Pomoc - Szukaj - U¿ytkownicy - Kalendarz
Pe³na wersja: Strój z Niemiec X-XII
> Ubiór i dodatki > Ubiory wczesno¶redniowieczne > Mêskie ubiory wczesno¶redniowieczne
matitt
Witam. Interesuje mnie odtwórstwo Niemca z X-XII wieku. Czy mo¿e kto¶ pomóc, chodzi o wykroje/zdjêcia strojów i butów.
£azarz
Salve Fratres!

Matitt mo¿esz bardziej sprecyzowaæ pro¶bê. Widzisz Niemcy w tamtym czasie to nie obecne granice które ³atwo z czym¶ uto¿samiæ.
Tereny przez niektórych brane obecnie jako rdzennie niemieckie s± najczê¶ciej w tamtych czasach zamieszkiwane przez S³owian po³abskich. Dopiero w 1108 roku biskipi niemieccy nawo³uj± do krucjaty tz. KRUCJATA PO£ABSKA http://pl.wikipedia.org/wiki/Krucjata_po%C5%82abska
Kolejna sprawa to szukasz wzoru stroju z przestrzeni 300 lat.

Pozdrawiam Grzegorz
matitt
chodzi o obywatela z Cesarstwa Rzymskiego Domu Niemieckiego. I je¶li chodzi o bardziej to powiedzmy Bawaria lub Austria. A i chodzi mi o strój mniej wiecej z tego okresu
matitt
Mam pytanie. Bo ju¿ trochê poszpera³em i za uwarzy³em ¿e w Niemczech noszone cote. Czy cote noszono w zachodniej Europie ju¿ w XI wiek i czy pasuj± zwykle spodnie (czyli tak proste lniane jak u wikingów) na odtwórstwo?
To jest wersja lo-fi g³ównej zawarto¶ci. Aby zobaczyæ pe³n± wersjê z wiêksz± zawarto¶ci±, obrazkami i formatowaniem proszê kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.