Ciekawi mnie jak wiele osób zarejestrowa³o swoje uczestnictwo w tegorocznej inscenizacji. I jaka jest dynamika przyrostu uczestników w stosunku do roku ubieg³ego, a mo¿e nawet na przestrzeni kilku lat. Tak sobie obserwujê t± imprezê od 1999 roku i muszê przyznaæ, ¿e tempo rozwoju wydaje siê byæ niezwykle wysokie. Ale mo¿e kto¶ zechce podzieliæ siê jakimi¶ danymi, tak dla zaspokojenia ciekawo¶ci :-)
Pozdrawiam!
Witam!
W sumie mnie te¿ to ciekawi, jaka bêdzie Frekwencja na rok 2010 w bitwie pod Grunwaldem.
Z tego co widzia³em, to Chor±gwie s± a¿ przeludnione od walcz±cych i mieszczañstwa (i bardzo dobrze, im wiêcej nas tym lepiej
). Pytanie bêdzie trzeba skierowaæ do samych organizatorów "Dni Grunwaldu" lub z osobna do ka¿dego z dowódców Chor±gwi
Pozdrawiam!
Poza tym co roku wiêcej jest wszelkiego rodzaju turniejów i warsztatów .
Naprawdê ka¿dy co¶ dla siebie znajdzie.
Ja osobi¶cie cieszê siê z kramów ( tworz± klimat ), których jest równie¿ coraz wiêcej , i coraz szybciej .
W zesz³ym roku ju¿ od poniedzia³ku ( pierwszy kram )
pozdro
U Konrada Bia³ego ("¦l±ska") - 269 zapisanych osób. Statystyka k³amie o tyle, ¿e ze wzglêdów sentymentalnych na li¶cie s± te¿ ma³e dzieci (¿eby dosta³y swoj± pami±tkow± odznakê itp.).
Przeczyta³em w³a¶nie w wyborczej ¿e:
"W tegorocznej rekonstrukcji bitwy pod Grunwaldem, która odbêdzie siê w dniach 15-17 lipca - jak poinformowa³ Górecki - ma uczestniczyæ ok. 6 tys. inscenizatorów z Polski oraz m.in. z Litwy, Bia³orusi, Rosji, Niemiec, Francji i W³och.(PAP)"
Czyli bêdzie t³oczno
Ale eeee 6 tys zbrojnych czy samych uczestników ?
miejmy nadziejê, ¿e bêdzie wiêcej toitoi'ów ;)
CYTAT(AchiKKR @ 10:20 17.05.2010)
Ale eeee 6 tys zbrojnych czy samych uczestników ?
Chodzi chyba o liczbê mieszkañców obozu historycznego.
Zdecydowanie tak. Na pole wychodzi jaki¶ tysi±c. W zesz³ym roku w obozie by³o bodaj¿e 4500, wiêc raczej a¿ tak mocno nie odczujemy tego przyp³ywu.
Is there any official information how many participants and spectators were there?
auæ, skutek oko³oniemowlêcego niewyspania, dziêki Boleslavius. Post do wywa³ki.
[spectator = widz ;) ]
Approximately:
- 2200 combatants on the battlefield
- 6000 reenactors total
- 100.000 - 150.000 spectators/tourists on Saturday
Pawel B.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.