Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Ubiór Celtów
> Ubiór i dodatki > Ubiory - ogólnie
Mateusz 1 Junior
Ubiór Celtów,czyli jak chodzili Celtowie w II w p.n.e. Przeszuka³em chyba ca³e Google, a¿ mnie oczy bol± od czytania, co do ubioru to jak wszêdzie to by³ taki "worek"(sorry za takie s³ownictwo ale s³owniczek siê zape³ni³ i trzeba dokleiæ kartki) z dziurami na g³owê i ramiona?
Viator
Ca³kiem powa¿ne bractwa zajmuj±ce siê w GB / UK rekonstrukcj± Celtów maj± problemy z mizerno¶ci± ¼róde³ dotycz±cych stroju z okresu antycznego. O ile mi wiadomo, chyba nie ma jeszcze wci±¿ jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie.

P.S. "Worek z dziurami" lub rêkawkami (wykrój z prostok±tów, bez dopasowania do sylwetki) nazywa siê zazwyczaj tunik±.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
Przeszuka³em chyba ca³e Google

To teraz wsi±d¼ sobie w 310 lub 312, albo PKP, przejed¼ siê te, no nie wiem, 20-30 minut do Poznania przejd¼ siê do bibliotek- Raczyñskich, Poznañskiego Towarzystwa Przyjació³ Nauk, Biblioteki Wydzia³u Historycznego (a przede wszystkim Instytutu Prahistorii) i Biblioteki G³ównej UAM. Wszystkie te biblioteki s± w zasiêgu 20 minut spacerkiem od dworca PKP Poznañ G³ówny, a miêdzy jedn± a drug± nie ma wiêcej ni¿ 100 metrów. Tam popytaj siê o mo¿liwo¶æ zapisania siê do nich i ogó³em jakie s± warunki korzystania z ich zbiorów. A potem ju¿ tylko ch³on±æ wiedzê. Szczególnie polecam bibliotekê Instytutu Prahistorii, bo to raczej archeolodzy bêd± mieli najwiêksze zbiory ksi±¿ek dotycz±cych Celtów.
Jakie s± aktualnie ceny dla nie-studentów i nie-pracowników UAM nie wiem, ale skoro Google ju¿ u¿ywaæ potrafisz, to mo¿esz na ich stronach internetowych poszukaæ. Dla studentów to 12z³/rok.
Viator
Marek ma racjê, mimo szybkiego rozwoju internetu nadal bardzo wielu rzeczy, a zw³aszca prac naukowych i dokumentacji zbiorów muzealnych nie ma w sieci, szczególnie je¿eli dotycz± tematów interesuj±cych przede wszystkim w±skich specjalistów, a z drugiej strony w sieci jest te¿ du¿o informacji niedok³adnych i b³êdnych, nawet - a mo¿e zw³aszcza - w popularnych portalach takich jak wikipedia.
Marcvs Acilivs Glabrio
Tak mi siê jeszcze pomy¶la³o, ¿e mo¿na przez ¼ród³a stricte historyczne. Nie wiadomo o jakie tereny zamieszka³e przez Celtów chodzi, wiêc mo¿na za³o¿yæ, ¿e te¿ te z którymi styczno¶æ mia³ Rzym. Poszukaæ po historykach staro¿ytnych i ich dzie³ach. Mo¿e w jakich¶ dzie³ach o geografii. Celtowie/Galowie wystêpuj± w sztuce rzymskiej. Julisz Cezar "O wojnie galijskiej"- choæ to nie II wiek, ale je¶li mam byæ szczery to nie wiem co i ile zmieni³o siê przez te kilkana¶cie/dziesi±t lat. Etc, etc.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.