Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: £uk z wielu ga³±zek
> Ogólne kategorie (bez podzia³u na epoki) > £ucznictwo
Mateusz 1 Junior
Kiedy¶ ogl±da³em(jaki¶ film), i¿ jakie¶ "¿ó³tki" goni³y bia³asa z ³ukami z wielu ga³±zek/³odyg.
Jak oni to robili
Mathaus
Ja kiedy¶ ogl±da³em taki film, jak bia³asy teleportowa³y siê przez okr±g³e drzwi z kamienia do arabusów na pustyniê. Te¿ jestem ciekaw jak oni to zrobili. Lol.
Chaos666
Witam!

A ja widzia³em jak kto¶ pisa³ bzdury, i nie zastanawia³ siê co robi. Za takie posty powinni wieszaæ szczerba.gif We¼ "misiek" poczytaj wpierw a potem twórz nowe tematy.

Mimo wszystko pozdrawiam
Temat do wy...ania
Chaos
Mathaus
...ale serio Mati, nie wiem co to za film by³, ale w filmach ró¿ne rzeczy s± i nie we wszystko trzeba wierzyæ smile.gif , gdyby¶ chocia¿ napisa³ co to by³ za film i zapyta³ siê, czy on ma co¶ wspólnego z realiami historycznymi (przewa¿aj±ca wiêkszo¶æ filmów realia historyczne ma w d...), oraz czy takie co¶ jak ³uk z wielu ga³±zek istnia³o to mo¿e kto¶ by Ci w miare powa¿nie odpowiedzia³, a tak to sorry - sam siê wystawi³e¶.
Vislav
Mati

Poszukaj sobie chiñskiej kuszy powtarzalnej. Nie podam nic wiêcej - wiêcej pracy w³asnej z Twojej strony.

Jak znajdziesz to zg³o¶ siê z wynikami.

Przy okazji wszelkie dywagacje, plotki, i inne lu¼ne gadki to tylko i wy³±cznie karczma. Nie za¶miecaj innych tematów. Ponadto wiêcej czytaj i szukaj.
To nie jest grono, nasza klasa czy kundelek tylko forum nt.rekonstrukcji. Czy ró¿ne kwa¶ne uwagi przy Twoich postach w innych tematach nie daj± Ci nic do my¶lenia?

pozdr.Vslv
Mateusz 1 Junior
Nie musi to byæ w 100% historyczne. Wystarczy 1%:-) A teraz tak na powa¿nie chce sobie zrobiæ takie co¶. A co do tego filmu to chyba apokalipton dunno.gif A swoj± drog± na ¶cianie mo¿e fajnie wygl±daæ jak nie bêdzie strzelaæ. Tak czy nie?
robin_
A widzia³es jak Schwarzeneger zastrzeli³ Predatora z ³uku ? To dopiero by³ wypas.
Mateusz 1 Junior
Bardzo ¶mieszne ja tutaj mam dylemat jak zrobiæ ³uk z ga³±zek a wy se jaja robicie!!! Nie ³adnie. A swoj± drog± jak Schwarzeneger móg³ biegaæ z ³ukiem jedyn± postaci± tak± co nap....³ z ³uku to by³ Rambo
Purvis
Od koñca: nawet "predatora" nie potrafi³e¶ dok³adnie obejrzeæ? Owszem, Arni "nap...a' tam z ³uku.
W "Apocalipto" by³o mnóstwo ciekawych rodzajów broni: od ³uków (zwyk³ych, nie z "ga³±zek"), przez wariacje nt. bolas, atlatle, po procê drzewcow±. Zarêczam, ¿e np. drzewcówka wyglaqda na ¶cianie równie ³adnie, a jest sporo ³atwiejsza w produkcji.
Poza ty, gdzie¶ Ty widzia³ w "Apocalipto" uciekaj±cego bia³asa?
Przeczytaj post Vislava i przestañ "se" robiæ jaja.
Mateusz 1 Junior
A swoj± drog± nie do koñca ogl±da³em tego "Apocalipto" tylko ten kawa³ek co jeden z nich strzeli³ z ³uku a potem poszed³em spaæ.
Vislav
ga³±zki http://www.atarn.org/chinese/rept_xbow.htm

pozdr.Vslv
Viator
CYTAT
Nie musi to byæ w 100% historyczne. Wystarczy 1%
Tobie wystarczy, nam chyba nie. Ty masz naprawdê szczê¶cie, ¿e trafi³e¶ na takich moderatorów, którzy maj± najwiêcej cierpliwo¶ci.

Vislavie, ta kusza to bomba, szkoda ¿e to dopiero XIX wiek smile.gif
Mateusz 1 Junior
CYTAT(Vislav @ 23:57 25.04.2010) *

Super stronka, ale jest jeden problem mój angielski jest na poziomie zerówki icon_sad.gif Ale i tak mo¿na na to co¶ zaradziæ heh t³umacz Google smile.gif Bo podstawa to przetrwaæ.

No dobra a da siê zrobiæ takie co¶ z "Polskich" produktów.
Vislav
CYTAT(Viator @ 09:49 26.04.2010) *
CYTAT
Nie musi to byæ w 100% historyczne. Wystarczy 1%
Tobie wystarczy, nam chyba nie. Ty masz naprawdê szczê¶cie, ¿e trafi³e¶ na takich moderatorów, którzy maj± najwiêcej cierpliwo¶ci.
Vislavie, ta kusza to bomba, szkoda ¿e to dopiero XIX wiek smile.gif

Trudno powiedzieæ, czy tylko XIX i tylko Chiny - mam na my¶li ³uczysko.
Swojego czasu trafi³em na fotki z Norwegii, z jakiego¶ pochodu wiêkszej grupy w strojach powiedzmy historycznych i kilkana¶cie kusz jak moja na fotce - link dla Matiego.
Równie¿ mia³em fotkê du¿ej kuszy pu³apki na tygrysy z Syberii (etnograficzne).
Oczywi¶cie w swoich dzia³aniach opieramy siê raczej na twardych dowodach, a nie mglistych pomys³ach.

CYTAT(Mati Wczesno¶redniweczniak @ 15:56 26.04.2010) *
CYTAT(Vislav @ 23:57 25.04.2010) *

Super stronka, ale jest jeden problem mój angielski jest na poziomie zerówki icon_sad.gif Ale i tak mo¿na na to co¶ zaradziæ heh t³umacz Google smile.gif Bo podstawa to przetrwaæ.
No dobra a da siê zrobiæ takie co¶ z "Polskich" produktów.

Da siê - moja rekonstrukcja kuszy z ³uczyskiem z "wielu ga³±zek" http://my.opera.com/Vislaff/albums/showpic...mp;picture=2446
Taka sobie staroæ "rekonstrukcyjna" sprzed 6 lat.

pozdr.Vslv
Mateusz 1 Junior
Jak to zrobi³e¶?
Co to za drzewo na ³uczysko?
-ll- na t± szynê?
Z czego zrobi³e¶ ciêciwê?

Ps: Czemu pan le¿y w drzewie smile.gif Mi to wygl±da na trumnê. Ha,ha. A co do tego ³uku z ga³±zek to mog³o mi siê pomyliæ bo chinole chodzili bez ko³czanów i strza³y mieli w d³oni. I jak siê z³apie ³uk z 10 strza³ami to potem tak to wygl±da. A co to za dziewczyna w 12 zdjêciu.
Viator
Mati, przestañ gaworzyæ. Zachowujesz siê jakby¶ by³ lekko nie teges.

Zdecyduj siê czy mówisz do Vislava per "ty" czy per "Pan". Wypada³oby pewnie "Pan" ale s±dzê ¿e za "ty" te¿ siê nie obrazi - internet siê rz±dzi swoimi prawami - ale stosuj jedn± formê grzeczno¶ciow± konsekwentnie.

Nie "chinole" tylko je¶li ju¿ to "Chinole". Trochê szacunku do najstarszej kultury ¶wiata...

Mog³o Ci siê pomyliæ, ka¿demu czasem mo¿e, ale zanim nadasz pytanie zastanów siê trochê na przysz³o¶æ. Co¶ tam zobaczy³e¶ przez sen k±tem oka i ju¿ chcesz to rekonstruowaæ (z dok³adno¶ci± 1%) i wo³asz na ratunek bo masz dylemat, a my sobie jaja robimy. To jest powa¿ne podej¶cie?

Je¿eli chcesz rekonstruowaæ historyczny ³uk, przeczytaj proszê pozosta³e tematy w tym dziale, przynajmniej te najwa¿niejsze, a dopiero potem siê odzywaj.

No i na koniec: tutaj jest konkretny temat o ³ucznictwie. Teksty o trumnach (ha, ha) a tym bardziej pytania o piêkne dziewczêta z ca³kiem innych zdjêæ ni¿ za³±czone do tematu wysy³aj na pw (Regulamin!!!).

Potraktuj to, proszê, jako ostatnie ostrze¿enie. Moja cierpliwo¶æ ju¿ siê wyczerpa³a.

Pozdrawiam,
Andrzej / Viator
Vislav
Viator - dziêkujê, trudno dodaæ co¶ wiêcej. Moja cierpliwo¶æ w zderzeniu z ADHD te¿ powoli siê koñczy.

Mati - odpowiedzi na Twoje pytania (poza dziewczyn±) masz w tym dziale, tzn.³ucznictwo - wiêcej pracy w³asnej.

Temat zamykam.

pozdr.Vslv
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.