to odzia³y Samodzielnej Brygady Kawalerii. Pozdrawiam...

hehehe - kurna znalaz³em... ostatnie walki z udzia³em kawalerii - luty 1945 - obrona Budapesztu i rozbicie 8 Dywizji Kawalerii SS "Florian Geyer" mad.gif

tak z ciekawo¶ci ;)

(G.Williamson "SS - Gwardia Adolfa Hitlera", Espadon, 1994)
papa
Lazarus [D]
Salve

hmm, pewnie juz to czytaliscie, ale tekst wart jest wspomnienia

http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~whatfor/zbrodnie_wh_ss.htm - "Kampania wrze¶niowa w relacji niemieckiego strzelca..."
Tomaszek
eee - nie zna³em - niez³e niez³e... proponujê zbieraæ takie micha³ki w ramach haczyków na "dobry Wehrmacht"... ku¼wa pieprzone sukinsyny... noo - piêknie piêknie... ja za to dam inny wa³ - z podanej wcze¶niej ksi±¿ki o SS - autorstwa Anglika - fajna bo po prostu obojêtna - kole¶ sie nie wkrêca, tylko daje fakty... oto jeden z nich:

"... Nastêpnie jednostka (15. kompania pu³ku SS "Germania" dzia³aj±ca w sk³adzie 4 Dywizji Lekkiej) w walkach stoczonych 16 wrze¶nia 1939 roku z oddzia³ami Polskimi p³ka Prugara-Ketlinga respekt.gif i p³ka Popiela uleg³a im, trac±c ca³y cie¿ki sprzêt (szkoda ¿e nie napisa³, ¿e trakcie planowanego odwrotu - hehe... mad.gif ). O powodzeniu Polskich wojsk zadecydowa³ nocny atak." mad.gif

to ci dopiero wypasik... jak zostawili ca³y sprzêt, to musieli ³adnie podupsku dostaæ... podobno by³y to jednostki onajwy¿szym morale w armii niemieckiej (nie mówie o umiej. wojskowych tylko o morale) - p³k. Ketling rz±dzi...

strza³ka
£o¶
Polecam wspomnienia Gen. Prugar-Ketlinga "Aby dochowaæ wierno¶ci". W piêkny a jednocze¶nie daleki od propagandy sposób opisuje rozgromienie SS-VT Germania.

Szczególnie ciekawe s± wnioski z b³êdów kampanii zamieszczone na koñcu ksi±¿ki.

Swego czasu mia³em zamiar odtwarzaæ 49 Huculski Pu³k Strzelców ale pomys³ zarzuci³em i jestem... w Sekcji Niemieckiej Polskiego Wrze¶nia.

Pozdrawiam
£o¶
Tomaszek
Pozwolê sobie odkurzyæ temat w celu walniêcia linka który by³ dlamnie tak miodny ¿e hej... mam nadziejê ¿e i Wam siê spodoba, bo mo0je morale a propos szar¿ w 1939 zdecydownaie siê podnios³o...

http://www.kawaleria2rp.horsesport.pl/ramki.htm

(po lewej stronie mamy tabelkê i tam wybieramy "Szar¿e we wrze¶niu 1939")... a potem czytamy o szar¿y pod Krasnobrodem, Husynnem i ponosi nas duma smile.gif smile.gif smile.gif

strza³ka
Kamil Mieloszyk
Gdyby wrzesieñ 39 nie by³ tak s³oneczny ciep³y... oj nie tak wygl±da³by ten wrzesieñ nie tak. Odwagi i chêci walki nigdy nie brakowa³o polskiemu ¿o³nierzowi.
Tomaszek
tia... tylko rzeki pieprzone wysch³y niech je szlag... angsad.gif
Bartek z Chojnika
Zamieszczona przez którego¶ z poprzedników wypowied¼ Guderiana, dotyczy³a dok³adnie szar¿y pod Krojantami (rejon Chojnic, Tucholi). Atak faktycznie zaskoczy³ Niemców, niestety kawalerzy¶ci ponie¶li znaczne straty. Zainteresowanym podpowiadam, ¿e co roku w pierwszy weekend wrze¶nia odbywa siê rekonstrukcja bitwy pod Krojantami.

Pozdrawiam
Arsen Zwenyhora
Ostatnią szarżę na kawalerię niemiecką przeprowadził 1 szwadron 25 Płk. Uł. Wlkp. pod dowództwem por. Tadeusza Gerleckiego, który niestety poległ tak jak większość ułanów tego szwadronu. W tej szarży brał również udział pchor. Józef Świda, który później jako "Lech" walczył w odziale mjr. "Hubala"
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.