Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Poszukujê ludzi do Najemnej Dru¿yny Procarzy 1.
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > Og³oszenia > Rekrutacje wszelakie i poszukiwania grup
Mateusz 1 Junior
Poszukuje ludzi do Najemnej Dru¿yny Procarzy 1. Bolechowo i jego okolice. Zapewniam broñ (proca).Jak by co¶ to mo¿na pisaæ tu i PW.
Viator
Jakie maj± byæ ramy czasowe (datowanie) i geograficzne (cywilizacja, kraj albo kontynent)?
Zawsze staraj siê podawaæ te dwie informacje (to samo dotyczy w zasadzie wszystkich tematów frehowych).

Z ciekawo¶ci, jakich proc bêdziecie u¿ywaæ?

Pozdrawiam,
Andrzej / Viator
Mateusz 1 Junior
Proca drzewcowa b±d¼ sznurkowa. Grecja p.n.e.
Iulianus
Co¶ staro¿ytnego siê rozkrêca, ¶wietnie smile.gif
Viator
Ciekawa inicjatywa smile.gif
Pozwoli³em sobie przeedytowaæ tytu³ tematu.

Powodzenia,
A./V.
Marcvs Acilivs Glabrio
Pierwsze primo- ¿yczê powodzenia w poszukiwaniach. Bolechowo to okolice Poznania z tego co pamiêtam, a raczej pamiêtam dobrze bo czêsto tamtêdy przeje¿d¿am. Dlatego proponowa³bym o tym wspomnieæ. [Edit: OK-dopisa³em do tytu³u tematu. Viator] W Bolechowie niekoniecznie znajdziesz du¿o chêtnych do podjêcia siê tematu staro¿ytnego, szczególnie staro¿ytnej Grecji i to na dodatek procarzy. A w Poznaniu sam ju¿ spotka³em na wydziale historycznym 2 ludzi zainteresowanych takimi zabawami. Warto by³oby, je¶li bêdziesz kiedy¶ przy okazji w stolicy ( ;] ) przej¶æ siê na ¦w. Marcina i w Collegium Historicum wywiesiæ og³oszenie.
Drugie primo- link do grupy w której sam jestem- http://www.legioxxirapax.com/ . Nie wiem jakie masz plany rozwoju, etc, etc, ale wiem, ¿e parê osób u nas ma pewne ci±goty w kierunku Grecji. Szczegó³ów niestety nie znam, ale w dziale Kontakt znajdziesz wszystko co Ci bêdzie potrzebne do zorientowania siê. Mo¿e co¶ fajnego siê z tego wykluje, a wiadomo- w kupie ra¼niej.
Pozdro i do zobaczenia na "staro¿ytnych" imprezach.
Mateusz 1 Junior
Na pocz±tek nale¿y oswoiæ siê z broni± i pozbieraæ kamieni.
Potem trzeba by zrobiæ jaki¶ obóz i pozbieraæ kamieni.
A potem tylko zrekonstruowaæ ubiór i uzbrojenie(miecz i hoplon)
I do boju Spartanie.
Viator
CYTAT
I do boju Spartanie.

Mati... za³amujesz mnie na ka¿dym kroku.

Jacy Spartanie? Jaki hoplon?!

Kogo chcecie odtwarzaæ? Procarzy czy ciê¿k± piechotê liniow± - hoplitów?

Dru¿yna procarzy powinna mieæ krótkie chitony z paskiem i sanda³y, proce (najlepiej po dwie, d³u¿sz± i krótsz±) plus torby na amunicjê i ewentualnie sztylety, czapki w stylu trackim (Trakowie) albo p³askie kapelusze (petasos) lub ew. he³my w tym samym kszta³cie (Grecy, kontyngent z Balearów). W naszym klimacie niezbêdny by³by zapewne dobry p³aszcz.

Miecz absolutnie nie jest broni± dla oddzia³ów procarzy, operuj±cych z za³o¿enia w oderwaniu od nieprzyjaciela (a w razie bezpo¶redniego zagro¿enia bez trudu po prostu ucieka przed ciê¿kozbrojnymi). Natomiast je¿eli ju¿ chcecie koniecznie bawiæ siê w szermierkê, to musicie siê zbli¿yæ kszta³tem do lekkiej piechoty - peltastów. Wówczas najbardziej przyda wam siê po kilka lekkich oszczepów, miecz starszego typu (kopis) i listewkowe (starsza wersja) lub obite blach± (schy³ek antyku) pelty. Niektóre (acz nie do koñca jednoznaczne) ¼ród³a historyczne mówi± o wyposa¿eniu procarzy w pelty, wiêc jest to dopuszczalne.
Mateusz 1 Junior
Niech ¿yje Spatra. A poza tym jak bêdzie 3 tych i 3 tych to nic siê nie stanie. Groty do oszczepu to te¿ nie problem bo mam "ku¼niê pod chmurka", a za drzewce pos³u¿y tatarak. Na wszystko mo¿na zaraziæ. A co do tematu dziêkujê za edycjê i sprecyzowanie.
Ragnar SW
Tytu³ posta mnie zainteresowa³, ale widzê ¿e z przygotowaniem "wiedzowym" u za³o¿yciela jest ciê¿ko.
Przejrzyj sobie chocia¿ ospreye antyczne, tam znajdziesz nieco ilustracji.
Jest jeden o Trakach - mniej lub bardziej ciekawy, ale mo¿na siê nieco dowiedzieæ o lekkozbrojnych.
Tak z ciekawo¶ci - Mati - masz jakiekolwiek do¶wiadczenie w tworzeniu/kierowaniu lub chocia¿ wspó³uczestniczeniu w grupie rekonstrukcyjnej?

Jestem zainteresowany odtwarzaniem lekkozbrojnego (z biegiem czasu mo¿e i ¶redniozbrojnego) - procarza lub oszczepnika - najchêtniej Traka ale jest z tym trochê zabawy (p³aszcz - pewnie musia³by byæ tkany rêcznie, wysokie buty, niepewna budowa pelty), dlatego najpierw zacznê od "zwyk³ego" Greka.

Jakby co jestem z Opola

kurde w³a¶nie przeczyta³em nowego posta - najpierw zgromad¼ sprzêt potem mów ¿e nie ma z tym k³opotu.
Z ta pelt± u procarza mo¿e byæ leki k³opot - zale¿nie od mocowania mo¿e utrudniaæ siêganie po nowe pociski - swoj± drog± nie tylko kamienie - by³y te¿ pociski o³owiane i o czy ma³o kto wie gliniane - odpowiednio profilowane i wypalane na s³oñcu
Mateusz 1 Junior
Kiedy¶ sam robi³em pociski z gliny ale szkoda czasu. Mniej czasu roboty na zbieranie wiêcej na strzelanie.

A co tego Opola to mo¿na utworzyæ grup 200 jak i milion (to by glupio brzmia³o Najemna Dru¿yna Procarzy 10000000)

A co do tarczy (pelte) to robiono j± z wikliny http://pl.wikipedia.org/wiki/Peltasta
Ragnar SW
Po pierwsze - zale¿y czy chcesz umieæ dobrze strzelaæ i trafiaæ z procy, czy tylko korzystac z niej. Kamieñ jest, jaki jest - trudno o podobne kamienie, a chodzi o powtarzalno¶æ strza³ów, uzyskiwanych miêdzy innymi poprzez u¿ywanie takich samych pocisków.

Po drugie - nie udzieli³e¶ mi odpowiedzi czy masz jakiekolwiek do¶wiadczenie w odtwórstwie

W takim razie po trzecie - a jak konkretnie?

http://www.freha.pl/index.php?showtopic=20820
Mateusz 1 Junior
Troszkê odtworzy³em palenisko kowalskie a co do dowodzenia grupy to kiedy¶ by³o takie co¶ dzielili¶my siê na dwie grupy 1. i 2. grupa "uzbrojona" w "miecze" z drzewa i ataki itd.
Marcvs Acilivs Glabrio
CYTAT
I do boju Spartanie.

Matko ¶wiêta jerozolimska i s³odki Jezu... Teraz to siê za³ama³em.
Po pierwsze- od³ó¿ te proce i chwyæ ksi±¿ki. Du¿o ksi±¿ek. Bardzo du¿o ksi±¿ek. I w wiêkszo¶ci po angielsku zapewne. Wtedy siê oka¿e, ¿e oswojenie siê z broni± i pozbieranie kamieni to sekunda, góra minuta. Pamiêtam, jak w Biskupinie w zesz³ym roku po raz pierwszy w ¿yciu chwyci³em proce i wyrzucenie kamienia w wymarzonym przeze mnie kierunku zajê³o mi jakie¶ 40 sekund æwiczeñ. Fakt, mo¿e to po prostu ja jestem super fajny, choæ raczej s±dzê, ¿e strzelanie z procy nie jest czym¶ bardzo skomplikowanym, o ile nie zak³ada siê od pocz±tku, ¿e bêdzie siê trafia³o w jajko z odleg³o¶ci 100 m.
Po drugie- jaki obóz chcesz zrobiæ? Z czego? Zbudowaæ sobie fort z koców i kartonów? Na to potrzeba sprzêtów i to niekoniecznie ma³o sprzêtów. A ¿eby by³o ¶mieszniej, sprzêt grecki czy rzymski nie jest standardowym asortymentem wiêkszo¶ci rzemie¶lników w Polsce.
Reasumuj±c te dwie rzeczy- jest du¿o do zrobienia. Bardzo du¿o i samo æwiczenie, czy zbieranie kamieni to sprawa niemal drugorzêdna. Jak pisa³em- przede wszystkim zgromadziæ wiedzê, potem zacz±æ robiæ sprzêt- ciuchy, buty (choæ te w Grecji z tego co kojarzê by³y czasem do¶æ wybiórczo stosowane), podstawowy sprzêt obozowy (co¶ z czego bêdziecie je¶æ, co¶ czym bêdziecie je¶æ i co¶ z czego bêdziecie piæ). Poniewa¿ le¿ymy w zupe³nie innym klimacie ni¿ Grecja, to nie raz przyda siê co¶ cieplejszego w postaci p³aszcza. Wiêc do roboty, jak siê sprê¿ysz to mo¿e w przysz³ym roku ju¿ bêdziesz na jakiej¶ staro¿ytnej imprezie ;]

CYTAT
Troszkê odtworzy³em palenisko kowalskie a co do dowodzenia grupy to kiedy¶ by³o takie co¶ dzielili¶my siê na dwie grupy 1. i 2. grupa "uzbrojona" w "miecze" z drzewa i ataki itd.

No, czyli nie masz ¿adnego do¶wiadczenia...
Hodo
Mo¿e jednak nie karmiæ trolla, tylko daæ blokadê na pisanie postów... tak ¿eby mia³ czas aby spokojnie poczytaæ forum smile.gif
Madeleine
adhd?
Ragnar SW
CYTAT

No, czyli nie masz ¿adnego do¶wiadczenia...

Zgadzam siê w 100%.

Pamiêtam, jak w Biskupinie w zesz³ym roku po raz pierwszy w ¿yciu chwyci³em proce i wyrzucenie kamienia w wymarzonym przeze mnie kierunku zajê³o mi jakie¶ 40 sekund æwiczeñ. Fakt, mo¿e to po prostu ja jestem super fajny, choæ raczej s±dzê, ¿e strzelanie z procy nie jest czym¶ bardzo skomplikowanym, o ile nie zak³ada siê od pocz±tku, ¿e bêdzie siê trafia³o w jajko z odleg³o¶ci 100 m.

z tym raczej trudno mi siê zgodziæ - strzelanie z procy wymaga jednak praktyki - nie wiem czy rozumieæ kierunek, w który chcia³em aby polecia³a rozumieæ jako - "polecia³a przede mnie". Z moich osobistych do¶wiadczeñ - ³atwiej ju¿ nauczyæ siê strzelaæ z ³uku. Trafienie w cel - chocia¿by mniej wiêcej wielko¶ci cz³owieka z sensownej odleg³o¶ci
(20m i wiêcej) wymaga du¿ej ilo¶ci æwiczeñ.

Mati - jak na mój gust jeste¶ za m³ody na taka zabawê.
Jak chcesz to:
a) pog³êbiaj wiedzê
b) zacznij najpierw od paczki znajomych zainteresowanych danym tematem - potem dopiero szukaj ludzi przez frehê
c) zapisz siê do jakiej¶ konkretnej grupy - dru¿yny lub bractwa, aby cho¶ trochê poznaæ reali dzia³alno¶ci
Viator
Propozycjê Hodo ju¿ dyskutujemy od wczoraj na forum Szarej. Pewnie siê bez tego nie obejdzie. Nawet bior±c poprawkê na wiek delikwenta.

Ten temat na razie zamykam - je¶li spo¶ród Legionistów lub innych zainteresowanych kto¶ stwierdzi, ¿e warto tak± grupê aktywowaæ, niech za³o¿y nowy, bardziej przemy¶lany w±tek.
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.