Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: malarstwo- przedstawienia kobiet karmi±cych
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Sztuka, architektura i nauka
Madeleine
Najpopularniejsze, w stylu barokowych madonn karmi±cych znam, poszukujê rzadszych przedstawieñ kobiet w trakcie karmienia lub w okoliczno¶ci (jak Madonna Foqueta) oko³okarmicielskiej smile.gif
Od najdawniejszych przedstawieñ poprzez sredniowiecze do renesansu i baroku.
Rzecz jasna- chodzi mi o karmienie piersi±, nie skórk± od chleba.
Anulka
Kurczê, dla porz±dku warta³oby chyba przenie¶æ tutaj relewantne posty z w±tku o tamtej wyprawie.

Swoj± drog±, nie zatrzyma³a was przypadkiem kontrola z MOPSu, ¿eby sprawdziæ, czy nie maltretujecie niemowlaka? smile.gif

Poza znanym i lubianym "Ukaraniem niewiernych ¿on", du¿o nowych dla mnie obrazków znalaz³am w Dziecko w dawnej Polsce Doroty ¯o³±d¼-Strzelczyk:

Z t± skórk± od chleba, to nie takie oczywiste. Po pierwsze, zachowane rady staro¿ytnych i renesansowych lekarzy nakazuj± jako pierwszy pokarm sta³y podawaæ m.in. w³a¶nie rozmoczony chleb. Po drugie, s± szesnastkowe przedstawienia "ro¿ków" do karmienia, czyli proto-butelek:

Specjalnie dla Madelaine reklama ksi±¿ki Dziecko w dawnej Polsce - moje notatki z rozdzia³u na temat karmienia: Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Co do powijaków za¶, to dok³adny przepis na motanie powijaków, odpowiadaj±cy chyba temu, co widaæ na obrazkach ze ¶redniowiecza i okolic, podawa³ bodaj¿e Soranos.

EDIT: znalaz³am jeszcze dwa pasuj±ce obrazki
EDIT2: jak obieca³am, wrzucam notatki dotycz±ce karmienia, na podstawie ksi±¿ki "Dziecko w dawnej Polsce"
Madeleine
Dziêki! Obrazy s± mi potrzebne do folderu nt mojej poradni laktacyjnej oraz artyku³u o karmieniu piersi± w historii ¶wiata smile.gif Przy czym do pierwszego zastosowania niestety nie pasuje obraz o niewiernych zonach (choæ rzeczywi¶cie znany i lubiany- ale niekoniecznie jako reklama poradni laktacyjnej bigsmile2.gif )
Dlatego tez wspomnia³am o tym, ¿e nie chodzi mi o skórkê od chleba, choæ wiem ¿e by³ to jeden z pierwszych pokarmów uzupe³niaj±cych w historii- a i teraz czêsto wraca siê do podawania dzieciom pieczywa do¶æ wcze¶nie ;) Ciekawe te przedstawienia proto- butelek. Co to wogóle za ksi±¿ka o której wspomnia³as? Zapowiada siê ciekawie smile.gif
Anulka
O, ale fajnie, spopularyzujesz historiê w¶ród mamusiek smile.gif

Ksi±¿ka, o której wspomnia³am, wydana zosta³a w 2002 nak³adem Wydawnictwa Poznañskiego (http://www.taniaksiazka.biz/ksiazki/?id=2&ks=az_58375). Wyskoczy³a na mnie w bibliotece miejskiej, to co mia³am nie po¿yczyæ smile.gif Polecam - fajnie pisana i obejmuj±ca chyba wszystkie najwa¿niejsze aspekty ¿ycia dziecka, choæ ja siê skupia³am na ¶redniowieczu. Potrafi zaskoczyæ laika paroma faktami (istnienie krzes³a porodowego ju¿ w XVI w., cesarskie ciêcia od ¶redniowiecza).

Jest jeszcze Dziecko w Polsce ¶redniowiecznej Ma³gorzaty Delimaty, Wydawnictwo Poznañskie 2004, ale bez obrazków ;) i w kwestii karmienia bazuje na tych samych ¼ród³ach, co ¯o³±d¼-Strzelczyk.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.