Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: deska czy gruba ga³±¼
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Gerardo
witam, jezeli jest poradnik w ktorym pisze ze longbow z deski ma takie wymiary

to jak mam galaz o srednicy 4cm z klonu, to ja doprowadzac do takich samych wymiarów( tylko luk bedzie zaokraglony) cz je zmiejszyc czy powiekszyc zeby moc byla tak sama duza w luku o wymiarach powyzej
Viator
Nie istnieje a¿ taki mistrz, ¿eby umia³ Ci powiedzieæ na podstawie rysunku jaki uzyskasz naci±g gotowego ³uku...

Najwa¿niejszego w ogóle nie bierzesz pod uwagê: jaki jest kszta³t przekroju tego ³uku?

Jak masz zamiar uzyskaæ z ko³a o ¶rednicy 4 cm przekrój 3x3,5 cm a tym bardziej go POWIÊKSZYÆ ?

Sk±d wzi±³e¶ pro¶ciutk± ga³±¼ klonow± o ¶rednicy tylko 4 cm a d³ugo¶ci a¿ prawie 2 m bez ¿adnych odga³êzieñ ( = sêków) ?
Gerardo
mloda jest, i jest prosta i bez sekow
Gerardo
nie chce powiekszac, tak mi sie napisalo xD
arcimir
Witam,
strugaj spokojnie, patrz na nastêpn± ga³±¼, za pierwszym razem nie szykuj siê, ¿e wyjdzie Ci barrrdzo dobry £UK... Mi jako-taki ga³±ziak wyszed³ za trzecim razem. A jak ze strza³ami? Pozdrowienia
Gerardo
tez mnie siekawi jak te sztraly zrobic, mam troce promienie robionych wlsanorecznie i zaraz ide nad palnikem prostowac, a, i jeszcze takie pytanie, czy jak je wyprostuje nad ogniem to je gdzies wieszac czy nie?
Viator
Gerardo,
- wybierasz funkcjê Szukaj,
- zaznaczasz dzia³ £ucznictwo,
- wpisujesz s³owo kluczowe "przechowywanie" albo "przechowywaæ",
- zaznaczasz czy chcesz w wyniku listê tematów czy listê postów,
- zatwierdzasz.

Wyskakuje Ci kilka tematów, a miêdzy nimi temat pod tytu³em Konserwacja i przechowywanie ³uku i strza³, tylko dwie strony do przeczytania, nie da siê odpowiedzi przeoczyæ. Przynajmniej w dwóch miejscach masz tam odpowied¼ na swoje pytanie (najobszerniejsz± w po¶cie Vislava na stronie 2). A jesli Ciê tamta odpowied¼ nie satysfakcjonuje, to pytanie o doprecyzowanie zadajesz w tamtym, znalezionym temacie, który do tego s³u¿y, a nie tu.

Proszê na drugi raz ZAWSZE u¿yæ funkcji Szukaj zanim o cokolwiek zapytasz.

Mod. Andrzej / Viator
Mateusz 1 Junior
CYTAT
tez mnie siekawi jak te sztraly zrobic, mam troce promienie robionych wlsanorecznie i zaraz idê nad palnikiem prostowaæ, a, i jeszcze takie pytanie, czy jak je wyprostuje nad ogniem to je gdzie¶ wieszaæ czy nie?

Czy nie wydaje Ci siê, ¿e palnik jest z lekka niehistoryczny crazy.gif. Wg bardziej historycznie ju¿ bêdzie prostowanie nad ogniskiem/w piecu (sorka za sugestia, ¿e w piecu ale zak³adam, i¿ mieszkasz w bloku).

A co do wieszania to nigdzie ich nie wieszaj tylko po³ó¿ na p³asko.

Pozdrowienia dla wszystkich.
Viator
W kwestii porz±dkowej: Mateuszu, prosi³em o wypowiedzi na temat strza³ w tamtym temacie a nie tu. Zwróæ uwagê, ¿e tu jest temat o materiale na ³uk. Tytu³ dzia³u i tytu³ tematu okre¶laj± o czym nale¿y w nim pisaæ.
Dziêkujê i pozdrawiam (i nie odpowiadaj mi tutaj, nie za¶miecajmy tematu, nie musisz przepraszaæ).
Mod. Andrzej / Viator
robin_
3,5 cm szeroko¶ci w ¶rodku to znacznie za du¿o na zwyk³y ³uk , o takich wymiarach robi³em warbowy 40 - 70 kg. Na normalny ³uk ok 20 kg ¶rednia szeroko¶æ / wysoko¶æ przy rekoje¶ci to ok 2,5 cm. Zak³adaj±c ¿e drewno bêdzie dobrze wysuszone a ³uk zrobiony poprawnie.Bo jak u¿yjesz niedosuszonego drewna a ³uk zrobisz kiepsko , np bardzo siê u³o¿y, to mo¿e on mieæ i 4 cm ¶rednicy a si³ê niedu¿±
Cream
O, ¿e te¿ nie widzia³em tego wcze¶niej ;)

Robin ma racje: te wymiary s± zbyt wielkie jak na przeciêtny ³uk 20kg. Rysunek by³ wziêty z mojego artyku³y, w którym zaznaczy³em, ¿e:

CYTAT
Gotowy ³uk mia³ si³ê 50 funtów (~22kg), by³ o 0,5cm wê¿szy w rêkoje¶ci a grubo¶æ wynosi³a 2,2cm przy rêkoje¶ci, do 1,5cm przy gryfach.

Z takimi wymiarami jak na rysunku mamy naprawdê du¿y zapas drewna i praktycznie nie idzie przestrzeliæ z si³± ³uku je¶li jeste¶my ostro¿ni. smile.gif
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.