Natkn±³em siê w temacie o rogach na informacjê, ¿e mo¿na wykonaæ (graj±cy) róg z ga³êzi.
Z jakiego drewna, i przede wszystkim, JAK taki róg wykonaæ?
Poszukaj pod has³ami: trombita, ligawka, lub (w jêzyku angielskim) alphorn.
The making of an alphorn
Dziêki, sporo siê dowiedzia³em, ale pozostaje g³ówne pytanie; Jak to zrobiæ?
Móg³bym u¿yæ wierzby? Nied³ugo ¶cinamy do¶æ spore drzewko, a jej ga³êzie maj± fajny, wygiêty kszta³t.
CYTAT
A true alphorn is made of wood; whether birch, cherry, spruce, fir, lime, or poplar and secured with bark, such as birch bark, cane, gut, or root material.
Reszta tutaj
http://www.wisegeek.com/what-is-an-alp-horn.htmbirch-brzoza
cherry-wi¶nia
spruce-¶wierk
fir-jod³a
lime-lipa
poplar-topola
Niestety, ale nie wystarczaj±co znam angielski, mog³aby¶ mi skrócie napisaæ, o co tam chodzi?
S³owo Alphorn oznacza 1)Alpenhorn, czyli ludowy instrument z Alp 2)Grupê instrumentów zwanych ludowymi tr±bami. Instrumenty dzia³aj±ce na tej zasadzie istnia³y od czasów antycznych. Przyk³ady: Shofar, didjeridu (digelrido). Podone instrumenty pochodz± z Szwecji, Rosji, Rumunii, Niemiec i Wêgier. ( no i zdaje siê, ¿e nasze tr±bity to ta sama bajka)
Alphorn jest zrobiony z drewna i zabezpieczony kor±, jelitem lub trzcin±. Mog± byæ zdobione.
S± dwa rodzaje ustników: wyciête z tego samego kawa³ka drewna co reszta alphorna albo osobno i zamontowane na koñcu.
Wymiary: 1.2-3.7m. Koniec mo¿na oprzeæ na podpórce (albo na rêce piêknej góralki).
Gra siê podobnie jak na instrumentach dêtych blaszanych. Mo¿na osi±gn±æ skalê do 4 oktaw.
Dalsze poszukiwania u³atwi± teledyski Golec Uorkiestry, która lubuje siê w ¿ywieckich tr±bitach, np tutaj
http://www.youtube.com/watch?v=kebanxFZRyo...feature=relatedJe¶li jednak mogê co¶ wtr±ciæ, to nie nazwa³abym trzymetrowego monstrum "rogiem z ga³êzi..."
Ciê¿ko stwierdziæ, jakie wymiary ma odnaleziony w innym temacie nie-rogowy róg sygna³owy, ale wygl±da raczej na podrêczny pager. Je¶li to w³a¶nie on zainspirowa³ Ciê do poszukiwañ, to alphorn mo¿e siê okazaæ fa³szywym tropem.
Nie zamierzam robiæ czego¶ d³u¿szego ni¿ 1m, a najchêtniej pó³ metra.
Dziêkujê ci za pomoc, ale mam jeszcze jedno pytanie: czy wierzba siê nadaje?
I jak to zrobiæ? W tamtym temacie pisa³o,¿eby rozszczepiæ ga³±¼ i wystrugaæ od ¶rodka, po czym skleiæ.
Spróbowaæ mo¿esz, najwy¿ej zepsujesz kawa³ek wierzby. W przypadku instrumentów dêtych barwa d¼wiêku zale¿y od rodzaju drewna, mo¿e siê wiêc zdarzyæ, ¿e wynikiem bêdzie co¶ potwornego. Z trzeciej strony skoro masz dostêp do darmowego drewna lepiej popróbowaæ na takim materiale, bo na pewno nie od razu dojdziesz co i jak. Kiedy uda Ci siê stworzyæ co¶, co bêdzie w ogóle wydawa³o d¼wiêk, zakrêcisz siê za odpowiednim materia³em.
Dla pocieszenia dodam, ¿e mój kumpel zrobi³ kiedy¶ sza³amajê z trzciny. Brzmia³a jak inwazja komarów, ale brzmia³a.
Jutro biorê siê do roboty, dziêkujê raz jeszcze, jak skoñczê, to wklejê zdjêcie, no i mo¿e jaki¶ filmik.
Zwróæ jeszcze uwagê na kszta³t tych instrumentów. Nie-rogowy róg jest ca³y zakrzywiony natomiast trombita ma wygiêt± tylko czarê g³osow±, wiêc nawet je¶li te instrumenty dzia³aj± na podobnej zasadzie to s± to dwie ró¿ne bajki.
http://www.huntingwhips.co.uk/ ciekawostka: go¶æ robi rogi sygna³owe z orzecha. Mo¿esz napisaæ, je¶li to zapaleniec to mo¿e odpowie.
Orzeszek na podwórku te¿ ro¶nie, chyba móg³bym chlasn±æ jak±¶ ga³±¼, ale spróbuje z wierzb±, bo i tak bêdzie wyciêta. O kszta³tach te¿ my¶la³em, ale zdaje mi siê, ¿e jak proste gra, to i krzywe zagra.
Graæ zagra, ale chodzi o historyczno¶æ. Proste drewniane graj±ce co¶ to zupe³nie co¶ innego ni¿ krzywe rogowe graj±ce co¶.
¦ci±³em ga³±¼, okorowa³em, rozci±³em i teraz pojawia siê pytanie- Jak± grubo¶æ ¶cianek zostawiæ?
Teraz to przede wszystkim wysusz w cieniu i pomalutku. Konfucjusz mówi: Kto wycina cokolwiek z mokrego drewna b³±dzi s±dz±c, i¿ za jaki¶ czas bêdzie mia³ drewno w tym kszta³cie, który wyci±³. Zreszt± nie wiem jak z tym rozciêciem, wszystkie techniki jakie znam mówi± o dr±¿eniu i toczeniu.
Dopiero teraz piszê bo zapomnia³em ju¿ o tym.
Ogólnie, nic z tego nie wysz³o.
Wyci±³em 3 ga³êzie, pierwsza siê ¼le rozszczepi³a, druga pêk³a przy suszeniu, a z trzeciej niby co¶ zrobi³, ale nie wydawa³o ¿adnego g³osu, wiêc siê wkurzy³em i ci±³em toporkiem.
Nigdy nie czyta³am techniczny porad jak skonstruowaæ trombitê, ale to przypadkiem nie powinno byæ z pnia?
Nie mam pojêcia, ale i tak nie zamierzam ju¿ z tym kombinowaæ, za du¿o roboty.
A i tak niehistoryczne (chyba).
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.