Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: ksi±¿ki o Celtach
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Literatura
Miaka
Witam wszystkich serdecznie.
Poszukujê ksi±¿ek mówi±cych o obyczajach Celtów. By³abym wdziêczna za podanie jaki¶ tytu³ów, b±d¼ namiarów na nie.
Pozdrawiam serdecznie
Miaka
Liadain
Witam Mirko!
Du¿o informacji na temat Celtów, ich historii, literatury znajdziesz w ks. "Ze ¶wiata Celtów" Chadwick, trochê o ¶wiêtach, religii w "Celtach" Bo¿eny Gierek, o ¿yciu codziennym, ale od str. archeologicznej w "Celtach" Schlette - choæ to akurat stara ksi±¿ka. Mo¿esz te¿ zajrzeæ do "Uprowadzenia stad..." w t³umaczeniu Ernesta Brylla, do "Za dziewi±t± fal±" czy jako¶ tak - tu znajdziesz literaturê celtyck±, s³ynne cykle. Wa¿na jest tak¿e dla obyczajów religijnych "Mitologia Celtów" G±ssowskiego. W dwudziestoleciu miêdzywojennym, pisa³ te¿ o Celtach pewien Polak, i jak mi siê zdajê wci±¿ go ceni± nazywa³ siê... Czarnowski, Czernecki, czy jako¶ tak, napisa³ "Dzie³a " .
Mi³ego czytania
Pozdrowienia
Liadain
Liadain
Przepraszam, pomyli³am imiê Miarko icon_sad.gif
eRemita
i ja cos dorzuce:
* "Iroszkoci w kulturze ¶redniowiecznej Europy" - Jerzy Strzelczyk,
* "Religie Celtów" - J. Rosen - Przeworska
* "Mitologia Wysp Brytyjskich" - John i Caitlin Matthews
* "Druidzi" - Berresford Ellis
* "Celtowie" - T.G. E. Powell - stare i nalezy ostroznie do tego podchodzic
no i standardy - "Historia Irlandii" - S. Grzybowski, "Zarys historii Szkocji" -
S. Zabieglik, "Historia Angli" - H. Zins
i wspomniane tlumaczenia E. Brylla i M. Goraj

pozdrawiam i zycze przyjemnej lektury smile.gif
eRe - bibliofil
Poohatek
Salve!

Juliette Wood "Celtowie", wyd. Horyzont 2002, trochê informacji, sporo zdjêæ, g³ównie kultura i sztuka, oceny merytorycznej nie wystawiê, bo siê na temacie nie znam. icon_cool.gif
Hildr
Ten Polak nazywa³ siê Stefan Czarnowski i do dzi¶ jest powa¿nym autorytetem. Nota bene "celtyckie" zas³ugi i wiedza Brylla wynikaj± z jego rodzinnych powi±zañ z Czarnowskim w³a¶nie.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.