Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Pomoc przy datowaniu miecza
> Uzbrojenie na przestrzeni dziejów > Uzbrojenie - ogólnie > Uzbrojenie zaczepne - ogólnie
Pstryku
Witam. Mam problem z okre¶leniem typologii dla tego miecza Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik. Przegl±daj±c tê stronê http://www.albion-swords.com/articles/oakeshott-typology.htm wydaje mi siê jak by by³ to miecz oznaczony XII ale nie jestem pewien dunno.gif Chodzi mi g³ównie czy miecz ten nadaje siê do odtwórstwa XIIInastowiecznego rycerza. Proszê o pomoc. Z góry dziêkuje
Mathaus
Mi bardziej przypomina typ XVI, bo wygl±da, ¿e w przekroju ostrze to sp³aszczony r±b.

a ja mam pytanie je¶li mo¿na to te¿ w tym w±tku... czy by³y w pocz±tkach na prze³omie XIV i XV w. miecze bez zbrocza o p³askim przekroju?
Borg
Je¶li ten miecz pochodzi z allegro, to chyba mia³em go w d³oniach. To jest typ XVI, typowy dla XIV-XV wieku. Fajna uniwersalna broñ, ale niestety nie na XIII wiek. Do tego g³owica J, jelec 7.

A co do mieczy bez zbrocza typ XVII najwy¿ej.
Pstryku
Masz racje miecz zosta³ kupiony na allegro przez mojego znajomego, który chce go sprzedaæ. O ile siê nie myle miecz jest produkcji S³awomira Ciszewskiego i naprawdê bardzo dobrze le¿y w d³oni, ¶wietnie siê nim walczy ( przynajmniej dla mnie szczerba.gif ) szkoda tylko ¿e nie na XIII wiek. Dziêki za pomoc icon_wink.gif
Mathaus
W takim razie zamieszczam zdjêcia swojego miecza, proszê o okre¶lenie czy kwalifikuje siê do jakiej¶ typologii i ew. jakie mo¿e byæ datowanie tego cuda. d³. ca³kowita 93, d³. g³owni 73cm
Wiem, ¿e grawerunki s± do usuniêcia i ew. zmiana ok³adziny rêkoje¶ci na skórê?

Kliknij, aby zobaczyæ za³±cznik

Mathaus
Help, anybody?
Borg
Szczerze, ciê¿ko. G³ownia jest czym¶ niedokoñczonym... niby to typ XV, ale brak wyra¼nej grani. G³owica G ok. Jelec skrzy¿owanie 4 z 10, ogólnie paskudny.
VanHallen
Narazie jest to (bez obrazy) kawa³ek wyszlifowanego p³askownika.
MeWho
Witam,
Podbijam temat z takim czym¶:

Macie pomys³ sk±d, gdzie itd?

Borg
Sk±d nie wiem. Ale wygl±da na do¶æ typowy bauernwehr , prosty, krótki kord, czy du¿y nó¿ bojowy. Raczej jaka¶ II po³owa XV wieku, mo¿e XVI nawet.
£adniutki smile.gif
MeWho
Dziêkujê

CYTAT(Borg @ 12:00 14.04.2011) *
£adniutki smile.gif

Ano :D
Raddeo
To ja te¿ od¶wie¿ê trochê temat.

Ostatnio wpad³o mi w rêce co¶ TAKIEGO. Ca³o¶æ ma raczej niewielk± d³ugo¶æ 70cm, samo ostrze oko³o 50cm. Ciekawy jestem, czy ma to cokolwiek wspólnego z historycznym uzbrojeniem, czy jest to jedynie fantazja kowala. Je¶li ten pierwszy wariant, to co to dok³adnie mog³oby byæ, no i z którego wieku?

Z góry dziêki za wszelk± pomoc.
Raddeo
Nikt nic nie wie o takim uzbrojeniu? Czyli to jaki¶ mroczny wynalazek kowala?
Karol
Niestety, mroczny wynalazek
Dawid DeCha
A ja z kolej mam pytanie o miecz posiadaj±cy zbrocze siêgaj±ce prawie pod sam sztych, chodzi mi o typ XII model II jednorêczny oczywi¶cie:) jak z datowaniem? Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.