Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Kaptur
> Ubiór i dodatki > Ubiory pó¼no¶redniowieczne > Mêskie ubiory pó¼no¶redniowieczne
Shan
Witam wszystkie damy i wszystkich rycerzy! ;)

Mam pytanie dotycz±ce kapturów, poniewa¿ natkn±³em siê na kilka zdjêæ kapturów 'bez ogonków', ale w wiêkszo¶ci to, co znajdujê to raczej gremliny. Chcia³em na 100% upewniæ siê, czy zwyk³y kaptur jest dopuszczalny na Grunwald i nie musi byæ to gremlin. Jak to mówi± Anglicy: 'better safe, than sorry'. bigsmile2.gif Znalaz³em w necie taki oto wykrój: http://members.cox.net/moirandalls/graphics/hoodbig.jpg ale nie s±dzê, ¿eby by³ poprawny... G³ównie chodzi mi tylko o to, czy nie ma ¿adnych przeszkód, ¿eby mój kaptur nie mia³ ogonka :P Z góry dziêki za odpowied¼ ;)
Nidhogg
CYTAT(Shan @ 07:22 06.05.2010) *
Witam wszystkie damy i wszystkich rycerzy! ;)

Mam pytanie dotycz±ce kapturów, poniewa¿ natkn±³em siê na kilka zdjêæ kapturów 'bez ogonków', ale w wiêkszo¶ci to, co znajdujê to raczej gremliny. Chcia³em na 100% upewniæ siê, czy zwyk³y kaptur jest dopuszczalny na Grunwald i nie musi byæ to gremlin. Jak to mówi± Anglicy: 'better safe, than sorry'. bigsmile2.gif Znalaz³em w necie taki oto wykrój: http://members.cox.net/moirandalls/graphics/hoodbig.jpg ale nie s±dzê, ¿eby by³ poprawny... G³ównie chodzi mi tylko o to, czy nie ma ¿adnych przeszkód, ¿eby mój kaptur nie mia³ ogonka :P Z góry dziêki za odpowied¼ ;)

Je¿eli przyjmiesz odpowied¼ od plebsu, to witam! (Uwa¿aj z tymi damami i rycerzami, bo nara¿asz siê mieszczanom i ch³opom.)
Wykrój który pokazale¶ nie znajduje potwierdzenia i uchodzi za mroczny. Historyczne wykroeje kapturów znajdziesz np. tutaj.
Zwyk³y kaptur jest na grunwald dopuszczalny, dla obu p³ci, gremlin tylko damski. Je¿eli koniecznie bez ogonka, to moim zdaniem mo¿e byæ, choæ ogonek ma wiele zalet :D
Pozdrawiam, Rafa³ (nie rycerz)
Viator
Zak³adaj±c, ¿e kolega wie o co pyta i przez gremlin rozumie kaptur otwarty z przodu. Mo¿e byæ ewentualnie rozciêty na froncie z przodu opoñczy, ale zapiêty na guziki.
Jak dopiero masz szyæ ten kaptur, to zrób go z ogonem; taki jest znacznie bardziej uniwersalny w noszeniu - na stronce Carlsona pod linkiem podanym przez Nidhogga masz przyk³ady naszenia kaptura z ogonem. Ogon mo¿e zwisaæ swobodnie, mo¿esz go zatkn±æ z ty³u za pasek albo fantazyjnie przerzuciæ przez ramiê do przodu, owin±æ wokó³ g³owy jak wieniec (to na wzór rycerski, ale ten sposób noszenia swój szczyt popularno¶ci prze¿ywa³ wcze¶niej, w XIII-XIV w.), owin±æ wokó³ szyi jak szalik lub wreszcie, co by³o w tym czasie szczytem mody, nosiæ jako chaperon, czyli zwin±æ obrze¿e otworu twarzowego w wa³ek i za³o¿yæ na g³owê, tak, ¿e niezwiniêty dolny brzeg opoñczy zwisa z jednej strony g³owy, a ogon - z drugiej (potem mo¿na je jeszcze fantazyjnie u³o¿yæ).
Natomiast kaptur mnicha (dla oderwania od nowinek mody) czy proste robocze nakrycie g³owy (dla wygody pracy) mog³y nie mieæ ogona (celowo).
Pozdrawiam!
Andrzej / Viator (to jest: Pielgrzym, a wiêc te¿ nie rycerz smile.gif )
Shan
Dziêki wielkie za odpowied¼ ;)

Taki odruch z tymi rycerzami i damami, no i pierwsze co przysz³o mi do g³owy na 5 minut przed wyj¶ciem na uczelniê... dunno.gif ;)

Pozwólcie, ¿e siê poprawiê: Witam i pozdrawiam wszystkich mi³o¶ników historii! ;)

Nie do koñca jestem pewien, czy dobrze zrozumia³em t± zmianê kaptura w chaperon, ale to faktycznie praktyczne i postaram siê to ogarn±æ, jeszcze raz dziêki smile.gif
MotyllicA
Hehe, ja chyba zrozumia³am :P
Spójrz na zdjêcie chaperonu, czytaj±c opis, to zrozumiesz smile.gif
Ale czy bêdzie takie u³o¿enie bêdzie dobrze wygl±da³o przy kapturze podszywanym lnem innego koloru, ni¿ we³na?
Loreley
CYTAT(MotyllicA @ 18:02 07.05.2010) *
Ale czy bêdzie takie u³o¿enie bêdzie dobrze wygl±da³o przy kapturze podszywanym lnem innego koloru, ni¿ we³na?

Zale¿y co siê komu podoba. Z pewno¶ci± bêdzie wzbudza³o kontrowersje [takie numery widzia³am, tylko we w³oskich przedstawieniach].
Viator
Chaperon rzeczywi¶cie opisaæ trudniej, pokazaæ ³atwiej.

Poradnik stroju XIV-wiecznego En handbok om senmedeltidens mansdraekt 1300-1400.

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik
Shan
Ok, dziêki bardzo, z tego, co widzê na rysunku to dok³adnie tak, jak sobie wyobra¿a³em jednak ;)

No to teraz zaczynam siê zastanawiaæ nad t± podszewk±, wychodzi na to, ¿e bêdê musia³ dopasowaæ chyba raczej kolor do kaptura?
Rita
Tak. O ile nie robisz stroju w³oskiego.
Przyk³ad pó¼ny, obraz Jana van Eyck
Shan
W takim razie chyba wszystko jasne, dziêki bardzo smile.gif
Macbeth
Witam.
Czy na 2 po³. XVw. dopuszczalne s± wycinanki na dole kaptura czy raczej by³y proste? Je¿eli odpowied¼ jest "oczywist± oczywisto¶ci±" to mimo wszystko nie bijcie;) Dopiero zaczynam przygodê z pó¼nym ¶redniowieczem (dotychczas by³em "wcze¶niakiem") i nie chcia³bym na wstêpie uczyniæ jakiego¶ faux pas. Z góry dziêkujê za wszelk± pomoc.
robert w. Wielki
Wed³ug ikonografi, raczej proste, choæ np. na o³tarzu dominikañskim, oraz na augustiañskim
z Krakowa, s± zadymkówki, wycinane pó³koli¶cie. Pozdo
Amor
Witam!

Przeczyta³em ten temat i tak siê sta³o, ¿e chwilê pó¼niej trafi³em na przyk³ad kaptura podszytego innym kolorem ni¿ zewnêtrzna warstwa. Melchior Broederlam, Altar für Altar für Philipp den Kühnen, Herzog von Burgund, rechter Flügel: Die Darstellung im Tempel und die Flucht nach Ägypten. - czyli przedstawienie Jezusa w ¦wi±tyni i ucieczka do Egiptu.
Datowanie obrazu 1393 -1399, dok³adniejsze w niektórych ¼ród³ach: 1398. Postaæ po prawej, o ile siê nie mylê bêdzie to ¶w. Józef, pije z manierki. Z lewej strony stoi za Maryj± i widaæ, ¿e ma zawiniête zielone co¶ na g³owie. Prawdopodobnie jest to kaptur z ogonem zawiniêtym dooko³a g³owy. Po prawej ma odwiniêty i widaæ ¿e ma pod nim ¿ó³t± podszewkê.

Melchior Boederlam pochodzi³ z Flandrii, a dok³adniej z Ypres. Nie s±dzê, ¿eby maluj±c inspirowa³ siê ubiorem W³oskim.

Poprawcie je¶li siê mylê, ale na logikê wychodzi mi, ¿e podszewki mog³y mieæ najró¿niejsze kolory nie tylko w s³onecznej Italii ;)
Viator
CYTAT
Poprawcie je¶li siê mylê, ale na logikê wychodzi mi, ¿e podszewki mog³y mieæ najró¿niejsze kolory nie tylko w s³onecznej Italii ;)
Pewno masz racjê. Pytanie jest na ile wcze¶nie Niderlandy zaczê³y doganiaæ Italiê. W pó¼nym ¶redniowieczu "centrum stylistyczne" przesuwa³o siê chyba ku pó³nocy, na dwór burgundzki; w renesansie ku¼ni± mody by³y juz w³a¶nie Niderlandy. Mo¿e ten proces zacz±³ siê ju¿ w XIV wieku?

Arcyciekawy jest ten obraz, zw³aszcza ¿e od razu na pierwszy rzut oka wydaje siê, ¿e malowa³o go kilka osób, zmieniaj±c koncepcjê w trakcie pracy, ale nie zacieraj±c wszystkich ¶ladów tego dzia³ania. W scenie Ofiarowania postacie trzymaj±ce Jezusa by³y pomy¶lane jako starzec Symeon i prorokini Anna zgodnie z tekstem Ewangelii wg ¶w. £ukasza, a w g³êbi stali Józef i Maryja. Maryja trzyma w rêku ¶wiecê - anachronizm zapewne podkre¶laj±cy analogiczno¶æ obrzêdu obrzezania do sakramentu chrztu - i parê synogarlic, z któr±, jak wiemy, przyszli do ¶wi±tyni. Tymczasem przy nak³adaniu barw to pierwszoplanowa postaæ po prawej dosta³a niebieski kolor p³aszcza i z³ote w³osy - zrobiono z niej Maryjê, a postaci w g³êbi nie dano aureoli, tak ¿e w ogóle nie pasuje do sceny i nie wiadomo kim jest i co tu robi. Co ciekawe, Józef nie jest ¶wiêty! (aureoli nie otrzyma³), co zdarza³o siê raczej w pó¼niejszym malarstwie holenderskim i chyba tylko tam (tak samo jest np. u Albrechta Durera w jego Ucieczce do Egiptu, ca 1497 - Durer uczy³ siê u mistrzów niderlandzkich a tak¿e w³oskich, ale w kanonie w³oskim z tego okresu, u Giotta czy Tycjana, ¶w. Józef zawsze ma aureolê).
Boleslavius
Mam pytanie. Zauwa¿y³em ¿e w¶ród osób bawi±cych siê w koniec XIV wieku do¶æ popularnym rozwi±zaniem s± kaptury z kwadratowym "ko³nierzem", wi±zane pod pachami za pomoc± jakich¶ troczków czy sznureczków. Czy móg³by kto¶ podaæ jakie¶ ¼ród³o ilustruj±ce co¶ takiego? Niedawno na jednej z zagranicznych imprez zapyta³ mnie o to pewien W³och - okazuje siê w ichniejszym "RR" jest to rzecz zupe³nie nieznana - a ja nie potrafi³em mu odpowiedzieæ sk±d to nasi polscy rekonstruktorzy wziêli :P Dziêki z góry za odp.
Lutobor ze Swarska
Te¿ jestem zdania ¿e za bardzo siê upowszechni³y kosztem normalnych. Brak wi±zanych pod pachami w znaleziskach grenlandzkich, w ikonografii wystêpuj± bardzo sporadycznie. Raczej wi±za³bym je z obcis³ymi ciuchami i mod± dworsk±.

Brzydal92
A móg³bym prosiæ o podes³anie wykroju i ikonografii na zadymówkê??
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.