Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kupiecka wyprawa Wis³awy - wyspa Uznam
> Prywatne Inicjatywy > Wyprawy
Vislav
Witam

Og³aszam rozpoczêcie kolejnego projektu "Kupiecka wyprawa Wis³awy" osadzonego w realiach IX-XI w. z realizacj± pieszej wêdrówki na czê¶ci traktu kupieckiego Wolin-Wo³ogoszcz (Wolgast).

Zamierzam poprowadziæ wyprawê na trasie Wolgast - Kamminke - ¦winouj¶cie. Do przebycia mamy oko³o 50km z dwoma noclegami na trasie.

Rozpoczêcie wyprawy 2.09.2010 na Forcie Anio³a wraz z przygotowaniami do wêdrówki. 3.09.2010 z samego rana za³atwiam transport do Wolgastu i tam zaczynamy wyprawê. Zakoñczenie 5.09.2010 na Forcie Anio³a - korzystamy z go¶ciny kasztelana Piotra. Dok³adniejsz± trasê okre¶lê w trakcie kontaktów ze stron± niemieck±, chodzi o formaln± zgodê na tworzenie obozowisk w wybranych miejscach.
Na Forcie Anio³a bêdzie mo¿na pozostawiæ cywilne rzeczy prywatne i ewentualnie samochody.

Za stronê kupieck± odpowiada Wis³awa - bêdziemy przewoziæ towary odpowiadaj±ce specyfice Wolina i Ko³obrzegu (sól). Jako, ¿e Wis³awa jest "nowym" uczestnikiem moich projektów mo¿na zobaczyæ kilka jej fotek w trakcie odwiedzin na Beltan 2010. Podziêkowania za inspiracjê co do kolejnego projektu. Wis³awa by³a w sam raz w podró¿y kupieckiej do Ribe.

Dla potrzeb wyprawy zamierzam zbudowaæ lekki dwuko³owy wózek drewniany, pomy¶lany jako swojego rodzaju kramik kupiecki. Nie wykluczamy drobnego handlu ze wspó³czesnymi tubylcami w trakcie krótkich postojów na trasie. Wózek bêdzie posiada³ dwa dyszle i bêdzie móg³ byæ ci±gniêty przez jednego cz³owieka. Zamierzam wykorzystaæ materia³y pogl±dowe zgromadzone w temacie Rekonstrukcja wozu s³owiañskiego ..... - jest to jednak odrêbny projekt.
Wózek bêdê budowa³ na Forcie Anio³a wy³±cznie z drewna, bez u¿ycia metalowych elementów i z wykorzystaniem prostych narzêdzi ciesielskich. Zamierzam przej¶æ ca³y proces technologiczny od darcia desek do finalnego produktu.

Za logistykê i prowiant odpowiadam ja. Bêd± suszone i wêdzone sery, miêso i ryby.
Raczej bêdê ogranicza³ ilo¶æ uczestników. Bezwzglêdne pierwszeñstwo maj± wspó³towarzysze moich dotychczasowych wypraw.

Ró¿ne bardziej szczegó³owe ustalenia wyjd± w trakcie dyskusji.

pozdrowienia Vislav

p.s. wyprawa nie jest fabularyzowana, tzn. nie odwo³ujemy siê do konkretnych zdarzeñ lub osób.
p.s. 2 w pe³ni akceptujemy nowe wytyczne
M¶cidróg
Ciekawy pomys³,no i wracasz do pieszego wêdrowania smile.gif
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 18:41 10.05.2010) *
Ciekawy pomys³,no i wracasz do pieszego wêdrowania smile.gif

No có¿ ka¿de stado musi mieæ swojego szefa. Nie znam w tej chwili nikogo dostêpnego, komu ufa³bym w pe³ni przy organizacji konnych wypraw.
Szczególnie gdy pozostali uczestnicy nawet, gdy nie¼le trzymaj± siê siodle, to brak im ogólnej wiedzy i do¶wiadczenia pozwalaj±cej na podejmowanie skutecznych dzia³añ w sytuacjach krytycznych lub ekstremalnych.
Ponadto dochodz± do tego pewne cechy charakteru i osobowo¶ci wyró¿niaj±ce szefa, a nie tylko fachowca.

Jestem przekonany, ¿e w przysz³ym roku razem z Dominik± i przyjació³mi znowu ruszymy na konny szlak.

Tak wiêc robiê to na czym siê znam, czyli wyprawy piesze po Pomorzu.

Z Tob± poszed³bym w góry bez ¿adnych zastrze¿eñ, nawet przy swoim "nielubieniu" wysoko¶ci.

pozdrowienia Vislav
Lotgar
CYTAT(Vislav @ 19:53 10.05.2010) *
Z Tob± poszed³bym w góry bez ¿adnych zastrze¿eñ, nawet przy swoim "nielubieniu" wysoko¶ci.

No nie wiem czy dobrze by¶ zrobi³ , Ci s³owiañscy przewodnicy s± nieobliczalni na szlaku .

Swoj± drog± chêtnie bym wzi±³ udzia³ w tym projekcie jako zbrojna obstawa . Wszystko zale¿y od tego, czy który¶ z Wayfarers z po³udnia siê zg³osi , 650 km zawsze ra¼niej siê z kim¶ pokonuje .
Vislavie , do kiedy potrzebowa³by¶ ostatecznego potwierdzenia ??
Pozdro
LOTGAR
Vislav
Przyjaciele z Bukowego Lasu maj± u mnie zawsze miejsce, nawet w ostatniej chwili lub niespodziewanie. Oddam im swoje ostatnie piwo, chocia¿ nie bêdzie ³atwo bigsmile2.gif

Lotgar daj znaæ, jak ju¿ bêdziesz wiedzia³.

Co do s³owiañskich przewodników, hmmm.... jeste¶my z tej samej kliki - kruk krukowi.......

pozdr.Vslv
Lotgar
CYTAT(Vislav @ 20:10 10.05.2010) *
Przyjaciele z Bukowego Lasu maj± u mnie zawsze miejsce, nawet w ostatniej chwili lub niespodziewanie. Oddam im swoje ostatnie piwo, chocia¿ nie bêdzie ³atwo bigsmile2.gif

Browarkiem zawsze mo¿na sie podzieliæ .

Narazie mo¿esz mnie wpisaæ na liste rezerwow± .
Pozdro
M¶cidróg
Raczej nie wybiore siê ,a to z blachego powodu.Szef regularnie wysy³a nas na kilkudniowe urlopy "wypoczynkowe" ,przypuszczam ze do lipca juz nie bêde dysponowa³ zadnym dniem urlopu.
No ale zycze wszystkiego dobrego smile.gif
M.
Vislav
CYTAT(M¶cidróg @ 17:16 11.05.2010) *
Raczej nie wybiore siê ,a to z blachego powodu.Szef regularnie wysy³a nas na kilkudniowe urlopy "wypoczynkowe" ,przypuszczam ze do lipca juz nie bêde dysponowa³ zadnym dniem urlopu.
No ale zycze wszystkiego dobrego smile.gif
M.

Szkoda, przyda³by siê silny ch³op do targania wózka po wertepach o ile siê nadarz± smile.gif Spotkaæ i tak siê spotkamy przy budowie d³ubanek pijacy.gif usmieszek_06.gif (pamiêtasz, ¿e mocno sugerowa³em pocz±tek lipca)

Prawdopodobnie równolegle z nami ruszy druga minigrupa, czyli Zbrojna Gwardyja ze ¦-cia (XV).

pozdr.Vslv

To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.