Miejski O¶rodek Kultury w Olkuszu,
Stowarzyszenie „Bractwo Rycerskie Kruk - Starostwa Rabsztyñskiego”,
Stowarzyszenie Zamek Rabsztyn,
maj± zaszczyt zaprosiæ na
VIII Turniej Rycerski na Zamku w Rabsztynie, który odbêdzie siê w dniach 3-4 lipca 2010 roku.
Jak co roku zapewniamy ¶wietn± zabawê, turniej bojowy, ³uczniczy, bieg dam, wiele ró¿nych bitew i innych atrakcji oraz jak zwykle wielk± ucztê . Turniej jest niedatowany, jednak do turnieju walk dopuszczani bêd± tylko zbrojni odtwarzaj±cy okres od XIII do XV wieku.
Zapraszamy serdecznie zarówno sta³ych bywalców imprezy jak i rekonstruktorów, których bêdziemy mieli rado¶æ go¶ciæ po raz pierwszy.
Plan imprezy , regulaminy turniejów oraz nagrody podamy w najbli¿szym czasie. Nasz mail kontaktowy to: bractwo@brksr.livenet.pl
Pozdrawiam
Jan Halicki, Bractwo Rycerskie Kruk Starostwa Rabsztyñskiego
jeeeeeeeeeee!!!!!!!! na to czeka³am
Wolna przyjedzie zgodnie z zapowiedzami
stara ekipa w nowym zmiksowanym sk³adzie
Wiecie ¿e was kochamy ? :D czekam na szczegó³y
Ha prze¶wietna impreza na której mam nadzieje nas w tym roku nie zabraknie.
Do wygrania w turnieju bojowym:
1 miejsce - miecz jednorêczny od Szymona Chlebowskiego
2 miejsce - tarcza
3 miejsce - sztylet
Zasady turnieju bojowego:
Do walk dopuszczone s± tylko osoby pe³noletnie. Wymagane jest uzbrojenie ochronne zgodne z histori± z okresu XIII-XV wieku. Uzbrojenie musi byæ spójne historycznie.
Wymagania minimalne:
- he³m zamkniêty lub g³êboki kapalin z wizurami+podbródek, lub barbuta
- os³ona szyi i karku, minimum pikowana. Go³a skóra widoczna na szyi powoduje automatyczne odrzucenie zawodnika przez sêdziów
- os³ony d³oni, minimum rêkawice kolcze z dobrym wyt³umieniem, dla klepsydr dopuszcza siê tarczki na d³onie
- os³ony r±k, minimum na³okietniki, dla XIII grube pikowanie + pe³na kolczuga (z d³ugim rêkawem)
- korpus chroniony minimalnie przeszywanic± i kolczug±. Sam napier¶nik równie¿ wymaga kolczugi
- os³ony nóg, sk³adaj±ce siê z co najmniej nakolanka, dla XIII minimum grube pikowanie i miski na kolana
Broñ: Wszelkie miecze, tasaki, itp. Do broni jednorêcznej wymagana jest tarcza, krawêdzie i sztych maj± byæ têpe. Minimalna waga broni jednorêcznej to 1 kg, dla mieczy d³ugich to 1,5 kg.
Tarcza: Tylko drewniane, bez metalowych okuæ.
Ka¿dy zawodnik jest sprawdzany przez komisjê przed ka¿d± walk±. W przypadku braku którejkolwiek z wymaganych wy¿ej os³on komisja ma prawo nie dopu¶ciæ zawodnika do turnieju. Nie przyjmujemy o¶wiadczeñ typu "walczê ju¿ 20 lat i nigdy tam nie dosta³em, po co mi to itd.", zasady s± dla wszystkich.
Strefy punktowane:
-Korpus
-G³owa
-Ca³e rêce bez nadgarstków i d³oni
-Nogi od kolana w górê
Faule :
-uderzenie w palce, zgiêcie kolana, oczy, kark
-sztychy
-uderzenia g³owic± lub jelcem miecza
-uderzenie rêkawic± lub he³mem
-chwyty zapa¶nicze, zrywanie he³mu z g³owy przeciwnika, podwa¿anie zas³ony, itd.
-kopanie w krocze, kolana i g³owê, inne dozwolone
-uderzanie rantem tarczy, mo¿na uderzaæ wy³±cznie p³ask± powierzchni±
-wszelakie inne nieczyste zachowanie, typu gryzienie, plucie itp.
Ka¿dy faul bêdzie koñczy³ siê dla zawodnika ostrze¿eniem, 2 ostrze¿enia = dyskwalifikacja z walki.
Walka:
Licz± siê tylko mocno osadzone trafienia broni± w dozwolone strefy cia³a. O wygranej lub remisie bêdzie decydowaæ komisja sêdziowska w sk³adzie 3 sêdziów, przegraæ mo¿na te¿ przez faule na przeciwniku, kontuzjê, utratê broni lub poddanie siê. Jeden pojedynek trwa 1.5 minuty, lub do czasu, kiedy jeden z zawodników podda siê, zostanie kontuzjowany lub zdyskwalifikowany.
Uczestnicy turnieju bêd± losowo dobierani w pary walcz±ce.
Siê zg³aszam. Emaila juz wys³a³em.
Skoro ca³a rêka jest punktowana to mo¿e i ca³a noga te¿:D
Zastanawiali¶my siê nad tym, ale dla XIII by³oby to bardzo kontuzyjne, bo wiêkszo¶æ na ³ydkach ma tylko pikowanie. Natomiast je¶li walcz±cy tak sobie za¿ycz± przed walk±, to czemu nie ; )
Na dniach wrzucimy resztê regulaminów oraz plan turnieju, zasady zwrotów kosztów przejazdu s± takie same jak rok temu, szczegó³y w formularzu zg³oszeniowym ; )
Klepsydrynka pyta czy macie klepsydrê ju¿?
Yanek - to jak wynika z regulaminu w przedramiona tez bijemy ??
Kiedy zostanie zamkniêta lista uczestników?
Pozdrawiam Robert
Klepsydrê skonsultujê z Bartkiem, nie martw siê Keritt, bêdzie : )
Tak, przedramiona równie¿ wchodz±.
Ostateczny termin zg³aszania podamy nied³ugo, ale my¶lê, ¿e bêdzie to oko³o 2 tygodni przed samym turniejem ; )
Pewnie siê zjawiê, jeszcze nie wiem czy z któr±¶ ekip± czy tylko z rodzink±
Szykujcie ognicho ;)
Robert.... ostrzysz sobiê z±bki na miecz...? Bo tarcze przecie¿ masz a kolejne id±...
z pozdrówkami, mo¿e tez zawitam...
CYTAT(Gregor z Krakowa @ 22:28 01.06.2010)
Robert.... ostrzysz sobiê z±bki na miecz...? Bo tarcze przecie¿ masz a kolejne id±...
z pozdrówkami, mo¿e tez zawitam...
Nie ukrywam, ¿e jeszcze nigdy nie mia³em miecza od Szymona a chcia³by jak±¶ jego broñ potestowaæ
Ale dodatkowa tarcza czy sztylet te¿ nie zawadzi, wiêc jak przyjedziesz i Ty go zgarniesz to p³akaæ nie bêdê
nie rozdzielajcie jeszcze tak tych nagrod
Yanek - to mi sie podoba
Chêtnie przyjedziemy, mamy strasznie blisko z Miechowa … do kiedy zapisy?
Witam, zapisy s± do 20 czerwca, jeszcze nieca³e 2 tygodnie, wiêc proszê chêtnych o zg³aszanie siê ; )
Nagrody w turnieju ³uczniczym:
1. £uk z jednego kawa³ka drewna
2. Komplet strza³
3. Ko³czan
Regulamin turnieju ³uczniczego:
1.W turnieju mog± braæ udzia³ jedynie osoby pos³uguj±ce siê ³ukami tradycyjnymi lub stylizowanymi na historyczne. Osoby posiadaj±ce nowoczesne ³uki, oraz ³uki sportowe, nie mog± braæ udzia³u w zawodach.
2.Si³a naci±gu ³uku jest dowolna.
3.Proponuje siê by ka¿dy ³ucznik posiada³ oznaczone przez siebie strza³y, celem bezproblemowego odró¿nienia ich od strza³ pozosta³ych konkurentów.
4.Strza³y u¿ywane w turnieju musz± byæ tradycyjne lub na nie stylizowane.
5.Zabrania siê u¿ywania strza³ nowoczesnych (produkowanych ze sztucznych materia³ów: plastik, w³ókno szklane itp.)
6.Dopuszczalne s± wszelkiego rodzaju ochraniacze przedramion, d³oni, palców itp.
7. Konkurencje zostan± podane uczestnikom przed rozpoczêciem turnieju.
8.Odleg³o¶æ miêdzy ³ucznikiem a celem ustalana bêdzie przez sêdziego.
9.Zabrania siê oddawania strza³ów bez zgody sêdziów.
10.Zabrania siê mierzenia napiêtymi ³ukami z osadzonymi strza³ami, w stronê innych uczestników, oraz publiczno¶ci.
11.Wszystkie sytuacje wymagaj±ce rozstrzygniêcia lub podjêcia ostatecznej decyzji bêd± podejmowane przez sêdziego.
Nagrod± w rzucie w³óczni± bêdzie grot.
Nagrod± za wygran± w zapasach bêdzie pas z Lorifactor.
Regulaminy tych turniejów podamy chêtnym na miejscu ; )
Jak jeszcze lista nie zamkniêta..To mo¿e ma³a delegacja z Japonii siê da jeszcze wcisn±æ??
Proszê wszystkich chêtnych o jak najszybsze wysy³anie zg³oszeñ ! Powoli koñcz± nam siê miejsca, a musimy mieæ zg³oszenia, ¿eby ustaliæ dla kogo je zarezerwowaæ ; )
Te¿ wys³a³em , a co
.
Witam wszystkich ! Ze wzglêdu na ograniczon± ilo¶æ miejsc na naszym turnieju musieli¶my ju¿ zamkn±æ listy, zmie¶cili¶my ile siê da³o osób ; ) Oto lista przyjêtych :
Górno¶l±ska Chor±giew Piastowska
Konfraternia Cannes Furiosi
Bractwo Rycerskie Zamku Lipowiec
Wolna Kompania Czarnego Or³a
Ulf Ragnarsson Hird
Krakowska Chor±giew Nadworna
Tarnogórska Dru¿yna £ucznicza
Chor±giew Prywatna von Reihl – Poczet Rodowy Herbu Wieniawa
Rosomak
Kompania Czerwonego Smoka
Trzeci Najemny Oddzia³ Piechoty Japoñskiej
Chor±giew Wojewody Poznañskiego Sêdziwoja z Ostroroga
Bogus³aw z Tarnowa z rodzin±
Najemna Dru¿yna Ziemi Bêdziñskiej
Niestety nasz bud¿et nie pozwoli³ nam przyj±æ wiêkszej ilo¶ci osób, ale mo¿e w przysz³ym roku uda nam siê zdobyæ wiêcej funduszy ; )
Za³±czam tak¿e plan turnieju:
Sobota :
12.00 - Uroczyste rozpoczêcie turnieju
- Parada rycerska
- Potyczki rycerskie
13.00 - Rozpoczêcie turnieju ³uczniczego
14.00 - Eliminacje turnieju bojowego
- cd. turnieju ³uczniczego
- Bieg dam
17.00 - Fina³ turnieju ³uczniczego
18.00 - Bitwa na mo¶cie
20.30 - Bitwa o zamek
- Teatr ognia
- Uczta : )
Niedziela:
10.15 - Msza polowa
11.15 - Turniej bojowy
12.15 - Turniej zapasów
- Turniej rzutu w³óczni± do saracena
14.15 - Fina³ turnieju bojowego
- Pokaz wojów konnych oraz tresura koni
Przez ca³y turniej odbywaæ siê bêd± tak¿e pokazy sokolnicze. Na uczcie tak jak w latach ubieg³ych jedzonko bêdzie w formie surowej do przyrz±dzenia, wiêc we¼cie gary ; ) Za to, ¿eby nikt w czasie dnia nie chodzi³ g³odny w sobotê bêdzie wydawany gor±cy posi³ek. W czasie turnieju bojowego dla walcz±cych bêdzie wystawiona wiata oraz dostêpna bêdzie woda do picia ; ) Tak jak w latach poprzednich bêdzie dla wszystkich woda do picia i do umycia siê oraz s³oma do spania. Przyje¿d¿aæ mo¿ecie ju¿ oczywi¶cie w pi±tek : )
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia !
Jan Halicki
czy sa jakie¶ limity co do wielko¶ci tarczy??
Nie, mo¿ecie wzi±æ drzwi od stodo³y
Miecze d³ugie znów bêd± mia³y pod górkê widzê.....
a jakie¶ 5v5 przewidujecie ?
Pi±tek raczej nie, ale po bitwie zrobimy du¿y buhurcik je¶li bêd± chêtni : >
Kichigai : d³ugie miecze ogólnie ³atwo nie maj±, ale na 10 - lecie mo¿e uda nam siê osobny turniej na d³ugie zrobiæ to siê wyszalejesz : )
Nie pozostaje mi nic innego, jak ¿yczyæ Wam dobrej zabawy...
Przez opiesza³o¶æ i zbyt pó¼ne wys³anie formularza zabrak³o dla mnie miejsca
Trudno... Mam nauczkê...
Pewnie nie wytrzymam i po cywilnemu przyjadê zobaczyæ, co w trawie piszczy
I dajê s³owo, ¿e nie bêdê upierdliwym widzem, zagl±daj±cym do namiotów i palcuj±cym ostrza
Napewno by sie nie znalazlo miejsce dla lucznika jeszcze jednego??
??
Janek A bo wam 10 latek ju¿ stuka za chwile hehe to czekaj± was dwie du¿e imprezy hehehe
podobno wam wiata potrzebna jest ? jak tylko uda nam mi siê do niej odci±gi zrobiæ to moja jest do dyspozycji
a co do bohurtu to my¶lê ze chêtnych na rundkê nie braknie wariatów ;)
Witam wszystkich serdecznie ! Mam dobr± wiadomo¶æ, uda³o nam siê wynegocjowaæ jeszcze trochê miejsc ! : ) Oto lista przyjêtych dodatkowo ludzi :
Wolna Kompania Rodów Ma³opolskich
Chor±giew ¯ywiecka, Gród Nied¼wiedzia
Bractwo Rycerskie Ziemi Miechowskiej
Dru¿yna Zabrzañskich Drabów
Bractwo Rycerskie Zamku Bêdzin
Czekamy na Was z niecierpliwo¶ci± : )
Keritt, dziêki ogromne za wiatê, bardzo siê przyda : )
Do zobaczenia !
Od soboty wystawiamy nasz kram na którym mo¿na bêdzie zakupiæ:
- buk³aki
- karwasze
- ko³czany
- skórzane sakiewki i torebki
- ja³mu¿niczki, haftowane b±d¼ nie, XII-XVw.
- we³niane torby na ramiê XII-XVw.
Wszystko wykonane rêcznie z najlepszych jako¶ciowo materia³ów
Pytanko..Czy bêdzie mo¿na siê roz³o¿yæ ju¿ w pi±tek??
Oczywi¶cie, czekamy od pi±tku od +- 12 ; )
Impreza jak zawsze prze¶wietna. Dziêki wielkie za zaproszenie i wspania³± zabawe. Do zobaczenia za rok mam nadziejê :D
a my¶la³am ¿e bêdê pierwsza
jak zawsze cudnie cudnia¶cie cudniu¶nie
Impreza pierwsza klasa
Dziêkuje dziêkuje dziêkuje ¿e wam siê chce tak ciê¿ko pracowaæ po to ¿eby¶my wszyscy mogli siê tak ¶wietnie bawiæ
Dziêkujemy ka¿demu z osobna i wszystkim razem za pwrze¶wietne towarzystwo i zabawê.
Mamy nadzieje ¿e za rok
bardzie jeszcze fajniej i ¿e po raz kolejny bêdziemy razem cieszyæ siê i ¶wiêtowaæ
Ochrypia³a czasoumilaczka-klepsydrynka wraz z altyleri±
Pierwszy raz by³o mi dane go¶ciæ na rabsztyñskim turnieju i cieszê siê, ¿e mog³am siê tam znale¼æ. Mnie siê podoba³o
Tak ogólnie peace and love, fajny weekend spêdzony w sympatycznej atmosferze i mi³ym towarzystwie. Widzowie nienachlani, nie wchodz±cy do namiotów i nie zagl±daj±cy do kot³a ;)
Dobra organizacja i przygotowanie – nikt nie chodzi³ g³odny, czy spragniony, a harmonogram imprezy by³ przypominany na bie¿±co.
Gratulujê wszystkim zwyciêzcom i pokonanym. Szacunek za bojówkê w tak niesprzyjaj±cej temperaturze – w zbrojach by³o chyba z 50*.
Jedyny minus turnieju – moim zdaniem oczywi¶cie – to ¶mieci walaj±ce siê przed namiotami – puste puszki, fruwaj±ce reklamówki, itd. Uwa¿am, ¿e przez szacunek do organizatorów powinno siê dbaæ o to, ¿eby obozowisko wygl±da³o schludnie, poza tym oprócz ogólnodostêpnych koszy KA¯DA GRUPA dosta³a worki na ¶mieci, je¶li takowych nie posiada w swoim wyposa¿eniu.
Dziêkujê za dobr± zabawê i mo¿liwo¶æ uczestniczenia w Waszej imprezie
Równie¿ dziêkuje w imieniu Wolnej Kompani Rodów Ma³opolskich
Pozdrowienia i do zobaczenia za rok !!!!!
Nie ma bata, moja dru¿yna ju¿ na przysz³y rok siê zapisujê...Mo¿e tym razem w wiêkszej ekipie bojowej etc...Ogólnie bardzo mi siê spodoba³o wyj¶cie na przeciw mieczom d³ugim. Ch³opaki szacun. Mam tylko nadziejê, ¿e za rok powalczê ze wszystkimi po kolei...dwie walki (z czego jedna z moim podkomendnym) to dla mnie trochê za ma³o. Gratulujê zwyciêzcy bojowego, piêkna walka.
£ukasz masz przewalone teraz to masz na stanie Cheearliderki...Jak ty z nimi wytrzymasz...
Na przysz³o¶æ postaramy siê o lepsze uk³ady
Minusem by³a pogoda...Wiêcej chmur by uratowa³o mnie i wszystkich innych zbrojnych i nie tylko.
Rosomak...chcesz dostaæ?? (Ty wiesz
)
Rabsztyn - miejsce znane mi jeszcze z dzieciñstwa;) ma na pewno swój niepowtarzalny klimat. Organizatorom uda³o siê go doskonale wykorzystaæ, za co sk³adam im serdeczne podziêkowania. Przez te dwa dni niczego nam nie brakowa³o, pocz±wszy od mi³ego towarzystwa a skoñczywszy na jedzeniu - dobra robota:).
Podziêkowania i uk³ony równie¿ dla ³uczniczek i ³uczników, strzelanie w mi³ym i tak zacnym gronie to czysta przyjemno¶æ.
Dla "wspó³ogniskowiczów":) serdeczne pozdrowienia:)
Dla hakowników - s³owa pocieszenia;) jeden strza³ ko³o 4 chyba mnie obudzi³, wiec to nie by³o tak, ¿e strzelacie na pró¿no;');)
Przepraszamy te¿, ¿e musieli¶my uciekaæ w niedzielle kole 12, ale Poznañ niestety nie chce byæ bli¿ej:(
Pozdrowienia
Radek z Chor±gwi:
Sêdziwija z Ostroga
Sêdziwoja z Ostrogu
Sêdziwoja Ostrorogiego
Sêdziwoja z Ostrogonu
czy tez wersja najmniej popularna: Sêdziwoja z Ostroroga;););)
Równie¿ dziêkujê Orgom i Wspó³uczestnikom. Turniej siê rozwija i to cieszy..
Do nastepnego..
Kuba...... lepiej pi³kê podaj :D
Przyjaciele !
Dziêkujê wszystkim , zarówno starym znajomym, jak i nowym twarzom za tak liczne przybycie na nasz skromny turniej ! Jak co roku dopisali¶cie wspaniale i cudownie by³o znowu Was wszystkich zobaczyæ !
Sk³adam tak¿e ogromne podziêkowania dla Lelka i ¦wistaka za wielk± pomoc w organizacji i prowadzeniu turnieju, bez Was by³oby nam bardzo ciê¿ko
Z mojej strony mam tak¿e u Lelka d³ug wdziêczno¶ci do koñca ¶wiata za ratowanie mojego karku, dziêkujê Ci bardzo !
Mam nadziejê, ¿e wszyscy zobaczymy siê ponownie za rok lub jeszcze szybciej w równie zacnym gronie
S³awa Wam !
Pozdrawiam serdecznie
Jan Halicki
PS. Je¶li macie jakie¶ zdjêcia z imprezy, to wrzuæcie do tematu linki : ) Z góry dziêki ; )
PS2. Znale¼li¶my parê rzeczy, g³ównie no¿y, je¶li komu¶ co¶ zginê³o to proszê o kontakt na priv ; )
CYTAT(Kichigai @ 23:04 04.07.2010)
£ukasz masz przewalone teraz to masz na stanie Cheearliderki...Jak ty z nimi wytrzymasz...
Na przysz³o¶æ postaramy siê o lepsze uk³ady
Kubu¶... gdyby nie Wasz doping nie by³a by to tak przyjemna walka :D Dziêkuje Wam bardzo serdecznie :P
zachêcam do obejrzenia zdjêæ na stronce:
http://olkuszanin.pl/galeria?func=viewcategory&catid=508Jeszcze raz dziêkujê wszystkim uczestnikom za przybycie i przepraszam za niedoci±gniêcia.
Cze¶æ,
W³a¶nie przygotowujê zestawienie zwyciêzców turniejów sezonu 2010, je¿eli kto¶ pamiêta to proszê o informacjê, kto zaj±³ 3 pierwsze miejsce.
Pozdrawiam Robert
1 - Slavu KCN
2- £ukasz WKRM
3 - Jastrzabek KCN
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê
kliknij tutaj.