Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: V Jubileuszowe Warszaty Chora³u Gregoriañskiego oraz Msze ¦w. na Grunwaldzie 2010
> Inne > Kalendarium 2010 > Grunwald 2010
Pawe³ z Krosna
Witam!

Na tegorocznym, rocznicowym Grunwaldzie odbêd± siê kolejne ju¿ pi±te warsztaty chora³u gregoriañskiego
Tradycjnie zapraszamy równie¿ wszystkich wiernych na msze ¶w. w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego w czwartek, pi±tek , sobotê i niedzielê 19.07.

Od trzech lat warsztaty odbywaja sie w polowym Oratorium Pw. Naj¶wietszej Marii Panny znajduj±cej siê w centralnej czê¶ci obozu Chor±gwi Wielkiego Mistrza. W tym roku jak wile razy przedtem celebransem bêdzie ks. dr Wojciech Grygiel, zas g³ównym prowadz±cym warsztaty Piotr Koc.

W tym roku zaczynamy ju¿ we wtorek 13 o godz. 18.00 rozpoczêcie warsztatów *chora³u gregoriañskiego w Polowym Oratorium Naj¶wiêtszej Marii Panny W ramach warsztatów poza ¶piewem na mszê chcemy te¿ przygotowaæ ¶piew Bogurodzicy by wykonaæ to bez playbacku na polu bitwy

*¦roda godz. 18.00 - *drugie spotkanie warsztatów. Kolejne próby chora³u podobnie jak w ubieg³ych latach na godzinê przed msz±.

*Czwartek -*/Msza ¦wiêta w rycie Trydenckim w oprawie ¶redniowiecznej -- obóz Wielkiego Mistrza **/

*Pi±tek godz. 14.00* Msza ¦wiêta Reqiuem w rycie Trydenckim w oprawie ¶redniowiecznej -- obóz Wielkiego Mistrza

*Sobota godz. 10:00* Msza De Divisione Apostolorum (ten sam formularz co w 1410)- Msza ¶w. trydencka w oprawie ¶redniowiecznej

w niedzielê ok.godz. 10:00 msza ¶w. wedlug formularza z niedzieli
G³ównym prowadz±cym warsztaty jak w latach ubieg³ych bêdzie Piotr Koc, który zapewnia niezbêdna wiedzê, umiejetno¶ci, wszelkie potzrebne materia³y i fachow± pomoc ;)

Bardzo prosimy posiadaczy rekonstrukcji szat, naczyñ i paramentów liturgicznych o ich u¿yczenie na czas celebry '- ad maiorem Dei gloriam!

Wysy³amy niesmia³a propozycje po³aczenia si³ wraz z wszytskimi osobami próbujacymi swoich si³ w nauce Bogurodzicy oraz Christ ist erstanden
Józef
Witaj.

W ¶rodê o 18.tej rozpocznie siê fina³ turnieju miecza d³ugiego.
Podczas którego prawdopodobnie bêdzie graæ zespó³ muzyki dawnej .
Mo¿e to trochê ze sob± kolidowaæ.
Poza tym zmniejszy to frekwencjê na warsztatach , a nie ukrywam ¿e bardzo mi zale¿y na tym , by w nich braæ udzia³.
Pytanie :czy nie sz³o by czego¶ w tym temacie zrobiæ ?

A mo¿e po prostu po³±czyæ jedno z drugim i zamiast zespo³u , fina³y walk odbywa³y by siê z muzyk± chora³ów.
G³o¶no my¶lê , ale to by dopiero by³o smile.gif
Napisz szczerze co o tym s±dzisz.

Poza tym , dwa dni warsztatów , to mo¿e trochê za ma³o .Ludzie bêd± na manewry chodziæ , co niektórzy przyjad± pewnie dopiero w ¶rodê .

pozdro

edyt.
Ja to chyba ¼le zrozumia³em -
A z tekstu wynika ¿e oprócz warsztatów odbywaj±cych siê we wtorek i ¶rodê , bêd± jeszcze warsztaty przed ka¿d± msz± .
Przepraszam .
Marta K.
Ja tak wspominaj±c ubieg³oroczne warsztaty chcia³am jedn± rzecz hmmm... zaznaczyæ. Mówiono/pisano ¿e ¿adne specjalne umiejêtno¶ci(oprócz oczywi¶cie w miarê przyzwoitego g³osu) nie s± wymagane, a tymczasem na pierwszym spotkaniu zatka³o mnie gdy kazano mi ¶piewaæ z nut. Nie mia³am, w przeciwieñstwie do reszty uczestników, takich i skoñczy³o siê tym, ¿e na nastêpn± próbê ju¿ nie przysz³am.
Nie wiem czy da siê wyci±gn±æ z tego jakie¶ wnioski, dziêki którym ewentualni nie-posiadaj±cy-umiejêtno¶ci-czytania-z-nut (w tym i ja) bêd± z przyjemno¶ci± uczestniczyli w warsztatach by pó¼niej za¶piewaæ z ca³± grup± na mszach, ale my¶lê ¿e taka opinia mo¿e byæ pomocna.
Piotr Koc
Pawe³ napisa³ w³a¶ciwie wszystko co wa¿ne w kwestiach organizacyjnych warsztatów. Co do terminarza mo¿liwe s± drobne przesuniêcia jak to zazwyczaj bywa na imprezach rycerskich.

CYTAT(Marchewa @ 16:56 06.05.2010) *
Ja tak wspominaj±c ubieg³oroczne warsztaty chcia³am jedn± rzecz hmmm... zaznaczyæ. Mówiono/pisano ¿e ¿adne specjalne umiejêtno¶ci(oprócz oczywi¶cie w miarê przyzwoitego g³osu) nie s± wymagane, a tymczasem na pierwszym spotkaniu zatka³o mnie gdy kazano mi ¶piewaæ z nut. Nie mia³am, w przeciwieñstwie do reszty uczestników, takich i skoñczy³o siê tym, ¿e na nastêpn± próbê ju¿ nie przysz³am.

Ale¿ nic nie kazano smile.gif Po prostu na kartkach z tekstem te¿ by³y nuty a osoby ni¿ znaj±ce nut ¶piewaj± ze s³uchu odtwarzaj±c to co s³ysz± i daj± radê. Organizuj±c warsztaty chcemy siê czego¶ nauczyæ z muzyki ¶redniowiecza. Ca³y czas jednak mamy ¶wiadomo¶æ ¿e jeste¶my na WAKACJACH. Nikt sie nie napina i nie wskazuje palem tego co fa³szuje smile.gif

Zg³oszenia na warsztaty proszê kierowaæ do mnie albo przez freha albo na mail: piotr@koc.pl
Marta K.
Hm mo¿e ¼le to ujê³am :P
Nie chodzi³o mi ¿e kto¶ sta³ nade mn± z batem i wytyka³ ka¿dy mój fa³sz, tylko taka osobiste odczucie by³o takie "wszyscy siê znaj± a ja nie".
W takim razie prze³amiê swoje z³e wspomnienia i spróbujê jeszcze raz smile.gif
GhaSh
Nie przejmuj siê neumami, zapewniam Ciê ¿e ja te¿ nie mam pojêcia jak siê je czyta, mimo ¿e na mszê w Klasycznym Rycie Rzymskim chodzê regularnie, a co za tym idzie z chora³em mam styczno¶æ.

Oczywi¶cie zarówno na warsztatach jak i mszy bêdê.
Anulka
CYTAT(Marchewa @ 16:56 06.05.2010) *
tymczasem na pierwszym spotkaniu zatka³o mnie gdy kazano mi ¶piewaæ z nut.

Kiciu, bo jechali¶my ten sam repertuar, co w latach poprzednich - przez to wiêkszo¶æ z utworów zna³am na pamiêæ... Ja te¿ nie czytam dobrze z nut i nowych kawa³ków uczê siê g³ównie ze s³uchu. Wniosek - nie zra¿aæ siê, tylko uczyæ ze s³uchu. Je¶li reszta ¶piewa p³ynnie, to jest to tym ³atwiejsze smile.gif

W miarê mo¿liwo¶ci, z dzieckiem lub bez, postaram siê braæ udzia³ w próbach i Mszach.
Piotr Koc
Oczywi¶cie repertuar bêdzie taki sam jak w latach ubieg³ych - na powa¿n± rocznice nie bêdziemy robiæ ¿adnych niepewnych eksperymentów. Msza VIII De Angelis ¶piewana we czwartek, sobotê i niedzielê. Za¶ w pi±tek za¶piewamy Requiem za tych co tam zginêli na polu bitwy 600 lat temu.
Piotr Koc
Wrzucam do ¶ci±gniêcia program warsztatów:

http://www.koc.pl/grunwald_warsztaty_2010.zip
http://www.koc.pl/Requiem.jpg

Tu za¶ mo¿na sobie pos³uchaæ VIII Kyriale (De angelis) które jak poprzednio jest g³ównym punktem naszego planu:

http://www.christusrex.org/www2/cantgreg/kyriale_eng.html
Mnisi ¶piewaj± tylko nieco lepiej niæ my smile.gif
Sonja
Ja równie¿ zg³aszam swoje uczestnictwo-pierwszy raz, ale z czytaniem nie bêdzie problemu <adeptka muzykologii>.
Pozdrawiam,
Sonia Wronkowska
Piotr Koc
Dziêki za dotychczasowe zg³oszenia. Przygotowujê materia³y wiêc proszê siê zg³aszaæ dalej.
Plan warsztatów finalnie wygl±da tak:

Zaczynamy we wtorek 13 o godz. 18.00 w kaplicy polowej w obozie Wielkiego Mistrza

¦roda godz. 18.00 - drugie spotkanie warsztatów. Kolejne próby chora³u podobnie jak w ubieg³ych latach na godzinê przed msz±.

Czwartek godz. 18.00 - Msza ¦wiêta w rycie Trydenckim w oprawie ¶redniowiecznej - próba godzinê wcze¶niej

Pi±tek godz. 14.00 - Msza ¦wiêta Reqiuem w rycie Trydenckim w oprawie ¶redniowiecznej - obóz Wielkiego Mistrza - próba wcze¶niej

Sobota godz. 10. 00 - Msza De Divisione Apostolorum (ten sam formularz co w 1410) - Msza ¶w. trydencka w oprawie ¶redniowiecznej

W niedzielê ok.godz. 10:00 - Msza ¶w. wed³ug formularza z niedzieli.

W tym jubileuszowym roku warsztaty traktujemy jako podsumowanie naszych starañ z poprzednich lat wiêc nie wprowadzamy nowego materia³u. Dlatego zapraszam nowe osoby - proszê siê zg³aszaæ bo czas ju¿ krótki.
Rita
Gdzie odbywaj± siê msze poza pi±tkow±?
Melissa
Moje dzieciê te¿ jest chêtne.

Po zesz³orocznych warsztatach nabra³a ochoty na ¶piew smile.gif
Piotr Koc
Wszystkie msze oraz warsztaty w tym samym miejscu - w kaplicy polowej w Obozie Wielkiego Mistrza.
Piotr Koc
CYTAT(Melissa @ 10:37 04.07.2010) *
Moje dzieciê te¿ jest chêtne.

Po zesz³orocznych warsztatach nabra³a ochoty na ¶piew smile.gif

Zapraszam. Wszystko ju¿ gotowe - zaczynamy we wtorek zgodnie z planem. W razie czego mo¿na mnie znale¼æ od poniedzia³ku wieczora w Chor±gwi Siemowita IV Mazowieckiego (pytac wartê o lokalizacje namiotu Pocztu herbu D±browa).
Maciek vel Paszczak
+
Witam
Wiem, ¿e nie pierwszy raz umieszczam takie anonse aniol.gif ale w tym roku wiele wskazuje na to, ¿e uda mi siê odprawiæ po trzech latach prymicje na Grunwaldzie. Mam ju¿ zastêpstwo na sobotê i teraz ju¿ tylko jaki¶ major Vis mog³by mnie zatrzymaæ.
Bêdê jednak jedynie w sobotê. Do mszy trydenckiej nie ma sposobu siê do³±czyæ nie mówi±c o tym, ¿e nie mam do tego kwalifikacji. Wychodzi na to, ¿e msza by³aby zatem w sobotê wieczorem (18.00) i wyobra¿am sobie, ¿e w ruinach kaplicy (to jest po¶wiêcona ziemia, miejsce odpustowe BTW).
Liturgia pewnie bêdzie ju¿ niedzielna ( i czyniæ bêdzie zado¶æ uczestnictwu w niedzielnej mszy - mo¿e to byæ pewne u³atwienie dla wyje¿d¿aj±cych w niedzielê).
Msza odprawiana bêdzie wed³ug rytu zwyk³ego "odnowionego" czyli tak jak "normalnie" i po polsku, choæ by³oby wy¶mienicie gdyby u¶wietni³y j± czê¶ci sta³e ³aciñskie w wykonaniu scholi. Wiem, ¿e dwie msze w sobotê to mo¿e byæ k³opot ale mo¿e jako¶ uda siê rodzieliæ/pomno¿yæ si³y.
WSZYSCY mile widziani. Mam nadziejê, ¿e by³aby te¿ mozliwo¶æ spowiedzi dla chêtnych. Powienienem mieæ stó³, kapliczkê NMP, ¶wieczniki oprawny mszalik, naczynia i sztay liturgiczne "z epoki" mniej wiêcej. Tyle zak³ada wariant optymistyczny. Zale¿y to jeszcze od £osia i Mikiciaka. Mam tak¿e jeszcze obrazki prymicyjne, wydaje siê stosowne smile.gif

To tyle mojej wizji ale otwarty jestem na sugestie i uwagi.
Pozdrawiam
x.Paszczak
Piotr Koc
To postaramy siê t± liturgiê te¿ wesprzeæ wokalnie :-)
Piotr Koc
Zabieramy te¿ spory zapas paramentów wiêc zapewne te¿ bêdziemy mogli u¿yczyæ.
Piotr Koc
Dziêkujê wszystkim za zaanga¿owanie. Mimo trudnych warunków dali¶my radê. Pro¶ba o uwagi na przysz³y rok. Wstêpnie proponujê by przed kolejnym Grunwaldem wiêcej przeæwiczyæ przez internet. Mo¿e te¿ powinni¶my wzi±æ inne bardziej historyczne Kyriale? W zasadzie mogê to przygotowaæ i umie¶ciæ w sieci ju¿ teraz ....
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.